RSS

CPU, HDD, RAM & SH** [My new PC]

26 юни

Извинявайте за закъснението с поредния ъпдейт на тема „My new PC„, но изминалата седмица беше… натоварена.

Та след като показах кутията, дъното и видеото на които се спрях, в този пост на дневен ред са „карантиите“ под формата на процесор, хардове, рам и разни други джиджавки.

Започвам с
• Хардовете – тук вариантите бяха интересни. Брифа за харда за WIN-боуса беше „малък и бърз“, съответно колебанието беше между WD VelociRaptor и някое „класическо“ SSD. В крайна сметка здравият разум надделя и се спрях на Kingston 64GB SSDNow V100.

Относно сториджа, взех два 1T-тови WD Caviar Green. И да, знам че въпросните не са нито най-бързите, нито най-качествените (за зелената серия говорим), но пък са евтини, а и така или иначе не смятам да ги ползвам повече от 3 години. 😀 Вързал съм ги на на RAID 0 (Stripe), което до момента се оказва много добър ход. 😀

• RAM – уиии ниийд мор рам!

Решението беше да се оборудвам с 8 гигабайта Kingston HyperX (2х4) на 1600. Принципно при този процесор и 1333 щеше да свърши горе долу същата работа, но взех 1600 с презумпцията, че мога да си я ползвам и след евентуален бъдещ ъпдейт. Към момента на тази машина повече рам и е излишна, но ако се наложи винаги мога да бодна още 2х4.

• CPU – Дискусията на тема CPU вече беше задълбочено проведена в коментарите към предишният пост така че няма да изпадам в подробни анализи, а ще кажа само Phenom II X6 1090T (3.2GHz,9MB,125W,AM3) бейби!

Единственото от което съм скандализиран е боксовото охлаждане, което се справя ок с охлаждането… но има най-досадният вентилатор евър. Както знаете през последните няколко дни (преди дъждовете и ураганните ветрове) беше доста жешко, а в стаята в която се намира PC-то ми, е по-горещо от нормалното, тоест за да охлажда както трябва боксовото охлаждане върти безумно малката си перчица с около 5000-6000 оборота което… еми да кажем, че няма шумоизолация която да го спре. 😀 По случая, съм насочил взор към Arctic Cooling Freezer 13 PRO, и ще се метна на един при първа възможност (ако не намеря нещо по добро, в този ценови клас).

• DVD-то – ето я и една от най-култовите покупки по PC-то ми. Принципно съм доста „тролски“ настроен към DVD/CD ромовете и т.н. За това първоначалната идея беше въобще да не взимам CD/DVD. В крайна сметка реших, че все някога може и да ми се наложи да ползвам подобни архаични технологии, и реших проблема „елегантно“ с помощта на това:

Външно CD/DVD записващо (и четящо) устройство дело на CANYON (клик). Връзва се с две USB-та и си гуд ту го. Така или иначе по-голямата част от времето ще си го прекарва в шкафа, та се получи доста доволно. 😀

И те така. Това са основните компоненти, имам още една две перки за „финализиране“ + 3D Vision сет но тях малко по натам.
Принципно съм заснел процеса по сглобяването и пускането на машината (ама още не ми е останало време да го гледам) и както обещах трябва да направя разни тестове, но това ще се случи на малко по късен етап, че както казах… тегави дни са напоследък. 😀

Към момента мога да ви „предоставя“ само тесчето от 3DMark 11 което пуснах ей така, само за да видя дали всичко върви 😀 малко след като сглобих машината – резултат е X1446 3DMarks без да съм пипал нищо.

Подробни тестове, снимки и видео… по натам. 🙂

 
48 коментара

Публикувано от на 26 юни, 2011 в Хардуеър

 

Етикети: , , , ,

48 отговора на “CPU, HDD, RAM & SH** [My new PC]

  1. Forge

    12 май, 2012 at 16:10

    Stranger, като слагаш игрите на WD Green-a как се представят като съотношение четене/писане, тормозят ли се при играене и т.н. Не слагаш ли най-играните от теб игри на SSD-то?

    Харесвам

     
    • Strangera

      12 май, 2012 at 16:39

      Няма причина хардовете да се тормозят при играене 🙂

      Както съм писал и по-горе, въпросните са вързани на RAID 0, като туко що им пуснах един CrystalDiskMark тест, за да видя как ще се представят (предвид факта, че са пълни на 92% и нямам спомен да съм им пускал дефрагментация от както съм ги взел). Sequential read/write теста показва – 129/119 MB/s което е напълно достатъчно за каквито и да е игри. 🙂

      Иначе на 64 гигабайтово SSD ми е трудно да побера нещо различно от уиндоус и няколко програми които се пускат с него 🙂 така че не… Но съм решил, като имам възможност да си взема ново (по-голямо) SSD за уиндоуса, и на 60-тката да набича някакви игри за да видя дали ще има драматична промяна (BF3-то ми е най-интересно).

      Харесвам

       
      • Forge

        12 май, 2012 at 20:26

        Като цяло промяната ще е в зареждането на нивата и като цяло в лоудингите. Тук-таме обаче може и да има подобрение от рода на по-бързо зареждане на обекти и т.н. Иначе за играенето си прав. 🙂

        Харесвам

         
        • Strangera

          12 май, 2012 at 20:54

          Да бе, на хартия ми е ясно. 🙂 Въпроса беше на практика. 😉 😀 Някой ден ще разбера. 😀

          Харесвам

           
          • Forge

            12 май, 2012 at 21:38

            И аз се надявам да разбера скоро, ама… финансите пусти. 😀

            Харесвам

             

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.