RSS

Ревю: Mafia II

14 сеп.

Аххх мафия… Чакаме тази игра от колко? 8 години? Заслужаваше ли си чакането и оправда ли очакванията?

Първото и най-ключово нещо което разбрах след като изиграх първите няколко мисии на Mafia II е, че противно на очакванията ми и създадените, впечатления ТОВА НЕ Е open world игра. Да имаме страхотен, огромен, жив град който е впечатляващ и като размер и като ниво на детайлите. Но Empire Bay не е там за да предостави „open world“ геймплей, а за да бъде една перфектен бекграунд за историята… която обаче е основния проблема на играта.

Но да започнем от начало, реално погледнато повечето от вас вече са изиграли играта, така че карам по същество (все пак старая се да няма спойлери).
Играта има СТРАХОТНА АТМОСФЕРА. Начина по който света създаден от 2K Czech буквално те въвлича и поглъща е повече от впечатляващ. Градът е наистина невероятен, изглежда страхотно и да чувството че е жив е повече от очевидно. За това особено много помага и страхотният войс актинг. Повечето актьори звучат повече от достоверно и това е чудесно.

За съжаление обаче, повечето хубави неща който мога да кажа за играта се изчерпват някъде тук.

Когато говорим за войс актинг е важно да правим разлика между самото ниво на актьорската игра… и репликите който произнасят героите. Защото за разлика от изпълнението, репликите всъщност са трагични, ама наистина трагични… Има няколко шеги който са ок, но иначе през цялото време героите се замерят с болезнено клиширани… клишета. Но нещата не свършват до тук – неееееее. Да вземем за пример, женските персонажи в играта. Помните ли първата игра? Помните ли ролята която изпълняваха някой от дамите там… Е тук авторите са решили нещата да бъдат доста по семпли, и 98% от женските персонажи изпълняват една единствена роля – секс.

BTW като изключим майката и сестрата на Вито, почти всички останали девойки изглеждат и по абсолютно идентичен начин, и имат идентични… гигантски гърди. Единствената разлика са дрехите които носят (или не носят). С две думи, като не можем да измислим нищо смислено, да наблегнем на секса… той винаги продава. Супер яко (няма що)!

Не че имам нещо против, но очаквах малко по смислено изпълнение, от страна на хората създали оригиналната Mafia.

Но да се насочим към мисиите, който са основният акцент на играта.
В Mafia II ще правите основно два типа неща – типично гангстерски неща (обиране на магазини, взривяване на автомобили, убиване на хора) и типично житейски неща (спане, обличане на дрехи, каране на препили приятели). А и ще карате коли… много коли, и много каране. И всичко това е повече от чудесно. Обаче…

Много хора се оплакват от момента с карането, защото то бързо им доскучавало а е факт, че за всяка една задачка ще трябва да изминавате сериозно разстояния. Аз лично нямах никакви грижи с този аспект от играта защото – поведението на автомобилите (след като му свикнете) е страхотно; има чудесен избор от автомобили, а някой от DLC-тата добавят наистина страхотни неща към автопарка; Сдобиете ли се с достатъчно бърза кола, и ако карате внимателно и прецизно въобще няма да има никаква нужда от това да се съобразявате с досадните ограничения (ако превишите скоростта куките се опитват да ви спрат и глобят и т.н.) защото полицията няма да има абсолютно никакъв шанс да ви настигне… Бухаха. Също така четох, че доста хора се оплакват от шофирането на NPC-тата, но при средна скорост от 130 километра в градски условия… еми не обърнах внимание как карат. 😀 Все пак, имайте предвид, че челните катастрофи с висока скорост обикновено водят до скоропостижна смърт.

Типично житейските неща, макар и да бъдат сериозно оплювани от някой също ми бяха доста интересни. М/у другото за пръв път виждам толкова детайлно „вкарване в затвора“ в компютърна игра, а и въобще всички „странични“ занимания който играта ще ви принуждава да правите само спомогнаха за това наистина да се „вкарам“ в света на играта;

Гангстерските неща също са интересни… Мисиите (макар да има какво да се желае) не бяха никак лоши като замисъл, и в по-голямата си част са доста интересни.

Е къде е проблема тогава, ще кажете вие? Ами проблема е в баланса между тези неща. Реално погледнато всичко е ок, но в играта има твърде малко ганкстерски неща. Mafia II предлага чудесни оръжия, и прилична къвър система но поне за мен престрелките и баталните сцени бяха ТВЪРДЕ, ТВЪРДЕ малко за игра от този калибър… А и въпреки, че бяха съвсем ок, не мога да посоча никоя от тях за изключително интересна, и или запомняща се. Което е твърде жалко, защото огромна част от потенциала на Mafia II и Empire Bay остава не оползотворен. Към това добавяме и чудовищно тъпото AI, което е повече от очевадно особено към последната мисия, където на няколко места ботовете имат само един потстъп към вас, т.е. доста често ще виждате как се нареждат един след друг точно пред мерника ви. А и гангстерите явно не са много умни, защото това всеки път да се показват от едно и също място им е нещо като хоби.

Поне другарските NPC-та са що годе безсмъртни, и нито веднъж не ми се е налагало да перйгравам мисия, защото другарчето се е набутало под кръстосан огън.

И като заговорихме за не оползотворения потенциал – в света на Empire Bay могат да се правят много неща. Да си купувате храна, да ъпдейтвате автомобилите си, да зареждате с бензин, да си купувате оръжия и дрехи, да се биете… Но всяко едно от тези неща Е НАПЪЛНО БЕЗСМИСЛЕНО. Да можете да си купувате храна за да възстановявате кръв. Но защо да го правите, след като кръвта ви се възстановява автоматично след известно време, а в апартамента ви винаги има изобилие от хранителни запаси; Можете да си купувате оръжия – но защо да го правите, когато играта ви дава повече от достатъчно; Можете да ъпгрейдвате колите си… но надали ще го направите повече от веднъж (първият път е част от мисия)… Бензин? Колко от вас въобще успяха да изхарчат резервоара на някой от автомобилите който сте карали? Аз от един момент нататък се придвижвах само с една кола, и горивото и започна да привършва горе долу близо до финала на играта. А дрехите – супер е, че можете да влезете в магазина за да си купите нови дрехи и да се отървете от куките. Но тъжното е, че това става дори ако си купите абсолютно същите дрехи.

BTW искам да отделя специално внимание на ръкопашният бой в играта… Абе пичове (2K) вие нормални ли сте?! Това е едно от НАЙ-СКУЧНИТЕ неща което ще ви се наложи да правите в Mafia II. Лошото обаче е, че някой гений е решил, че ръкопашните схватки са повече от интересни, и съответно въпросните са включени като част от НЯКОЛКО мисии. От страни бойната система изглежда добре, но на практика е трагично куха. Реално погледнато всяка една битка (без първите една, две) протича по абсолютно един и същ начин – държите натиснат SPACE -> контраатакувате и така до края на битката. WTF ве!?

И докато още сме на вълна мисии – Mafia II има едни от най-чудовищните и непрощаващи чекпойнтове на който съм попадал от ужасно време насам. Честно, на кого беше нужно… Минавате цяла мисия, и докато се прибирате към къщи взимате някой завой с твърде висока скорост, нацепвате се в стена и… Започвате ВСИЧКО от начало. Ставането от звъненето на телефона, скипването на кът сцените, обличането на Вито, избора на кола, пристигането до мястото на мисията, кът сцената, самата мисия. На някой от по дългите мисии все пак има по някой чекпойнт за цвят, но като цяло положението е повече от олигофренско. Ако не беше така сигурно щях да спестя поне час-два от цялото ми време за изиграване.

От друга страна обаче докато играете отключвате различни артуркове, плакати и събирате разни неща като wanted постери и най-вече корици от автентични списания Playboy наистина излизали около времето през което се развива действието в играта (50 броя).


BTW всичките картинки ги има тук (18+). Малко притеснителен обаче е факта, че всички девойки от картинките най-вероятно са починали преди доста време. 😦

Аз лично съм особено голям фен на Carcyclopedia-та в която ще намерите инфо за автомобилите в играта:

Е не е като да няма и неща който да не ме изкефиха на MAX де. Странното обаче, е че най-много ми допадна една мини мисия, която всъщност е връзката с първата част… а от „новите“ нямаше почти нищо толкова запомнящо се, като в доброто старо време.

Поне от към графична гледна точка нещата са наистина впечатляващи. Не зависимо дали говорим за малките детайли, големия град, смазващият огън, и пушек… всичко е на 6. Аз съм буквално влюбен в начина по който прегрелият двигател излъчва топлина. Графиката наистина мачка:

А ако имате достатъчно мощна карта поддържаща NVIDIA PhysX положението става наистина зловещо. Защото Mafia II е нагледна демонстрация защо PhysX-а е яко нещо. 😀
Летящи парчета стена, гилзи, трески… красотия:

Мисълта ми е, че ако имате машина която се справя адекватно с PhysX няма основателна причина да пропускате Mafia II, и да в случая PhysX наистина прави играта в пъти ПО…. така че браво. 3D Vision с играта така и не пробвах обаче, защото процесорчето ми просто не може да се справи с такова нещо, въпреки наличието на GTX 480. 😦

За бъговете споменах на няколко пъти в предишни постове – от време на време има липсващи тукстури; APEX Clothing module… FAIL; автомобили който мистично си променят цвета; NPC-та който се появяват на места на който не трябва да бъдат. А да, и полицията на моменти се държи по безумно странен начин, който си е направо подигравка с wanted системата в играта… но това са бели кахъри, и нищо от тези неща не е толкова страшно.

Значи имаме страхотна графика, чудесен звук и войсактинг, отвратителни реплики и… не балансиран и на моменти посредствен геймплей. Остава да отправим очи изпълнени с надежда към историята.
Е да де, ама там ще ни посрещне само отчаяният ми вик – неее, защо, защооооооооо, защо веееее! Помните ли Mafia: Lost Heaven?! Една игра за Томи Анджело, и неговата история, и действия продиктувани от мирогледа му. Да това беше една игра изпълнена с проблеми, отвратително управление на превозните средства, на моменти чудовищно трудни мисии… и онова състезания. Помните ли състезанието?! Аз мисля че има хора който още сънуват кошмари като се сетят за него. И въпреки това първата Mafia беше изключителна игра, защото сърцевината и беше необикновена. Това беше игра която създаваше емоция, и игра в чийто край доста играчи пророниха сълза за Томи Анджело. Игра която с пълни шепи беше черпила вдъхновение от гангстерските филми, и беше обединила всичко в едно изключително мултимедийно забавление. Mafia II НЯМА СЪРЦЕВИНА. Тя е емоционално ограбена и празна… и за това е виновна историята. Вито Скалета не е Томи Анджело, но не защото историята го изисква а защото докато действията на Томи имаха смисъл, това което прави Вито няма… Той е просто кух класически социопат. Ок разбираме желанието му да стане част от мафията, но към края на играта, когато Вито изведнъж получава клиширан „приток на съвест“ след като е извършил стотици ужасяващи неща без да му мигне окото, няма как да не осъзнаете, че това е един най-обикновен кух персонаж следващ някаква не особено добре написана история. Докато играех Mafia II имах чувството, че наблюдавам реалити шоу… само дето шоуто не беше истинско, а всеки следваше предварително написаният сценарий без да се замисля нито за миг (тези който му бяха написали сценария, също не се бяха замислили). В началото на играта, има леки наченки на драма и изграждане на взаимоотношения между персонажите, но не зависимо че автора на историята на двете игри е един и същ, бързо ще осзънаете, че историята на Mafia II е много по постна и далечна от това което видяхме в оригинала…

Реално въобще не искам да отварям дума за края на играта, който е просто подигравка с геймърите… Честно казано не мисля, че беше възможно играта да приключи по по абсурден начин! Защото без да спойлвам – играта просто свършва и ако не се бяха появили финалните надписи надали някой щеше да разбере, че това се е случило. Да очевидно е, че ще има DLC което ще продължи историята, но подобен край е просто недопустимо жестока шега с хората платили за играта. Отделно от това след края си, играта няма да ви даде „легален“ начин да се мотате из града и да правите золуми, докато излезе DLC-то. Което отново беше огромен шок, защото надали има някой който сериозно да е играл Mafia: Lost Heaven и да не е очаквал, че след като приключи с историята на Mafia II няма да отключи „free ride extreme mod“. Само че в Mafia II такъв липсва…. което е наистина възмутително.

Аз лично смятам, че единственият начин 2K Czech да оправят стореното, е в най-скоро време да пуснат БЕЗПЛАТНО DLC което добавя поне НЯКОЛКО часа неконтролируем екшън, довършва историята (подобаващо) и добавя free ride extreme mod… Защото дори ако оставим историята на страна, това заглавие (и технологията зад него), заслужава още много екшън… и Free ride мод 😉 Само дето нещата най-вероятно няма да се развият по този начин, т.е. в сегашният си статус, Mafia II не заслужава повече от 6/10.

Ако имате желание, можете да гласувате за тази статия в svejo.net (клик). Благодаря.

 
22 коментара

Публикувано от на 14 септември, 2010 в Ревю, Games, Mafia

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , ,

22 отговора на “Ревю: Mafia II

  1. jimi

    14 септември, 2010 at 18:17

    Абсолютно съгласен съм за всичко казано в ревюто, най-вече за изключително простото AI на NPC-тата – били те шофьори или не. За разлика от теб аз не успях да играя играта в пълния си потенциал с PhysX и високи нива на графичните настройки и нищо,че играх на възможно най-ниските настройки и пак имах лаг не мога да отрека,че Empire Bay не изглеждаше великолепно. Това може би е единственото нещо, което ми хареса от цялата игра… ще преглътна факта,че няма истински free roam.

    Харесвам

     
  2. qw3rty

    14 септември, 2010 at 18:20

    На първата снимка защо Вито е леко киборг откъм око 0_о
    пп: ревюто е много добро 🙂

    Харесвам

     
    • Strangera

      14 септември, 2010 at 18:23

      Хаха, щото е с очила, ама само едното стъкло отразява светлината и изглежда все едно няма второ. 😀

      Харесвам

       
  3. cvqtko

    14 септември, 2010 at 19:16

    Съгласен с всичко написано от автора.Признавам ,че не съм играл 1цата защото когато я инсталнах стигнах до 1 мисия и след това започнаха да излизат игри като Крайзис и т.н. и я заебах за което съжалявам и може би в най скоро време ще я изиграя.Та да минем към 2ката – липса на екшън (основно нещо за мафиотска игра), тъпа история(напоследък само такива излизат но от тази игра определено очаквах повече).Огромен нереализиран потенциал в играта.Ок всичко е бляскаво и лъскаво но за пореден път се убедих че всичко е за пари.Колкото по лъскаво толкова по добре.Не мерси.Предпочитам си Макс Пейн 😉 .И фактът че длц-тата не бяха безплатни е просто смешен…Към края вече се чудех няма ли да стане нещо най после в тая игра.Единственото което ми хареса от играта е че колите бяха впечатляващи и може би мисията с хотела също мога да я пиша като добра но останалото не бих му дал повече от 5/10 (лично мнение)

    Харесвам

     
  4. jivot i zdrawe

    14 септември, 2010 at 20:06

    Аз подкарах играта с 40 фпс, и включена физика на най-високи нива. С новия драйвър на инвидиа, и малко оптимизация,станаха тези чудеса, дори стигащи до 45 фпс. Видео GTS 250, Процесор Phenom 925.

    Харесвам

     
    • gogo.7

      14 септември, 2010 at 20:52

      Браво, ти си върха.Дълбок поклон.Ти си моят идул.Трябва да те направим религия.Каква религия, та ти заслужаваш твой предмет в даскало!

      Харесвам

       
  5. Neychev

    14 септември, 2010 at 21:48

    Колега много ме съмнява с тая слаба карта да си играл с визика ама айде..щом си вярваш…
    Марто.. не съм съгласен с някой неща който каза…с други да..но не ми се спори.. аз супер се изкефих на играта..има си свойте недостатъци но това не ме бърка… просто и се наслатих..не съм гледал това що е така а не така…и т.н много претензиозни са днешните геймъри и не могат да се насладят на игрите ми се струва…

    Харесвам

     
  6. MafiaIISux

    14 септември, 2010 at 22:31

    Какво е това кошмарно състезание от първата Мафия?
    Не съм я играл, някой може ли да даде инфо за какво става въпрос?

    Харесвам

     
    • Strangera

      14 септември, 2010 at 23:32

      Eми… има едно състезание. Нещо като формула 1 или там както са му казвали през 1920г. В него трябва да карате състезателна кола, на затворена писта и т.н. Мисията е проста – финиширайте първи. Проблема е, че поведението на автомобила е толкова реалистично, че е почти невъзможно да го карате перфектно, а състезанието само по себе си има почти нулева толерантност към грешки. За това огромна част от хората играли играта, признават че са се отказали стигайки до тази мисия (наистина беше чудовищно трудна). За щастие, после се оказа, че има един приятен глич който позволява да излъжеш играта, че си направил обиколка като реално минаваш по един много не регламентиран шорткът (да са живи и здрави бетатестерите, че не са го видели, или са го оставили нарочно). Ако не беше тоя глич, сигурно никога нямаше да завърша оригиналната мафия просто защото състезанието е психария, а тия дето са го минали честно и почтено заслужават медали. И те така, това ниво остава в историята като едно от най-кошмарните нива създавани в игра… евър. 😉

      BTW Denby Grace твърди, в едно интервю пред escapistmagazine.com, че дизайнерите навремето са решили да направят нивото максимално реалистично, и съответно са използвали волани, педали и т.н. Гениална история… 😀

      Харесвам

       
      • Мечтателят

        15 септември, 2010 at 10:57

        Минавал съм го точно два пъти без глича… дори май сега разбирам, че е имало такъв 🙂 Първият път беше на към 30-ия опит…. а вторият на 7-8 някъде.
        Иначе двойката и на мен ми хареса, макар и с невъзможния край и история…

        Харесвам

         
      • fros7

        16 септември, 2010 at 12:54

        Искам си медала 😀 Бях го минал като я играх преди месец някъде на 7-8 опит 😀

        Харесвам

         
      • Strangera

        16 септември, 2010 at 12:56

        Не важи. Възможно е нивото на трудност в това което си играл, да не е същото като в доброто старо време. 😀

        Харесвам

         
  7. MafiaIISux

    15 септември, 2010 at 8:19

    Аха, ясно, благодаря за разяснението.
    Аз си помислих че е нещо съвсем друго. 😀

    Харесвам

     
  8. clapper

    15 септември, 2010 at 9:54

    В един от първите пачове към играта оправиха проблема със автосъстезанието като сложиха трудности. Е, аз тогава минах тази мисия иначе – нямаше начин, след толкова часове на трошене на клавиатурата.

    А за ревюто – напълно съм съгласен. Много точно си изразил какво мисля и аз за кухите персонажи и напълно празната история… Дори като се замисля другарчето на Вито изглежда единствения щогоде пълен персонаж с всичките си емоционални изблици. А самият Вито… ъъъ

    Харесвам

     
  9. GreeneRcHy

    16 септември, 2010 at 0:27

    Играта ме изкефи на MAX.. Доста хора мразят да казвам, че една игра е ралистична, но.. 😀 М@мка му, ограничителя на скоростта, самата графика, частта в затвора, местенето на трупове… И в края на краищата съм раздвоен. Харесва ми геймплея и графиката, но историята и въобще мисиите – не. Не знам дали ще се оправи с DLC-та, но! ТОВА Е ЕДНА ОТ ИГРИТЕ КОИТО СА МЕ ГРАБВАЛИ ТАКА ЖЕСТОКО, ЧЕ ДОРИ КАТО СТАНА ДА СИ ПОЧИНА ОТ PC-то .. След минути сядам пак…. btw, отлично ревю 🙂

    Харесвам

     
    • Strangera

      16 септември, 2010 at 9:04

      Няма начин да няма DLC което да довърши историята. След този абсурден край, просто няма начин. 😦

      Харесвам

       
  10. kainy

    16 септември, 2010 at 10:44

    Въпросното състезание беше първото нещо, което ме накара да разбера, колко е правилна приказката „Утрото е по-мъдро от вечерта“.

    Що се отнася до двойката… Все още съм на 2-рата мисия ( май ) и нямам почти никакво жение да играя играта, като се има в предвид, че единицита съм я изиграл поне 4 пъти.

    Харесвам

     
  11. ц ц

    25 септември, 2010 at 16:42

    евала на автора! помня че през 2002 бях още лапе и ходех да играя мафия 1 на компютърна зала, щото нямах интернет още за да си я сваля. после за един рожден ден ми я подариха…. и толкова съм се мъчил с тая игра. много ми хареса ретроспекцията към състезанието… помня че първия път и аз ползвах „шорткъта споменан от пича по отгоре ,) ама после реших че не е честно така, и си го спечелих с каране ,) а за 2ката… ами жалка е. толкова години съм я чакал, превъртях я за 2 дни и през цялото време чаках да се появи нещичко от мафия 1. не че нямаше, но в много по – малка степен. мафия 2 прилича повече на GTA, отколкото на мафия.

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.