RSS

iPhone 3G от Globul… Колко мъка има по този свят?

16 мар.

Сигурно вече всички следящи темата, са научили, че на 20ти март (петък), Globul официално ще представят iPhone 3G в България и ще започнат продажбата му на наша територия.

iphone-3g-from-globul

Не че, който искаше да си го купи, до сега нямаше как да го направи, но самият факт, че един от мобилните ни оператори най-накрая успя, е похвален… поне на пръв поглед.

Нека да погледнем детайлите около офертата на Globul и да се съсредоточим върху причините за моето недоволство. Естествено, първото, което повечето хора ще погледнат, са цените. Предлагам да гледаме направо iPhone 3G 16GB, щото осмицата е твърде маломерна 😀
Месечна такса/цена на апрата:

14.90 лв. / 1 029 лв
19.90 лв. / 1 009 лв.
24.90 лв. / 979 лв.

КАКВО?! Спокойно… това не е всичко. Според информацията, публикувана във facebook групата, пръкнала се по случая, всички апарати ще бъдат заключени (ще оперират само с карта на Глобул).
Ще ме прощават Globul-ци, ама тая цена е „леко несериозна“. Очевидно е, че всички ни смятат за държава от третият свят, в която всичко може да мине, ама даже и в Гърция е по-евтин… (да не ми се обиждат Гърците, просто се шегувкам).

Но да оставим цената на страна и да разгледаме остатъка от офертата… Някой случайно да видя Globul да предоставят WiFi спотове на хората, които ще си вземат iPhone 3G от тях? Мда, и аз не забелязах… Ако се чудите за какво става въпрос, можете да погледнете предложението на O2 в UK примерно (клик). Ей тук има карта на фрий WiFi спотовете – consumero2.directoryconnection.com. Ох да, забравих че ние сме държава от третия свят и при нас само цените са високи… И не, че WiFi спотовете са „задължително“ условие, ама…

Аз за щастие не смятам да си купувам iPhone от когото и да е, но като върл iPod Touch-аджия 🙂 ми направи впечатление, че сред характеристиките iPhone 3G, Globul са вписали и тъй любимият ми App Store с краткото инфо: „Хиляди забавни и полезни приложения за вашия iPhone 3G.“

СИга… може би повечето от вас знаят, а за тези, които не знаят ще припомня, че България е една от държавите, в които App Store няма. BTW някой хора погрешно викат на App store-то iTunes. За тях ще уточня, че iTunes е безплатна програма, която се дърпа от сайта на Apple и с помощта, на която се влиза и в App Store (a.k.a. iTunes Store). Просто в него (апп стора) няма държава България 😉 Иначе няма проблем да имате iTunes дори и в нашата мила държава 😀
Та викам си, след като Globul са го написали сред характеристиките на iPhone 3G, значи най-накрая ще видим бг версия на „магазина за приложения“… нали?!
За да съм 100% сигурен, реших да драсна едно мейлче до CustomerCare@globul.bg, и да ги попитам какво имат да казват по-въпроса. Естествено, вземайки предвид „заядливият си персонаж“, ги предупредих, че смятам да публикувам отговорът им в блога си и сега ви го показвам без никакви скрупули.

Въпросът ми беше:

…как сте решили този проблем и как БГ потребителите закупили си от вас iPhone 3G, ще могат да пазаруват от „аpp store“-а.

Ето и официалният отговор:

Уважаеми Г-н Тонев,

В отговор на Вашето писмо Ви информираме, че към настоящия момент „App Store” не е достъпен за България, като Ви уверяваме, че се работи за прилагането му в бъдеще.

Моля да имате предвид, че е възможно да ползвате „App Store”, но при регистрация е необходимо да посочите друга държава. Обръщаме Ви внимание, че дори ако посочите друга държава при регистрация, Вие ще можете да ползвате българска кредитна карта при пазаруване в „App Store”.

Оставаме на Ваше разположение в случай, че се нуждаете от допълнителна информация.

С уважение,

*.*********
Дирекция „Обслужване на клиенти“
„Космо България Мобайл“ ЕАД /GLOBUL/

Брех, викам си аз… Обществена тайна е, че единственият апп стор, от които можеш да пазаруваш с карта издадена от България, е Румънският (аз лично бая пари съм затрил вече). При всички останали, системата заявява, че картата ви не е издадена от съответната държава…

Точно за това отговорих на мейла с въпрос:

Под „друга държава“ имате предвид само Румъния, или и някоя друга?

Отговорът просто ме шокира:

Бихме искали да Ви уведомим, че информация за държавите, от които може да направите своя избор при регистрация, за да ползвате „App Store”, може да получите на интернет адрес: http://www.apple.com/iphone/countries/

За да проверя дали не съм проспал нещо (някой ъпдейт), опитах да си направя USA-ски акаунт (има го в списъка) и естествено получих любезно съобщение, че кредитната ми карта не е издадена от САЩ, и в общи линии да „Духам супата“, както казваше един известен български спортист.

Мен естествено това не ме вълнува особено, но не мога да не изразя своето възмущение (а и отдавна не съм захранвал секция „Плюнка„). Ся като ще претендираш, че предоставяш качествена услуга прави го като хората (не претендирането, а услугата). Освен това, усещам комуникационният проблем, щото не ми е ясно как Глобулци ще обясняват на средностатистическият потребител факта, че ще трябва да заяви, че живее в Румъния за да може да си пазарува приложения за телефона 😀 (Ще вдигате заплатите на операторите май). Особено ако на „дирекцията по обсулжването на клиенти“ не и е ясно кое и какво.

Някак си не ме разбирайте погрешно 😀 Въпреки хилядите разправии, които съм имал с Глобул, това е единственият мобилен оператор, който според мен става за нещо в България. От друга страна, обаче поведението „само ние ще го внасяме, така че ще си правим каквото си искаме“ някак си не ме радва особено.

Все пак стискам палци някога и ние да влезем в картата на App Store-то. 😉

Иначе, за все още заинтересуваните, ще има апарати без договор, но цените ще бъдат обявени на 20ти 😀
Аз все още чакам някой да ми даде адекватно обяснение каква е далаверата да си купиш iPhone 3G от Globul. 😉

За хейтърският ми материал, можете да гласувате тук. А аз мисля ей сега да го пусна във Facebook групата и да видя колко ще оцелее 😀

 
81 коментара

Публикувано от на 16 март, 2009 в Apple, Bg Style, Плюнка, iPod touch/iPhone

 

Етикети: , , , , , ,

81 отговора на “iPhone 3G от Globul… Колко мъка има по този свят?

 1. humanity

  28 март, 2009 at 12:07

  Определено си стува парите. Излиза към 300 до 400 долара с доставката, естествено зависи от къде си го вземеш и колко GB искаш да бъде. Ако го избереш 3G и искаш да го ползваш в България е добре да си вземеш TURBOSiM, продават се в ebay. Това струва 30$ и се слагаз под картата. Иначе ако питаш мен… купи си HTC, нищо не може да се сравнява с тях!

  Харесвам

   
  • stranger

   28 март, 2009 at 12:16

   Моите уважения, ама всичките HTS-та са такива дьрвет, че сравнението му с аифон буди само много усмивки 😉

   Харесвам

    
 2. humanity

  28 март, 2009 at 12:24

  Phone e предвиден за развлечение, HTC са горе долу бизнес телефони с доста добри технически характеристики. Лично аз съм поръчал да ми купят HTC TOUCH HD или HTC Touch Diamond 2 😉 Всичко е въпрос на това, което искаш от дивайса…

  Харесвам

   
  • stranger

   28 март, 2009 at 13:23

   Факт, това по никакъв начин обаче не променя факта че HTC-тата са дървета 🙂 Още повече, че като изключим обработката на офис документи, нещата който не можеш да правиш на iPhone са доста малко 😉

   Харесвам

    
 3. PavelN

  15 април, 2009 at 14:58

  Според мен автора въобще не е наясно с „технологията стояща зад дивайса“, кой устройства са дървета и какво значи бизнес-серия. Учудеваща е любезността на Глобул да пращат изчерпателни отговори на провокативните му въпроси. А както става ясно от цялата дискусия след материала му, офертата е добра и причини да си купиш телефона имаш, стига да искаш.

  Харесвам

   
  • stranger

   15 април, 2009 at 15:11

   😀 Жалък опит 😀

   Не добре формулиран, не обоснован и очевидно имаш за цел само семпло и плоско заяждане 😀

   Харесвам

    
 4. Steliyan

  17 април, 2009 at 2:40

  Епя язе да се включа пак мъненко 🙂
  Значи – оказа се, че в AppStore-то няма кой знае колко по-полезни програми от и без това наличните. Виж, в алтернативата Cydia на освободените от затвора – там е истината – теми, мелодии, програми.
  Да не споменавам, че 90% от програмите, които са на телефона ми са да впечатлявам лаиците 😉
  И да – iPhone > NOKIA > HTC. Надявам се не се налага да обяснявам математическите символи 🙂 HTC са дървета – може би Андроид серията ще е нещо истинско, но там пък смехът е 65к цвята… гредааа…

  Харесвам

   
 5. Benny Lava

  21 април, 2009 at 15:59

  Относно АпСтора, смятам, че причината да не се предлага официално достъп до него е повече от очевидна и категорично не е е Глобул. Това е политика на Епъл и, както и с иТунес, те преценяват коя страна да има достъп до тези „услуги“ и коя не, операторите не пеят в хора, единствено могат да помрънкат (щото, формално, губят некъв скромен обем трафик, което също не е съвсем вярно, ама айде…)
  И още нещо. Преди да се включи която и да е страна в АпСторе и иТунес се уточнява кои точно апове и филета ще са достъпни за потребителите в тази страна – ДРМ, „търд парти“ лицензи и т.н. Накратко – ще има БГ АпСторе ама друг път щото не сме никъв пазар. Туйто – накратко и нядявам се ясно.

  Харесвам

   
  • stranger

   21 април, 2009 at 16:18

   Туй е ясно. Идеята е че във всички други държави айфона си върви с апп сторе. Щото без него дивайса „смуче“. Както казах аз най-много се издразних от безумният начин по който Глобул са описали, че ще можем да ползваме едва ли не който си искаме апп стор. Нещо което определено не е вярно.

   Харесвам

    
   • Benny Lava

    21 април, 2009 at 16:34

    Доколкото знам и в други страни такава е практиката на Епъл, (напр. Хърватска) – нема АпСтор, ама се обявява, че има. И вече година и нещо нема АпСтор за хърватите. Работата е, че може някой ден да го пуснат, но никой не знае кога. Друг въпрос е, че в Топ 10 най-теглени неша на апстор са само игрички.
    Ти, понеже си явно информд юзър, можеш да дращиш на Епъл през ден възмутени писма. Понякога им обръщат внимание…

    Харесвам

     
    • stranger

     21 април, 2009 at 16:40

     За Хърватска не знам, но предполагам че си прав.
     Иначе за игричките е вярно. От 10 апликации има една програма и всичко друго е игри (което мен перфектно ме устройва) 🙂 Виж при безплатните туко се промъква някоя програмка…

     Обаче днеска видях, че се е появил QuickOffice… Само дето струва 16 евра… Както и да е.

     Дращя им на гадовете, но все си мисля че това зависи малко и от родният оператор…

     Харесвам

      
     • Benny Lava

      21 април, 2009 at 16:50

      Дюд, ама ти верно ли плащаш за тия апове и игрички? ОК, сигурно има едно-две неща, за които верно съм готов да платя по нещо, ама то е по-скоро от фенщина, не от юзърска култура, да пази господ…

      Харесвам

       
      • stranger

       21 април, 2009 at 16:57

       Да, всичките апликации на iPod-а ми са легални. Обикновено не е проблем (1-4$). 🙂

       Е предполагам, че като почнат да излизат премиум игрите по 20-тина долара ще почна да пиратствам (ама това не си го прочел тук), 🙂 но за сега… 😀

       Това до известна степен се дължи и на факта, че до преди известно време нямаше джейубрейк за iPod Touch 2G и просто открих, че плащането на 1$, 2$ за игри въобще не е лошо нещо 🙂

       Харесвам

        
       • Benny Lava

        21 април, 2009 at 17:09

        По долар-два да, става, верно, че са по толкова, но макар че аз имам известна лична драма с банковите комисионни по кредитната ми карта за тия дребни транзацкии.
        Понеже гледам, че пишеш и за игри дето са си по едни добри 50 долАра парчета, се замислих нещо…
        Иначе като се замисля, за да направя айфона си, дето го неам, достатъчно добър, т.е. като за мене си, ще трябва да се изръся поне едно 100 долара за джиджавки…

        Харесвам

         
        • stranger

         21 април, 2009 at 17:12

         Честно казано НЕ ИСКАШ да знаеш, каква сума се е натрупала „по долар два“ 🙂

         Границата от 100$ съм я минал отдавна 😀

         Лоша работа…


         Аве тая опция с отговорите почна да изглежда доста безумно… Трябва да почовъркам из настройките 🙂

         Харесвам

          
 6. Benny Lava

  21 април, 2009 at 16:00

  А, да – некой може ли да постне видео, направено с айфон…

  Харесвам

   
  • stranger

   21 април, 2009 at 16:02

   Е видео сега… Да си GSM-а да ти пратят MMS 😀
   Няма страшно, OS 3 ще оправи всичко 🙂

   Харесвам

    
   • Benny Lava

    21 април, 2009 at 16:39

    Ми може и ММС, немам претенции…
    ОК, де много чийп беше от моя страна да се заяждам на дребно – за кво ти е тва видео, тва ММС….
    И БТВ, не си прав за 5800 – достатъчно съм бърникал айфон и имам база за сравнение. 5800 не е убиец на айфона, категорично, но е мнооого добър апарат за цената си. Просто не е толкова…хм, ефектен (?) като айфон. И да, снима и видео и праща ММС-и 😀

    Харесвам

     
 7. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:11

  Сто дни след като беше пуснат AppStore, от Apple съобщават, че броят на изтеглените от него приложения вече е надхвърлил 200 милиона. Според коментара на Стив Джобс от компанията са доста изненадани и развълнувани от резултатите. Информацията беше изнесена по време на съобщаването на резултатите от дейността на Apple.

  Харесвам

   
 8. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:12

  HORAAAAAA vijte be http://www.apple.com/iphone/countries/

  Харесвам

   
 9. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:15

  ne znam kfo e tochno app store shtoto sam na devet godini i taka de ama pri otgovora na vaprosa GLOBUL otgovarq che na tazi stranica se namirat dyrjavite koito imat app store… ili neshty takova

  Харесвам

   
  • stranger

   1 май, 2009 at 13:17

   Да знаем какво отговарят 😉
   Но в БГ такъв няма. Единственият ти шанс е да се регистрираш в Румънския (там може с карта издадена от БГ).

   Стига спамил сега 🙂

   Харесвам

    
 10. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:17

  a vie vsashtnost kazvate che pri kupuvaneto na iPhone 3G ot BG nqma da ima app store ili neshty takova 😀

  Харесвам

   
  • stranger

   1 май, 2009 at 13:18

   За домашно прочети статията още веднъж много внимателно. Именно в часта за App Store! След малко влизаш в графа спам да знаеш 😉 😀

   Харесвам

    
 11. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:36

  molq vi vijte i na tozi link kfo pishe za app store http://www.globul.bg/bg/iphone_features.html

  Харесвам

   
  • stranger

   1 май, 2009 at 13:37

   Да, много добре го знам този линка. Прочете ли въобще нещо от написаното от мен.

   1. ПИШИ НА КИРИЛИЦА;
   2. ПОЧНИ ДА ЧЕТЕШ;
   3. СПРИ ДА СПАМИШ!

   😉

   Харесвам

    
 12. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:37

  a kfo e app store

  Харесвам

   
 13. edward_cullen

  1 май, 2009 at 13:37

  🙂

  Харесвам

   
 14. stranger

  1 май, 2009 at 13:39

  Днес, нямам нерви! Добре дошъл в спам листата 🙂

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: