Реклами
RSS

Ревю: Razer Naga

06 дек.

Моя милост стой максимално далеч от Massively Multiplayer Online игрите защото e доста лесно пристрастима и съответно знае, че ако започна нещо като WOW жената ще ме изхвърли от вкъщи, а социалният ми живот ще се сгромоляса главоломно 😀
Точно за това, опита ми с MMO-тата е доста скромен (да не кажа хич), и предложението да тествам мишка създадена за MMO геймъри беше интересно предизвикателство. В крайна сметка, реших да разгледам мишока не като MMO геймър, а като обикновен геймър и да видя как Razer Naga се справя с FPS-и и RPG-та да речем.

Крайният резултат е „излян“ по-долу.

Една от отличителните черти на Razer Naga е изтрещялата форма, и наличието на 14(!) допълнителни странични бутона. Не случайно когато за пръв път чух за нея първата ми мисъл беше, че трябва да я видя на живо, пред да мога да изкажа впечатления, защото колкото и копчета да наблъскаш, ако мишката не е удобна… За щастие, Razer отново са надминали себе си.

Като цяло Naga-та може да не е най-естетически издържаната мишка (въпреки че мен ме кефи) но е изключително удобна за държане. Разбира се, въпросната е правена САМО за десничари, и това ясно си личи от крайно дясно ориентираната ергономична форма 😀

Както се вижда на снимката от дясната страна на мишката има специална „изпъкнала“ част върху която да си поставите безименният пръст. Трудно е да ви го преразкажа с думи, но резултата е че когато държите Razer Naga тя седи изключително удобно в ръката ви, като към това се добавя и доста осезаемо чувство на перфектен контрол. Тестовете показват, че мишока е подходяща най-вече за хора със средно големи и големи ръце.

По-големият въпрос обаче е, до колко удобни са копчетата от лявата страна. Тяхното основно предназначение е, да ги ползвате с различни add-oни който са създадени специално за съответните MMO игри.

Аз лично, като човек свикнал да ползва допълнителни бутони от страни на мишката (макар и само два) нямах никакви проблеми с усвояването и употребата на първите 6 бутона, а за другите 6 наистина имах нужда от малко повече тренировки. Интересното обаче, е че Razer наистина са успели да нацелят оптималната форма, и бутоните не са нито твърде големи (за да са достатъчно на брой) нито твърде малки и натискането им (поне от 1-6) 😀 е наистина интуитивно и лесно.

За протокола, в комплекта с мишката има специален Grid Trainer които включва 2 различни комплекта от силиконови лепенки, който да разположите на определени бутони, за да можете по-лесно и бързо да свикнете с употребата им.

Тъй като не играя MMO-та реших да тествам Razer Naga основно с две игри – Dragon Age: Origins и Modern Warfare 2.
Както знаете Dragon Age е RPG и като всяко уважаващо RPG героят ви има най-различни скилове които са мапнати на числата от 1 нататък 😛 Аз лично винаги съм намирал концепцията за пускане на тези скилове с числа (особено от 4 нататък) за особено неудобни. Точно за това Naga беше незаменим помощник. Признавам си, че нямам много часове цъкане на DA но дори за крактото време, разликата наистина се усеща. Освен по време на битките, числата на Naga-та се оказаха и много полезни по време на разговор, защото винаги е по лесно да цъкнеш числото отговарящо на избраната от теб реплика с палеца си, отколкото да ходиш да го кликаш с мишката, или да търсиш числото върху клавиатурата.

Нещата обаче бяха доста по интересни при Modern Warfare 2. Предполагам, че голяма част от FPS-маниаците никога не са се замисляли върху концепцията да мапват повече от един, два бутона върху мишката. Аз лично, винаги използвам едно от страничните бутончета (при другите ми мишки) за хвърляне на гранати, а при Naga наистина можех да се развихря. В крайна сметка настроиките ми изглеждаха така:
1. Primary Grenades;
2. Смяна между основното и второто оръжие;
3. Активиране на атачмънта на дадено оръжие;
4. Пускане на dead streak;
7. Нощно виждане.

Статистиките ми към момента показват, че съм прекарал 1 ден, 16 часа и 42 минути в цъкане на Modern Warfare 2 като 1 ден и почти 7 часа от тях са „загубени“ в мулти.

През цялото време играх с Razer Naga, и макар да не съм използвал по-голямата част от бутоните, дори тези 4/5 са доста показателни, за това колко голям плюс са копчетата дори да не цъкате MMO-та. Все пак, Modern Warfare 2 е игра в която забавяне от няколко стотни е разликата между това да направиш фраг и да бъдеш фрагнат 😛

Самите бутони могат да работят в два режима – числа и Num-пад, а превключването става посредством бутон разположен на долната страна на мишката.

В режим „числа“ копчетата от 1 до 12 отговарят съответно на „1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – =“ а при Numpad режима са „1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – +“. И да, мишката е незаменима за счетоводителите и спокойно може да се ползва като калкулатор 😀

Това което ме изненада неприятно, е че в момента на писане на това ревю освен ако не говорим за Add-они, бутоните не мога да бъда преконфигурирани посредством софтуера на мишката, а възможността за макрота отсъства. Същото се отнася и за двата бутона до лефт клика, които са само „Forward“ и „Backward“. Това е малко странно и нетипично за Razer но според тях причината е, че MMO игрите имат определени забрани за използване на макрота, и тъй като Остриетата са искали да създадат перфектната MMO мишка, е трябвало да се съобразят с това. Въпреки това, в FAQ-то се споменава, че макро съпорт и ремапване на бутоните ще бъде добавен в някой от следващите ъпдейти, но комбинациите най-вероятно ще се запазват локално, защото според спецификациите Razer Naga няма Razer Synapse™ onboard memory 😦

UPDATE: Пълно ремапване на бутоните вече е налично при драйвъри v3.00 и нагоре. 😉

Разбира се, нищо не ви пречи да си мапнете съответните бутони от грида в самата игра, но аз винаги съм предпочитал да правя тези неща от софта на самата мишка а и липсата на макрота е кофти тръпка.

Като заговорихме за софт, от настройките на мишока имате възможност да изключвате подсветката на Razer логото (единственото нещо което ме дразни в дизайна на мишката) и скрола + грида.

За протокола ето едно бързо клипче което показва мишока, и демонстрира „дишащата“ подсветка на логото:

Подобно на Razer Mamba мишока има 5600dpi 3.5G laser sensor, но за разлика от нея лазера е една идея по непретенциозен (което си е плюс). Препоръчителният мауспад за нея е Razer Megasoma на който Naga-та наистина се държи чудовищно добре. Поради изключително странната си грапава повърхност пада осигурява още по голямо чувство за контрол и прецизност дори при най-високите DPI настройки. Разбира се тествах Naga-та и с още няколко пада, като Razer Destructor и Razer Sphex определено са добър избор ако не ви се дават 100 лева за Megasoma 😉

В този ред на мисли, на снимката по долу ще забележите че освен, че съм успял да омърлям мишока доста сериозно, за разлика от повечето мишки, Razer Naga е покрита с тефлоново покритие от всички страни, което осигурява оптимално приплъзване, и донякъде обяснява защо лазера е толкова непретенциозен към повърхностите.

Скрола на мишката, е едно към едно с този от Razer Mamba т.е. перфектен.

Кабела на мишката, е покрит със стандартната за Razer текстилна оплетка (котката ми много я харесва), която според мен е една идея по твърда от колкото трябва, но може и просто да съм отвикнал от мишките с кабел 😉

Out of the box мишката работи безпроблемно под Vista и Win 7 \а и само там съм тествал\ на на razersupport.com има и драйвъри за MAC.

Както казах по-горе, не мога да давам оценка на Razer Naga от гледната точка на MMO геймър. Като FPS и RPG фен обаче, няма как да отрека, че въпреки че не използвам всички бутони, мишката наистина предлага доста интересни варианти и решения. Добавяме към това перфектен 5600 dpi лазер, и наистина много удобна ергономична форма и воала – потенциала за велик продукт е на лице. Единственият сериозен недостатък е липсата на възможност за ремапване на копчетата от самият софтуер на мишока, но от друга страна Razer обещават да добавят такава опция в близкото бъдеще.
Добавяме и цена от 155 – 160 лева, и получаваме продукт достоен за 8/10!

Мишката може да бъде закупена от някой от оторизираните търговци в страната (клик), а повече детайли за нея можете да намерите на razerzone.com.

Ако имате желание, можете да гласувате за този материал в svejo.net. 10x


UPDATE: Тъй като от драйвъри 3.0 и нагоре, мишока вече поддържа ремапване на страничните бутони, а това беше едно от основните ми оплаквания по адрес на мишока, ревизирам оценката си на 9/10!

UPDATE 2: Razer Synapse 2.0 вече поддържа и Razer Naga, което добавя още възможности към софтуера. 🙂

Реклами
 
37 коментара

Публикувано от на 6 декември, 2009 в Ревю, Хардуеър, Razer

 

Етикети: , , , , , ,

37 отговора на “Ревю: Razer Naga

 1. vasito

  26 март, 2012 at 13:50

  Скролът ми тотално отказа. Отначало трябваше много силно да натиснеш за да цъкне бутона вече напред и назад не регистрира движение. Иначе си се движи де. Идеи?

  Харесвам

   
 2. vasito

  26 март, 2012 at 15:10

  Отворих и мисля че намерих проблема. Ама ебаси и болтчетата. Невъзможно е да ги отвинтиш. Да ги питаш що така ги правят. Олигофрени.

  Харесвам

   
 3. KOTAPAK

  15 юни, 2012 at 18:14

  Да разбирам ли от по-горните ви коментари, че Naga без razer-ски пад, не става?

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: