RSS

Феновете на Razer разочаровани от Starcraft II периферии (вдф e тая статия ве?!)

24 сеп.

Kaldata.com e един сайт, който не бях посещавал от доста време, но много уважавам. Точно за това, когато открих наличието на статия, която изглежда като писана от някой, който работи за жълт вестник, леко се шокирах. За какво си говорим? Докато бях отпуска, попаднах на този покъртителен материал – Феновете на Razer разочаровани от Starcraft II периферии, и тъй като съм фен, както на Razer, така и на StarCraft II, и към момента не се чувствам никак разочарован, си отбелязах като се прибера в София, да драсна един два реда по темата. Принципно, мислех да е само коментар под статията, но нали така или иначе разни интернет тролове ме обвиняват, че съм фенбой, платен PR и какво ли още не, та реших да оправдая имиджа си. Естествено после забравих, и така до днес. Та днес, съвсем петъчно е време за плюене по глупостите на псевдо автори. Приканвам ви да се настаните удобно и да разгледаме тази статия особено внимателно.

Заглавието „Феновете на Razer разочаровани от Starcraft II периферии“ е трудно да се коментира. Очевидно автора иска да ни внуши, че ВСИЧКИ фенове на Razer са разочаровани от StarCraft II периферията. Все пак използването на множествено число леко ме обърква, но аз така или иначе съм неграмотен, тъй че може да се окаже, че това е някакъв книжовен език или правило, което съм пропуснал. Но заглавието тип вестник „ШОК“ не е важно. По ШОКиращото е, че автора (overneathe) е използвал за първа снимка в материала си някакъв контролер за flight симулатор, който няма нищо общо нито с Blizzard, нито със StarCraft II, нито с Razer, но пък за сметка на това може само да наведе адванст читателите на мисълта, че overneathe:
а) ВЪОБЩЕ не знае за какво говори и никога не е виждал продукт на Razer;
б) няма идея какво е SratCraft;
в) е мега зле, защото си илюстрира статиите с картинки, които НЯМАТ нищо общо със текста вътре в нея;
c) всички изброени по-горе.

Но да не издребняваме? Продължаваме нататък с първият особено силен абзац:

Популярният производител на компютърна периферия Razer е на прага на пускането в продажба на нова серия продукти под общото лого „Starcraft II Gear”. Blizzard нямат официален анонс за сделка с Razer, а и всички минали периферии. свързани с разработчика на играта, са били разработвани от SteelSeries и Sound Blaster.

Това е един изключително интересен абзац. В него автора не казва нищо, но същевременно в стил „Inception“ посява в ума на читателя зрънцето на съмнението, че всъщност тази периферия въобще не е официална. Истината е, че макар въобще да не го подозира, overneathe е напълно прав. От 1001% достоверен източник знам, че Razer не са имали официално разрешение от Blizzard, но въпреки това са решили да си правят периферията. Причината Blizzard да не ги съсипят от съдебни дела, е че Apple (които тайно държат мажоритарният пакет от акциите на Razer) са ги накарали да потулят нещата като са ги заплашили, че иначе са щели да саботират Mac версията на играта, и така да съсипят продажбите на StarCraft II… Да, бе да!

Абе overneathe, ти сериозно ли?! Виж, трябва да приема, че статията ти е целенонасочено хейтърска, защото освен ако не е в ранна крепка възраст, няма логична причина един здравомислещ човек да си помисли, че компания от ранга на Razer, ще си позволи да направи нещо такова без разрешение, и че Blizzard нямаше до сега да са ги съсипали от дела.

Това едва ли ще доведе до проблем между двете компании, но истинската тревога за геймърите е в самите продукти, които Razer смятат да пуснат. Перифериите, маркирани с логото на Starcraft II, са мишка (Razer Spectre), клавиатура (Razer Marauder) и слушалки (Razer Banshee). Самите продукти изглеждат отлично, но цената и маркетинговата стратегия на компанията може да й изиграят лоша шега. Мишката е с 5600dpi, 5 бутона и 1000Hz Polling/1ms Response, но е странно правоъгълна. Цената й е $79.99. Клавиатурата разчита на лазерно-издълбаните клавиши, 1000Hz Polling/1ms Response и „оптимизирана дистанция между клавишите“ на цена от $119.99. Слушалките пък могат да се похвалят с пълно изолиране от външни звуци и вграден еквалайзер отново на цена от $119.99.

„Това едва ли ще доведе до проблем между двете компании“ е WTF частта, която наистина пропускам (обясних по-горе защо) „но истинската тревога за геймърите е в самите продукти, които Razer смятат да пуснат.“ Добре, значи според overneathe имаме разтревожени геймъри… Кои са те и защо са разтревожени обаче? Имайте предвид този въпрос и вижте дали автора ще ви даде отговор до края на статията си. Цената надали ще разтревожи феновете, защото това си е горе долу стандартно за продуктите на Razer. Маркетинговата стратегия също надали ще ги обезпокои, а дали автора осъзнава значението на тези две думи, ще остане мистерия. От този абзац най-любопитно е противоречието/допълнението, че веднъж автора нарича продуктите „отлично изглеждащи“, но в следващото изречение мишката е „странно правоъгълна“. Дали „отлично изглеждащи“ и „странно правоъгълна“ са две допълващи се неща или противоречие – преценете сами. Също така, не мога да не отбележа, че автора може би е пропускал часовете по математика около втори клас, защото има „странни“ разбирания за това какво е правоъгълник \странни правоъгълник на overneathe баце\.

И така, в шеги и закачки достигаме до апогея на статията:

Бонусът, на който разчитат и трите продукта обаче, е APM. За незапознатите APM означава Actions per Minute или Действия в Секунда. Според много експерти в Starcraft играчите с по-висок APM имат много по-големи шансове да надделеят в битка. Razer се опитват да промотират APM, давайки пример с добри играчи от света, които достигат 300 APM, докато средното за един играч е 30-40. Увеличавайки APM-а си, клавиатурата, мишката и слушалките ще светят все по-ярко показвайки, че сте достигнали нови висоти. Това обаче е много грешен подход, тъй като APM не е гаранция за действия, които имат значение в играта. Ако новите и средно добрите играчи в Starcraft II се опитват да подобрят играта си само с уваличаване на този APM, те най-вероятно ще бъдат силно разочаровани от резултатите.

BTW, според запознати, APM всъщност означава – Are da pravime marinki. 😉

Очевидно докато е разглеждал (ако въобще е разглеждал) продуктовата страница на продуктите, автора се е опитвал да си построи и топче от сополи, защото не само, че говори единствено за APM светлиният индикатор, ами си прави и съчинение по картинки.
Това го казвам най-вече, защото APM индикатора не е единственият „ключов“ фючър на продуктите. Но нека първо да погледнем APM-а.
Ето какво са написали Razer на официалната страница: За начинаещи играчи, APM от около 40-60 е често срещан. По опитните играчи, ще имат около 100-150. Професионалните играчи използват около 300, а някои от тях дори надминават това.

Освен това се казва, че това е важен индикатор за контрола, който имате върху играта… и нищо повече.


Това е откъс от документалния филм The Hax Life.

За цялото това нещо си има специална страница, с реални статистики на про играчи (клик), и това са само чисти факти и нищо повече. Идеята на SC II продуктите на Razer е, че всеки един играч може да си нагласи нивото на осветеността в границите, в койио играе. Тоест, ако аз играя с 40-60, си слагам периферията в този диапазон, и да – когато кликам с 60 клавиатурата ще свети по ярко отколкото, когато кликам с 40. Дали това ще ме кара да се чувствам като про или просто ще е сигнал за жена ми да не ме закача „като свети в червено“ е друга тема. Про-тата пък ще си я сложат в диапазона 300-360 (примерно), и воала. Но това е чисто визуална екстра. Реалното вдигане на APM идва от съвсем друго място и няма нищо общо с това, което описва автора. Клавиатурата (Razer Marauder) има бутони с по-малък ход от стандартните клавиатури, а мишката (Razer Spectre) позволява регулиране на силата, с която трябва да се натиска левият бутон. Всичко това спомага за по-бързото изпълнение на команди и води до леко повишаване на вашия APM. И точно както при всички останали продукти на Razer, това означава, че ако на теория имаш двама човека с абсолютно еднакви умения и дадеш на единия обикновенна клавиатура, а на другия геймръска, този с геймърската ще има предимство.
Иначе всеки играл SC знае, че може да си вдигне и APM-а като просто блъска по клавиатурата, но това няма да го направи по-добър играч. Тоест твърденията на автора, че „увеличаване“-то на APM ще доведе до силно разочароващи резултати е доста… безсмислено. И не, наоколо няма здравомислещи играчи, които седят и си мислят – ууу ако просто кликам безцелно, ще стана по-добър, т.е. няма как да се разочароват. А и нали уж говорим за феновете? Те би трябвало да знаят за какво иде реч?

Освен това overneathe въобще не споменава за другата част от APM-Lighting System-ата, която е много по-интересна от APM индикатора. И трите продукта на Razer се настройват така, че да изпращат светлинни сигнали, когато дадено събитие в играта се случи. Например – когато работника ви бъде построен, освен да чуете звуковия сигнал от играта, периферията ви ще примигне в зелено (или каквото си го нагласите там), за да индексира това. Когато работниците ви бъдат нападнати – ще примигне в червено и т.н. А това е един чудесен индикатор, който ще ви помогне да се ориентирате много по-лесно, особено когато стане напечено и да, според мен може да има позитивен ефект върху действията ви в игра. Авторът, обаче въобще не споменава за това в материала си.

Все пак, в коментарите някой го пита:

И в крайна сметка, защо са разочаровани феновете?

И получава следният красноречив отговор:

Мишка – $79.99
Клавиатура – $119.99
Слушалки – $119.99
Маркетинга разчита на част от играта, която няма голямо значение.

Предположих, че е доста очевидно.

Цената вече я коментирах по-горе. BTW тя всъщност е
Мишка – 159 лв.
Клавиатура – 239 лв.
Слушалки – 239 лв.

Изречението „Маркетинга разчита на част от играта, която няма голямо значение“ също остава мистика за мен, защото очевидно става въпрос за нещо, на което Razer не разчитат. 😀 Та не знам за вас, но аз така и не разбрах кои са тия фенове (и на какво са фенове), и от какво са разочаровани. Аз лично съм разочарован от факта, че продуктите още не са на пазара, но това отново е друга тема. Всичко останало са глупости.

Та така, май уърк хиър ис оумост дън. Просто седя и си мисля – аз съм блогър и това тук е личен блог, в който си пиша каквото си искам. Аз не съм журналист и на практика не съм длъжен да спазвам някакъв журналистически кодекс. Въпреки това когато пиша статии, се старая винаги да проверявам информацията и да не подвеждам читателите, защото смятам, че това е мое задължение. И все пак, когато един блогър седне да пише глупости, това води до някакви последствия… Колко повече това се отнася за kaldata.com? Защото това не е личен блог, а голям информационен сайт. Когато авторите там започнат да пишат глупости без да проверяват информацията си и просто хейтват без да изтъкват, каквито и да е реални факти (а.к.а пишат в стилистика жълт вестник), това вече е тъжно, безотговорно… и жалко.

На екипа на kaldata.com – поздрави. На overneathe – dude, просто съвет – ако хейтваш, прави го качествено. Ако пишеш новини, също. 😉

 
20 коментара

Публикувано от на 24 септември, 2010 в Плюнка, Превю, Хардуеър, Games, Razer, Starcraft

 

Етикети: , , , , , , , , , , ,

20 отговора на “Феновете на Razer разочаровани от Starcraft II периферии (вдф e тая статия ве?!)

 1. eldred

  24 септември, 2010 at 20:30

  Че статията е повърхностна е повече от ясно дори и за някой като мен, който през живота си не е купувал продукт на Razer. Колкото до екстрите на SC периферията вече съм си изказвал мнението – ефектни, но малко безсмислени ми се виждат. Интересно ми е друго – има ли някъде провеждани сериозни независими тестове показващи, че геймърската периферия действително повишава ефективността. Не говоря конкретно за Razer, а за периферии по-принцип.

  Харесвам

   
  • Strangera

   24 септември, 2010 at 20:37

   За проучването – не, не съм срещал. А и не всяка геймърска периферия би ти повишила ефективността. В случая на тази главиатура плюса са нископрофилните бутони който имат по малак ход, и действително намаляват времето за реакция (всеки с ликоза ще потвърди). 😀 А и знаеш, ако бутона е на точното място винаги ще се справиш една идея по добре, от варианта в който бутона ти е неудобен и труднодостъпен.

   За екстрите – аз намирам светкането спрямо APM за леко ненужно (освен за да уведомявам жената да не припарва като е напечено), но другото (нотификацийте) макар да не са нещо жизненоважно, звучат като много приятен фючър, който евентуално би могъл да се използва и в други игри (примерно ако те оцеля в FPS да премигва в червено) ала ambilight \или каквато беше там геймърската алтернатива\.

   Харесвам

    
  • Lwerewolf

   25 септември, 2010 at 13:34

   Като цяло ако не ти трябва кой знае какво – първо да ти е удобна периферията, после да е с хубав сензор (т.е. като я мръднеш една идея по-бързо да не се предава – g5/g7/copperhead roflmao, deathadder тук изяжда всичко, само трябва да му махнеш drift control-а (предпочитание но мен особено много ме издразни)). Глупости като DPI/бутони/лазер(последните лазери май са читави, обаче нямам никакъв опит)/светкащи простотии не гледай. За starcraft2 по-специално – пробвай с някоя по-малка мишка (salmoza-та много я хвалят) и claw grip 🙂 За клавиатури не знам, от 4 години съм с g11, на която даже не и използвам макро бутоните – не се троши, удобна е, бърза е, стига ми 🙂 Специално razer gear-а съм го пробвал на 3 места – солиден ми изглежда, но не съм никакъв експерт 🙂 И все пак ако няма забавяне и ти е удобна – за какво да сменяш 🙂
   Слушалки не знам – стоя си на едни К172ки с приличен източник и не се оплаквам, обаче „gaming“ слушалки не съм пробвал (освен на ESL Weekend-а, обаче не останах особено очарован – то за две игри какво впечатление ^_^). Сега ако не съм пропуслан нещо екстра 😉

   Харесвам

    
   • Strangera

    25 септември, 2010 at 18:32

    Като цяло ти трябва – да ти е удобно и комфортно с тази периферия, и да не ти прави проблеми. 🙂

    Мен Ликоза, Мамба, Мегладон ми е перфектна комбинация не зависимо дали цъкам SC или друго заглавие. 😉 😀

    Ся само ликозата най-вероятно ще бъде заменена с блек уийдоу ултимейт.

    Харесвам

     
 2. beasta

  24 септември, 2010 at 20:30

  Обаче не можеш да отречеш, че цените на продуктите като цяло (не само в Бг) са мааалко овърпрайсд за качеството, което предлагат :/

  няма да цитирам марки и продукти конкретно, но като цяло е глупава ситуация.

  Харесвам

   
  • Strangera

   24 септември, 2010 at 20:40

   Еми геймърските продукти като цяло се движат горе долу в тоя клас, така че по скоро не. Факт, че трон и SC нещата са една идея по скъпи, но това е логично, заради допълнителните марки.

   Единственият им продукт до тук, който намирам за наистина овърпрайснат е мегасома. 🙂

   Харесвам

    
 3. TechStation BG

  24 септември, 2010 at 21:25

  Авторите във въпросния сайт в много голям процент от случаите просто превеждат новини от големи световни източници, БЕЗ да ги посочват – неведнъж съм писал коментарите под новините им точно с тази забележка. Та, затова често чета там меко казано кофти преведени новини… които съм чел по-рано в оригиналния им вариант 🙂 Лично съм много, ама много против такава практика, която за съжаление се среща при немалък процент от БГ сайтовете – някак си нарушава авторското право и говори за липсата на мисъл и оригиналност. Но тъй като Google все още не е чак толкова развит, че да разпознава кога една новина, статия и т.н. е преведена от един език на друг, тази практика ще продължава.

  А относно статията за Razer… това е тъпа спекула… поредната 🙂 Ако Blizzard имаха някакви претенции към Razer, щяхме да видим някакво развитие още след обявяването на продуктите – Blizzard са достатъчно голяма компания, че да не си мълчат, ако нещо не им харесва. В случая Razer правят една много голяма БЕЗПЛАТНА реклама на продукт на Blizzard, така че не виждам за какво биха били недоволни. А дали въпросните продукти на Razer ще се харесат на гейм обществото – нека първо да излязат, пък после да ги хвалим или плюем 🙂 Признавам си, че на мен визията им не ми допада, но в крайна сметка е важно да си вършат работата.

  А, да! Цените на аксесоарите на Razer… ами производителят се е доказал на пазара с качество и може да си позволи да поставя високи цени на продуктите си – все едно Buldozzer и Puma (надявам се, че виждате логиката ми).

  P.S: Ех, че дълъг коментар стана…

  Харесвам

   
  • TechStation BG

   24 септември, 2010 at 22:10

   Ето и поредната глупост 🙂 – http://www.kaldata.com/comments.php?catid=5&id=57042. Накратко, някой е чел, обаче инфото е доста обширно и явно авторът го е домързяло да прочете цялата история от началото до края… и така се е получила новина с подлъгващо заглавие и грешна информация – непростимо за сайт от ранга на Kaldata.

   Харесвам

    
 4. vasil

  25 септември, 2010 at 11:00

  Stranger! Като отидох вчераа в Сердика нищо за състезание не ми казаха! Казаха да не ти вярвам!

  Харесвам

   
  • Strangera

   25 септември, 2010 at 11:31

   Хах ми добре. Щото ние сме там в момента. 🙂 а може ли тия коментари да се постват под съответната статия не на рандом принцип 😉

   Sent from my iPod Touch

   Харесвам

    
 5. Ikarus

  25 септември, 2010 at 12:01

  Ахахах тоя пич е култов със смешната си статиика. Поне да си беше направил труда да сложи някаква картинка на нещо не рейзър в началото, било то и не на нещо от СЦ линията. И наистина не стана ясно кои са точно тия геймъри, които не са доволни, и от какво точно не са доволни? От тестове, каквито няма, а автора на този материал няма как да е имал досег с несъществуващи у нас мостри, или от цената (от която явно лично той е разочарован и мрънка?) Смешно просто.

  А специално Spectre-a съм го тествал и ми е по-удобен от Император за Starcraft 2, и то много. Ако играех повече StarCraft 2 с кеф щях да си взема една такава.

  А иначе рейзър разочароват в случая единствено с датата за старкрафт серията, която отново е отложена:) Те в тази светлина малко като Blizzard вече стават – идват, ама when its done:)

  Харесвам

   
 6. Ikarus

  25 септември, 2010 at 12:03

  A и на SteelSeries след WOW мишката им е забранено да правят хардуер вече:) Това отново показва поръртителната незапознатост на автора с темата;)

  Харесвам

   
 7. syndbg

  25 септември, 2010 at 14:04

  Това за SteelSeries е огромна глупост… явно автора не е видял новите Kinzu, Xai, Siberia v2/v2 USB, 7H/7H USB и наскоро пуснатата Shift.

  Харесвам

   
 8. Васко

  26 септември, 2010 at 12:07

  Прочетох статията. Наистина е тюрлю гювеч. Но мишката, тя е култува?!! Никога няма да си я купя. Просто няма да ми е удобна.

  Харесвам

   
  • fros7

   26 септември, 2010 at 12:46

   Мога да ти кажа, че една мишка не можеш да кажеш дали ще ти е удобна без да си я пробвал 🙂 Верно, че мишката(според мен) изглежда малко дървена, но все пак като се хване може да ти се „лепне“ на ръката 😛 Иначе аз най-вероятно от този гиър няма да си взема нищо. Чакам вдовицата :]

   Харесвам

    
 9. daddyshadow

  26 септември, 2010 at 14:52

  „APM означава Actions per Minute или Действия в Секунда.“ WTF В СЕКУНДА ?!?!?! КВИ СА ТИЯ ПОБЪРКАНИ ТИПОВЕ БЕ 😀

  Харесвам

   
 10. Васко

  28 септември, 2010 at 21:21

  Оригиналната статия, тази статия, всички коментари към нея. Всичко това е безмислен спам. Всеки си решава сам дали да си купи тоя хардуер или не. Неразбирам какъв е смисъла да се палите от драсканиците на един дето е писал за нещо което не разбира и да редите възмущения. Или просто трябва да напишете нещо ей тъй за спорта?

  Харесвам

   
  • Strangera

   28 септември, 2010 at 22:00

   Айде да си чекнем дефиницията за спам, че нещо се бъркаш ми се струва. Естествено, че всеки сам си решава какво да купува или не. Никой не спори по този въпрос, и никой не твърди обратното. Просто като чета глупости за брандове които харесвам и се чувствам длъжен да отговоря… А коментарите в оригиналният материал вече бяха затворени. А и нали съм фенбой, трябва да си защитавам името.

   Идеята на тази статия обаче не е Razer, SCII и т.н. а ниската запознатост на overneathe с матряла, благодарение на което въпросният ръси глупост след глупост. Точно за това въпросният беше любезно „нахранен“ от моя милост в горният материал, който не случайно е в графа „Плюнка“.

   И да, това е забавен спорт, който обичам да тренирам от време на време. 😉

   Харесвам

    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: