RSS

Ревю: Tron: Legacy / TRON: Заветът

14 дек.

Tron!

Днес имах удоволствието да присъствам на предварителната прожекция на Tron: Legacy / TRON: Заветът и съм готов да споделям впечатления. 🙂 Както сигурно знаете, галапремиерата на филма е утре (15.12) а иначе филма „тръгва“ по кината от 17.12.

Не е тайна, че очаквах Tron с огромен интерес, и че съм почитател на оригинала, макар той да е излязъл, преди да се родя. 🙂 В общи лини с нетърпение очаквах, да видя потенциала на Tron вселената развита с помощта на днешните технологии. Още преди да започна искам да отбележа, че Tron: Legacy е от части продължение на оригиналния Tron от 1982, но може да бъде разглеждан и като „рестарт“. При всички случай обаче, е важно да знаете, че въобще не е задължително да сте гледали първия филм за да се насладите на този. Да може да има неща които ще ви се сторят малко странни, но като цяло Косински и компания са се постарали да направят филма „юзър френдли“ не зависимо колко големи са познанията ви за вселената на Tron.

Основата с която трябва да сте запознати: Главният протагонист в Tron: Legacy е 27 годишният Сам Флин (Гарет Хедлънд) които търсейки баща си (Джеф Бриджис), се озовава в един фантастичен компютърен свят, където е принуден да се бори с Clu (компютърно генериран млад Джеф Бриджис) – програма създадена от баща му.

Така. След като приключихме с уточняващите въпроси – shall we start?

Tron: Legacy е ВИЗУАЛНО и аудио ПИРШЕСТВО! Това което е постигнал Джоузеф Косински е наистина впечатляващо, а начина по който е използвал 3D технологията за целите на „илюзията си“ са достойни за уважение. Реално погледнато Косински е приложил един изключително стар трик, появил се за пръв път през 1939 г. във филма The Wizard of Oz. Там авторите използват преминаване от черно бяло към цвят (не точно но това горе долу е концепцията) за определени сцени от филма, с цел подсилване на внушението. Е Косински прави същото, но използвайки… 3D. Реално, първата „част“ от филма която се развива в нашият свят си е обикновено 2D направено да се гледа през 3D очила. И преди някой да е закрещял, че това вече сме го виждали в „Сблъсъка на титаните“ 😀 държа да отбележа, че това е напълно умишлено, и дори си има „предупредителен“ надпис в началото на филма. Когато Сам преминава в „мрежата“ обаче, нещата се променят ДРАСТИЧНО, и изведнъж всичко става 3D. И да, черно неоновият свят на Tron наистина изглежда зашеметяващо. След това следват около 20-тина минути, в които филма буквални ви „поглъща“ и просто няма как да не останете впечатлени от покъртително добре режисираните сцени, летящите „смъртоносни фризбита“ 🙂 и цялостният куулнес и сексапилност която струи от този фантастичен свят.

След това, филма ни запознава с оригиналният Кевин Флин и нещата тръгват леко надолу, но за това ще говоря след малко.

Между другото тук е момента да отбележа, че макар филма да е доста добре настроен към новите потребители, авторите все пак са се постарали да вкарат някоя и друга закачка към старите фенове, така че ако по време на прожекцията, някой до вас изпадне в див смях, или се разкрещи възторжено на нещо съвсем малко което според вас няма никакъв смисъл – не му се сърдете, той просто е фен. 😉

Както може би знаете, Джоузеф Косински е преди всичко архитект, и има стабилен бекграунд свързан с работа по визуални ефекти, но това е първата му истинска продукция. Това което ще ви впечатли особено много, ако сте гледали оригинала, е колко умело са преработени и вкарани в новото измерение, старите неща от филма – като започнем от самата архитектура на сградите, минем през рекогнайзърите и стигнем до факта, че моторите вече се появяват почти от нищото по изключително як начин.

Вниманието към детайлите е впечатляващо, а крайният резултат покъртително красив. Към това добавяме и изключителните екшън сцени който са неописуемо страхотни съчетания от цветове, разположение на камерата и хореография, и гарнираме с музиката на Daft Punk.

Както може би знаете френското дуо са автори на целият SCORE (музиката), като реално говорим за почти час хаус. И без значение дали се кефите на Daft Punk или такъв тип музика въобще, това което ще чуете във филма е изключително, и наистина добавя още едно измерение към света на Tron. За пръв път гледам филм в който съм толкова впечатлен от цялостното музикално оформление. Да има много филми, който могат да се похвалят с изключителни SCORE-ове, но това да хванеш двама от най-добрите хаус музиканти, и да им заръчаш да създадат ЦЯЛОСТНОТО музикално оформление на филма е… изключително. Докато гледате филма, няма просто да чувате музиката, а ще я усещате със всичко случващо се наоколо. Просто феноменално е как въпросната подсилва целият емоционален заряд на филма, и определя настроението. Съжалявам ако ви се струва че съм се отплеснал (аз реално не съм особено голям фен на този тип музика) но това което се чува в Трон е наистина страхотно.

Имаме невероятно визуално представяне, страхотно аудио, и перфекти екшън сцени. What could possibly go wrong?
За съжаление сценарият е мястото където според мен филма търпи сериозни критики. Косински определено е отличник във визуалното представяне, но самият начин на разказване малко му куца, а и сценария не помага особено много. Към това можем да добавим и второстепенни персонажи, които не са развити достатъчно добре и нещата вече не са чак толкова лъскави. 😦 Както казах малко по-горе, след като филма ни представя Кевин Флин, нещата се успокояват твърде много, и за момент мислите на зрителя започват да се лутат, между опитите на сценаристите да ни насочи към разни морални въпроси от типа на бягство във виртуалния свят, отношения баща син, човека и компютрите и разбира се преследването на съвършенството… Аз между другото почти се разплаках при срещата между бащата и сина (Джеф Бриджис мачка от към игра), но предполагам не всички ще приемат всичките „драматизми“ така добре като мен. 🙂 Разбира се след драматизмите, филма отново поема нагоре и има много изпълнени с динамика сцени, така че не си мислете че въпросните 20-тина минути за които ви споменах по-горе са най-интересното. 😉

Между другото персонажа на Кевин Флин (който е много по-млад в първият филм) е претърпял доста странни но бих казал логични промени. Все пак в оригинала той беше просто забавен и странно говорещ нърд, докато тук е възрастен и променен… Веселото е, че от време на време новия Флин вкарва по някоя реплика, която може да ви се стори доста странна ако не сте гледали първата част но затвърждава твърденията ми. 🙂

Това с който имам проблем, не е е Флин, или Clu – злата програма решила да поеме нещата в свой ръце. Самият Clu btw е доста интересен за гледане, понеже той също се играе от Бриджис, но благодарение на моушън кепчър технологията изглежда като младия Флин от първият филм. Въобще идеята да противопоставят известна филмова звезда, срещу по-младото и копие е доста интересна, и макар да не е нова, тук за пръв път вижда бял свят. Това доста интересно за гледане и определено заслужава адмирации.

Но да се върна на проблема ми – без да ви спойлвам, „злият план“ на Clu е твърде абстрактен дори и за моите смели представи и въображение. Няма да говоря повече, защото не искам да ви разваля удоволствието, но ми се струва, че тук сценария се пропуква доста, което разваля цялостното впечатление от филма.

Също така съм леко възмутен от не достатъчният екшън с мотори. =) Да има го смазващият откъс, за който ви говорих в началото, но очаквах да видя (по точно ИСКАХ ДА ВИДЯ) още преследвания с мотори. Не че към края на филма няма преследвания с едни други работи (няма да ви казвам какви) ама… Иначе екшъна както казах няколко пъти е на супер високо ниво… само да имаше още малко мотори. 🙂 А да, и няма ТАНКОВЕ. Което е скандално! Знам че хората които не са гледали оригинала тук вече ме гледат не разбиращо, ама в Трон филм да няма екшън сцена с танкове е просто покъртително тъжно.

Понеже усещам, че започвам да се изчерпвам от към неща който мога да кажа за филма, и ще започна само да повтарям, колко нечовешки яка е сцената с „смъртоносното фризби“ мисля да се ориентирам към приключване, така че следа заключението. Ако си падате по научна фантастика (Sci-Fi) задължително гледайте този филм. Ако искате да видите как би изглеждало бъдещето, ако дизайнерите на Apple отговаряха за архитектурата на света ни (но не можеха да използват бяло) – гледайте този филм. Ако искате да видите следващият най-голям 3D филм (първия естествено е Аватар) – гледайте този филм. И да, задължително го гледайте на кино защото Косински и компания са създали един свят, който просто трябва да се види и чуе в кино салон. 😉
Ако държите на най-перфектният сценарий, разказан по най-перфектният начин – това не е точно за вас. 😛

Аз мисля, утре да го гледам още веднъж (така че ако се сетя или забележа още нещо важно, ще добавя). 😉

Tron: Legacy – много позитивно 8/10!

PS: Ако имате желание, можете да гласувате за този материал в svejo.net. 10x

 
16 коментара

Публикувано от на 14 декември, 2010 в Ревю, Филми

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

16 отговора на “Ревю: Tron: Legacy / TRON: Заветът

 1. lilia

  14 декември, 2010 at 23:32

  Като отговор искам да благодаря за сравнението между баща и копието му.После ще споделя че наистина можеше да се случят и гонки и танкове и още насищане с екшън.Само че такова нещо се получава с по-пълна концентрация, а аз имах разсейване.Ще бъда и пряма че си е интересен и затова си изтрещявам от време навреме.

  Харесвам

   
 2. Иван

  15 декември, 2010 at 1:12

  Едно нещо ми убягна – как се урежда човек с билет за мега гала пред-пред-пред-пред-пред-пред-премиерата?

  Харесвам

   
  • syndbg

   15 декември, 2010 at 9:04

   Като е създател на блога strangera.com OBVIOUSLY

   Харесвам

    
  • Strangera

   15 декември, 2010 at 9:23

   Предварителната прожекция беше за медии и блогъри. За галапремиерата която е днес, до колкото знам билети си се продаваха нормално. =)

   Харесвам

    
 3. vesyo

  15 декември, 2010 at 9:45

  „Който-което“. Как да е, само се заяждам. 🙂 .Иначе страхотен фен съм на първия филм и ще чакам да построят 3D кино в Бургас, за да ходя да го гледам. 😀

  Харесвам

   
 4. Spaskich

  15 декември, 2010 at 12:08

  Страхотно ревю! И аз като теб съм фен на стария филм от 82-ра, така че задължително ще го гледам.

  Харесвам

   
 5. Таня

  15 декември, 2010 at 19:26

  Два от пасажите ги срещнах едно към едно в чужди ревюта, надявам се мнението ти просто да съвпада с това на чуждестранните ти колеги, а не да си „заемал“ умишлено!

  Харесвам

   
  • Strangera

   15 декември, 2010 at 23:41

   Ми и аз така се надявам. Ще е ужасно ако се окаже, че „чуждестранните ми колеги“ са „крали“ от мен. 😀

   Харесвам

    
 6. achkar

  18 декември, 2010 at 0:12

  5/10

  Харесвам

   
 7. cinemascrotum

  21 декември, 2010 at 9:41

  Нищо общо с оригинала и като цяло – огромен провал. Спасяват го само 3D-то, саундтрака и фенбойщината. Не бих го гледал втори път, въпреки че съм фен на първия „ТРОН“. 5.0/10

  Харесвам

   
  • Strangera

   21 декември, 2010 at 9:48

   Нищо общо с оригинала, ми се струва като доста преувеличено изказване. 🙂 Но – щом така го чувстваш, твое право. 😀

   Аз мисля, че определено бяха уловили „духът“ на Трон, и доста адекватно го бяха пренесли в „новото измерение“.

   Харесвам

    
 8. Иван a.k.a BMW3series

  22 декември, 2010 at 22:28

  Страхотен филм на моменти гледах сцените с отворена уста.Не съм гледал оригинала но този ме грабна от всякъде ,а и Qurra е прекрасна 😀

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: