RSS

Ревю: NVIDIA 3D Vision

26 сеп.

Вече от доста време ползвам NVIDIA 3D Vision така, че най-накрая реших, че е време да ви разкажа впечатленията си от продукта. Ако случайно нямате идея за какво става въпрос, NVIDIA 3D Vision е един от компонентите необходими ви за пресъздаване на Stereo 3D образ при играене на игри, гледане на филми и т.н. Освен 3D Vision комплекта, ще имате нужда и от достатъчно мощно PC със съответната карта на Nvidia и CRT или LCD екран с честота на опресняване поне 100Hz. Алтернативата на мониторите е съвместим 3D DLP телевизор, или 3D проектор. Но за останалите неща малко по-късно, сега ще се съсредоточим върху 3D Vision и изживяването като цяло. Преди да започна държа да кажа, че аз не съм специалист в тази област и говоря от гледната точка на прост блогър, сблъскал се с продукта (оправдавам се за евентуални неточности демек). 😉

Другото особено важно уточнение, което искам да направя още в началото, е че за разлика от 3D филмите които можете да гледате в кината ефекта при игра с 3D Vision е в създаване на дълбочина т.е. усещане за обем НАВЪТРЕ в екрана, а не толкова за изскачащи срещу вас неща (както при филмите). Точно за това, този вид забавление не е чак толкова натоварващо като гледането на 3D филм на кино.

Относно темата какво съдържа NVIDIA 3D Vision комплекта – оригиналният ми ънбоксинг е тук, така че няма да ви разказвам отново. 😉

Самите очила не са най-модерното нещо което може да си сложите, и както е видно от снимките за разлика от повечето очила не дават +1 Intelligence 😀 но реално не се очаква да ходите с тях по улицата, така че нямам оплаквания от външният им вид. Освен това имате няколко „наносника“ в комплекта, така че очилата би трябвало да паснат на по-голямата част от човечеството.

Първоначалното ми притеснение свързано с комплекта беше, че ще имам проблем да ги ползвам със слушалки (аз не признавам геймването с нещо различно от хедсет), но се оказа, че е напълно ок просто да сложа очилата над слушалките и да си цъкам така:

BTW на лявата дръжка на очилата се намира и Литиево-йонна батерия която ги захранва (зареждат се от USB), но тя е съвсем лека така че не създава дискомфорт.

Самата хардуерна инсталация на продукта не е никак сложна. Имате USB-кабел от компютъра към „трапецовидната пирамида“ която излъчва сигнала, и очила който трябва да си сложите за да виждате „в 3D“. Освен това трябва да си инсталирате драйвъри (задължително слагайте най-новите) за да може всичко да работи нормално. След това, има кратък „сетъп“ процес който е наистина елементарен, и трябва само да кликате next-> next и от време на време да си затваряте/отваряте едното око.

След като приключите с това, просто пуснете някоя игра и тя автоматично ще тръгне в 3D режим. В долният десен ъгъл на екрана пък, ще се появи информация за това как даденото заглавие се справя в 3D, и какви ефекти евентуално би било добре да изключите, за по добро усещане. На този сайт можете да видите актуална информация за игрите който поддържат 3D Vision и как точно се справят с него. Естествено тези който носят логото „3D Vision Ready“ би трябвало да се справят перфектно, след това са „отличниците“ и така чак до игрите който не ви се препоръчва да играете в стереоскопичен 3D режим.

Разбира се технологията позволява всяка една игра да се играе в стереоскопичен 3D режим (дори да няма профили за нея), но ако дивелъпъра не е предвидил поддръжка на 3D това означава, че може да има обекти които не изглеждат по правилният начин и т.н. Не че това ще ви попречи да играете в 3D, но със сигурност изживяването няма да е перфектно.

При всички случай, ако нещата са направени както трябва обаче игрите изглеждат СТРАХОТНО в стереоскопично 3D. И това не го казвам просто ей така. Обема и дълбочината който технологията създава, са просто фантастични и играенето на заглавие по този начин, дава много по-голямо удоволствие отколкото при стандартен гейминг.
За съжаление така и не измислих, как да ви илюстрирам 3D гейминга, така че просто ще трябва да ми повярвате. 😀 Една от игрите с който се забавлявах наистина много например беше Assassin’s Creed II, която макар да има „Good“ рейтинг изглежда много добре в този режим. И докато ренесансова Италия е просто красива при „нормална“ игра, то добавите ли дълбочинната и обема който NVIDIA 3D Vision дава, катеренето по покриви става просто – зашеметяващо.

Относно въпроса за натоварването на очичките ви – цъкането в стереоскопичен 3D режим не е толкова затормозяващо колкото гледането на 3D филм в кино. Въпреки това, ако сте от хората който обичат да сядат да цъкат в 23 и да си лягат около 5 сутринта, веднага след като са минали „и само това последно ниво“ – с 3D вижъна ще ви е трудно да изкарате 5-6 часа нонстоп. Аз лично го докарвам до към 4 поредни, но след това очите ми наистина се изморяват. Това разбира се си зависи и от конкретният човек, но положението наистина е една идея по-натоварващо от стандартният гейминг.

Освен да играете игри, с NVIDIA 3D Vision можете да гледате 3D снимки (а на пазара вече има и достъпни 3D фотоапарати); Blu-ray 3D филми; 3D клипове и дори директни 3D стриймове посредством Microsoft-ския Silverlight 4.

И всички тези неща са наистина много яки. Проблема обаче все още е… липсата на достатъчно много 3D съдържание. За игрите ще поговорим отново след малко, но нека да разгледаме другите неща.

Снимки – ок ако имате 3D фотоапарат, това определено е яко, защото снимките снимани в 3D са особено интересни за гледане. Също така, има професионални фотографи който се занимават с 3D фотография (Cesar Sommer примерно);

Филми – гледането на филми в 3D в домашни условия също е много готино. Все пак, имайте предвид, че ако сте повече от един човек. 😀 ще имате нужда от още едни 3D очила (само допълнителни очила, една „пирамидка“ е достатъчна) и т.н. Лошото е, че на пазара (и то само на някой мета по света) има общо около… 15 BLU-RAY 3D филма. 😀 До края на годината се очакват поне още 10-тина, но към момента бройката им е обидно малка.

Клипчета – тук положението е по добре. В нета има доста клипчета не просто конвертирани (на практика всеки филм може да бъде конвертиран в 3D) ами директно снимани в 3D. И да, понеже всички питат, в нета има и 3D клипове с рейтинг 18+ като руснаците са особено активни в тази област…

Въпреки това, всичко най-вероятно може да се събере на едно място, и да се изгледа за колко? Един следобед, един ден, 24 часа? Nvidia дори пуснаха 3dvisionlive.com където могат да се гледат 3D клипове (директно онлайн), но към момента най-интересното там е Girls in Bikini Washing a Car. 😀
Все пак гледането на трейлъри на 3D филми, си е готино нещо… но достатъчно ли е?

NVIDIA 3D Vision е на пазара от почти 2 години, и факт – постоянно се появяват нови и интересни приложение на 3D-то за домашните потребители.. въпреки това, за съжаление ми се струва, че съдържанието продължава да е твърде малко.

Основният акцент на NVIDIA 3D Vision обаче са игрите. Както казах, когато нещата работят, всичко е перфектно и с пъти по-добро от стандартният гейминг. Какво е положението в… другите случай обаче.

Първо важно е да се отбележи, че не всяка игра е подходяща да се играе в стереоскопичен 3D режим. И тук не говоря за поддръжка и драйвъри, а за чист геймплей. Single-player игрите в по-голямата си част са ок. Когато заговорим за „състезателни игри“ обаче, 3D вижъна просто няма как да бъде препоръчан. Защото колкото и по-красива и т.н. да става дадена игра, 3D-то е нещо което ще ви разсейва (има си причина защо про Quake играчите намаляват играта до минимални детайли и ползват цветови модове). Да вземем за пример тъй любимият ми StarCraft II. Пач 1.1.0 добави официална 3D Vision поддръжка. И играта изглежда смазващо добре в 3D. Само дето ако това което трябва да правите в играта е контролиране на нещо различно от някой героя, положението става твърде сложно и объркано. Дааа, летящите юнити наистина са във въздуха – ама пробвай се да селектираш някой от тях. Просто на екрана се случват толкова много неща, че да се цъка нормален SC мач, или мисия в която управлявате армия е доста сложна задача. Да не говорим, че играенето на мултиплеър с 3D очила би било чиста проба самоубийство (в мултито на SC, забавяне от няколко секунди може да ви коства играта).

Също така направих експериментче и със SplitSecond – ужасно шарен и динамичен рейсър, в който от първи, човек може да стане последен буквално за секунди. Пуснах си състезание на Easy режима с Cobretti Slipstream. Играех на една и съща писта, като първите 3 състезания изиграх без очила, а следващите три с (имайте предвид, че тая игра не съм я пускал от месеци).

Ето резултата:
1. 03:44:84
2. 03:39:98
3. 03:35:81

С Nvidia 3D Vision:
4. 03:41:83
5. 03:40:12
6. 03:37:30

Стараех се да играя по горе долу един и същ начин, и въпреки това както се вижда резултатите са една идея по ниски (изключение прави опознавателният ми курс от първото състезание). На всичкото отгоре играта има доста нисък 3D Vision рейтинг, и съответно не е много куул да се цъка така.

И като заговорихме за рейтинг – ако заглавието е с рейтинг по-нисък от Good e най-вероятно, че в него ще има нещо ужасяващо 😀 ако се опитате да го играете с NVIDIA 3D Vision. Mass Effect 2 примерно е с „Fair“ рейтинг, и като цяло изглежда ок, обаче очертанието на нещата който може да се селектират (терминали, оръжия, персонажи и т.н.) е направено в едно отвратително 2D което директно ми бърка в мозъка. Не че не може да се играе така, но мен лично това ме дразни ужасно много. А най-глупавото е, че на дивелъпърите нямаше да им коства чак толкова много да оправят поне това, и играта щеше да става за що годе нормално играене в 3D. Също така, фактора че дадено заглавие е по-ново, не означава, че играта ще се справя по-добре. Така например Assassin’s Creed има рейтинг Excellent, а Assassin’s Creed II – Good.

Освен това понякога 3D профилите за дадена игра излизат след играта… и то с доста голямо закъснение. Което е особено дразнещо, за някой хора като мен, който например са си преордърнали заглавието преди половин година, и искат да седнат да го играят в пълната му красота ВЕДНАГА щом излезе, а не да чакат профили, нови драйвъри и т.н.

Тук е и момент да нахраня малко Nvidia за случката със StarCraft II. Играта излезе на 27 юли, 2010. Blizzard казаха, че ще пуснат официална 3D Vision поддръжка по-натам (въпреки че играта работеше горе долу ок). На 27 август, 2010 година Blizz обявиха, че пач 1.1.0 ще добави въпросната. Това очевидно е съгласувано с Nvidia защото когато пача най-накрая излезе (почти месец по късно – на 22 септември) в чеинджлога, беше описано, че за повече информация трябва да се гледа на www.nvidia.com/Starcraft3D. Йейй, дългоочакваната официална поддръжка е тук, казах си аз докато играта се ъпдейтваше. За всеки случай проверих на nvidia.com/Download и се уверих, че съм с последните драйвъри. Ъпдейтнах, пуснах SC, стартирах мисия и изведнъж:

О-оооо. Е какво стана сега? Оказа се, че на www.nvidia.com/Starcraft3D пише:

2. Download and install the latest NVIDIA graphics driver (Version 260.63 and higher)

Е нали точно това съм направил, що не работи? А, ми че то на nvidia.com/Download последните драйвъри са 258.нещо си ?!?! За щастие ме светнаха, че има бета драйвъри, който са 260.63. Тоест от мен, като средностатистически потребител, се очаква да си дръпна БЕТА драйвъри (нищо че ми пишат да сложа последните официални) за да мога да играя в 3D играта която съм си купил преди 2 месеца… И това ми го казват същите тия типове (NVIDIA) който преди време, по погрешка бяха пуснали драйвъри, който буквално караха видеокарти да прегряват фатално…. ммм хъм. Не е яко така.

Както споменах в началото, освен горните фактори трябва да имате предвид, че ако решите, че искате да цъкате игри в стереоскопично 3D, трябва да се сдобиете с още няколко неща:

1. Достатъчно мощно PC с подходяща видео карта. Видео картите поддържащи 3D Vision са от GeForce 8800 нагоре като с 8 и 9 серия няма да можете да гледате Blu-ray 3D, и в действителност е препоръчително да сте поне с GTX 275 и нагоре, а истината е в 400+. 😀 Също така машината трябва да е с Vista или Win 7. Имайте предвид, че обикновено когато пуснете дадено заглавие в стереоскопично 3D кадрите падат поне наполовина (поне). Тоест в добрият случай ако играте с 40, като пуснете играта в 3D режим, ще се озовете на 20 което не е много яко. Т.е. наистина ви трябва мощно PC и зверско видео.

2. CRT или LCD екран с честота на опресняване поне 100Hz, съвместим 3D DLP телевизор, или 3D проектор. Пълният списък на поддържаниете LCD монитори, телевизори и проектори, може да бъде намерен тук. Аз лично горещо ви препоръчвам Acer GD245HQ 120Hz LCD (ревюто е тук) който към момента е най-добрият 3D Vision Ready монитор на Българският пазар. 😉 Другият вариант е 3D проектор (в БГ има такива за около 1000 лева) който вече си е истинска гъзарщина (примерно ViewSonic PJD6211 DLP 3D).

3. Разбира се 3D вижън комплекта който разглеждаме тук. Неговата цена е около 315 лева, като сета включва един брой очила. За сега в БГ май не се продават само очилата (ако искате да гледате 3D в къщи с приятели) но това би трябвало да се промени скоро. Един предавател може да захрани неограничен брой очила. 😉

Като теглите чертата – това въобще не е евтино забавление. Въпреки това, когато нещото работи както трябва, чувството е наистина чудесно.
Все пак, аз лично смятам, че към момента няма достатъчно качествено 3D съдържание което да оправдае покупката… Обачеее, ако сумата не ви притесняват – вземете си, яко е! Просто имайте предвид, че е възможно не всичко да работи както би трябвало да работи. 😀

Ако все пак се решите да купите, остро ви препоръчвам да хвърляте едно око на 3dvision-blog.com където винаги има актуално инфо свързано с 3D Vision, и 3D гейминга като цяло.

 
23 коментара

Публикувано от на 26 септември, 2010 в Ревю, Хардуеър, NVIDIA

 

Етикети: , , ,

23 отговора на “Ревю: NVIDIA 3D Vision

  1. Емил

    26 септември, 2010 at 22:49

    Използвам джаджите професионално и съм доста доволен (бачкам във филмовия сектор). Дърпат доста светлина от сцените, иначе е ок. Иначе дълбочината зависи и от настройките на rendering на стереоскопичния rig: правил съм анимации, дето хората почват да плюят, щото си мислят, че разни летящи неща ще им влязат в устата… 🙂

    Харесвам

     
  2. Боби

    26 септември, 2010 at 22:55

    Знам че тук не е мястото,но какво стана с онзи твой проект от който имаше снимка във блога.

    Харесвам

     
  3. GreeneRcHy

    27 септември, 2010 at 1:30

    Добре бе човек.. Ти си ебахти маниака.. Дори pad-а ти е на razer.. Не искам да знам просто колко си се охарчил за тая глезотийка..
    П.П.: Powered by Kotk 😀

    Харесвам

     
    • Strangera

      27 септември, 2010 at 1:43

      E как така „дори пада“. То хубава мишка без хубав пад… не е хубава мишка. 😀

      Харесвам

       
  4. amaret0

    27 септември, 2010 at 10:30

    Бтв, от известно време има и: http://www.youtube.com/3d
    Само за инфо де 😉

    Харесвам

     
  5. humanity

    27 септември, 2010 at 11:21

    На първата снимка ми приличаш малко на MysteryGuitarMan oт YouTube 😀

    Харесвам

     
  6. Dnsr

    13 октомври, 2010 at 4:17

    Stranger, видеокартата GTS8800GTS 640MB става ли за Blu-ray 3D филми? За игри ясно, но поне за филми ако става – супер… че не ми се сменя 🙂

    Харесвам

     
  7. Георги Минчев

    14 октомври, 2010 at 13:45

    Браво за статията, интересно ми беше, а и последният абзац я направи достатъчно обективна. Тъй и тъй…до 5 години тази технология ще стане масово достъпна и интересното ще започне тогава. 🙂

    /За Бога, Марто…моля те, поправи си грешките из статията, просто са прекалено много и накъртват/

    Харесвам

     
    • Strangera

      14 октомври, 2010 at 13:56

      Благодаря.

      А за Бога, Минчев не разбрахте ли, че няма да го направя дори и да знаех значението на думата „накъртват“…

      Харесвам

       
  8. Георги Минчев

    14 октомври, 2010 at 15:39

    Оф, бе…какви са тия официалности.
    Знам, че не ти пука. Аз самият почти ти свикнах. Просто тука са повече и по-нелепи от обичайното, и заради тях спада нивото на статията. Уважавай си труда, читателите и Котк.

    Харесвам

     
    • Strangera

      14 октомври, 2010 at 15:47

      Еми щото е по забавно. Иначе аз си го уважавам, и труда и читателите и котк… и това отношение към правописа НЕМА. 😉

      Харесвам

       

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.