Реклами
RSS

За ACTA, вселената… и Явор Колев

01 февр.

АграгаяоЯОЯ~! *RAGE*

Като чета такива неща и избеснявам – http://dnes.dir.bg/news/acta-10434457?nt=10

„Абсолютно не са основателни притесненията на хората заради ACTA“, заяви обаче началникът на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев за БГНЕС.
Колев, който днес участва в конференция по въпросите на сигурността, твърди, че полемиката около ACTA e буря в чаша вода. Подобна бе и тезата на икономическия министър Трайчо Трайков по-рано.

РицЪрЪ на БГ интернет пространството„За да бъда докрай откровен трябва да кажа, че тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи, които вероятно ще излязат на улицата без да имат ясна представа за какво става дума, защото не става въпрос за нарушаване на каквито и да е права“, заяви Колев.

„Това търговско споразумение цели именно да запази правата на хората, да няма фалшиви лекарства, да няма фалшиви стоки и фалшиви неща и виждате кои са страните, които подписват ACTA и кои са страните, които не подписват ACTA“, отбеляза той.

Колев коментира и основната критика срещу ACTA – задължението интернет доставчиците да дават информация за интернет потребителите на носителите на авторските права. Според него в България това не може да се случи, тъй като няма механизъм.
„Освен това механизмът на ACTA е достатъчно сериозен – с разрешение на съда и с цел да бъде преследван от правоносителя съответният пират. Става въпрос за сайтове, които предлагат фалшиви дрехи, фалшиви лекарства, не става въпрос за обикновения потребител въобще“, коментира той.

Сега, след като знам, че изключително компютърно грамотният ни началник на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП г-н Явор Колев смята, че притесненията на хората са абсолютно неоснователни, се чувствам много, много, ама много по-спокоен. Става въпрос за същия този компетентен рицар на БГ Интернет пространството, дето имаше служебен мейл в dir.bg и, който през годините многократно е доказал, че никога той и подопечните му не биха направили нещо противозаконно срещу обикновените Интернет потребители… Още повече, за да защитят интересите на някоя частна компания. Това там, дето затваряше едни торент тракери, дето после се оказа, че не било законно да ги затваря, и това там, дето нахлуваше в домовете на едни обикновени Интернет потребители, щото били качвали някакви торенти, в някакви сайтове. Т’ва не го коментираме. То т’ва си беше напълно законно – нищо, че беше в разрез не само с нашето, ми и с европейското законодателство.

Много ме успокоява и как двамата с господин Трайчо Трайков обясняват как няма причина да се притесняваме, понеже, видите ли, то в БГ няма механизми тия неща да се случат. Пък и защитниците на споразумението се кълнат, че правата на гражданите няма да бъдат нарушавани.
Аз не съм юрист. Ама прочетох ACTA в частта „ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВАТА ВЪРХУ ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ В ЦИФРОВАТА СРЕДА“ и някак си не ми се струва много разумно, да си „слагаме главата в торбата“ с презумпцията, че в БГ няма механизми тия неща да се случат. Не че нямам доверие на нашите политици или организациите, отговорни за авторските права на родна територия, ама имайки на ум прецедента от преди няколко години, където без да имат законово основание и преследвайки частни интереси, служителите на същия този господин Колев нахлуваха в домовете на пак повтарям обикновени интернет потребители… съжалявам, че нямам доверие в думите Ви.

Още повече, когато става въпрос за споразумение, за което нямаше и да разберем, ако не бяха будни граждани. Но да де… иначе имам пълно доверие в споразумение, подписано зад гърба на нацията.

„За да бъда докрай откровен“ обаче трябва да призная, че най-ми хареса частта: „тук интересите на големите телекомуникационни компании подбуждат определени кръгове в България, така наречените блогъри и други младежи…“

Нека анализираме изказването „така наречените блогъри“. Защо, господин Колев, говори за нас блогърите по-този начин? Какво ще рече „така наречените“? Може би иска да каже, че БГ блогърите не са истински блогъри? Или иска да ни представи като някаква съвсем, съвсем незначителна част от Интернет обществото, които са, така да се каже, „бунтовници“, само търсещи си причини да създават проблеми в така хубавата ни и спокойна Интернет БГ реалност? Или просто за пореден път иска да ни намекне, че няма идея какви са тия животни блогърите и за какво се борят, да ги таковам в таковата? Разбира се, може това да е просто неговият софистициран начин на изразяване, който аз не мога да разбера… Но да продължим нататък. Защо „блогъри и други младежи“? Означава ли това, че, след като мина определена възраст вече не мога да съм блогър? Ако да, каква е възрастовата рамка за „младеж“, за да знам колко още ми остава? Освен това по-възрастните БГ блогъри трябва ли да се чувстват засегнати от това, че господин Колев не ги включва в „схемата“? Оставям на вас да доразвиете тази концепция…

И стигам до най-важния въпрос от всичките – кои са тия големите телекомуникационни компании, дето ни подбуждат, ве? И аз как така се подбудих, без да знам, че има големи компании, дето искат да ни подбудят? И без това се оплаквам, че ми трябва нов телефон, можете някой от телекомите там да измисли няк’ва схема и да ме подбуди с един iPhone 3GS (скромно) или по-горен модел (не толкова скромно)? Ма, уви, пак не съм разбрал, като са ни подбуждали, и, уви, пак не фанах далаверата.

Другият вариант е просто, господин Колев и компания да са леко притеснени от факта, че подписката срещу ACTA вече има над 1 340 000 подписа, а 17 000+ са заявили, че ще присъстват на протеста в София.

*/RAGE*

Но понеже, за съжаление, днес ми се събра много, и постът ми отиде в твърде неразбираема посока, имам едно послание не към младите, не към блогърите, не към телекомите… а към ВСИЧКИ мислещи хора в държавата \това включва и младежите, и блогърите…\. Скъпи санародници! Много Ви моля, отделете време да се запознаете с „Търговското споразумение за борба с фалшифицирането„ a.k.a Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), особено в частта му за „цифровата среда“. Цялото, на няколко езика го има тук. Това за което говоря, започва на 33-та страница от pdf-а. Та, след като се запознаете, ако имате желание, погледнете статиите из Интернет и, ако като мен смятате, че в този си вид АСТА представлява сериозна опасност за човешките ни права, петицията е тук (като съберат 2 милиона я пращат в Брюксел), а данните за протеста в София са тук. И не, в никакъв случай не живея със заблудата, че дори половината от тези 17 000 плюс цъкнали „attend“ в FB ще дойдат пред НДК, но се надявам, на 11-ти февруари, там наистина да има стабилна група от мислещи индивиди, които знаят защо са там и за какво се борят. Благодаря.

PS: В унисон с дебилното ми настроение мислех да завърша поста с любимия ми авторски „филм“ – „Hackers III: The Fall Down„, но ровейки в архива попаднах на може би най-дебилния „филм“ (отново) който съм правил някога – Arrrr. Въпросният, по стечение на обстоятелствата, беше изтрит от YouTube заради нарушаване на авторски (и сходни) права, така че преди малко специално го изрових от един прашасал хард и го качих в дейлимоушън. Клипът не е свързан пряко с темата (защото за мен основните проблеми с АСТА нямат общо с пиратството), но е класическа дебилщина и ясно изразява настроението ми в момента… пък и трябва някаква награда за редовните ми читатели, изчели тази стена от текст до край. 😉

Дами и господа, една безумна продукция от 24 февруари 2008 г…, когато все още снимах с мобилен телефон…

Реклами
 
27 коментара

Публикувано от на 1 февруари, 2012 в Bg Style, Интернет, Плюнка, Псевдо анализи

 

Етикети: , , , , ,

27 отговора на “За ACTA, вселената… и Явор Колев

 1. assasiyah

  1 февруари, 2012 at 1:29

  Анализът на цитати „така наречените блогъри“ и „блогъри и други младежи“ ме разплака от кеф! Love it & so true. 🙂

  Харесвам

   
  • assasiyah

   1 февруари, 2012 at 1:41

   А това е специално dedicated на твоята статия 🙂

   Харесвам

    
  • la-ma-rin

   1 февруари, 2012 at 14:53

   …блогърска младеж непослушна такава…
   …значи тая днешната младеШ и блогъри не ги е срам ти казвам…

   Харесвам

    
 2. tutankhamon661

  1 февруари, 2012 at 1:39

  Какво друго да каже, пардон, да излъже Явор Колев?
  Ако тази гавра влезе в сила, той ще стане доста могъщ. Hаправо всесилен.

  Харесвам

   
 3. syndbg

  1 февруари, 2012 at 1:45

  Faith in Bulgaria: lost
  Не че някога съм вярвал, че има свестни политици, началници и министри тук.

  Харесвам

   
 4. Liubomir Baburov (@4karbon)

  1 февруари, 2012 at 8:34

  Абе дори да сложим „т.нар. блогъри и други младежи“ настрана, аз не разбирам какво всъщност иска да каже с това изречение. Всмисъл, каква му е идеята – по какъв начин интересите на телекоми подбуждат блогъри? Какви, според Явор Колев, са тези интереси на компаниите, свързани с не-приемане на ACTA? Малко контекста ми избяга по допирателната.

  Харесвам

   
 5. GodForbid

  1 февруари, 2012 at 9:39

  Аз не знам защо на Колев му се дава да говори на някакви публични мероприятия. Никога не се е славел с особен интелект, а да му искат анализ на законопроект, който съм убеден. че никой от подписалите го в България, не е прочел, е меко казано нелепо.

  Харесвам

   
 6. vankoterziev

  1 февруари, 2012 at 10:01

  „Колев коментира и основната критика срещу ACTA – задължението интернет доставчиците да дават информация за интернет потребителите на носителите на авторските права. Според него в България това не може да се случи, тъй като няма механизъм.“

  Това би означавало,че в един момент ще искат да създадат такъв механизъм и БАМ:
  – вдигане на данъците,щото това трябва да се плати по някакъв начин от бюджета.
  – вдигане на интернет таксите,щото и ISP-тата ще трябва да инвестират в технологията
  – затваряне на доста много сайтове,т.е. забраняване на достъпа
  – абсолютно следене на всяка наша стъпка в интернет пространството
  – за капак на всичко могат да ме тикнат и в затвора…..

  Аре ,не благодаря!

  Харесвам

   
  • syndbg

   1 февруари, 2012 at 10:40

   Доста точно и ясно го обобщи и си е така.

   Харесвам

    
 7. Eneya

  1 февруари, 2012 at 12:14

  С такива сериозни личности като г-н Явор Колев, можем да сме сигурни, че няма за какво да се притесняваме. Ама нищичко… все пак, какво разбираме ние, пък и сигурно сме били подкокоросани от телекомуникационните компании.
  ‘звинявам се значи, ама как ги бърка тях тази наредба, освен ако не намеква, че споменатите компании са незаконни или дейността им би попаднала под ударите на споразумението? Ако смята така, аз смятам, че тук всички бг телекомуникационни компании имат пълното основание да го съдят за клевета 🙂

  Харесвам

   
 8. Veselin

  1 февруари, 2012 at 12:53

  Ти си от едни определени кръгове, оперативно интересен, така наречения блогър Strangera. Правителството се опитва да работи за благото на народа, а разни заблудени младежи, които не са чели достатъчно, им пречат.

  Антибългарската кампания превзема Интернет.

  Харесвам

   
  • syndbg

   1 февруари, 2012 at 13:13

   Whaaaaaaaaat?

   Харесвам

    
  • Strangera

   1 февруари, 2012 at 13:32

   @Veselin – факт. За щастие скоро ще съм твърде възрастен, за да се нарека младеж -> че няма да съм и блогър, и всичко ще е наред. 😀

   Харесвам

    
 9. prodigy91

  1 февруари, 2012 at 20:02

  Дано има добра организация за протеста на 11ти и наистина да присъстват мислещи хора които знаят защо са там, но ако това засяга нечии интереси може пак да има проблеми с властите…. (футболни фенове и нз си какви още) и да се съсипе целия смисъл на нещото…

  PS:Много добро видео Марто 😀 😀 то явно е още когато си бил младеж :p
  1:22 – FUS RO DAH 😀 😀

  Харесвам

   
 10. veselin

  1 февруари, 2012 at 20:06

  @Veselin – връщай се от дупката от която си излязъл, само срамиш името…. Трайчо Трайков ми влезе в черния списък с това изказване и относно шистовия газ. Време му е да си ходи… Аре да не правя по-остри коментари, че знае ли човек….. след месец може да ме вкарат в „Белене“ заради „подронване авторитета“ на власта. :Д

  Харесвам

   
  • Strangera

   1 февруари, 2012 at 20:08

   veselin-е, уверявам те, че си разбрал коментара на Veselin съвсем погрешно. Или поне си пропуснал ироничната му част. 😉

   Харесвам

    
 11. Boris

  1 февруари, 2012 at 23:36

  Браво на Колев, издекламирал си е снесения отгоре текст със запетайките 🙂

  Харесвам

   
 12. NitrousX

  2 февруари, 2012 at 21:08

  http://news.ibox.bg/news/id_552088956

  Ти да видиш!

  Харесвам

   
  • Strangera

   3 февруари, 2012 at 10:03

   За съжаление думите на господин Борисов в случая не са нищо повече от прах в очите. Това което предлага нашия любим премиер е всичко друго но не и решение на проблема. Защо? Юруков го е обяснил доста добре тук.

   Харесвам

    
   • Eneya

    3 февруари, 2012 at 11:21

    Да не говорим, че изобщо не съм сигурна, че това, за което говори може да бъде направено.
    До колкото разбирам ЕС парламента няма право да модифицира проекта, но може да каже „да/не“ и евентуално да поиска от ЕС съда да разследва.

    Харесвам

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: