RSS

Мини ревю – Warcraft: Началото

24 юни

Покрай E3 лудницата не ми остана за време да пиша и за това, но все пак ми се иска макар и със закъснение да драсна няколко реда за „Warcraft филма“.

zug-zug

Преди всичко – не съм Warcraft „фен“. В смисъл, че не играя WoW, а спомените ми от Pre-WoW ерата са… смътни. Реално погледнато, най-големия досег който имам с вселената е Hearthstone: Heroes of Warcraft. 🙂 Съответно не претендирам да знам детайли за историята или нещо такова.

Въпреки това обаче, не можеше да не отида да гледам Warcraft: Началото, просто защото обичам гейминга, и много се надявам да започнем да виждаме повече смислени филми базирани на игри. Малко преди премиерата обаче, нещата започнаха да изглеждат доста неприятно – критиката в САЩ буквално разпъна филма на кръст, а твърденията на Метцен и компания, че филма все пак „ще хареса на феновете“ звучаха все по неубедително.

Съответно, отидох на кино със сериозни притеснения, и бях приятно изненадан да открия, че филма всъщност… става. Даже е приличен. Даже ако го поставим на фона на остатъка от филмите по игри, Warcraft: Началото си е направо ок.

Да, във филма има тъпи сцени, да филма има проблеми с „темпото“, да някой от битките изглеждат зле, да Коцето Калки играе Medivh, да някой от диалозите бяха WTF… и въпреки това, беше интересен и напълно гледаем. Реално погледнато, единственото нещо което успя да ме подразни малко повече е че част от битките на хората изглеждаха доста нескопосано. Липсваше им качествена хореография, така да го кажем. Иначе Орки срещу Орки, и Орки срещу други неща като цяло беше доста ок. Ама „пластмасовите“ мечове, на моменти бяха доста кофти.

За сметка на това обаче, мога да потвърдя с чиста съвест, че Дънкан Джоунс не лъжеше и филма е тотален fan service. То не бяха мърлоци, левъл ъп-ове, Zug Zug… И това го хванах аз, който не съм Warcraft „маниак“. Мога само да си представям какъв кеф е било за хората „пропилели“ години във вселената, да видят познати локации, лице и т.н. на голям екран. BTW филма задължително трябва се гледа на максимално голям екран, за предпочитане IMAX. Щото няма как да не отроните сълза от радост като видите логото на Blizzard на тоя ми ти екран…

Признавам си, че в последните няколко дни, страшно много колеги и познати, които нямат НИЩО общо с гейминг ме питаха „Абе, Warchaft как е?“ и истината е, че ми беше трудно да им кажа нещо различно от „Еми… става“ но личното ми мнение е, че ако сте фенове на игрите по принцип, задължително трябва да му хвърлите едно око (ако още не сте), просто защото ние гледаме на тези неща по много по различен начин от „простосмъртните“. 🙂

А и в крайна сметка, въпреки ужасното представяне в САЩ (едва $37 милиона за първите два уикенда), филма (който струва $160 милиона) направи прилично количество пари (в момента почти $378 милиона) за което между другото са виновни Китайците (над $200 милиона) и вече е най-успешния филм правен по игра, оставяйки зад себе си Prince of Persia: The Sands of Time ($336 милиона) и The Angry Birds Movie (~$327), което пък автоматично означава, че Warcraft: Началото няма да е Warcraft: Края… което е добре. Какво трябва да направят Blizzard и компания обаче, за да може филма да продължи да бъде успешен, за мен за сега е мистерия.

Но да, на мен, противно на всякакви очаквания, филма ми хареса. Със сигурност, не е най-якото нещо което съм гледал, но е и много далеч от ужаса описан от ревютата.

Вие, гледахте ли вече и как Ви се стори? Чакате ли втората част?

 
8 коментара

Публикувано от на 24 юни, 2016 в Ревю, Филми, Games

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

8 отговора на “Мини ревю – Warcraft: Началото

  1. Strangera

    24 юни, 2016 at 15:02

    Хах, ето All the Easter Eggs We Found in the Warcraft Movie (Spoilers) http://www.wowhead.com/news=253457/all-the-easter-eggs-we-found-in-the-warcraft-movie-spoilers

    Харесвам

     
  2. chris

    24 юни, 2016 at 15:58

    Само 1 нещо – David Guetta играе Medivh*

    Харесвам

     
  3. Ivan Stoyanov

    24 юни, 2016 at 16:10

    И аз не виждам какво толкова го плюят тоя филм! Да, има забележки в кадрите с битките, но това е бял кахър. Все пак е фантастика.. Историята е представена много добре и лентата напълно оправда очакванията ми. Особено след като почти прочетох първата книга (която между другото препоръчвам да прочетете). Абе щом ме накараха да си пусна пак класическия Warcraft да поцъкам….смятайте! 🙂

    Харесвам

     
  4. sui0iuris

    24 юни, 2016 at 16:33

    Сега ще кажете и че Филип Киркоров не играе King Llane Wrynn

    Харесвам

     
  5. iskrents

    24 юни, 2016 at 16:45

    Първо филма не е фантастика, а е фентъзи, и да има разлика между двете. Второ аз като фен на Warcraft вселената вече 15-16 години харесах филма и то много, но също така забелязах разликите в историята и леко се подразних. Филмът изглежда така сякаш всичко се развива за 3-4 дена, което е леко смешно. И все пак аз давам на филма 7.5/10 като поне 0.5-1.0 идват от fen service.

    Харесвам

     
  6. sui0iuris

    24 юни, 2016 at 17:18

    Иначе и според мен филмът е ОК. Особено ако го сравня с втория и третия Хобит, на които заспах. Само каста ако го направят една идея по-адекватен ще е супер.

    Харесвам

     
  7. gataka

    25 юни, 2016 at 16:01

    Историята беше прекалено наивна, сякаш всичко беше нагласено просто да се случва. Но като цяло, особено във втората половина на филма, нещата ме грабнаха.

    Като цяло много ми хареса и на ефектите се порадвах.

    Харесвам

     
  8. alwaysloveyou

    27 юни, 2016 at 12:35

    Мен леко ме подразни половинчатия завършек на филма и това, че 80% от главните герои умряха. И да, действието се разви в рамките на 2 дена.

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.