RSS

Ревю: Uber Sofia

17 февр.

Миналата седмица, Uber направиха 2 месеца в София (ако не знаете какво е Убер, клик).

Аз лично, ползвам услугата от почти самото начало, но се замислих, че всичките ми материали по темата (Testvano.com eпизода посветен на Uber е тук) са базирани на ранните ми впечатления (едно – две возения), и може би е разумно да публикувам едно малко по подробно ревю, базирано на актуалните ми впечатления. 🙂

uber-sofia-review

Относно опита на който се базира ревюто ми – към днешна дата имам почти 30 возения с Uber до най-различни дестинации из София. Най-скъпото ми пътуване (на нормална тарифа) е на стойност 13,41 лв. Действието тук се развива в час пик, като разстоянието е 11.59 километра, а времето на пътуване 00:40:10. За справка, почти идентичен маршрут, но в по спокойно време ми коства 9,57 лв. (10.40 км, 00:23:22).

И така:
👍 Какво харесвам?
• Начина на плащане – едно от нещата които винаги са ме влудявали при такситата е плащането. В повечето случай нямате опция да платите с карта, нямат да ти върнат… а и по подразбиране би следвало да оставиш бакшиш. При Uber, подобни проблеми не съществуват. Когато си правите акаунт в услугата, задължително трябва да въведете дебитна/кредитна карта. След това, в края на пътуването парите се дърпат напълно автоматично, а Вие получавате на мейла си подробна информация за пътуването (разстояние, маршрут, време и т.н.). Най-якото е, че пътника не трябва да прави абсолютно нищо. Просто слизате от колата и не се занимавате с глупости (кеш, бакшиши и т.н.). Дори да стане някаква грешка, имате безкрайно лесен начин да се свържете с Uber и да съобщите за нередност. За 30-те ми пътувания, съм имал само един случай в който да има някаква грешка, и тя между другото беше в ущърб на шофьора. Въпреки това писах на съпорта, и хората реагираха супер бързо и професионално. Но да се върна на плащането – нещото е толкова бързо и удобно, че никоя таксиметрова компания в БГ не може да се конкурира с това (даже и безконтактното плащане в Йелоу такси);

• Шофьорите – не харесвам таксиметровите шофьори. Принципно мразя да поставям хората под общ знаменател, но фактите са си факти – при таксиджиите има нормални хора, но бройката им е малка и се губи в морето от таксита (почти 6000? коли на територията на София). Факт е, че при някой компании, процентното съдържание на тези нормални хора е доста по високо, но това се компенсира от други фирми, където цифрата граничи с… 0. Може би има хора които обичат да слушат за това какво обича да пие шофьора, или къде, кога каква е е**л, но мен подобни битовизми „леко“ ме напрягат. Има го и момента с поведението на пътя – заради факта, че прекарват доста време на улиците, голяма част от таксиметровите шофьори се смятат за БОГОВЕ на шофирането и карат меко казано опасно. При Uber, нито един от изброените проблеми не съществува (или поне аз не съм се натъквал на такива шофьори). Средностатистическия Uber шофьори е любезен, интелигентен и… внимателен на пътя. Честно казано нещата са почти сюрреалистични. Особено като си свикнал с отношението на средностатистическия бакшиш е почти стряскащо, когато срещу теб има интелигентен човек, който те пита дали музиката в колата ти е ок или да смени станцията, дали не ти е топло или студено и с който можеш да си говориш на нормални теми. Ф*к ит, на нова година с @lolf се возихме с шофьор с който си говорихме за бизнес моделите в MMO игрите… А и не ми се е случвало таксиджия да ми прати SMS за да ми се извини, че закъснява:

Uber-sms

Просто профила на средностатистическия Uber шофьор е много различен от този на таксиметровия шофьор и това си личи. Все пак, голяма част от тези хора работят съвсем други неща, и карат в свободното си време и прехраната им не зависи от това (както е при таксиджиите). „Най-странното“ е, че в действителност имаш хора който твърдят, че карат Uber… защото така си почиват. „Карам след работа, за 1-2 часа, действа ми супер разтоварващо“. „Постоянно возя позитивни млади хора с която мога да си говоря на най-различни теми…“ Това са съвсем реални цитати, от Uber-и с който съм си говорил и… абе различно е.

Интересно е, че от скоро като шофьори в Uber започнаха да се появяват бивши таксиметрови шофьори, които си действат… като таксиджии, но тук на помощ идва рейтинг системата (за която пиша по надолу). Аз лично не съм попадал на такива, но част от приятелите ми са. Така или иначе нямам против – стига да се адаптират към това което се очаква от тях. Ако не, предполагам, че системата рано или късно ще ги „изхвърли“.

Относно впечатленията ми – за всичките ми возения, нямам негативни преживявания с Uber шофьор. Попадал съм на 1 който беше доста неориентиран на пътя (от къде да се мине и т.н, въпреки че си има навигация в която съм въвел адрес) но горе долу с това се изчерпват негативните ми впечатления.

BTW едно от изискванията към шофьорите е да са на минимум 21 години.

• Колите – тук нещата стават доста забавни. Изискванията на Uber са, колите на шофьорите да са произведени след 2005 г, и да са с 4 врати. От там нататък ограничения няма… съответно, когато си поръчате кола има шанс да попаднете на доста интересни автомобили, или коли който туко що са излези от магазина (почти буквално). За сега, най „екзотичното“ нещо на което съм се возил е Lexus RX – 2007, кожен салон (не се шегувам). Та викаш си „такси“, и вместо автомобил който е превъртял километража и се държи само на магия (в най-добрия случай), идва Mazda изляза от магазина преди има няма 100-тина километра. Разбира се, не всичко е екзотика и лукс, но за това, след малко… в категорията с минусите.

• App-а – едно от големите удобства на Uber, е факта, че благодарение на App-а имаш много ясна представа къде се намира колата и кога ще бъде при теб. Съответно с кеф разказвам, как няколко пъти успявам да си планирам нещата така, че да изляза от входа точно в момента в който автомобила спира пред нас. Доста е якичко. 🙂

Освен това, през програмата можете да правите яки неща като да си делите сметката с приятел:

Да споделяте с някого кога ще пристигнете (изпраща му линк, от който човека в реално време гледа къде се намирате) и т.н.

• Минимална такса и цени – принципно имам удоволствието да живея сравнително близко до офиса (около 2,4 километра) което е супер удобно защото мога да си ходя на работа пеша. Проблема е, че тъй като разстоянието не е твърде голямо, ако не искам да ходя пеша, такситата не са много ентусиазирани да ме возят и т.н. Uber имат минимална такса от 3 лева. Освен това шофьорите нямат право да отказват курсове, без значение колко са кратки. Така че, ако ми се наложи да отида до офиса с кола – просто си отварям апа и се надявам да не се наложи да чакам половин час (но и за това след малко).

Относно цени – към момента, наблюденията ми са, че в повечето случай, Uber ми излиза с 1-2 лева по евтино от такситата. И това е без да смятаме такса „бакшиш“.

• Рейтинг системата – Uber имат много приятна и интересна система. След приключване на возенето, системата Ви кара да оцените шофьора с 1 до 5 звездички. Той прави същото за вас като пътник. Ако по някаква причина решите, че този шофьор не Ви харесва и му дадете ниска оценка, системата има бърз и лесен начин по който да отбележите какъв точно е бил проблема. Най-големия плюс е, че ако му дадете 3 или по малко звездички, системата вече няма да ви изпраща този шофьор, без значение че може да е най-близката свободна кола. Ако един шофьор получава твърде много ниски оценки е възможно да се стигне и до „уволняването“ му.

Както казах, пътниците също получават оценки от шофьорите, и макар там май да няма общ рейтинг на пътника (или има?) това е механизма по който един шофьор може да се подсигури да не попада отново на някакви хора ако въпросните са му неприятни.

👎 Какво не харесвам?
• Не достатъчно коли. В София, Uber имат един доста сериозен проблем – броя на колите. Не знам колко са активните автомобили в момента, но освен ако не сте в центъра, ще трябва да се приготвите за поне 15-тина минути чакане. Понякога тези 15-тина минути обаче може и да са 20-25, което е проблем особено ако бързате. Разбира се можете да се опитате да си планирате нещата от рано, но отново ако гоните някакъв точен час най-вероятно ще имате проблем. Нещата разбира се са свързани – от една страна шофьорите не искат да седят в по крайните квартали защото има опасност да не хванат никакви клиенти. От друга страна обаче, ако някой реши да тества услугата и не се намира в центъра – 20 минути ETA най-вероятно ще го откажат. А и както и да го погледнеш не е ок, шофьора да пътува 20 минути, за да може след това да ме вози 5 (ако си викна кола от вкъщи до офиса). В последно време забелязвам малко по добро разпределение на колите и нещата със сигурност са в пъти по добре от колкото беше през първия месец (днес колата беше на 4 минути от нас), но впечатлението ми е, че в момента сме на някакъв санитарен минимум;

• Колите – по горе Ви споменах за готините коли на които може да се натъкнете. Проблема обаче е, че тъй като изискванията всъщност са доста широки (всичко след 2005-та) понякога пристигат коли който не са особено комфортни. Не говоря за чистота на автомобила или техническа поддръжка, за сега тези неща винаги са били супер, но ми се е случвало да се возя в кола в която ми е малко тесничко и в която събирането на повече от 2-ма човека със сигурност щеше да е приключение. Най-странното ми возене до сега беше в Peugeot Partner с чужда регистрация и.. десен волан. Не ме разбирайте погрешно – шофьора беше супер, колата беше чиста и т.н. Просто – чужда регистрация и десен волан. Та да, малко е… странно ако в едната посока си пътувал с BMW x3 а в другата – Skoda; 😀

• Не мога да си пускам Spotify. От известно време Uber имат една много яка опция – ако имате Spotify премиум акаунт, и сте закачили въпросния в Uber профила си, можете да си зареждате плейлиста или парче което да върви в колата докато се возите:

На хартия нещото е доста яко, проблема е, че до сега не съм попадал на нито една софийска кола която да поддържа тази опция… въпреки че нещото е налично и тук
(уж). Искам да слушам Radar Love докато пътувам (Greatest Driving Song Ever според Top Gear)…

• Пиково ценообразуване – пиковото ценообразуване на Uber e интересна система… която не харесвам. Идеята там е следната – ако в даден момент има много високо търсене на автомобили, системата автоматично вдига цените за да стимулира повече шофьори да излязат на пътя. Ако има повишаване на цената, системата ще Ви информира за това, така че няма опасност без да искате да поръчате кола на по висока цена, но проблема е, че нямате никакъв начин да предположите след колко време цените ще паднат. Т.е. представете си следната ситуация – Трябва да стигнете от точка А до точка Б. Отваряте апа, и виждате че цените са x2. Вариантите Ви са да поръчате… или да изчакате цените да паднат (имате опция да бъдете уведомени когато това се случи). Проблема е, че няма как да предположите дали това ще се случи след 5 минути или след 30. Ако бързате вариантите са два – или поръчвате на по висока цена, или си викате такси. Ако имате 20-тина минути отгоре обаче може да рискувате и да изчакате да видите дали цените ще паднат. Въпроса е, че при сегашното количество коли на пътя, е възможно след 20 минути, да трябва да чакате колата си… още 20 минути и т.н. А и нямате гаранция, че цените ще са паднали. Съответно комбинацията Пиково ценообразувне + недостатъчно коли на пътя ми се струва твърде… неприятна. В защита на Uber, трябва да призная, че освен на нова година (подробности за това тук) съм засичал пиково ценообразуване само веднъж – х1.3 в 12:05 в събота сутрин което е напълно ок, т.е. това не е нещо с което Uber „злоупотребяват“, но въпроса е принципен. Просто не харесвам идеята зад това да не мога да предвидя след колко време мога да очаквам нормалните цени, за да си планирам нещата.

Финални мисли и разсъждения.
Иии горе долу това са основните неща за които се сещам. Аз лично, не съм ползвал такси от 2 месеца, и не виждам логична причина да го правя докато в София има Uber. Също така съм сигурен, че следващия път когато пътувам в чужбина задължително ще проверя дали в града в който отивам има Убер. С други думи – изключително много харесвам услугата и се надявам да се развива все повече. Но това надали Ви изненадва, много предвид факта, че една от основните ми забележки е, че не мога да си пускам Spotify-а докато се возя. Просто… много е лесно човек да свикне с хубавото, точно за това се надявам то да продължи. 🙂

Това което малко ме притеснява е, че в последните 2 седмици шофьори ми споделят, че Uber са им спрели бонус системата и са почнали да ги карат да плащат разни неща (депозити за телефоните и т.н.) т.е. има вероятност някой хора скоро да открият, че сметката въобще не им излиза и да спрат да карат… предполагам, че след още месец – два ще разберем.

При всички положения, ако все още не сте тествали Uber, можете да се регистрирате с промо код uberstrangera (или направо от този линк) което ще ви даде 10 лв, които да използвате в първото си пътуване. Разбира се отново ще трябва да въведете карта при регистрацията и т.н., но поне първото пътуване ще Ви е безплатно.

И така. Чувствате се свободни да споделяте своите впечатления от Uber в коментарите. Най-яката кола в която сте се возили? Най-странни шофьор и т.н. – коментарите са ваши. 🙂

 
9 коментара

Публикувано от на 17 февруари, 2015 в Интернет, Ревю

 

Етикети: , , ,

9 отговора на “Ревю: Uber Sofia

 1. dsmilyanov

  17 февруари, 2015 at 11:03

  В 3 или 4 коли съм си слушал моя спотифай. В останалите, често шофьорите не знаят каква е тая схема или знаят, но нямат кабелче да си вържат телефона към аудиото на колата.

  Харесвам

   
 2. eldred

  17 февруари, 2015 at 15:32

  Всъщност пиковото ценообразуване е една от най-яките опции на Uber. Разбира се малко е кофти, че не знаеш кога свършва, но без него ще е просто невъзможно да хванеш кола в пиковите часове. Аз лично вчера повиках кола от краен квартал и чаках 7 мин, но освен ако не бързам много бих чакал и 20 стига да не ми се налага да се занимавам с бакшиш.
  Силно се надявам да останат в България, законотворците да не измислят начин да ги прецакат, а колите значително да се увеличат.

  Харесвам

   
 3. Никола Овчарски

  17 февруари, 2015 at 20:31

  И аз попаднах на RX-а онзи ден, който се движеше на ток 🙂

  Харесвам

   
 4. DoC

  17 февруари, 2015 at 23:40

  Uber е най-добрата услуга, която се е появявала в София от много време. Аз съм много доволен!

  Харесвам

   
 5. Димитър

  22 февруари, 2015 at 12:15

  Браво,много добра статия! Дано още да пишеш по темата.

  Харесвам

   
  • Strangera

   26 февруари, 2015 at 22:09

   Мхм, „сплашващата“ статия на Телеграф. Никоя от сериозните медии обаче (до колкото такива останаха в БГ) не коментира „новината“, т.е. достоверността и продължава да е под въпрос. 😉 Uber София също не коментират нищо по темата:

   https://twitter.com/strangera/status/570941717186273280

   😉

   Харесвам

    
 6. Strangera

  17 март, 2015 at 11:44

  Uber: България има невероятен бизнес климат

  За три месеца приложението е използвано над 200 000 пъти в страната, твърди Патрик Щуденер, директор на Uber за Централна и Източна Европа.

  http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/uber-bylgariia-ima-neveroiaten-biznes-klimat-190969/

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: