RSS

Диър Селинджър…

06 ное.

Пътувам си аз вчера към офиса (в обичайното за мен сутрешно неадекватно състояние) и изведнъж блаженото ми „празно спокойствие“ бива нарушено от огромно зелено… нещо! Разтърках очи, за да съм сигурен, че не сънувам и се вгледах още по-внимателно. За щастие, автобусът прекара повече от нормалното за развитите държави време в опити да премине кръстовището, така че успях много внимателно да прочета написаното:

„Диър „Селинджър“,
…искаш да станеш Софианец?!“

Ощипах се, но определено не сънувах! На огромното зелено нещо наистина пишеше точно това.
Пристигнах в офиса, отърсих се от случката и цял ден се убеждавах, че това е някакъв кошмар. Въпреки това, помолих Strangerka-та днес, когато отива към офиса, да щракне една снимчица на „голямото зелено нещо“, за да съм 100% сигурен, че съм видял това, което си мисля, че съм видял.

Ето какво донесе тя:
dear-selinjer

Мхм, това е мегаборд (като билборд, ама по-голямо), гордо извисяващ се над всичко останало, на кръстовището на Бул. Черни връх и Сребърна.
Мегаборд, рекламиращ… Брок Хаус – агенция за недвижими имоти.

Дълго съзерцавах това „творение“ и се опитвах да разбера смисъла и да вникна в съдържанието. Бордът определено не говори на софиянци, защото те вече са… софиянци, и няма защо да искат да станат такива.
В контекста на въвеждащото изречение „Диър Селинджър“, което в свободен превод означава „скъпи селянино“ (като определено се има предвид, негативното значение на думата селянин), ясно е показано, че съобщението е насочено към хората, които не са от София. Тъй като, обаче, „Логиката е чудесен инструмент, но не винаги надделява над мисълта.“ не мога да разбера, как обиждането на потенциалните ти клиенти би спомогнало за развитието на бизнеса ти. Единственото смислено заключение (което се базира на кавичките върху думата „Селинджър“), до което успях да стигна е, че по някакъв извратен начин авторите на този мегаборд се опитват да кажат на хората, които не живеят в София, че ако не искат да бъдат наричани селяни (в негативния смисъл на думата) трябва да си купят апартамент от тях… Но идеята ми се губи някъде по трасето.

Опитах се да получа малко повече вдъхновение и яснота от сайта на Брок Хаус – brok-house.com, но към момента на писане на този пост на него няма нищо повече от няколко картинки и подтискаща липса на информация (е и факта, че дизайна е дело на boko©2007), а „brok“ подозрително ми напомня на думата „brokе“ (фалирал, разорен, без пукната пара)…
Е, сигурно има някое скрито послание, което аз простият човечец, не мога да разбера, и точно затова би ми било много интересно да науча какво точно е имал предвид „гениалният“ копирайтър, съчинил този „култов“ текст.

При всички случаи обаче, ако си позволя да перифразирам едно текстче на любимия ми автор Тери Пратчет, мисля, че долното изречение е вярно по всички параметри:

Набезите на Брок Хаус в маркетинговото изкуство имат същите последици, както и приносът на цар Ирод за предучилищната педагогика в град Витлеем.

Другият вариант е, горният мегаборд да е дело на нелоялни конкуренти, които искат да опетнят името на въпросната агенция, но основавайки се на факта, че мейлът на „Разорената къща“ е brok.house@yahoo.com, мисля, че това е доста малко вероятно.

И да, и този си пост мисля да го подпиша с:
Искрено ваш,
Доктор Злобюл

PS: Аз нямам абсолютно нищо против хората, които живеят по селата, и смятам, че думата Селинджър е нарицателно за всякакъв вид простаци, които в по-голямата си част дори са родени и отраснали в големите градове.

Ако имате желание, можете да гласувате за този пост тук. 10х

*Update:* Официалното становище на Брок Хаус – Диър Селинджър… ЦЯЛАТА ИСТИНА?!

Реклама
 
203 коментара

Публикувано от на 6 ноември, 2008 в Плюнка, Реклама

 

Етикети: , , , , , , , ,

203 отговора на “Диър Селинджър…

 1. batpep

  6 декември, 2008 at 19:21

  айде сега..

  думам ти, дъще – сещай се, снахо :mrgreen:

  вашага задача е да привлечете внимание, която вие изпълнихте перфектно. не виждам защо трябва да се оправдавате.

  селинджърите (ние им викаме селтици, но това е подробност) ЖАДУВАТ да живеят в софия именно защото тука те са ИНКОГНИТО, КОГАТО ПРАВЯТ ПРОСТОТИИТЕ СИ.
  освен дето няма как физически да оцелеят по родните си места.

  проблемът на софето е в кашкавата милиция и в съда, което всички софиянци много добре знаем.

  ние селтиците не персонално не ги мразим, мразим простотиите им.

  за да станат граждани трябва:

  1. да спазват правилата на града
  2. да спазват правилата на града
  3. да спазват правилата на града…

  Харесвам

   
 2. еди кой си

  7 декември, 2008 at 16:52

  Очевиден е факта, че автора на тази статия е амбициозен човечец от провинцията, работещ в София.

  Харесвам

   
 3. stranger

  7 декември, 2008 at 19:12

  Очевиден е факта, че ако беше прочел какво съм писал по-нагоре щеше да разбереш, че си се объркал.

  Харесвам

   
 4. Диди

  15 декември, 2008 at 19:24

  хахахахха бих казала на всички задушаващи се софиянзи: „ЕЛАТЕ ТУК ПРИ НАС НА СЕЛО 😀 МЯСТО ИМАМЕ В ИЗЛИШЪК…ЧЕ И МОТИКИ РАЗДАВАМЕ“ HAHHAHAHAH 😀 😀 😀

  Харесвам

   
 5. pentcho

  19 декември, 2008 at 17:30

  V parviqt moment pomislih, 4e stava vapros za inziklopediqta, no posle vidqh, 4e lipstva c(-to)hahahah. Az se gordeq, 4e sam selqnin. Vse pak znam kakvo moga i kakvo ne moga hahahah. Dobre 4e ne pi6e turbo ili mega, ili omega selindjer…

  Харесвам

   
 6. Великова

  7 февруари, 2009 at 16:21

  Скъпи Европейци,
  Попаднах на тази дискусия случайно, но тя ме накара да осъзная нещо………….
  Наистина омразата се е пропила в сърцата ни.
  За първи път чух за въпросната „реклама“ от PR агенцията, която прави мониторинг на пресата за фирмата ни. Помислих, че се шегуват!!! Но, уви 😦 След няколко дни и аз имах „щастието“ да я видя.
  Първоначалната ми реакция беше да се засмея. Аз съшо работя, от няколко години, в сферата на недвижимите имоти и имам известни наблюдения върху различните „сухи“ послания. Това поне ме накара да се усмихна. „Приятното“ чувство обаче не продължи дълго.
  След няколко часа ми се обади моя много добра приятелка, която звучеше крайно разстроено. „Благодарение“ на въпросното словоизлеяние, в нейния офис, за пореден път, се е разразила дискусията, която протича и тук. Секретарката им (горда „столичанка“) направила „ласкавите“ коментари за: „селяните“, боклука, задръстванията, простащината, изземването на работни места и прочие…. Виновни, разбира се, били хората, които нямали „знатното софийско“ потекло.
  Опитах се да успокоя прителката си, че това са изявления на човек, който има комплекс за малоценност, тъй като е единствения служител в адвокатската кантора, който е от София и е на по-ниска позиция, не поради друго, а поради липсата на ценз и лични качества. В отговор получих препратки към няколко места в интернет пространството, където се раразяват подобни дебати.
  Прочитайки ги, установих, че в мен се надига огромно недоволство, защото подобно на много други хора, живеещи и работещи в столицата и аз не съм родом от София. Родена съм в Сливен. Град, който някога беше осмия по големина в България и имаше няколко кина, театри (там се провеждаше и летния театрален университет) и разбира се голяма и добре развита промишленост. „Миналото време“ вероятно е най-тъжното глаголно време в българската история.
  Поради дългосрочната „стратегия“ на нашите управници (който ние сме си избрали, а не „Държавата“, както много хора обичат да я олицетворяват), родният ми град има същата злочеста съдба, както повечето български градове и селскостопански райони……
  Както се досещате, след като завърших образованието си, бях принудена да избирам да работя като сержитьорка или продавачка (не казвам, че има нещо лошо в това) за 70 лв. или да дойда в „големия град“, за да могат моите данъци и осигуровки, които между другото са най-високите за страната, да отиват за облагородяването на София.
  Така че скъпи „събратя“, не се сърдете на мен или на хората като мен, че помагат на шепата кореняк софиянци да получат един от най-големите дялове от републиканския бюджет (друг е въпроса къде отиват средствата), а си задайте въпросите:
  1. Колко от създателите на Велика България са родом от София и дали биха съградили този град ако мислеха като Вас?
  2. Колко от учителите, учените, лекарите, актьорите, писателите, военните, полицате, ако щете и агрономите, все професии основополагащи за просъществуването ни като държава и нация за родом от София? (предварително се извинявам за неспоменатите професии)
  3. Защо Народното събрание прие и ратифицира планът „Ран-Ът“? (успех в търсенето и поздравления за тези, които могат да намерят и секретните му точки)
  4. Защо проблема с протестите на градския транспорт и таксиметровите превозвачи бе решен още преди да ескалира, а учители, металурзи, селскостопански производители, полицаи, студенти и т.н. бяха оставени да мръзнат по улиците и т.нар. „министри на народа“ се подиграваха с тях на масата за преговори, докато в същото време индиректно подклаждаха недоволството на останалите хора, с цел да размият поставените проблеми пред които НИЕ рано или късно ще се изправим???
  4. Защо по улиците се разхождат престъпници, които всяко квартално дете може да посочи, за които всеки що годе добър разследващ журналист може да направи уличаващ мтериал, а съдебната ни система няма доказателства?
  5. Защо чиновника/чиновничката на гишето, който/която е сложена там да ви обслужи и помогне, защото заплатата и се плаща от Нашите данъци, се държи с нас все едно сме клошари, които без покана сме седнали на семейната и трапеза и ние мълчим и и се извиняваме за обезспокояването?
  6. Какво благоприятства създаването на партии като „Атака“(която като първоначален замисъл и учредители да носеше нещо позитивно)?
  7. Защо се насажда сред населението разделение и омраза между българи и турци, макар че всеки от нас проследявайки корените си има вероятност да се окаже потомък на турчин (все пак се били 500 години по турско робство…упс…за по деликатните под турско „влияние“), а самите турски потомци с гордост се наричат българи? Защо вместо да строим джамии и ислямски културни центрове не строим училища и храмове, за да се опитаме да приобщим тази част от Българския народ?
  7. Защо не успяхме да усвоим Европейските фондове, при все че нашето селско стопанство умолява за помощ, колите ни се трошат по дупките, а ние по съседски се жалваме за цените на доматите и псуваме шофьора в другата кола, че заради него е трябвало да минем през трапа, който зее на пътя?
  8. Защо на никой не му направи впечатление, че български министър обяви за „луди“ работодателите, които ще дадат коледна премия, а „народните“ представители си гласуваха по две такива и излязоха в „заслужена почивка“ до 14 януари, когато се подготвяше пордното, този път „га/ъзово“ поставяне на колене на българския народ?
  9. Защо си плащаме задължителни здравни осигуровки, при положение че личните ни лекари ни предписват аспирин и ни пращат вкъщи, а частните болници са претъпкани с пациенти, които трябва да избират между преглед 30 лв. или висене със седмици по коридорите, ако са имали щастието да получат направление?
  10. Защо нашите „партньори“ от Брюксел позволиха да се монтира подобна инсталация на такава емблематична сграда, знаейки какви реакции ще предизвика?(не ме разбирайте погрешно, аз съм ЗА свободата на изразяване и приветствам творците, които са се осмелили да покажат действителността)Защо предпочетохме да „погребем“ България вместо да и сложим ароматизатор „българска роза“?
  11. Защо „новините“ ни показват само убийства, корупция, инциденти ……, а пропускат откритията направени от българи, усилията на малцина(но все пак ги има) помогнали на нуждаещ се, подобренията, направени от единици народни избраници?
  12. Дали е заради „калпавия“ генетичен материал, който в чужбина приветстват, за да облагороди нациите им?!?

  Когато си отговорим на тези и още милион други въпроси, ще видим колко е жалко да се делим на каквито и да било, но дали тогава няма да е твърде късно и страната ни наистина да е „квартал на Брюксел“ или отделни предградия на любимите ни западни и източни братя, а децата ни да нямат отговор на въпроса: „Какъв/а си ти????“ ДАЛИ?????????????????

  Харесвам

   
  • kamen_tonov

   16 юни, 2010 at 12:44

   Хаха актьорите пък с какво са допринесли за държавата бе смешко??? Те са противни и не могат да играят. Ами моят роден дом е София. А и панелки има и в противния за мен Пловдив, да си чувал за гето Тракия? Ами то е по-отвратително от Младост. Явно не само идиотите в коментарите на dnes.bg псуват хората, коитоса родени в София.

   Харесвам

    
  • kamen_tonov

   16 юни, 2010 at 12:46

   В Сливен ромите са повече от българите, ти ромка ли си миличка?

   Харесвам

    
  • kamen_tonov

   16 юни, 2010 at 12:52

   Жалка, това че си от столицата на циганите Сливен не те прави нещо повече от хората, родени в София.

   1. Колко от създателите на Велика България са родом от Сливен и дали биха съградили този град ако мислеха като Вас?
   2. Колко от учителите, учените, лекарите, актьорите, писателите, военните, полицате, ако щете и агрономите, все професии основополагащи за просъществуването ни като държава и нация за родом от Сливен?
   5. Защо чиновника/чиновничката на гишето, който/която е сложена там да ви обслужи и помогне, защото заплатата и се плаща от Нашите данъци, се държи с нас все едно сме клошари, които без покана сме седнали на семейната и трапеза и ние мълчим и и се извиняваме за обезспокояването? АМИ ЗАЩОТО МОЖЕ БИ Е СВРЪХ АМБИЦИОЗНА ПРОВАНСАЛКА???

   Харесвам

    
 7. smeajepeactUm

  5 март, 2009 at 15:01

  Хороша бражка, да мала чашка.

  Харесвам

   
 8. WatchGAY

  5 март, 2009 at 15:02

  Пхахаха
  Братушките налазиха в блога ти! 🙂

  Харесвам

   
 9. stranger

  5 март, 2009 at 15:04

  Споко, борим ги… един братушка он а тайм… 😀
  Този някак си се е промъкнал незабелязан 😀

  Харесвам

   
 10. WatchGAY

  5 март, 2009 at 15:31

  Не ги пипай,моля те! 🙂
  Американизацията те е обсебила напълно!
  Да живеят братята руснаци!
  🙂

  Харесвам

   
 11. stranger

  5 март, 2009 at 15:34

  Не знам защо ама руските ботове много са си харесали този пост. До тук има над 30 безвъзвратно загубени безсмислени коментара от тяхна страна 😀

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: