RSS

iPhone 3.0 OS Guide: Всичко което трябва да знаете!

18 мар.
iphone-definitive-guide_031

iPhone 3.0 OS Guide: Всичко което трябва да знаете!

Както може би знаете, на 17-ти Apple демонстрираха част от новите фючъри на iPhone 3.0 OS – следващото поколение операционна система за iPhone, iPod Touch и каквото там планират да пуснат на пазара в близкото бъдеще 🙂

По долу съм събрал всичко което ви интересува по-темата 😉

Нови опции на OS 3.0
OS 3.0 ще добавя над 100 нови екстри, включително…. COPY->PASTE! Урааааааааааааааааааааааа! 😀

• Copy & Paste на текст. Когато бързо натиснете два път върху даден участък от текст, ще се появи „cut, copy, и paste“ балонче. Натиснете два пъти върху друга част от екрана, и ще се появи „paste“ балонче с помощта на което ще можете да изплюете всичко намиращо се в клип борда 😉
iphone30softwareb146

Добрата новина е че функцията ще работи между различни апликации. С палеца си, ще можем да разширяваме зоната на селектирания текст, а ако инцидентно пейстнем нещо, където не трябва просто ще трябва да разклатим устройството за „undo“.

• Copy & Paste на снимки. Вече ще можем да селектираме няколко снимки, да копираме някой от тях, и да ги пейстнем в email (до сега можехме да изпращаме само по една снимка).

• Нов „Spotlight“. iPhone OS 3.0 ще ни позволи да търсим из всичката информация съдържаща се в устройството, без значение къде. Ако дадена апликация бъде написана така че да потдържа новия „Spotlight“, данните в нея също ще излиза при сърч.
iphone-os-03-new-spotlight
На скрийншота по-горе, можете да видите как „Spotlight“-а изкарва резултати от книгата с контактите, карти, iPod-а и дори апликации.

• Търсене в мейли, календара и iPod-а. Тези апликации ще се сдобият с нов специфичен сърч интервейс. За съжаление все още няма да се поддържа търсене в самото съдържание на мейла, но пък за сметка на това търсачката ще рови в IMAP сървърите, което ще спести много време на Gmail потребителите 😉

• 3G Tethering. Тази опция ще ви позволи да си закачите iPhone 3G-то към лаптопа, и да използвате телефона като модем за достъп към интернет. Естествено мобилният ви оператор ще ви изтръска джобчетата за това, ама това ще го мислим като стане 😉

• Landscape keyboard. Apple най-накрая са добавили опция за лендскейп писане в апликации като е-майл клиента, SMS и Notes.
iphone-os-03-landscape-keyboard

• Multimedia messaging. Не че някой ползва MMS-и ама поне другите мобилни телефони ще спрат да се подиграват на iPhonе-чо 😀

• Поддръжка на различни типове календари. В iPhone OS 3.0 ще можем да се абонираме за web базирани календари посредством два протокола: CalDAV – поддържа се от Google и Yahoo, или .ics формат – Apple го ползват в iCal 😉
iphone-os-03-support-for-new-calendar-types

• Подобрения по онази апликация със стоковата борса – Ще можем да четем новини свързани с борсата… А ще можем ли да изтрием апликацията, че ми заеме ценно място?! 😀

• Stereo Bluetooth A2DP audio. Ще можете да си закачите телефончето към Bluetooth A2DP устройство (слушалки, колонки);

• Ще можем да си синкваме бележките с iTunes.

• Автоматичен login в Safari. Новата версия на Safari ще помни логин информацията ни, така че няма да има нужда всеки път да пишем юзърнейм и парола. (ЧУДО!)

• Shake 2 shuffle music. В общи линии докато сте в iPod апликацията, просто ще трябва да раздрусате устройството за да пуснете шъфъл мода. Да се надяваме, че тази екстра ще може да се изключва 😉

• Wi-Fi auto-login. Ако имате абонамент за платен хотспот, iPhone или iPod Touch-а ви, автоматично ще се логва в него.

• Anti-phising. Safari вече ще може да ни казва, ако според него някой сайт се опитва да ни навреди 😀 или окраде!

• Разширен родителски контрол. Филтри за „съдържание за възрастни“ ще могат да бъдат налагани и върху филми, TV шоута и апликации.

Нови апликации от Apple
Нахапаните ябълки, смятат да включат няколко нови уиджета в новата операционна система:

• Voice memo application. Очевидно е, че идеята на тази апликация е да си записваме аудио бележки… или да се правим на тайни агенти. „В Русия съм, в Русия съм…“
iphone-os-03-voice-memo-application

• Изпращане и получаване на файлове. Специална апликация с помощта на която най-накрая ще можем да обменяме файлове между различни iPhone-и и iPod Touch-ове 🙂

Нови търд парти апликации в OS 3.0
iPhone OS 3.0 ше добави 1,000 (!) нови API-та (application program interface) за да разшири възможностите на апликациите който ще излязат в бъдеще.

• Peer-to-peer Wi-Fi connectivity. Най-общо казано ново API (сори ама ми се спи и не мога да се сетя нищо което да превежда application program interface адекватно) ще позволи на два iPhone-а да се закачат директно (peer-2-peer) посредством Wi-Fi, без нуждата от вече изградена Wi-Fi мрежа.

Идеята е, че телефоните се намират посредством Bluetooth, и след това стартират Wi-Fi връзка един с друг. Това разбира се отваря много възможности. Естествено Apple надали ще ни позволят да си прехвърляме музика 😉 но най-вероятно ще можем да си обменяме някакъв тип информация, и това да стане канал за директна комуникация между апликации на различните устройства. Например: Игра с домашни любимци, която ще позволи животинките ви да си играят едно с друго.

Тази екстра ще бъде комбинирана с push известяване, така че Айфона ви директно да може да получи бележка от друг айфон, който примерно ви кани да изиграете някоя игричка един срещу един.
И всичко това без нужда от изградена Wi-Fi мрежа 😉
iphone-os-03-peer-to-peer-wi-fi-connectivity

• Browse remote content. Вградените в устройството ви апликации, не ви позволява да браузвате песните в чуждите телефони или айподи, но Apple твърдят, че търд парти апликации ще ни дадат тази възможност.

• Използвайте iPhone/touch, за да контролирате периферни устройства. Ново API ще позволи на дивелъпърите да създават програми с който да използваме iPhone или iPod Touch като контролер за различни типове аксесоари. Например, на картинката по-долу, iPhone се използва като еквилайзер за високоговорител.
iphone-os-03-control-peripherals

• Maps в други апликации. Новите апликации ще могат директно да използват „Maps“, която вече е еволюирала в API.

• Turn-by-turn directions. Дивелъпърите ще могат да създадат „turn-by-turn“ апликации използвайки информацията от GPS-а на iPhone и комбинирайки я с техни собствени карти, без да са зависими от 3G покритие или Google. 🙂 Демек, съвсем пълноценен GPS навигатор.
iphone-os-03-turn-by-turn

• Push notification Да се надяваме, че този път ще го направят наистина.
„Push notification“ означава, че апликациите в iPhone OS 3.0 ще могат най-накрая да получават съобщение от „интернет“ автоматично. Т.е IM програмата ви, най-накрая ще може да кара телефона ви да вибрира и издава звуци 😀 когато получи ново съобщение, дори апликацията да не е включена 🙂
А не както до сега – излизам от Skype да си погледна календара, и се връщам обратно…
iphone-os-03-push-notification

• Voice communication in applications. iPhone 3.0 апликациите ще могат да аксесват VoIP (Voice over IP) услуги. Това означава, че ще можете да си лафите с други юзъри докато се пуцате на някоя игрица например. Тази опция естествено (тъй като е VoIP) няма да използва телефона а интернет конекцията ви.

• Rumbling. Най-вече игрите, но и другите апликации ще могат да карат дивайса ви да вибрира, като при джойстиците (форс фийт бек баце)!

• Audio recording. Посредством ново стандартизирано API, и търд парти апликациите ще могат да записват аудио, без да се налага на дивелъпърите да мислят „заобикалящи методи“.

• Достъп до музиката през апликации. Бъдещите апликации, ще могат да аксесват iPhone/iPod музикалната ви библиотека. Това означава, че въпросните ще могат да свирят вашата музика докато работят.

Нови опции в App Store
Новата операционна система ще предложи и подобрен App Store, отваряйки нови възможности за дивелъпърите и потребителите.

• Абониране за апликации.
• Закупуване на допълнително съдържание за апликациите. Нови градове за справочник с градове примерно.
• Закупуване на допълнителни нива за игри.

ИДВА ЕРАТА НА ПЛАТЕНОТО DLC и за iPhone 😦 😀
Както се досещате това ще позволи на дивелъпърите да продават повече неща (освен апликациите си), а на клиентите да разширят своя експириънс с апликациите (БЛЯ-БЛЯ).

• Тези опции ще работят директно от апликациите, така че ще можем да си купуваме нови неща от самата програма, а тя вътрешно ще си минава през App Store.

Иначе уговорката с дивелъпърите остава – 70% от цената на DLC-то за тях, 30% за Apple.

ЦЕНА
iPhone OS 3.0 ще се яви като безплатен ъпдейт за iPhone юзърите (когато и да е това).
Естествено не всички функции ще се поддържат от първото поколение iPhone-и (Stereo Bluetooth примерно).
Изненадващо за мен обаче, Apple са решили, че ние (iPod Touch юзърите) ще трябва да платим $9.95 за iPhone OS 3.0… ГАДОВЕ!

Те това е за сега. Ако матрЯла ви е бил интересен, ударете едни глас тук. 10х

Информацията и снимките са взети от i.gizmodo.com

 
11 коментара

Публикувано от на 18 март, 2009 в Apple, iPod touch/iPhone

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

11 отговора на “iPhone 3.0 OS Guide: Всичко което трябва да знаете!

  1. crazyshark

    18 март, 2009 at 0:45

    A ще имали търсачка за песните?

    Харесвам

     
    • stranger

      18 март, 2009 at 1:29

      Spotlight ще търси и там. За по обстоен отговор, ще трябва да пишем на епъл 😀

      Харесвам

       
  2. stranger

    18 март, 2009 at 22:01

    WOW – iPhone 3G OS 3 0 beta [7a238j]-spongebob [arenabg.com]

    Харесвам

     
  3. TZC

    19 март, 2009 at 23:56

    Евалата баце, полезна статия!
    Аз съм с iPhone3G и с нетърпение ще чакам update-а. 😀
    Само дето видео запис не можа ли да им се откъсне от сърцето..?!? Какво толкова ще стане ако може да се записва видео с iPhone-а?!?

    Харесвам

     
    • stranger

      20 март, 2009 at 0:04

      Ами това уж не са абсолютно всички екстри който ще се появят в OS 3 така че може и да пуснат… а може би не 😦

      Харесвам

       
  4. asenov78

    21 март, 2009 at 14:49

    То си има и сега… провери в Cydia 😉

    Харесвам

     
    • stranger

      21 март, 2009 at 14:53

      Естествено че има 🙂 все пак тук говорим за „официални екстри“. То и копи и пейст си има отдавна, а с повече мерак можеш да подкараш и доста от нещата описани по-горе… 😉

      Харесвам

       
  5. asenov78

    22 март, 2009 at 12:00

    Дано не се отклонявам от темата но и блутут има вече за 2.2.1 😉

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.