RSS

First Contact: Artifact

29 ное.

Вчера ми беше някакъв странен ден. Принципно вече доста по рядко се хайпвам за игри, и ентусиазма ми е някак… умерен. Това което Valve ми причиняват обаче… e нещо друго.

До снощи къде умишлено, къде случайно инфото ми за Artifact беше доста ограничено – знам че играта се прави от Valve и Richard Garfield, но не бях гледал нищо освен анонс тийзъра (и launch трейлъра който излезе няколко часа преди играта) но въпреки това пре-ордърнах веднага щом я пуснаха, и вчера като дете цъках рифреш и чаках Valve да натиснат Launch! бутона.

След това прекарах почти 2 часа с Artifact, които минаха толкова неусетно, че ако сървърите не бяха паднали, щях да имам сериозен проблем с пристигането в офиса днес. 😀

Разбира се записах цялото нещо на видео, което може да бъде гледано по-долу, а в края на поста можете да прочетете и първоначалните ми доста базови впечатления.

Относно впечатленията… определено е интересно. Принципно когато Valve казаха, че играта има допирни точки с Dota 2, очаквах нещото да е в да речем имената на някой от картите, но снощи бях приятно изненадан от факта, колко много… Dota има в Artifact. Не ме разбирайте погрешно – почти сигурен съм, 😀 че не е нужно да имате и 1 час Dota за да разберете и играете Artifact, но аз като някой прекарал… известно количество часове с Dota 2 се изкефих доста.

Едно от най-интересните неща ми беше факта, че битката подобно на Dota 2 се води на 3 отделни lane-а (надявам се че lane-овете в дота още са 3) 😀 което придава доста интересен стратегически елемент на играта. Вариантите за победа са два – всеки лейн си има кула, като играча който успее пръв да унищожи 2 кули печели мача. На мястото на съборените кули пък се появява Ancient, унищожаването на който означава автоматична победа за другия играч.

Другия интересен момент е, че когато Hero картите бъдат убити, въпросните по типично Dota стил се респаунват на фонтана, и се връщат в битката след няколко хода. 

Също така, различните неща ви дават злато, с което купувате предмети, които екипирате на героите и т.н. Абе доста… Dota.

Разбира се за 2 часа успях само да се отъркам в покрайнините на „голямата игра“ и въобще не мога да говоря за баланс, стратегии и т.н. но от малкото неща които видях – определено има потенциал за страшно много неща. Също така имаше доста неща които не разбрах… но искам да разуча. 😀

Относно монетизацията в играта – виждам, че някакви хора реват от бизнес модела, но в момента не се чувствам силен да коментирам темата (и все още не виждам проблем). Това което знам е, че срещу 17,95€ получавате достъп до играта, 10 пака и 5 тикета за Expert режима. Какво точно означава това – не съм съвсем сигурен.

Освен ако не бъркам нещо кардинално – casual режимите са напълно безплатни, като единия е Constructed в който си правите дек и си цъкате, а другия е Phantom Draft което май е като арената в Hearthstone (но е безплатно). В Expert режима имате горните два (но за тях ви трябват тикети които се купуват с пари) и keeper draft който май е като арената… обаче запазвате картите които драфтвате… обаче за да го играете трябват тикети и 5 пака които да „жертвате“…. 😀

Пакове и тикети… се купуват с пари.

Има и някакъв трети режим (Call to Arms) който също изглежда безплатен, но играете с при мейд декове, които се ротейтват на интервал от време. Първата ротация ще е на 14 декември.

И някви такива неща. Странното е, че имам много голямо желание да науча повече… Вълнувам се… играе ми се… Ще видим къде ще му излезе края.

❤ Valve.

PS: Artifact e налична за Win, Mac и Linux а догодина се очаква и iOS и Android версия.

 
2 коментара

Публикувано от на 29 ноември, 2018 в Artifact, Dota 2, Games

 

Етикети: , , ,

2 отговора на “First Contact: Artifact

  1. Martin Stamatov

    29 ноември, 2018 at 14:59

    На мен ми хараса играта, всичко е идеално освен едно: няма друг начин да придобиеш карти или да участваш в евенти без да плащаш. По принцип и в другите игри плащаме, HS и MtG Arena например. Но абсолютно всяка игра с карти която съм цъкал има и друг начин, с нормална игра да постигнеш нещо макар и бавно. В Артефакт няма, става само с плащане, което си е доста кофти.

    Харесвам

     
    • Strangera

      29 ноември, 2018 at 15:07

      Да, това е нещо върху което разсъждавах тази сутрин и мислех да пиша но забравих. 😀 Сега, реално погледнато играта ти позволява да генерираш пари, продавайки карти в маркетплейса 😀 но факт че не е същото като да имаш ингейм валута която да можеш да ползваш… А и на тоя етап не ми се струва, че можеш да изкараш някакви смислени суми…

      Иначе до колкото видях имаш някаква опция да „дъстваш карти“ и да ги конвертираш в тикети?

      Харесвам

       

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.