RSS

Ревю: X-mini WE & X-mini ME

27 февр.

Тия дни съм на вълна портативни колонки… 🙂

X-mini винаги са правили хитове в сферата на портативните колонки. И до ден днешен помня първия ми сблъсък с тях и как моментално още 3-ма колеги си поръчаха X-Mini II след като занесох една в офиса. И макар във времето на пазара да се появиха нови и на места доста по-добри предложения, това е марка, която почти всеки асоциира с портативно аудио.

Е, днес на дневен ред идват новите X-mini модели, които имат пълния потенциал отново да се превърнат в хит. Става въпрос за X-mini WE и X-mini ME.

X-mini ME & WE (1)

Както се досещате отново говорим за портативни колонки, като специфичното тук е покъртително малкия размер. Me версията е едва 4.4 х 3.8 см и тежи 44 грама. А ве We версията е „МНОГО“ по-голяма – 4.8 х 4 см и тежи 48 грама.

• WE и ME – новите x-mini-та се предлагат в две разфасовки. Разликата е, че едната (WE) има блутут и допълнителен 3.5 мм изход, докато другата (ME) може да плейва звук само от кабелче.

X-mini ME• Дизайн – двете колонки изглеждат почти идентично, като WE-то е по-голямо (с 2 мм) и се предлага само в черно, докато ME-то има 4 разцветки – черна, жълта, розова и синя.
Колонките изглеждат супер симпатично, като една от готините екстри е, че капачето което покрива говорителя, се извърта и закрепя от долната страна на колонката, така че въпросната да е по стабилна когато бъде поставена на някаква повърхност.

X-mini ME & WE (4)

Най-големия плюс обаче, е че заради малкия си размер колонките могат да бъдат закачени практически навсякъде. Чанта, яке, ключове… няма ограничения. 🙂

X-mini ME (5)

• Звук – големия въпрос е… а това може ли да свири?
Отговора изненадващо е – ДА! Предвид факта, колко абсурдно малки са тези колонки, звукът, които изкарват е повече от впечатляващ. Разбира се, не очаквайте да озвучавате с тях концерти, или да ги ползвате на твърде шумни места. Когато сте на закрито или на по-тихо и спокойно място обаче, портативните колонки предлагат съвсем приличен (за размерите си) звук. Естествено в момента, в който усилите твърде много, бързо ще осъзнаете, че това е… 48 грамова колонка, но ако не пресилвате звука, качеството е напълно задоволително… ЗА КОЛОНКА С РАЗМЕР ПОД 5 см!

• Функционалност – WE версията логично може да възпроизвежда звук посредством bluetooth, но за това след малко.

X-mini ME & WE (5)

И двете колонки могат да възпроизвеждат звук посредством кабел. В комплекта е включен специален кабел, който има micro-USB от едната страна и USB и 3.5 милиметров жак от другата.

X-mini ME & WE cable

Micro-USB-то се включва в колонката, докато 3.5 мм жака се включва в устройството, от което искате да възпроизвеждате звук – телефон, таблет, компютър и т.н. USB-то се ползва за зареждане. Това за съжаление е малко ограничаващо, защото не може да използвате какъвто и да е кабел, а дължината на включения в комплекта е доста малка – едва 20-тина сантиметра. Разбира се винаги можете да използвате преходник, за да удължите кабела, но out of the box, колонката не може да е на повече от 20-тина сантиметра от устройството (когато плейвате от кабел). Иначе нещата са изключително прости – кабела от едната страна… 😀 Абе включвате кабелчето и сте готови.

X-mini ME (4)

WE версията освен посредством кабел може да свири и от bluetooth. Обхватът е стандартен – около 10 метра като закачането е доста елементарно. Изненадващо, тази колонка поддържа и NFC, така че ако устройството Ви има въпросната технология, можете да ги синхронизирате като просто ги докоснете, което е много бързо и удобно.
Най-голямата и приятна изненада в WE модела обаче, е наличието на 3.5 мм изход на самата колонка. В общи линии, този изход превръща X-mini WE в портативен безжичен приемник/предавател. Идеята е, че можете да свържете колонката с телефона си посредством bluetooth, и да включите към изхода слушалки -> вече имате bluetooth слушалки.

X-mini WE & Razer Hammerhead

Съответно X-mini WE може да се включи в почти всичко. Тук например можете да видите как съм превърнал Razer Ferox в безжични колони, посредством X-mini-то:
X-mini WE & Razer Ferox

Разбира се, когато сте включили нещо в изхода, самата колонка не издава звук. Тази малка екстра отваря изключително много възможности. Аз например обичам да слушам музика докато карам колело, но имам доста неприятен сетъп – на кормилото на колелото ми има стойка, на която закачам телефона, за да го използвам като „бордови компютър“. Слушалките се включват в телефона и отиват към… лицето ми. Това като цяло е ок, защото слушалките имат дълъг кабел, но не е най-комфортното нещо на света. В случая с X-mini WE, мога просто да си включа слушалките към колонката и да метна въпросната в джоба си, а телефона ми да продължи да седи на кормилото.

Също така, ако навремето сте си накупили колекция от X-mini-та, можете да навържете въпросните и да ги включите в WE-то правейки ги безжични. Въобще, възможности – много.

• Живот на батерията
И двете колонки имат 230 mAh батерия, като по спецификация X-mini ME може да изкара около 6 часа непрестанен playback. Ако X-mini WE свири от кабел, времето отново е 6 часа, докато при bluetooth времето е около 5 часа. Пълното зареждане на батерията отнема около час и половина – два.

• Недостатъци
Честно казано, не мога да измисля някакви сериозни недостатъци на двете колонки. Имам само малки забележки:
– И двете колонки имат лампичка, която индикира дали въпросната е включена или не. Когато ползвате bluetooth, лампичката на X-mini WE мига… непрекъснато. Което е изключително дразнещо. Не знам защо някой е решил, че лампичката ТРЯБВА ДА МИГА, вместо просто да си свети. Не е болка за умиране, но дразни;
– Както казах и по-горе, кабела който е включен в комплекта е доста къс, което доста ограничава разстоянието, на което можете да поставите колонката.

• Цена – и двата модела се очакват в България през март, като цените са:
– X-mini WE [79 лв.]
– X-mini ME [45 лв.]

Както може да видите от линковете, за сега за пре-ордър са налични само черните версии, като на по-късен етап се очакват и цветните разновидности на ME-то. Още информация за колонките в ozone.bg/portals/x-mini.

• Заключение
Мъдрите хора казват: „Не съди X-mini-то по размера му“, и тук компанията за пореден път успява да затвърди това твърдение. Двете нови X-mini-та може да не „къртят стени“, когато свирят, но предвид размера си предлагат наистина впечатляващ звук.

Лично за мен X-mini ME не е най-смисления продукт защото сте ограничени от кабела, но X-mini WE е нещото, което дава нова дефиниция на термина „портативна колонка“ и е продукт, който със сигурност планирам да си взема. Дори само заради идеята да ми виси на ключовете. 🙂

X-mini ME (6)

Снимки – strangerka-та.

 
2 коментара

Публикувано от на 27 февруари, 2014 в Ревю, Хардуеър, Music

 

Етикети: , , , , , ,

2 отговора на “Ревю: X-mini WE & X-mini ME

  1. Hanko

    27 февруари, 2014 at 14:50

    Поздрави за Stranger-ката за котешки лапички в дефокус зоната 😉

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.