RSS

Ревю – Alien: Covenant

24 май

Оф… защо Ридли, защо?

Честно казано, омръзна ми да си започвам Alien филм ревютата по този начин, но другарят Скот не ми оставя друг избор. Навремето първата ми реакция, след като изгледах дебютния трейлър на Alien: Covenant , беше доста негативна. В последствие, се появиха разни допълнителни рекламни материали, които ми вдъхнаха малко надежда, че Скот знае какво прави. След като изгледах филма обаче, съм готов с прискърбие да съобщя, че лично за мен Alien: Covenant не става… ама хич.

За пропусналите – Alien: Covenant е продължение на доста противоречивия „Prometheus“ и предистория на оригиналния Alien филм на същия този Ридли от 1979. Според това как филма се представи, въпросният може и да е начало на нова трилогия или… шестология (примерно). Припомням, че преди време Ридли (който btw става на 80 тази година) заяви, че имал концепция за още шест Alien филма. :/

Сега… за филмът. След като изгледах първия трейлър, написах:

Може и да съм само аз, но през цялото време трейлърът на Covenant ми изглеждаше като Alien, ама сниман с модерни камери. Не ме разбирайте погрешно. Аз обожавам оригиналния Alien филм, но тук поне на ниво трейлър, Alien: Covenant не звучи като предистория, а като директно копие на оригиналния филм. Да не говорим, че трейлърът е едно огромно… клише.

Т’ва го копи пействам, само за да мога да кажа – аз Ви казах. Лошото е, че не очаквах, че този подход ще бъде използван не само за трейлъра, но и за целия филм. Какво имам предвид – ами ситуацията, в която изпада екипажът на Covenant е почти идентичен с тази, в която изпада екипажа на Nostromo в оригинала. Идентична до такава степен, че въпросните правят… абсолютно същите грешки като другите. :/ Само дето всичко е снимано с по-хубави камери. Което обаче не означава снимано по-добре, защото докато оригиналът успяваше да създаде напрежение и страх в уважаемият зрител, тук има само лашкащи се камери и актьори тичащи като уплашени кокошки… и умиращи в процеса. Всъщност, аз като фен на оригиналната творба, се почувствах почти обиден от това, което видях на екрана, защото макар Alien: Covenant да повтаря концепцията на Alien (1979), въпросният се усеща почти като подигравка с оригиналния филм. В прологът на филма Last Supper (можете да го гледате тук), има една специфична сцена, която навремето определих като доста добра „self-aware“ шега. В Covenant има още няколко такива моменти, които обаче се усещат повече като пародия, отколкото като нещо смислено. А и в крайна сметка, колко хора може да умрат заради подхлъзване на локва кръФ, бе Ридли?

Като споменах актьорите и персонажите – не усещам нищо. Не ми пука за тях, не ги познавам и докато разбера кой, кой е… въпросните вече са умрели. Толкова е слабо положението. Може би ако бяха съкратили разни безсмислени сцени (интрото) и вместо да се опитват да копират персонажи от останалите филми, а бяха отделили малко повече време да развият сегашните, усещането щеше да е малко по-различно… Единствено изключение е Майкъл Фасбендер, който за пореден път е машина (и буквално и преносно), но се опасявам, че ако нещата продължават да се развиват така, след 2-3 филма, Alien франчайзът ще заприлича на онези филми, в които Еди Мърфи играе всичките роли.

Разбира се, няма как да не отворя приказка и за ксеноморфите във филма. Да, въпросните са там и дори имаме няколко вида, част от които са нови за франчайза (тук има полезен чарт via. reddit). Проблемът е, че continuity-то малко ми се губи. Няма да навлизам в твърде много спойлери, ама – всичките ксеноморфи във филма растат и се развиват изключително бързо, въпреки че не разполагат нито с времето, нито с ресурсите да го направят, което просто няма логика и противоречи на останалите Alien филми. Освен това, поведението на част от тях е странно и нетипично, и макар да мога да извъртя част от фактите така, че да си го обясня, подозирам, че това е така просто защото на Скот не му пука. Да не говорим, че въпреки всичко филмът дори не е за въпросните ксеноморфи, а за съвсем друга тема и основният конфликт и сюжет нямат нищо общо с тях… Но това е съвсем друга и доста обширна тема.

И като съм тръгнал да критикувам – в Covenant, Ридли Скот продължава мисията си от Прометей – да не обръща внимание на дребните детайли, и филма си е направо рай за хората търсещи грешки и бъгове. Лошото е, че тук въпросните грешки са толкова лесно забележими, че направо човек почва да се чуди „абе аз някакъв евтин сериал ли гледам или филм за 97 милиона долара“? Смисъл – персонаж едно затваря кутийка и я подава на персонаж две. В следващия кадар, персонаж две затваря кутийката (нищо, че тя вече трябва да е затворена) и я прибира; Корабът каца във вода, ма в следващия кадър на рампата няма вода, ама на по-следващия има пак… Ей такива дребни неща, които обаче дразнят много. Ма явно човекът дето следи за тия работи е бил болен.

Това което ме дразни най-много обаче е, че… филмът не е страшен. Ама грам. И това ме вбесява. Защото целия маркетинг се уби да обяснява как новия филм бил мрачен, страшен, завръщане към корените, бла-бла. Тази история беше подкрепена и от разни чужди журналисти, които бяха ходили да гледат част от филма предварително и твърдяха подобни работи. ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. Първия Alien беше страшен, това тук е по-скоро от онези филми с тинейджърите дето отиват на почивка и Джейсън ги избива. Да, лее се кръФ, но реално няма какво да те изплаши. Всъщност единственото страшно нещо идващо от Alien: Covenant е мисълта, че Ридли може би ще направи още Alien филми. 😦 Не спирам да си мисля колко различно можеха да се развият нещата, ако Скот беше пуснал кокъла и беше оставил Нийл Бломкамп да се пробва с франчайза. Уви, не е било писано.

В крайна сметка, Covenant e просто продължение на традицията всеки следващ Alien филм да е по-слаб от предишния. Може би това е единствената посока, в която филмът не успя да ме разочарова. 😀 А и филмът все пак (в комбинация с The Crossing прологът) отговаря на въпроса какво се е случило след края на Прометей, което е ок. Между другото, Прометей с все всичките си кусури, поне беше изключително красив за гледане, т.е. там можех да си затворя очите за някакви неща и все пак да препоръчам гледането му в IMAX. Тук не мога да направя дори това. В момента прехвърлям в главата си сцените от Alien: Covenant и уви, не се сещам за нищо, за което да мога да кажа – е т’ва трябва да го видите на голям екран. Не, че не харесвам Нова Зеландия (голяма част от филмът е сниман там), и не че Ридли снима лошо :D, просто от Alien очаквах по-различни неща, а не горички, из които спокойно могат да припкат Хобити.

За сметка на това обаче, се сещам за няколко адски безумни екшън сцени и почвам да плача от мъка за пропуснатите възможности.

И за да съм максимално честен – всъщност първата половина на филма ми хареса. Да, има проблеми, има тъпотии, но има и неща, които работят въпреки всичко. Само дето след около 2/3 във филма се случва един „гигантски“ плот туийст, който обаче е толкова очевиден и прозрачен, че е направо обидно. Съответно, когато нещата свършиха точно както очаквах, си тръгнах от кино салона с усещането, че са ми загубили времето. Абе като цяло… #бягай.

Въобще, с цЕлото ми уважение към Сър Ридли Скот, ама имам чувството, че много държи, понеже той е поставил началото на вселената, пак той да е човека, който да я съсипе. :/

 
8 коментара

Публикувано от на 24 май, 2017 в Alien, Плюнка, Ревю, Филми

 

Етикети: , , , , , , , ,

8 отговора на “Ревю – Alien: Covenant

  1. Аз

    24 май, 2017 at 22:02

    Да, точно казано… Мен си ме беше страх обаче през цялото време, че нещата ще се развиват в тоя дух, така че филмът си беше страшен 🙂 Винаги сценарият на Пришълците е бил с много куцукания и недомислици, но някак си сюжетът биваше, беше вълнуващо в миналото. Дори Прометей ми хареса. Това обаче си беше жива подигравка.
    В доста филми последните десетилетия наблюдавам упорито желание за псевдофилософски ултрадебилни монолози, от ония, дето ги дърлят бакшишите например, по политически и други въпроси. И тука е така. И като си помисля, че за цялата тая работа някъде някакви хора са прибрали някакви пари…

    Харесвам

     
  2. Neizvesten

    25 май, 2017 at 3:17

    понеже той е поставил началото на вселената, пак той да е човека, който да я съсипе. Hihihi tova e mnogo sme6no🤗

    Харесвам

     
  3. gataka

    27 май, 2017 at 17:55

    Чух лоши отзиви, бях се подготвил да съм разочарован. Но почва филма и 20 или 30 минути ми е изключително интересно, напомня на първата част и на един интелигентен олдскул Sci-Fi. И ми е супер готино и интересно и … ми идва тоя Дейвид и всичко става … WTF. Кво ми направихте с филма, то бяха глупости, ма бива бива …

    На излизане щях да си искам парите, но касите бяха затворени …

    Харесвам

     
  4. Strangera

    28 май, 2017 at 0:07

    Омирам… 😀

    Liked by 1 person

     
  5. Аз

    28 май, 2017 at 19:19

    Хахахаха какво е това бе, ще припадна…

    Харесвам

     
  6. ErotCFluffY™

    19 януари, 2018 at 15:17

    Толкова е страшен колкото 3Д филмите по кината са 3Д днешно време а не само обиране на повече пари за 3Д прожекция хаххахаха

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.