RSS

Анализ на Ready Player One трейлъра

26 юли

Писането на подробни анализи на трейлъри винаги ми се е струвало някак излишно. Все пак, това е просто реклама и твърде сериозното задълбаване в едно такова видео по скоро би могло да развали кефа от финалната продукция… или поне така мисля. Само че, както споменах и в миналата статия по темата, аз се имам за доста голям фен на книгата Ready Player One и съответно от както San Diego Comic-Con трейлъра на екранизацията на Стивън Спилбърг излезе, нещото ме чопли и човърка. Още повече, че няколко пъти попадам на чуждестранни сайтове който уж пишат „анализи“ на трейлъра, но си личи, че дори не са помирисвали книгата… и това ме изнервя. Съответно вчера не издържах, и хванах да разкоствам трейлъра кадър по кадър -> реших, че може би ще е разумно да излея мислите си в пост. 🙂

За протокола – книгата Ready Player One е претъпкана с всякакви pop culture референции, а съдейки по видяното в трейлъра, филма няма да отстъпва по нищо… даже напротив. Този анализ обаче не е посветен толкова на въпросните pop culture референции, а по скоро на това как филма ще бъде различен (и как ще бъде същия) от книгата. Иначе да – Харли Куин е в трейлъра, и Лара Крофт е в трейлъра, и Фреди Крюгер е в трейлъра и т.н., но това не е толкова важно (поне за мен).

В този ред на мисли, моя съвет е, ако не сте чели книгата да не продължавате с текста надолу, защото това по скоро ще Ви спойлне и ще Ви развали кефа. Ако сте чели книгата обаче – четете на воля, и се чувствайте свободни да споделяте теории и спекулации в коментарите. А и последно – чел съм книгата само на английски, съответно нямам идея как се превеждат някой от термините и за това съм ги оставил в оригинал. 🙂

След тази безумно дълга увертюра… трейлър.

Откриващия кадър на видеото показва „The Stacks“ в пълната им „прелест“. Нещото е като моушън версия на една от кориците на книгата и изглежда… страхотно.

Ако се заслушате във войсовъра обаче, още тук ще забележите лека промяна спрямо оригиналния материал – в книгата, главния герой, Wade Owen Watts a.k.a. Parzival живее в Оклахома Сити, докато в трейлъра разбираме, че локацията е Кълъмбъс, Охайо. В книгата, Кълъмбъс е града с най-стабилна инфраструктура и връзка до OASIS (поради непосредствената близост на основните сървъри). Това е и града в който се намира централата на IOI, и където се развива голяма част от действието в книгата. Предполагам, че Оклахома Сити е премахнат, за да може героя на Wade и останалите участници да бъдат поставени по близо един до друг, и авторите да ни спестят часта с пътуването от Оклахома до Кълъмбъс която е налична в оригиналния разказ.

На следващия кадър, докато Wade се спуска надолу покрай струпаните каравани, надникваме през един от прозорците и виждаме жена която танцува на пилон със стандартен „immersion rig“ – тук отново се забелязва разлика спрямо книгата.

В оригинала, достъпа до OASIS става посредством VR очила и haptic ръкавици и само хай енд immersion rig-овете използват „full-body immersion“ и опция да симулират ходене, тичане и т.н. Съдейки по видяното в трейлъра (тук, и малко по късно, когато Wade се подготвя да влезе в OASIS-а) съдя, че full-body тракинга ще е стандарт дори за най-простите immersion rig-ове. Другия вариант е, дамата да разполага с по хай-тек rig, но ако това беше така едва ли щеше да живее в „The Stack“, а и нищо в оборудването и не прилича на хай-тек система. В крайна сметка, факт е, че движещи се хора са доста по интересни за показване във филм от колкото хора който просто седят в ъгъла с шлем и ръкавици, така че предполагам това е наложило тази промяна.

След това виждаме Wade който достига до скривалището си и се подготвя да влезе в OASIS-а. Аз си признавам, че си представях, че скривалището е на по тясно място, но и това е ок. 🙂 Интересното в случая е свързана с компонентите на системата която Wade използва за да се логне в играта – в книгата, първия immersion rig който нашия човек използва е „ученическия“ му rig a.k.a. този който правителството му дава за да може да ходи на училище в OASIS-а. Това което използва Wade в трейлъра прилича на комбинация от DIY елементи + някакъв IOI rig. Това означава, че или IOI произвеждат учебните rig-ове, или може би цялата „ученическа“ част въобще е махната от историята и Wade се е сдобил с оборудването по друг начин.

Иначе си имаме лицевото разпознаване за да бъдете допуснати до системата и всичките там екстри. След логването на Wade и… еми отиваме в OASIS.

Следващия кадър е първия ни сблъсък с виртуалния свят на филма и е особено як – клуба „The Distracted Globe“ и рождения ден на Ogden „Og“ Morrow. Тук за пръв път виждаме и как изглежда Parzival (аватара на Wade в играта). И да, на входа нашия човек се разминава с аватари изглеждащи като Harley Quinn и предполагам Deathstroke. The Distracted Globe изглежда почти както си го представях с Zero G дансинг и спираща дъха гледка.

В следващия кадър, нещата стават една идея по драматични – виждаме един персонаж на преден план и робот и друг човешки персонаж които се приближават към него.

Съдейки по предишните кадри, съм готов да се обзаложа, че първия персонаж е Parzival. Робота очевидно е The Iron Giant а по пътя на дедукцията 😀 човека до него би следвало да е Akihide Karatsu известен в OASIS-а като Shoto. Да започнем с първото и най-очевидно нещо – Iron Giant. В книгата, за да минат „втората врата“ играчите трябва да изиграят (от началото до края) версия на играта Black Tiger. След като се справят с тази задача, всеки един от тях получава опцията да си избира един от няколко робота като Gigantor, Tranzor Z, Jet Jaguar, Giant Robo, роботи от Shogun Warriors, Macross, и различни Gundam франчайзи – Leopardon, Mechagodzilla, Raideen… Iron Giant също е един от тези роботи, но до колкото си спомням, никой не го избира. В книгата Parzival взима Leopardon, Shoto взима Raideen, Aech – RX-78-2 Gundam, Art3mis избира Minerva X а онзи боклук Sorrento 😀 избира Kiryu a.k.a. Mechagodzilla! В случая е очевидно, че във филма Parzival или Shoto са избрали Iron Giant-а. По време на SDCC Спилбърг e казал, че Iron Giant ще има основна роля във филма, така че бях готов да заложа, че избора е направен от Parzival, но ако се вгледате в кадъра ще видите, че робота пристъпва заедно с Shoto, така че мисля, че това е отговора от загадката. Другия вариант е Iron Giant-а да идва на мястото на Ultraman и да измества цялото нещо с Shodai Urutoraman куеста и Hayata’s Beta Capsule.

BTW докато се опитвах да си припомня кой кой робот е избрал, попаднах на тази сравнителна характеристика via reddit:

Това което се случва зад персонажите също е доста интересно – огромно здание покрито с някакъв тип щит. В книгата, „третата врата“ се намира в замъка Anorak, като IOI достигат първи до нея и издигат непробиваем щит с помощта на артефакта „Orb of Osuvox“. Въпросния артефакт изисква 99-ти левъл магьосник който да го захранва постоянно. Следвайки тази линия на мисълта, въпреки че сградата не ми прилича съвсем, подозирам че тук виждаме точно това – замъка, ограден от щита на Orb of Osuvox.

Следващия кадър е доста по светъл и показва DeLorean-а от Back to the Future който прави нещо като дрифт около Bethesda Terrace and Fountain в Central Park. Тук интернедите са раздвоени дали става въпрос за флашбек от младините на James Donovan Halliday a.k.a. Anorak или кадъра е част от състезанието което се вижда по късно в трейлъра.

Следващия кадър също е доста интересен – първоначално помислих, че наблюдавам някаква битка (може би финалната битка за замъка), но след като разцъках нещото кадър по кадър… всъщност имаме някой, който язди гигантски механичен скорпйон, а срещу него търчат пилета и го стрелят с лазери. Когато скорпиона успее да хване някое пиле, въпросното се превръща в яйце. Ето няколко статични кадъра:

И гиф:

Мхм. Tomb of Horrors. В книгата, за да се сдобие с „Copper Key“, играча трябва да си проправи път през версия на Tomb of Horrors и след това да победи Acererak the Demi-Lich в best-of-three игра на Joust. В книгата, играта се играе на версия на оригиналната аркада от 1982-ра където геймплея изглежда… така:

Във филма обаче, очевидно ни очаква далеч по зрелищен двубой. 😀

Следващия кадър изглежда като да е на същото място (същата цветова гама) но подозирам, че тук става въпрос за съвсем, съвсем друга битка. В кадъра виждаме Aech който пръсва играч с аватара на Фреди Крюгер (и още някакъв тип който не се различава особено), докато играч с аватар на Дюк Нюкъм стреля по него с базука. В книгата, Aech използва мъжки аватар, но във филма явно ще бъде гигантски орк което… еми виждам логиката. Орка на Aech между другото въобще не е обикновен орк, защото видимо има разни механични модификации позволяващи му да мести горната част на тялото си по странен начин.

От къде знам, че това е Aech? Ами на близкия кадър (последната картинка от галерията отгоре), ника му е изписан в ляво, директно върху сърцето. 🙂

Сега, трейлъра спокойно можеше да свърши тук и аз щях да съм доволен. Спилбърг и Клайн обаче имат още неща за показване… ❤

Между другото, държа да обърна внимание на музиката в трейлъра. В частта до тук, на заден фон върви вариация на Pure Imagination от Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971), което е особено яко защото Клайн не крие, че Willy Wonka е бил доста голямо вдъхновение за историята на книгата. От тук нататък обаче, за музикален фон имаме Tom Sawyer на Rush което е още по яко. В книгата, Rush е любимата група на Halliday съответно избора на музика за трейлъра е повече от отличен.

Съответно в следващите кадри започва истинския екшън – първо виждаме буквално армия от IOI служители (Sixer-и) подготвящи се за някакъв тип състезание. Готиното е, че освен генеричните им аватари в играта, виждаме подготовката им и в „истинския“ свят, където въпросните служители под строй се нареждат в хай-енд immersion rig-овете си.

Около тях btw се виждат и тонове Easter egg-ове (Лара Крофт, микробуса на A-Team и т.н.). След това имаме и кадър на женска ръка форсираща мотор:

И после… състезанието започва, а Aech карайки някакъв тим monster truck буквално минава през няколко IOI коли:

BTW QR кода на капака на една от хвърчащите във въздуха коли води към jointhequest.io 😉

В следващия момент, виждаме мотора от по-горе който профучава покрай колите на IOI:

И да, по време на SDCC Ърнест Клайн e потвърдил, че мотора се кара от Art3mis. 🙂 Иначе, самия мотор е този от Akira.

Следващия кадър, ни показва още по добре колко мащабно и… лудо е състезанието.

Сега – в книгата такова състезание не съществува, но на този етап е доста очевидно, че предизвикателствата в филма ще бъдат доста различни от тези в книгата. Joust-а на стеройди от по рано е типичен пример за това. Още повече, че в оригинала две от предизвикателствата са свързани с така наречения Flicksync-ове – нещо като интерактивен филм в който аватара Ви поема ролята на един (или няколко) персонажа от даден филм и трябва да изиграе неговата роля. В книгата има два такива филма – WarGames скрит в първата врата, и Monty Python and the Holy Grail в третата. И докато това е напълно ок за книга, е повече от ясно, че цялата тази концепция трудно би работила в игрален филм. Т.е. заменянето им с нещо доста по зрелищно (като състезание например) звучи повече от логично.

В следващия кадър виждаме от близо Art3mis и Akira мотора и. На предната и гума ясно се вижда логото на ATARI.

След зрелищния завой на Art3mis, камерата се прехвърля към DeLorean-а на Parzival който участва в същото това състезание, което вече е допълнено и от гигантски топки, смазващи колите около него:

Както и в книгата, колата е модифицирана с червен Knight Rider scanner. За разлика от книгата обаче, филмовата версия на колата си няма Ghostbusters лога на вратите. Също така, в оригиналния разказ номера на колата е „ecto-88“ докато тук е просто „PARZIVAL“.

В следващия кадър виждаме как Wade оплашено сваля VR шлема си. Точно преди това обаче, можете за секунда да видите отражението на Nolan Sorrento a.k.a. IOI-655321 във визьора (във филма, ролята е поверена на Ben Mendelsohn):

С други думи – няма съмнение, че това е момента непосредствено преди Sorrento да натисне копчето правещо „голям бум“ в квартала на Wade. В книгата, това е доста епичен момент, и нямам търпение да видя и чуя реакцията на хората когато това се случи в киното.

Следва логото и една финална изненада – кристалния ключ, бавно влизащ във финалната врата.

И горе долу това е. Аз, след като изгледах трейлъра около 100 хиляди пъти, съм склонен с още по голяма смелост да заявя, че ни очаква нещо наистина епично. Eто трейлърчето да си го гледате пак:

 
5 коментара

Публикувано от на 26 юли, 2017 в Ревю, Филми

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 отговора на “Анализ на Ready Player One трейлъра

  1. Strangera

    26 юли, 2017 at 11:30

    Хъм, в редит беше обърнато внимание, че надписите на старта преди състезанието казват „race for the copper key“ което е… хъм… https://www.reddit.com/r/readyplayerone/comments/6pbgdg/the_racing_scene_apparently_is_the_race_for_the/

    Предполагам че това индикира, че началото на историята и намирането на първия ключ ще бъде кардинално променено. Не знам как да реагирам на това. 😀

    Харесвам

     
  2. Strangera

    27 юли, 2017 at 9:24

     
  3. Strangera

    3 август, 2017 at 14:07

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.