RSS

Всичко за Apple iPad…

28 ян.

iPad-а а.к.а. големият iPod а.к.а. ултимативната тетрадка а.к.а. Нетбука (с главно н) а.к.а убиеца на Киндъла вече е факт. Ето и суровите доказателства!

Хардуера.
• Размер и форма: Таблета е с мултитъч IPS дисплей с размер от 9.7 инча. Резолюцията е 1024 x 768

Екрана изглежда малко „квадратен“, но причината за това е че iPad е „двупосочен“ таблет…

За да добиете по-добра представа за какво говорим, хвърлете око на това видео:

• Вътрешностите: Нещото е едва 0,5 инча дебело (един косъм по тънко от iPhone) 😀 и тежи 1.5 паунда \680 грама?\. Мозъка е 1GHz Apple A4 процесор



Снимката е взета от twitter.com/iFixit
Паметта е обичайният флаш като вариантите са 16GB, 32GB или 64GB.
Връзката се осъществява посредством 802.11 n Wi-Fi, Bluetooth 2.1 + EDR, или стандартен 30-пинов iPod конектор. iPad си има вградени колонки, микрофон, акселерометър и компас. Видеото минава през iPhone-ски тип адаптер, и съответно е до 576p, а ако използвате doc-към-vga ще изкарате до 1024 x 768. За съжаление няма HDMI, DVI или Mini DisplayPort 😦

Ще има и вариант които поддържа 3G свързаност, но той естествено ще е по-скъп (повече инфо по долу)
Таблета няма камера!

• Батерията: Тук Apple вадят доста интересни твърдения. Според тях iPad може да изкара 10 часа (десет!) в режим на работа, и един месец (дамм един месец) в стендбай! Под 10 часа в режим на работа се има предвид и гледане на видео! Тоест на теория ще можем да изгледаме около 6 филма преди батерията да умре (лолз)!

• Как се държи: iPad-а може да се държи по два начина и софтуера ще се адаптира и към двата. Подобно на айфон портретният режим е „дефаут режима“, но естествено iPad работи чудесно и в лендскейп. Препоръчителен за филми, игри, разглеждане на списания и браузване в нета. Както може би видяхте и във видеото по-горе обаче, посоката няма особено значение 😉

Софтуера:
• OS: операционната система е базирана на iPhone OS, която от своя страна е бегло базирана на OS X. С други думи интерфейса е много подобен на този от iPhone. Единственият лош момент тук, е че все още няма и следа от мултитаскинг – една пусната програма и толкоз. Това естествено означава нечовешка скорост 😀 но нетбук убиец без мултитаскинг?!

• Началният екран: Въпросният изглежда като кръстоска между iPhone и OS X – използва iPhone лаунчъра (системата с екраните и апликациите) но има OS X-ов док.

• Браузър: говорим си за раздута версия на Safari Mobile с познат, пръстово приятелски настроен тайтъл бар и… нищо повече 😛 Естествено браузъра се върти по команда зададена от акселерометъра. За съжаление обаче, драмата явно продължава, и тук все още няма Flash поддръжка!

И докато това е допустимо за iPhone/iPod Touch ми се струва, че Apple наистина има нужда да направят нещо по темата (въпреки че това надали ще се случи през следващите 15 светлинни години) 😦

• Email: Мейл клиента е идентичен с този от iPhone, само че е една идея по шарен – вече имаме превю на пощенската кутия, падащи менюта, поп ъп менюта и прочие екстри.

Писането става посредством виртуална клавиатура, която е стандартна като за айфон. Плюса обаче е че копчетата вече са почти с размерите на истинска клавиатура и позволяват пълноценно използване на десетопръстната система 🙂

• Музика: плейара е комбинация между iPhone iPod интерфейса и iTunes.

• Видео: освен стандартната видео апликация за айфона, iPad-а има възможност да плейва YouTube HD видеота посредством YouTube апликацията.

• Календар и контакти: Календара е подобен на нещо което бихте ползвали на домашният си компютър, като в него се съдържа и „организационно меню“ което буквално прилича на органайзер.

Apps!
• iPhone apps: Тук беше голямата изродщина! iPad може пълноценно да използва ВСИЧКИ налични апликации за iPhone които се намират в App Store-то. И то без никакви модификации. Вариантите са да ползвате оригиналният им размер (айфонския) или да се възползвате от опцията „pixel double“ която просто ги раздува на екрана. Другият готин момент е, че всички апове които сте си купили за iPhone/iPod Touch могат да бъдат синкнати с iPad-а ви напълно безплатно.

• New apps: Считано от днес, SDK-а за iPhone вече поддържа и разработка на приложения специално за iPad-а. Идеята е, че всеки един разработчик които има желание може да започне да разработва апликации специално за iPad-а и да се възползва пълноценно от новият хардуеър. За пример Apple показаха Brushes. Чудесна програма за рисуване.

На всичкото отгоре Gameloft показаха преработена версия на FPS-а N.O.V.A а EA демонстрираха ъпдейтната версия на Need for Speed. Врътката беше леко подобрение в качеството на картината (и естествено по-големият екран), плюс някоя и друга нова екстра. Ето геймплей видео от N.O.V.A, дело на slidetoplay.com

• Ebooks: Apple ясно заявиха, че Kindle на Амазон скоро ще загине 😀 и демонстрираха магазина за електронни книги наречен iBooks. Смятам, че идеята тук е повече от ясна 😉

• iWork: Оказа се, че Apple са разработили нова версия на iWork специално за таблета. Въпросната включва нови версии на Keynote, Pages (еквивалента на Word), Numbers (ексел). Ето скрийншотче от Keynote:


Естествено целият интерфейс е оптимизиран за работа с пръсти 😀 и по всичко изглежда, че новият iWork е достоен „заместник“ на всички функции на старият мишко оптимизиран вариант + наличието на няколко нови екстри. Всяка една апликация от iWork ще струва $10, а целият пакет $30.

Аксесоари
Още с пускането на iPad, Apple смятат да предложат два основни аксесоара:
– тетратко подобна „подвързия“


и док за клавиатура! Дока с клавиатурата се включва към iPad-а когато въпросният е в портретен режим, и ви позволява да пишете по дълги и отегчителни имейли 😀

Разбира се ако не ви се дават пари за док, iPad-а ще работи със стандартните Bluetooth клавиатури на Apple.

Тъй като дивайса разполага само с един порт (стандартен 30 пинов iPod вход), Apple са решили да използват различни адаптъри… много адаптъри.

Имаме док конектор към VGA; USB камера адаптър (дефакто ви дама едно чисто USB, но за сега май нещото ще работи само за импортване на снимки, но не и видео), USB Power адаптер и т.н.

Кога и колко?

iPad ще цъфне по света след 60 дни \в края на март\, но тогава само САЩ ще получат и 3G версия.
Останалата част от света ще трябва да почака още 30 дни след това за 3G модела.
Ето цените В САЩ:
Без 3G:
• $499: 16GB
• $599: 32GB
• $699: 64GB

С 3G:
• $629: 16GB
• $729: 32GB
• $829: 64GB

За България естествено цената… и датата остават под сериозен въпрос 😀

Лични мисли…
Вече доста ми се спи, и ми е трудно да мисля, но iPad-а ми се струва като ултимативната тетрадка и нещо което с удоволствие винаги бих носил в раницата. Да не е практично като iPhone-а но определено дава интересни възможности. Номера със съвместимостта със старите приложения ми се струва гениален, въпреки че предполагам, че някой от тях все пак ще имат бъгове при подкарване, а новият дисплей и процесор наистина ще даде възможност на гейм студията да се развихрят, и очаквам скоро да видим наистина интересни игри за iPad.

Цената в САЩ е особено прилична, и наистина смятам че Apple са напипали перфектната посока. Още повече, че интерфейса ще бъде изключително познат за всички ползвали iPhone/iPod Touch което означава, че iPad-а ще се стори доста достъпен на масовата аудитория.

Тепърва ще обсъждаме, но за сега – браво!

За изготвянето на този материал е използвана информация и снимки от engadget.com и gizmodo.com

Ако имате желание, можете да гласувате за този материал в svejo.net (клик)!


UPDATE \12:15\: Ето я цялата презентация на Джобси http://events.apple.com.edgesuite.net/1001q3f8hhr/event/index.html

 
41 коментара

Публикувано от на 28 януари, 2010 в Apple, iPad

 

Етикети: , , , , , , , , , ,

41 отговора на “Всичко за Apple iPad…

  1. eldred

    28 януари, 2010 at 21:11

    Очаквах боза, но не очаквах чак това. В смисъл, не че джаджата е лоша, но това си е просто един по-голям iPod Touch, без дори да се доближава малко до нетбук.
    – няма flash
    – няма камера
    – няма USB порт
    – няма мултитакс
    – инсталира се софтуер само от AppStore
    – малко памет (спрямо нетбуците)
    Освен за гейм конзола не мога да му намеря друго приложение.

    Пък дали ще е убиецът на Kindle е под въпрос, все пак:
    – няма e-ink
    – батерията издържа малко (10 часа са нищо за електронна книга)
    – плаща се за 3G

    Иначе съм сигурен, че ще се продава много успешно и много хора ще са горди собственици на устройство което не знаят за какво точно са си го купили.

    Харесвам

     
    • achkar

      29 януари, 2010 at 5:55

      Поклон!!

      Харесвам

       
    • stranger

      29 януари, 2010 at 9:17

      Аз пък имам перфектна идея за какво бих го използвал \и не, не е за игри\ 😀 но бих си го взел при цена от 500 долара, не 500 евро 😛

      Харесвам

       
      • eldred

        29 януари, 2010 at 15:56

        Абе то и аз мога да му измисля други приложения, но ще е твърде екстравагантно да трепя хлебарките с нещо за толкова пари. 😀

        Харесвам

         
  2. stranger

    29 януари, 2010 at 15:33

    Харесвам

     
  3. crazyshark

    31 януари, 2010 at 1:14

    Незнам защо всички сравняват Ipad с лаптопи нетбуци и други, ако искате нещо за сравние си взимате Macbook pro и така. Ipad си има една специфична насоченост, другите дивайси различна….

    Харесвам

     
  4. gogott

    31 януари, 2010 at 13:37

    Ако се чудите каква е следващата стъпка на Apple

    Харесвам

     
  5. Rado

    8 август, 2010 at 16:39

    Някак си големия iPod не ме влече, предпочитам PC конкуренцията и по-точно Archos 9 :

    p.s. Баси немога да повярвам че се радвам че продук за 400+ евро има USB :} + web cam, HD Video, Windows 7, FLASH….

    WINDOWS 7 Killed Mac OS X :}

    Харесвам

     
    • Strangera

      9 август, 2010 at 9:59

      Щом те влече няма лошо.

      PS: Ама да кажеш WINDOWS 7 Killed Mac OS X означава няколко неща:
      1. Нямаш никаква идея за какво говориш;
      2. Никога не си се докосвал до OS X/Win 7

      Харесвам

       
  6. Оги

    21 август, 2010 at 17:29

    Най – идиотският боклук излизал някога на пазара… от където и да го погледнеш все за нищо не става – даже орехи не можеш да чупиш понеже е доста крехко… направо тея галфони от апъл тоя път разцепиха с тъпня и най жалкото в случая е че има много хора които си го купуват защото… има тъч скрийн уааааааа…

    Харесвам

     
    • Strangera

      21 август, 2010 at 18:21

      0_o

      Харесвам

       
    • who cares

      12 февруари, 2011 at 1:39

      Ъъъ не си гледал явно как в Utube 5 човека се опитаха да го разният с бухалки … отне им 2 минути само за дисплея а с тялото не се справиха. Безпорно Айпада е красив и ззрав и €_€

      Харесвам

       
      • who cares

        12 февруари, 2011 at 1:41

        *’да го разният ‘ – да го разБият :p

        Харесвам

         

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.