RSS

За ACTA, вселената… и Явор Колев

01 февр.

АграгаяоЯОЯ~! *RAGE*

Като чета такива неща и избеснявам – http://dnes.dir.bg/news/acta-10434457?nt=10

„Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA“, заяви обаче началникът на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев за БГНЕС.
Колев, който днес участва в конференция по въпросите на сигурността, твърди, че полемиката около ACTA e буря в чаша вода. Подобна бе и тезата на икономическия министър Трайчо Трайков по-рано.

РицЪрЪ на БГ интернет пространството„За да бъда докрай откровен трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права“, заяви Колев.

„Това търговско споразумение цели именно да запази правата на хората, да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща и виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA“, отбеляза той.

Колев коментира и основната критика срещу ACTA – задължението интернет доставчиците да дават информация за интернет потребителите на носителите на авторските права. Според него в България това не може да се случи, тъй като няма механизъм.
„Освен това механизмът на ACTA е достатъчно сериозен – с разрешение на съда и с цел да бъде преследван от правоносителя съответният пират. Става въпрос за сайтове, които предлагат фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, не става въпрос за обикновения потребител въобще“, коментира той.

Сега, след като знам, че изключително компютърно грамотният ни началник на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП г-н Явор Колев смята, че притесненията на хората са абсолютно неоснователни, се чувствам много, много, ама много по-спокоен. Става въпрос за същия този компетентен рицар на БГ Интернет пространството, дето имаше служебен мейл в dir.bg и, който през годините многократно е доказал, че никога той и подопечните му не биха направили нещо противозаконно срещу обикновените Интернет потребители… Още повече, за да защитят интересите на някоя частна компания. Това там, дето затваряше едни торент тракери, дето после се оказа, че не било законно да ги затваря, и това там, дето нахлуваше в домовете на едни обикновени Интернет потребители, щото били качвали някакви торенти, в някакви сайтове. Т’ва не го коментираме. То т’ва си беше напълно законно – нищо, че беше в разрез не само с нашето, ми и с европейското законодателство.

Много ме успокоява и как двамата с господин Трайчо Трайков обясняват как няма причина да се притесняваме, понеже, видите ли, то в БГ няма механизми тия неща да се случат. Пък и защитниците на споразумението се кълнат, че правата на гражданите няма да бъдат нарушавани.
Аз не съм юрист. Ама прочетох ACTA в частта „ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВАТА ВЪРХУ ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ В ЦИФРОВАТА СРЕДА“ и някак си не ми се струва много разумно, да си „слагаме главата в торбата“ с презумпцията, че в БГ няма механизми тия неща да се случат. Не че нямам доверие на нашите политици или организациите, отговорни за авторските права на родна територия, ама имайки на ум прецедента от преди няколко години, където без да имат законово основание и преследвайки частни интереси, служителите на същия този господин Колев нахлуваха в домовете на пак повтарям обикновени интернет потребители… съжалявам, че нямам доверие в думите Ви.

Още повече, когато става въпрос за споразумение, за което нямаше и да разберем, ако не бяха будни граждани. Но да де… иначе имам пълно доверие в споразумение, подписано зад гърба на нацията.

„За да бъда докрай откровен“ обаче трябва да призная, че най-ми хареса частта: „тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи…“

Нека анализираме изказването „така наречените блогъри“. Защо, господин Колев, говори за нас блогърите по-този начин? Какво ще рече „така наречените“? Може би иска да каже, че БГ блогърите не са истински блогъри? Или иска да ни представи като някаква съвсем, съвсем незначителна част от Интернет обществото, които са, така да се каже, „бунтовници“, само търсещи си причини да създават проблеми в така хубавата ни и спокойна Интернет БГ реалност? Или просто за пореден път иска да ни намекне, че няма идея какви са тия животни блогърите и за какво се борят, да ги таковам в таковата? Разбира се, може това да е просто неговият софистициран начин на изразяване, който аз не мога да разбера… Но да продължим нататък. Защо „блогъри и други младежи“? Означава ли това, че, след като мина определена възраст вече не мога да съм блогър? Ако да, каква е възрастовата рамка за „младеж“, за да знам колко още ми остава? Освен това по-възрастните БГ блогъри трябва ли да се чувстват засегнати от това, че господин Колев не ги включва в „схемата“? Оставям на вас да доразвиете тази концепция…

И стигам до най-важния въпрос от всичките – кои са тия големите телекомуникационни компании, дето ни подбуждат, ве? И аз как така се подбудих, без да знам, че има големи компании, дето искат да ни подбудят? И без това се оплаквам, че ми трябва нов телефон, можете някой от телекомите там да измисли няк’ва схема и да ме подбуди с един iPhone 3GS (скромно) или по-горен модел (не толкова скромно)? Ма, уви, пак не съм разбрал, като са ни подбуждали, и, уви, пак не фанах далаверата.

Другият вариант е просто, господин Колев и компания да са леко притеснени от факта, че подписката срещу ACTA вече има над 1 340 000 подписа, а 17 000+ са заявили, че ще присъстват на протеста в София.

*/RAGE*

Но понеже, за съжаление, днес ми се събра много, и постът ми отиде в твърде неразбираема посока, имам едно послание не към младите, не към блогърите, не към телекомите… а към ВСИЧКИ мислещи хора в държавата \това включва и младежите, и блогърите…\. Скъпи санародници! Много Ви моля, отделете време да се запознаете с „Търговското споразумение за борба с фалшифицирането„ a.k.a Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), особено в частта му за „цифровата среда“. Цялото, на няколко езика го има тук. Това за което говоря, започва на 33-та страница от pdf-а. Та, след като се запознаете, ако имате желание, погледнете статиите из Интернет и, ако като мен смятате, че в този си вид АСТА представлява сериозна опасност за човешките ни права, петицията е тук (като съберат 2 милиона я пращат в Брюксел), а данните за протеста в София са тук. И не, в никакъв случай не живея със заблудата, че дори половината от тези 17 000 плюс цъкнали „attend“ в FB ще дойдат пред НДК, но се надявам, на 11-ти февруари, там наистина да има стабилна група от мислещи индивиди, които знаят защо са там и за какво се борят. Благодаря.

PS: В унисон с дебилното ми настроение мислех да завърша поста с любимия ми авторски „филм“ – „Hackers III: The Fall Down„, но ровейки в архива попаднах на може би най-дебилния „филм“ (отново) който съм правил някога – Arrrr. Въпросният, по стечение на обстоятелствата, беше изтрит от YouTube заради нарушаване на авторски (и сходни) права, така че преди малко специално го изрових от един прашасал хард и го качих в дейлимоушън. Клипът не е свързан пряко с темата (защото за мен основните проблеми с АСТА нямат общо с пиратството), но е класическа дебилщина и ясно изразява настроението ми в момента… пък и трябва някаква награда за редовните ми читатели, изчели тази стена от текст до край. 😉

Дами и господа, една безумна продукция от 24 февруари 2008 г…, когато все още снимах с мобилен телефон…

 
27 коментара

Публикувано от на 1 февруари, 2012 в Bg Style, Интернет, Плюнка, Псевдо анализи

 

Етикети: , , , , ,

27 отговора на “За ACTA, вселената… и Явор Колев

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: