RSS

Ревю: TP-Link Archer C8

20 апр.

След като преди време тествах TP-Link Archer C2 (ревюто е тук), реших да видя какви са възможностите и на по-големия му брат, TP-Link AC1750 802.11ac наричан още Archer C8.

По-долу, ще намерите подробните ми впечатления от въпросния, плюс пряко сравнение между него и C2.

TP-Link-Archer-C8-(00)

Съдържание:

Какво?
Дизайн
Скорости и стандарти
Покритие
Софтуер
TP-LINK Tether
Archer T4U
Цени
Заключение

Какво?
Archer C8 е двубандов рутер (поддържа 2,4 и 5 GHz честоти), отново базиран на 802.11ac технология.

Archer_C8

В задната част на Archer C8 ще намерите един Gigabit-ов WAN порт, 4 Gigabit-ов LAN порт и едно USB 2.0 портче. Освен това, там са разположени power и reset бутоните.

TP-Link-Archer-C8 (01)

Голямото подобрение спрямо C2 е добавянето на един USB 3.0 порт, разположен от дясната страна на рутера:

TP-Link-Archer-C8-(02)

Там се намира и бутонyt за бързо спиране на WiFi-то. Антените на C8 отново са двубандови, но са 3 броя.

TP-Link-Archer-C8-(03)

Въпросните обаче са по-късички от тези на C2:

TP-Link-Archer-C8-vs-C2-(01)

Дизайн – C8 очевидно е бял, като предната му част е покрита с прозрачно плексигласово покритие, което изглежда съвсем прилично и се почиства изключително лесно. За разлика от черния C2, C8 събира значително по-малко прах. Само имайте предвид, че плексигласът се драска сравнително лесно.

Задната част е на „дупки“, най-вероятно за да спомага за по-лесното охлаждане на 800MHz Dual-Core процесор разположен вътре. 🙂 Рутерът стои прав благодарение на сива рамка, започваща от горната страна и завършваща отзад.

Стабилността е подсигурена от гумени крачета:

TP-Link-Archer-C8-(08)

Това което трябва да вземете под внимание обаче е, че е предвидено рутерът да стои само изправен и трудно ще го поставите в друга позиция без грубо издевателство върху рамката. Точно заради позиционирането си обаче, рутера заема по-малко площ от C2 (но разбира се е по-висок):

TP-Link-Archer-C8-vs-C2-(02)

В предната част, под плексигласа са разположени различните индикатори които светят в приятно синьо:

TP-Link-Archer-C8-(07)

Скорости и стандарти – разбира се, рутерът е съвместим с всичко завършващо на 802.11 a/b/g/n/ac. Относно скоростите – под 2.4GHz рутерът поддържа до 450Mbps. При 5GHz-овата мрежа, цифрата е още по-впечатляваща – 1300Mbps. За справка C2 поддържа 300/433Mbps съответно на 2.4 и 5GHz.

Очаквано обаче, в домашна обстановка, скоростите които достигам с C8, са почти идентични с тези, които достигах с TP-Link Archer C2 (подробностите са тук), като естествено въпросните така или иначе са доста впечатляващи, особено ако имате устройство с вградена 802.11ac антена. Това разбира се е напълно нормално по простата причина, че и с другия рутер на TP-Link достигам горе-долу максимума, който доставчика ми ми „отпуска“. За заинтересованите, ето табличката от C2 ревюто:

Големите подобрения се забелязват в следващата част от ревюто. Преди да стигнем до нея обаче, направих един FUN експеримент – помолих IT-тата да закачат рутера директно в сървърното в офиса и пуснах един speedtest от телефона. Ето резултатът:

iPhone 6 5GHz test with Archer C8

Мухухухухухху.

Покритие/обхват/тестове на локалната мрежа

Както предполагам знаете, един от недостатъците на 5GHz-овия сигнал е, че трудно преминава през стени и прочие прегради. Съответно, ето как изглежда разпространението на сигнала при TP-Link Archer C2:

TP-Link Archer C2 5GHz coverage

А ето и същата схема, отново на 5GHz-овия сигнал, но при TP-Link Archer C8:

tp-link-archer-c8-5ghz-coverage

Както виждате, разликата е повече от осезаема. Схемите са направени посредством програмата Ekahau HeatMapper.

За да видя как се трасферират тези данни в цифри, отново използвах програмата WiFi SweetSpots [iOS, Android], която е инсталирана на телефона ми (iPhone 6). Това което, програмата прави е да мери WiFi скоростта между рутера и устройството, без да се влияе от скоростта на интернета ви. Ето резултатите от няколко спота из апартамента, съответно за 2,4 и 5 GHz.

tp-link-archer-c8-wifi-sweetspots-test

За референция, тук е схемата от Archer C2. Както виждате, на определени места подобрението в скоростта достига до 60-тина Mbps.

Последният тест, който проведох беше за трансфер на данни в локалната мрежа. За целта използвах двете най-бързи устройства в къщата – PC-то вързано на гигабит и iPhone 6. След това посредством програмата Feem прехвърлих 250 MB файл от PC-То към компютъра. Проведох първия тест в непосредствена близост до рутера, а втория в спалнята.

Ето резултатите:
5 Ghz, трансфер на 250 MB:
• До рутера – 23 секунди;
• Спалня – 23 секунди.

2,4 Ghz, трансфер на 250 MB:
• До рутера – 59 секунди;
• Спалня – 63 секунди.

В Mbps това ще рече:
5 Ghz:
• До рутера – 86.96 Mbps;
• Спалня – 86.96 Mbps.

2,4 Ghz:
• До рутера – 33.9 Mbps;
• Спалня – 31.7 Mbps.

За референция, резултатите на C2 са:
5 Ghz:
• До рутера – 76.9 Mbps;
• Спалня – 51.3 Mbps.

2,4 Ghz:
• До рутера – 27.8 Mbps;
• Спалня – 26.7 Mbps.

Освен очевидния скок в скоростта, най-големия плюс е факта, че в съседната стая, 5GHz-вата мрежа дава идентични резултати със същия тест проведен в непосредствена близост до рутера (което потвърждава и данните от Ekahau HeatMapper-а).

TL;DR – спрямо C2, C8 предлага по-бърз трансфер на данни между устройства в локалната мрежа. Освен това, 5GHz-овото покритие е значително по-добро. Откъм достъп до интернедите – C8 предлага по-бързи скорости, но обикновените домашни потребители най-вероятно няма да усетят разлика между C2 и C8, защото максималните скорости предлагани от Интернет доставчика им ще се достигат и с по-малкия рутер.

Софтуер – за мен, голямата новост в софтуерната част на рутера, е добавянето на BASIC меню, в което ще намерите някои съвсем основни функции и настройки на рутера (плюс „карта“ на закачените устройства). Отделно разбира се имате и стандартните менюта позволяващи Ви да настройвате каквото се сетите по рутера. Менютата разбира се за изключително бързи и лесни за употреба.

TP-Link Archer C8 разбира се поддържа и Guest Network, като можете да имате 2 – една 5 и една 2.4 GHz-ова. Разбира се, през софтуера лесно можете да ограничавате достъпа и скоростта, променяте пароли и т.н.

TP-LINK Tether – C8 поддържа мобилната програма Tether, която Ви дава бърз достъп до основните настройки на рутера посредством мобилния ви телефон. Въпросната работи и изглежда по идентичен начин, като при C2 (писах за нея тук).

Archer T4U – имайте предвид, че ако си вземете Archer C8 (или който и да е 802.11ac, 5GHz рутер), а лаптопа Ви не поддържа 802.11ac ще имате нужда от допълнително устройство, за да достигнете максимални скорости. В случая, един от вариантите е TP-Link T4U. Моите впечатления и мисли за въпросния донгъл, са тук.

Цена: TP-Link Archer C8 – 281 лв. [virtualnazona.com] (C2 e 141 лв.)

Заключение: TP-Link Archer C8 e изключително приятен и впечатляващо бърз рутер, който на всичкото отгоре има доста стабилен обхват, така че ако сте си го харесали – пазарувайте смело.

Аз обаче смятам, че в повечето случаи, Archer C2 е напълно достатъчен за домашните потребители, така че освен ако нямате доста дебели стени, през които антенките на C2 не могат да прехвърлят достатъчно качествен 5 GHz-ов сигнал (5 GHz-овото покритие на C8 е наистина впечатляващо), или не ви се налага често да трансферирате големи файлове между устройства, не виждам причина да давате 140 лева отгоре за да вземете C8. Разбира се, C8 може да се похвали и с USB 3.0 порт, който в някой специфични ситуации може да е голям плюс, и разбира се по-високи скорости, но аз лично рядко прехвърлям данни между компютрите в къщи, а максималните скорости на Интернета си успявам да достигна и с C2.

 
8 коментара

Публикувано от на 20 април, 2015 в Интернет, Ревю, Хардуеър

 

Етикети: , , , , , , , , ,

8 отговора на “Ревю: TP-Link Archer C8

 1. На Хърмаяни Гаджето

  20 април, 2015 at 23:18

  Страхотно ревю. Само 1 въпрос – гледам, че споменаваш IT-тата. Ти не си ли част от тях и ако не с какво точно се занимаваш. Поздрави 🙂

  Liked by 1 person

   
  • Strangera

   20 април, 2015 at 23:26

   😀 С графичен дизайн се занимавам аз. С IT-тата основната ми допирна точка е че играем заедно дота. 😀

   Харесвам

    
 2. ProXy

  20 април, 2015 at 23:31

  Ползвам различни продукти на TP-Link от години. Много съм доволен и винаги, когато ми трябва нещо ново си визмам TP-Link.

  Харесвам

   
 3. Etherion

  24 април, 2015 at 13:22

  Аз ползвам TP-Link Archer C7 от около месец и съм доста доволен от него като обхват, стабилност и скорост. Няма нищо общо със стария ми Linksys 🙂

  Liked by 1 person

   
 4. User

  28 април, 2015 at 9:43

  Герощо препоръчвам ако се спрете на Archer C2 да си намерите Rev. 1.2 версията която е с 3 антени.

  Харесвам

   
 5. Boyan Ilchev

  27 юни, 2016 at 15:51

  Archer C2 възползва ли се от новия (този в синьо) юзер интерфейс ?

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: