RSS

Ревю: Razer Mamba 16000 & Razer Mamba TE

20 ное.

Както може би сте разбрали, от известно време си играя с двете нови мамби – Razer Mamba Tournament Edition и Razer Mamba 16.000. Следват подробните ми впечатления и от двата модела + сравнение с предишната Мамба (4G).

Mamba-and-mamba-te-review

Съдържанието на ревюто е както следва:

Въведение;
Какво има в кутията;
Mamba 16.000 vs Mamba TE vs Mamba 4G;
Дизайн;
Razer Synapse;
Razer Chroma;
16000 DPI;
Adjustable Click Force;
Wireless mode;
Живот на батерията на Mamba 16000;
Цена и заключение.
Допълнения.


• Въведение – Както казах, в това ревю ще говорим за двете нови Мамби – Mamba и Mamba TE, които са 3-то поколение на този тип Razer мишки. Преди това имаме оригиналната Mamba, която излезе през 2009-та (оригиналното ми ревю е тук) и Razer Mamba 2012, известна в БГ като Razer Mamba 4G. За да добиете представа за опита ми с Мамбите – използвах първата мамба от 2009-та до около 2012-та, когато 4G версията дойде в БГ. 4G версията още работи и в момента събира прах на бюрото ми, докато си играя с 3-тото поколение мишоци. 🙂

• Какво има в кутията – първите 2 мамби можеха да се похвалят с доста епични опаковки; Новите издания не са толкова впечатляващи (откъм кутия), като TE изданието си е направо „в обикновена опаковка“. Безжичната Mamba-та поне идва в метална кутия, но все пак съдържанието е далеч по-важно от опаковките. Ако сте пропуснали ънбоксингите, ето какво ще намерите в кутиите съответно на Razer Mamba Tournament Edition:

И Razer Mamba 16000:

• Mamba 16000 vs Mamba TE vs Mamba 4G – тъй като това ревю е горе-долу 3 в 1, следват няколко сравнения между различните мамби. Първо за разликите между двата нови модела.

Mamba vs mamba te 2015

На пръв поглед разликите са 2. Първо, Mamba TE може да работи само на кабел, докато Mamba-та е безжична и второ – Mamba-та има Adjustable Click Force технология, за която ще говорим по-долу. Това не са всички разлики, но тези две са най-важни и ключови.

Откъм дизайн и външен вид, двете мишки са почти идентични, като разликата е, че логото на безжичния вариант НЕ свети, докато това на TE си свети като всичко останало по мишката.

Mamba-and-Mamba-TE

Съответно, разбира се, безжичната мамба има док станция, към която се свързва (и от която се зарежда).

Последната разлика между двете е доста… необичайна, и няма как да бъде забелязана освен ако не държите двете мишки една до друга – покритието на безжичната Mamba изглежда идентично с това на Mamba TE, но всъщност е различно на „пипане“. Реално това на Mamba-та всъщност е една идея по-грапаво и съответно издава малко по-друг звук, когато го „търкате“ с пръст. 😀 Знам, че звучи странно, но без да ги пипнете няма как да усетите разликите. Ето едно кратко видео, в което се надявам поне да може да я чуете:

Имайте предвид, че безжичната мамба, която тествам е „инженерна бройка“ (тестов семпъл), така че не съм 100% сигурен, че това с покритието ще е точно така във финалния вариант, но на теория не би следвало да има разлики.

Относно разликите със старата мамба (4G) – новите мамби са по-добри във… всяко отношение. По-добра форма, нови доста по-здрави и стабилни странични гумички, матова, не толкова лесно цапаща се повърхност и т.н. DPI бутоните (могат да се преконфигурират) са изместени зад скрола (преди бяха до левия бутон).

Mamba-TE

Също така имаме добавена LED лента по продължението на мишката (повече за това в Chroma секцията от ревюто) и по-големи тефлонови крачета (за още по-гладко плъзгане на мишката). Говорейки за функционалност – новия скрол, освен че е значително по-релефен може да се похвали и с това, че вече се мести и на ляво и дясно.

Новия док също е матов и събира осезаемо по-малко прах от предшественика си. BTW, докът вече няма копче за синхронизиране с мишката (както и самата мишка няма такъв бутон), но не съм имал никакви проблеми със свързването на двете части (което става автоматично).

В следващото видео съм се опитал нагледно да покажа 3-те мишки една до друга. Надявам се, така нещата да са максимално прегледни:

Последната по-сериозна разлика между старата и новата безжична Мамба е в това, че батерията на новата вече НЕ МОЖЕ ДА се сменя… без да разглобите цялата мишка разбира се. Докато в стария вариант, мишката имаше капаче, което се отваря и дава достъп до батерията, тук въпросната е запечатана и недостъпна без сериозно разглобяване на мишката.

Razer Mamba inside

Това на пръв поглед е малко притеснително, особено ако сте имали достъп само до оригиналната мамба, чиято батерия просто „даваше фира“ след около 2 години. При мамба 2012 този проблем теоретично беше отстранен (моят още си работи без проблем), така че на хартия и тук не би следвало да има никакви проблеми, но… имайте предвид, че ако нещо стане след изтичане на гаранционния период, няма да имате лесна опция да си смените батерията, а батерията си е батерия, т.е. теоретично в някакъв момент ще даде фира (без значение дали ще е след 2-3-4 и т.н. години). Разбира се, мишката може да продължи да функционира и без нея, но ще трябва да се използва само на кабел.

Като казах кабел – ето и новия (отдясно) и стария (отляво) кабел:

Mamba-4G-vs-Mamba---cable

Като грамаж – 4G мамбата тежи около 137 грама (с батерия, без док и кабел), докато новата е 132. TE-то е около 90.

• Дизайн – както споменах в предишната точка, новата Mamba има и нов дизайн, но за хората, които не са имали удоволствието да се запознаят с предишните модели обяснявам. Mamba-та е сравнително голяма мишка, подходяща по-скоро за хора със средно големи и големи ръце. Поради формата си, мишката е най-подходяща за ползване с „Palm Grip“ като аз я намирам за особено удобна при ежедневна употреба и fps-и, action rpg-та и прочие игри. Разбира се, това не означава, че мишката не е подходяща и за друг тип заглавия.

Относно самия дизайн – новите мишки изглеждат доста секси и седят отлично на бюрото ви. 🙂 Не знам какво повече да добавя, те снимките говорят достатъчно…

• Razer Synapse – За добро или лошо, почти всички актуални продукти на Razer използват Razer Synapse. Въпросния има своите плюсове и минуси, но в крайна сметка важното е, че работи (през повечето време) и ви дава бърз и лесен достъп до настройките на мишката Ви. Ако не сте се сблъсквали със Synapse, в първата част на това видео разглеждам опциите на Mamba TE:

При безжичната мамба опциите са идентични, с тази разлика, че в Lighting таба има допълнително поле за Dock станцията + съвсем отделен таб за power настройки (след колко време да заспива мишката, как да свети като се зарежда и т.н.)

• Razer Chroma – преди време Razer въведоха термина „FULL SPECTRUM GAMING“ и започнаха да представят Chroma устройства. Казано съвсем на Български – това са устройства можещи да светят в най-различни цветове. 🙂 Факт е, че на пазара има периферия с многоцветна подсветка от доста време, но плюсовете при тези на Razer са, че първо – устройствата могат да сe синхронизират помежду си (с един клик можете да заредите еднакви светлинки на мишка, клавиатура, пад…). Второ – можете да правите разни доста яки неща със „лампичките“. Например, това е играта Snake вървяща… на Razer BlackWidow Chroma:

Най-якото обаче е, че от скоро, Chroma опциите започнаха да биват имплементирани и в различни игри. Ето например, как изглеждат нещата в Overwatch:

В общи линии, нещото е доста подобно на StarCraft II периферията на Razer, но работещо с повече игри. Ако темата Ви е интересна, Razer Chroma Workshop (Razer портал за всякакви Chroma екстри) е мястото, на което можете да видите поддържаните игри и да си свалите различни профили и Chroma приложения. Разбира се, както споменах и във видеото в Razer Synapse секцията, Chroma нещата са най-смислени на клавиатура защото мишката обикновено е… под ръката Ви, но това не означава че не може да си свалите нещо симпатично и за нея. Ето например как изглежда доста якия Audio Visualizer на Mamba TE:

Това което ми прави впечатление е, че от към мишки, профилите се разработват основно и преобладаващо за Mamba TE, а не за безжичната Mamba.

Друго нещо, което е важно да отбележа е че още не съм виждал официален къстъм профил който да оползотворява възможностите на док станцията на безжичната мамба.

Говорейки за светлинни ефекти, когато мишката се зарежда, страничните ленти индикират това по доста хитър начин:

След като се зареди напълно, светлините стават статични (или там каквото сте си заредили като профил). Отделно когато батерията на мамбата ви падне под определена граница (задава се от софтуера) – скрола започва да мига в червено.

Иначе дока свети благодарение на 4 LED лампички и като цяло изглежда доста добре на живо.

Mamba Dock station

Поддържаните ефекти са 4 – Spectrum Cycling, Breathing (с един или два цвята), Static и изключен, като можете да кажете на дока да следва профила на мишката или да му зададете отделен. Ето Spectrum Cycling-а в действие:

На този етап обаче, нямате опция да задавате различни светлини за отделните LED-чета (докато на мишката можете), като нямам представа дали това въобще е възможно технологично, или става въпрос само за софтуерно ограничение. Също така, в chroma configurator-а док станцията въобще не е налична като обект.

Важното е, че ако всичко останало се провали винаги можете да ползвате Razer Mamba като особено скъпа лава лампа…

В заключение – докато при клавиатурите Chroma-та има някаква що годе реална полза, тук говорим просто за допълнителна екстра, която няма много сериозно реално приложение. Все пак, ако много държите на светещите работи, Mamba TE е по-добрия избор (заради светещото лого). При безжичната мамба, докът свети много яко, но на този етап липсват адванст опции за конфигурирането му.

• 16000 DPI – и двете нови мишки поддържат 16000 DPI, което е яко. Хората, които ме познават знаят, че принципно ползвам доста високо DPI, като откакто съм с новите мамби, според пада работя в диапазона 11000 – 16000 DPI… и ми е доста ок. Ако високото DPI не ви блазни – минимума е 100 😀

• Adjustable Click Force – една от екслузивните нови функции на безжичната мамба е така наречения „Adjustable Click Force“. Това е опция позволяваща Ви да променяте твърдостта на левия и десния бутон на мишката. По подразбиране, силата необходима за задействане на въпросните бутони е 45 грама. Благодарение на специалните винтове намиращи се в основата на мишката обаче можете да промените въпросната до 95 грама.

В прав текст, това означава че бутоните Ви ще станат осезаемо по-твърди. Каква е реалната полза от това обаче… освен че можете да си тренирате мускулите на показалеца и средния пръст…

ADJUSTABLE-CLICK-FORCE

На хартия, идеята е да нагласите необходимата сила спрямо играта, която играете. За MOBA и RTS игри например, където обикновено имате нужда, както от леки, така и от внезапни и/или множество бързи кликове, Razer-ци препоръчват 45 до 50 грама. За MMORPG, Action/FPS-и, където се изисква извършването на различни видове действия (и кликове) препоръчителната настройка е 60 – 70 грама. Ако ще стреляте с танкове обаче или играете като истински снайперист в някой FPS, Razer препоръчват 90 до 95 грама, с идеята че тук имате нужда от малко, но изключително прецизни кликове. Идеята наистина не е лоша, и да, разликата се усеща (колкото и абсурдно да звучи, след цял ден на 95 грама може и да си докарате мускулна треска на пръста), но подозирам, че реално човек просто ще настрои бутоните на някаква позиция, която му е ок и ще забрави за тази опция.

Razer Mamba Adjustable Click Force

Между другото, левия и десния клик се настройват отделно един от друг.

Това което забелязах е, че най-вероятно именно заради Adjustable Click Force опцията, в най-ниското положение (45 грама), бутоните на Mamba-та се усещат една идея по-твърди от тези на Mamba TE. Разликата е пренебрежително малка и принципно няма как да се усети, освен ако не държите двете мишки една до друга, но все пак е налична.

• Wireless mode – другата есклузивна опция на безжичната мамба е… че е безжична. 😀 Принципно от край време геймърите бягат от безжичните мишки (особено ако са си патили), заради опасенията че въпросната ще загуби сигнал по време на игра, ще трябва да се сменя батерия и т.н. Е по същата причина още от първия модел, Razer твърдят че Mamba-та им се държи по абсолютно идентичен начин без значение дали е на кабел или без и тук това продължава да е така.

Mamba-та НЕ лагва, НЕ прекъсва и въобще няма никакви проблеми, които хората асоцират с ниските класове безжични мишки. Док станцията играе ролята на „донгъл“, така че нямате нужда от допълнителни устройства за да я включите към компютъра. Преноса на данни става посредством wireless, а не bluetooth.

Въобще, безжичния режим е абсолютно без забележки. Единствения дребен „недостатък“ е, че трябва да включите мишката на кабел, за да калибрирате спрямо мауспада си.

• Живот на батерията на Mamba 16000 – разбира се, когато една мишка е безжична… трябва да си говорим и за батерии. 😀

За разлика от предшествениците си, батерията на новата мамба не е сменяема… освен ако разбира се не разглобите цялата мишка.

Razer Mamba Battery

Както споменах и в началото на ревюто, това е и основното ми притеснение свързано с нея. Иначе от към живот – на хартия, мишката трябва да изкара ~20 часа нонстоп гейминг. Ако батерията свърши, но трябва да продължите да цъкате можете просто да включите кабела директно в мишката и да продължите да играете в „жичен“ режим. Докато сте в него, мишката също така се и зарежда. Идеята обаче е, като не ползвате мишката да я оставяте на док станцията за да може тя да си се зарежда. Съответно при такава ситуация, батерията не би следвало да свърши „никога“.

За целите на тестовете си занесох мишката в офиса, където я ползвах ежедневно без да я зареждам през деня (и докато съм в обедна почивка), съответно резултатите изглеждаха така:

Време: Разход %
8:30 15
8 17
9 16
9 20
10 23
9 20

Тук говорим за ползване в рамките на работния ден, като имаме един 30-40-60 минути, в които съм бил на обяд. 🙂 Но да, в общи линии около 20% разход за 8-9 часа ползване. Това е при положение, че мишката е настроена да свети в един цвят, с най-слабата сила. Ако тези настройки се променят, разхода най-вероятно ще се качи.

Тук е важно да спомена, че мишката която е при мен отказва да се зареди на 100% (стига до 97-98 и спира), но отново подчертавам, че това е тестов семпъл, а не финалния продукт, където се надявам да няма такива проблеми. 🙂

• Цена и заключение – аз много харесвам и двете мамби. Бежичната обаче има един доста сериозен проблем… и той е чисто ценови. Razer Mamba 16.000 идва в Европа на космическата цена от 359 лв…, което си е малко под минималната работна заплата. 😀 Което, както и да го погледнем е УЖАСНО много пари за мишка, било то и безжична. За справка, 4G версията струваше 259 лв.

От друга страна Razer Mamba Tournament Edition може да бъде ваша срещу доста по-скромната сума от 199 лв, което поне според мен е доста ок, предвид какво предлага мишката като дизайн и спецификации.

Реално погледнато, в случая Razer ни искат 160 лева отгоре за безжичната опция и Adjustable Click Force екстрата…, което… абе много си е.

В крайна сметка, човек може да си купи Razer Mamba Tournament Edition [199 лв.] и Roccat Apuri [79 лв.] и пак ще докара усещане подобно на това от безжична мишка (стига да не си я махате от бюрото) + ще има USB хъб… и ще спести 81 лева. 😀 И да, Adjustable Click Force екстрата не е лоша, но не е нещо, без което няма да може да живеете. Да не говорим за евентуалния проблем с живота на самата батерия, който би могъл да възникне при безжичната мамба.

TL;DR – остро Ви препоръчвам Mamba TE. Мишката е супер и определено си заслужава. Безжичната Mamba също е много яка, но е твърде скъпа.


UPDATE: Нещо доста важно което забравих (благодаря на Zennon13 за напомнянето). В началото след като взех Razer Mamba TE имах доста странен проблем. След като поработи малко, на рандом интервали мишката забиваше (курсора спира да се движи) като единственото решение беше изключване/включване на мишката в USB-то. В последствие се оказа, че този проблем е наличен само при определени конфигурации (обикновено е свързано с наличието на много различни дивайси/настройки в Razer Synapse) и се решава с ъпдейт на Firmware-а на мишката. По някаква причина обаче, Firmware-а не е публикуван на сайта на Razer (най-вероятно защото става въпрос за изолирани случаи) и единствения начин да се сдобиете с него беше да пишете на съпорта на Razer (от тук). Благодарение на силата на интернедите обаче, аз Ви предоставям въпросния Firm без да има нужда да пишете на Razer съпорта – MambaTE_FirmwareUpdater_v1.02.00. 🙂 Само преди да започнете да го инсталирате ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си изключете Razer Synapse-а). След като инсталирате въпросния не би трябвало да имате никакви подобни проблеми.

BTW според insider.razerzone.com всички Мамби TE със сериен код по нов от PM153513770494 вече идват директно с инсталиран Firmware 1.02, така че ако имате такава мамба и подобен проблем, може би става въпрос за нещо друго (но аз поне за сега не съм чувал за подобни случай).

 
15 коментара

Публикувано от на 20 ноември, 2015 в Ревю, Хардуеър, Games, Razer

 

Етикети: , , , , , , ,

15 отговора на “Ревю: Razer Mamba 16000 & Razer Mamba TE

  1. Boyan Ilchev

    20 ноември, 2015 at 16:11

    Razer Mamba TE + Razer Firefly = Перфектната комбинация!

    Харесвам

     
  2. TomBE

    20 ноември, 2015 at 18:52

    Ще кажа само че от преди 2 дена стои отстрани и не се, ползва докато не си оправят тъпият софтуер рейзърци едвали и ще си късам нервите. Директно в Olx-a заминава… На 8.1 и 10 Мамбата „откача“ в безжичен режим от време на време и това ме влудява. На Windows 7 не съм тесетвал, нямам и намерение да го направя. То зе че ми писна. Толкова време чаках да я пусант на пазара накрая познат от Пошла ми донесе и буквално има няма 3 седмици и се отказах. Това обаче което ме накара да изперкам окончателно обаче е че мишката губи сигнал от бюрото до дивана (има няма метър и половина). Също се получава не лаг ами все едно направо си губи сигнала от време на време и се получава и някакъв доста забелжим delay в безжичен режим. Предполагам проблемите основно са софтуерни ама то все тая… Миналта година приятел си купи Ороборос, замина двойния клик се появи…. Яд ме е само че старата ми мамба и падна покритието и батерията и е доста зле вече. Но гледам в Ebay има куруби отделно си се продават и батерии. Айде още 3 години живот на Mamba 2012 🙂

    Харесвам

     
  3. TomBE

    20 ноември, 2015 at 18:59

    „Mamba-та НЕ лагва, НЕ прекъсва и въобще няма никакви проблеми“

    Дооообре, Дооообре…..

    Харесвам

     
  4. TomBE

    20 ноември, 2015 at 19:10

    И за сведение на някой евентулано надяващ се да се сдобие с мамбата (безжичната) чак към средата на декември в България.. 🙂

    Харесвам

     
  5. Strangera

    21 ноември, 2015 at 0:27

    @TomBE – странно. Проблемите които си избройл обаче не звучат като софтуерни… Освен ако не е нещо по фърмера. Най-добре пиши директно на Razer съопрта, и ако е фърм ще ти пуснат линк от където да си свалиш актуален (за съжаление нещо в съпорт сайта не мога да намеря версии като едно време). Ако не е това, съм 99% сигурен, че проблема е хардуерен, защото Razer Synapse няма отношение към свързването на мишката към дока, и няма никаква логика проблема да идва от там.

    Аз ползвах мишката на две машини, и двете са с Windows 8.1. Както съм написал по горе, на никоя от тях не е имало лаг, прекъсвания или прочие проблеми.

    Харесвам

     
  6. Zennon13

    28 ноември, 2015 at 11:14

    Имам Razer Mamba TE и след около 1-2 часа ползване забива тотално, не реагират нито бутоните, нито курсора (стои в средата на монитора и не мърда) оправя се като рестартирам PC-то. Някаква идея какъв е проблема и как да го оправя?

    Харесвам

     
    • Strangera

      28 ноември, 2015 at 12:48

      Привет и мерси за напомнянето. 🙂 Аз също имах идентичен проблем, но понеже го реших доста бързо въобще съм изключил за него. Добавил съм инфото и инструкции в края на поста – https://strangera.com/2015/11/20/review-razer-mamba-and-mamba-te/#12

      Това което трябва да направиш е да си свалиш новия фърмуер на мишката и да си го инсталираш. След това не би трябвало да имаш подобни проблеми. 🙂

      Харесвам

       
  7. Skarhead

    6 февруари, 2016 at 21:32

    От 3 дена имам deathadder chroma и за 3 дена 2 пъти мишката изключи, но свети изваждам я от порта, включвам и си върви пак нормално, дали е софтуерно или е хардуерен проблема?

    Харесвам

     
    • Strangera

      6 февруари, 2016 at 23:43

      Звучи като софтуерен проблем идентичен с този който съм описал с мамба ТЕ-то. Пиши на Razer съпорта, и предполагам ще ти пратят фърмуер ъпдейт или направо виж в https://insider.razerzone.com/index.php дали някой вече не го е постнал.

      Харесвам

       

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.