RSS

Ревю: TP-Link Archer C2

30 дек.

През последния месец и нещо активно си играя с едно от новите рутерчета на TP-Link – AC750 802.11ac или за по кратко Archer C2. Следват мислите и разсъжденията ми по темата (плюс снимки на кучета, котки и банани). 🙂

TP-LINK Archer C2 (01)

Съдържание:

Какво?
Дизайн
Скорости и стандарти
Покритие
Софтуер
TP-LINK Tether
dd-wrt
Archer T4U
Цени
Заключение

Какво?
Archer C2 е двубандов рутер (поддържа 2,4 и 5 GHz честоти) базиран на новата 802.11ac технология.

ArcherC2(UN)1.0-285x223x68mm-7022502047

Рутера има един Gigabit-ов WAN порт, 4 Gigabit-ов LAN порта и едно USB 2.0 портче. В задната му част освен изброените портове ще намерите и power бутон, копче за рестарт и копче за включване и изключване на WiFi-то. Там са закачени и двете двубандови антени (RP-SMA):

TP-LINK-Archer-C2-(03)

Дизайн – лично за мен дизайна е едно от най-маловажните неща когато си купувам рутер. Въпреки това, не мога да отрека че Archer C2 изглежда изненадващо добре.

Формата е леко извита (тип наденица) 😀 а покритието прилича на нещо излязло от каталога на Swarovski (диамантена наденица?). Рутера наистина изглежда добре и безспорно няма да Ви е срам да си го сложите където и да е в къщи. Разбира се обаче, лъскавата повърхност има и един голям недостатък – прахът, отпечатъците, космите и т.н просто обожават да се лепят по него. 😉

Питаме Джак, дали рутера му прилича на наденица...

Питаме Джак, дали рутера му прилича на наденица…

Размерите са 29 × 14.6 см. Височината е около 3 см (без антени), а с антените нагоре, достига 19 см.

banana for scale

banana for scale

Както се вижда от снимките, отгоре на рутера е разположена и лентата с различните индикатори (WAN, Wi-Fi и т.н).

Скорости и стандарти – бръз ли е рутйръ? Мхм, бърз е. 😀

Както казах, Archer C2 е базиран на новата 802.11ac технология, но e съвместим и с по старите стандарти (IEEE 802.11a, IEEE 802.11n, IEEE 802.11g, IEEE 802.11b). И понеже C2 е двубандов рутер въпросния може да излъчва на две честоти едновременно. В този смисъл, нещото е почти все едно имате 2 рутера в къщи, защото двете честоти работят отделно една от друга (настройките им са отделни и т.н.). Всъщност, цялата „новост“ и „мистика“ около 802.11ac е, че въпросния стандарт поддържа доста високи скорости при 5GHz. В този ред на мисли, по спецификации, 5GHz мрежата на рутера поддържа до 433Mbps, докато 2,4Ghz-овата – 300Mbps.

За да проверя тези твърдения се обърнах за съдействие към колегите в IT отдела на фирмата в която работя. Те бяха така добри да ми разрешат да закача Archer C2 в сървърното. 😀 След като направихме съответните настройки, пуснахме няколко бързи теста към speedtest.net.

Ето резултатите:

Тype Ping (ms): Download (Mbps) Upload (Mbps)
1.0 Gbps 2 629.68 567.67
5GHz, 433.0 Mbps 3 182.22 166.49
2.4 Ghz, 300Mbps 4 108.62 127.07

В случая използвахме сървъра на NETISSAT. Сега, признавам че резултатите не са перфектни, но в защита на рутера – сетъпа ни също не беше никак професионален. 😀

TP-LINK-Archer-C2-(09)

Важно е да уточним, че лаптопа на колегата не поддържа 802.11ac, така че за целите на теста, връзката между рутера и лаптопа му ставаше посредством Archer T4U, но за него ще говоря малко по надолу в статията.

Всичките тези цифри разбира се са много интересни и полезни, въпроса е обаче – какво носи това на стандартния потребител който като мен просто иска да си ползва рутерчето вкъщи. Благодаря че зададохте този въпрос. Отговора е след малко. 😀

В къщи използвам услугите на добрите хора от medicom.bg, които срещу 25 лв. на месец ми гарантират 50Mbps без значение дали говорим за БГ или международен Интернет. Разбира се, един от плюсовете на това да живеем в България е факта, че тук ако не друго то поне имаме доста добър Интернет, и съответно скоростите обикновено са доста високи. Та след като инсталирах рутера, насъбрах една купчинка устройства (PC, лаптоп, iPad 2, Samsung Galaxy Note 2 и iPhone 6) и започнах поетапно да пускам тесчета към speedtest.net. Използвах сървъра на blizoo, като за да минимизирам отклоненията пусках теста по няколко пъти. Освен това, включих споменатия по горе Archer T4U в USB3-то на компютъра си и отново изтествах 2,4 и 5 GHz мрежите. Обобщените резултати изглеждат така:

На първа страничка в ексела са всички устройства, като на следващите sheet-ове има разбивка по тип на връзката и съответно красиви графики. 😛

Логично устройствата вързани с кабел достигат най-високи скорости (около 94 Mbps) което е и горе долу максимума който предполагам, че получавам от доставчика. При 2,4 GHz-вата WiFi мрежа резултатите са очаквани, като при използването на Archer T4U USB адаптера, скоростите отново са доста високи.

Съвсем очаквано, истински интересните данни обаче са при 5GHz-вата мрежа. Разликата при T4U там не е чак толкова голяма, защото скороста при 2,4 така или иначе е доста висока. Логично далнлоуда почти достига максимума на интернета ми. Принципно ъплоуда би трябвало да една идея по бърз, но тук може би говорим и за някакъв „лаг“ от страна на сървъра в конкретния момент. Не изключвам възможността и да говорим за някакъв хардуерен „казус“ на ниво – дъното ми, T4U защото нещото все пак се включва на USB 3.0. При iPad 2-ката (което си е доста античен хардуер) също няма сериозна промяна в скоростта, но важното в случая е, че при по другите устройства се забелязва значителен бууст. Samsung Galaxy Note 2 например достига почти двойни скорости при 5GHz-а. Истинската звезда обаче е iPhone 6 който има 802.11ac антена – съответно тук говорим за „native“ 802.11ac поддръжка и наистина впечатляващи резултати (87 Mbps / 90 Mbps), които са 3 пъти по високи от скоростта която устройството достига на 2,4 GHz мрежа.

За съжаление, устройствата поддържащи 802.11ac стандарта все още не са толкова разпространени, но с нетърпение чакам момента в който ще мога да изтествам някой лаптоп с вградена ac антена и този рутер.

Покритие/обхват/тестове на локалната мрежа

Големия недостатък на 5 GHz сигнал е, че по трудно преминава през стени и прочие прегради. За да измеря обхвата на рутера в къщи, използвах Ekahau HeatMapper и схема на апартамента. Резултатите са следните:

2,4 GHz:
TP-Link Archer C2 2.4GHz coverage

5 GHz:
TP-Link Archer C2 5GHz coverage

Както виждате, в хола (там където всичко е зелено) където се намира и самия рутер, всичко е чудесно. Отдалечавайки се от рутера обаче, сигнала намалява като излизайки на терасата 5 GHz-овата мрежа вече започва „значително“ да изостава от 2,4.

Какво означава това в цифри обаче? В опитите си да разбера, проведох малко тестче с една програмка наречена WiFi SweetSpots [iOS, Android]. Въпросната мери WiFi скоростта между рутера и устройството на което сте я инсталирали, и не се влияе от интернет провайдара Ви. Ето резултатите от 2,4 и 5 Ghz мрежи:

TP-Link Archer C2 WiFi SweetSpots test

Както се вижда от схемата, 5 GHz резултатите са доста „тъжни“ когато изляза на терасата, защото там сигнала преминава през стена и двойно стъкло. Това разбира се, се отразява и на 2,4 GHz мрежа, но там дропа не е чак толкова фрапантен. В останалата част от апартамента, 2,4 Ghz поддържа горе долу еднакви скорости. Това е така дори в банята, където значително по плътната преграда (дебели стени облицовани с плочки и т.н.) намаляват почти двойно скоростта на 5 GHz-овия сигнал. Разбира се резултатите тук са по скоро ориентировъчни, защото WiFi SweetSpots не е професионална програма и данните там понякога варират иненадващо много, без да има реална причина за това. Все пак, мисля че в случая, нещото чертае сравнително ясна картина на 5GHz-овите възможности.

За финал, реших да измеря колко е реалната скорост на трансфер на данни в локалната мрежа. За целта използвах двете най-бързи устройства в къщи – компютъра ми който е вързан към рутера с кабела, и iPhone 6-тицата. Инсталирах на двете устройства програмка наречена Feem и няколко пъти изпратих 250 MB картинка от компютъра към телефона. Първия път използвах 5GHz-овата мрежа, като на тест 1 телефона се намира непосредствено до рутера, а на тест 2 – в спалнята. След това повторих експеримента но на 2,4 GHz мрежа.

Резултатите бяха следните.
5 Ghz:
• До рутера – 26 секунди;
• Спалня – 39 секунди.

2,4 Ghz:
• до рутера – 72 секунди;
• сполня – 75 секунди.

За да сметна резултатите в Mbps, използвам семплата формулка: Деля размер на файла на секундите = X MBps. След това умножавам X по 8 (1 MBps = 8 Mbps) и получавам резултата в Mbps.

5 Ghz:
• До рутера – 76.9 Mbps;
• Спалня – 51.3 Mbps.

2,4 Ghz:
• до рутера – 27.8 Mbps;
• спалня – 26.7 Mbps.

В крайна сметка, заключенията ми от тестовете са, че на територията на апартамента (около 100-тина квадрата), покритието е съвсем прилично (изключая терасата, където 5 GHz-овия сигнал е доста слаб), но ако планирате да ползвате Archer C2 в голямо помещение с множество стени, не очаквайте 5 GHz-овия сигнал да стигне твърде далеч.

Софтуер – TP-Link рутерите имат доста семпъл и същевременно мощен интерфейс, който Ви позволява лесно и бързо да настройвате ужасно много неща. В случая можете да включвате и изключвате честотите, настройките за 2,4 и 5Ghz са съвсем отделни (юзъри, пароли и т.н), имате опция да пускате Guest Network с повече от достатъчно настройки (като реално имате 2 Guest Network-а за различните честоти), Parent Control-а също предлага множество настройки (часове, макове, сайтове и т.н) имате си Bandwidth Control и въобще каквото се сетите.

Въобще нещото работи доста бързо и е супер responsive. Най-якото е, че ако рестартирате рутера през интерфейса, той дори не ви изхвърля а само се рефрешва след като рестарта приключи:

Относно секюрити опциите, рутера поддържа – 64/128-bit WEP; WPA / WPA2; WPA-PSK / WPA2-PSK.
USB порта пък може да се ползва за USB Mass Storage, Print Server и т.н.

Единствения недостатък който забелязах е, че няма как два юзъра да са закачени едновременно към админ панела на рутера.

Може би тук е и момента да кажа, че за месец и нещо не съм имал абсолютно никакви проблеми с Archer C2. Няма забивания, няма дропове в нета и т.н. В самото начало, когато взех рутера имах леки проблеми с закачането към интернет, со нсел като инсталирах Firmware 0.9.1 0.10 v0032.0 Build 140716 Rel.54909n всички проблеми се решиха перманентно. 🙂

TP-LINK Tether – t.b.gray ми обърна внимание, че има още по нов софтуер от този който ползвах до сега. Новия е 0.9.1 0.11 v0032.0 Build 141117 Rel.54392n и освен, че оправя някой бъгове за който gray говори в коментарите, добавя поддръжка на TP-LINK Tether. Става въпрос за една семпла програмка за iOS и Android, която Ви осигурява лесен и бърз достъп до някой от основните настройки на рутера, без да е необходимо да се логвате през уеб интерфейса.

В случая, Tether Ви позволява да виждате устройствата закачени към рутера Ви и да блокирате определени дивайси. Също така имате достъп до Parental Contorl настройките и можете да променяте и спирате паролите на WiFi мрежите. Разбира се можете да включвате и изключвате Guest WiFi мрежите, и да рестартирате рутера.

Не е нещо революционно но определено е полезна и удобна опция. 😉

dd-wrt – на този за етап за TP-Link Archer C2 няма dd-wrt, но доколкото ми е известно това е така и при всички останали двубандови рутери.

Archer T4U – в текста по горе няколко пъти споменавам T4U – това е безжичен USB адаптер който се включва на USB 3.0 и на хартия достига скорост на трансфер на данни до 867Mbps при честота 5GHz и 300Mbps при 2.4 GHz. Идеята е, че ако лаптопа/компютъра Ви не се закача за рутера посредством кабел и не поддържа 802.11ac ще имате нужда от нещо като T4U за да се възползвате пълноценно от скоростите които Archer C2 предлага.

Archer-T4U_5)00

За съжаление обаче, лично за мен Archer T4U има един много специфичен проблем и той е свързан с размера му:

Archer-T4U-(01)

Говорим си за 9 x 2,8 cm и дебелина от 1,2 cm. Нещото е толкова огромно, че ако някой не знае за какво става въпрос и го види на лаптопа Ви, може да реши, че това е някаква външна батерия:

За нещо което се очаква да се ползва основно на лаптопи (или поне така предполагам) – твърде е голямо. Все пак, ако имате компютър от който искате да стриймвате (примерно) и кабела не е опция, може да Ви се наложи да се примирите с размера на T4U.

Цените:
TP-Link Archer C2 – 125 лв. [virtualnazona.com]
Archer T4U – 73,2 лв. [virtualnazona.com]

TP-LINK-Archer-C2-and-Archer-T4U

Заключение:
Лично за мен, предвид всичко което предлага и вземайки под внимание цената, TP-Link Archer C2 е едно изключително приятно решение. Истинската му сила разбира се е при устройства поддържащи 802.11ac, където най-семпло казано нещата са доста, доста яки. Дори да нямате такива устройства обаче – рутера изглежда добре и работи повече от чудесно.

Archer T4U не ме впечатлява нито с цена, нито с дизайн, така че освен ако не Ви е крайно необходим, не бих го препоръчал.

И така. Това е от мен, ако имате някакви въпроси, коментари или препоръки (това ми е първо ревю на рутер) ще се радвам да ги споделите в коментарите. 🙂


Changelog:
• 1.1.2015 – Добавих данните от iPad-а Speedtest.net тестовете под 5 GHz-овата мрежа;
– Добавих още два теста свързани с обхвата и скоростите в локалната мрежа.

• 2.1.2015 – t.b.gray ми обърна внимание, че е има по нов firmware за рутера. Тъй като въпросния добавя поддръжка на TP-LINK Tether 2.0 съм добавил информация за въпросната програма.

 
19 коментара

Публикувано от на 30 декември, 2014 в Ревю, Хардуеър

 

Етикети: , , , , , , , , , ,

19 отговора на “Ревю: TP-Link Archer C2

 1. Strangera

  1 януари, 2015 at 15:11

  Бях пропуснал да пусна speedtest на iPad-а под 5 GHz-овата мрежа. Данните са добавени в ексела.

  Освен това, добавих още два теста свързани с обхвата и скоростите в локалната мрежа. 🙂

  Харесвам

   
 2. t.b.gray

  1 януари, 2015 at 15:28

  Браво за краткото инфо, впечетли ме „диамантена наденица“! Взех си и аз такова устройство с основната идея кабелната мрежа вкъщи да стане изцяло гигабит, като заменя стар линксис рутер. И така ударих следната греда – целият трафик зад рутера се оказа NAT-нат, без значение дали минава през DMZ порта или пък през Port Forwarding. Та понеже не намерих работещ фирмуеър, с който да заменя заводския имам такова питане, ако въобще си тествал – има ли опция, която да позволява рутера да работи като бридж.. т.е. трафика зад рутера да се вижда от къде идва.

  Харесвам

   
  • t.b.gray

   1 януари, 2015 at 19:19

   Понеже цял ден се боря с проблема съм длъжен да помогна на друг, който изпадне в същата драма като мен, че в крайна сметка задачата има решение! Оказа се, че всъщност има бъг във фирмуеъра, заради който пакетите минаващи през Port Forwarding, а и през DMZ получават адрес на източника = на адреса на WAN порта. Решение било намерено и е във версията на фирмуеъра от 17-11-2014, която обаче е видима само от адрес tp-link.com – последното е важно уточнение!

   http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=Archer+C2&version=V1

   http://www.tp-link.us/support/download/?model=Archer+C2&version=V1

   Liked by 1 person

    
   • Strangera

    2 януари, 2015 at 15:20

    Радвам се, че си успял да намериш решение на проблема. BTW благодаря, че каза за новия фирмуеъра. Не го бях видял, а въпросния добавя поддръжка на TP-LINK Tether. Добавил съм информацията в ревюто.

    Харесвам

     
 3. NikolayS

  2 януари, 2015 at 15:42

  Аз ползвам един по-стар модел на tp-link, но предполагам е същото и за по-новите. Интерфейса е все още всъщия, както виждам от снимките.

  Моя tp-link рутер стои зад основния ми рутер и всичките ми домашни устройства са в една мрежа. В такъв режим работи като switch и access point (тоест разпръсва си и wifi мрежа). Понеже от tp-link са решили, че няма нужда от такава вградена функция, работата става малко по-различно, но е много лесно и бързо.
  Оставям линка за всеки, който може да му потрябва.

  http://forums.whirlpool.net.au/forum-replies.cfm?t=933517

  Докато го намеря това, бях изгубил много часове и почти се бях отказал, но се оказа лесно и най-вече възможно.

  Харесвам

   
 4. dedepene

  7 януари, 2015 at 14:27

  Хубаво ревю, но нещо друго ме бъгва. Не знам как е възможно медиком да ти предлагат гарантирани 50 мбит международен трафик при положение, че цените на едро в БГ са 4 лв. за мегабит без ДДС. Няма как да излезнат сметките, нали се сещаш….

  Харесвам

   
  • Strangera

   7 януари, 2015 at 14:35

   Хаха, сега като каза ме накара да се замисля. Честно казано не съм си правил труда да меря международния и сигурно е по добре да не го правя. Може и да лъжат дет се вика, ама цената ме устройва, скоростите ми са напълно ок. Друго не ме вълнува.

   UPDATE: Някъв рандом сървър в UK – Download: 49.74Mb/s; Upload: 82.96Mb/s. http://www.speedtest.net/my-result/4040292060

   Към щатско обаче е шит – 7.59 / 9.72 http://www.speedtest.net/my-result/4040300253

   Харесвам

    
   • justareader

    26 април, 2015 at 4:13

    Според мен става въпрос за разликата между „гарантиран интернет“ и „максимално възможен“. При гарантирания получаваш това което са написали. Обикновенно при неспазването/неяъзможността на интернет доставчика да осигури скоростта се плащат неустоики. Обикновенно могат да си го позволят само средно големи фирми/организации и нагоре.

    Това което ние всички ползваме в къщи е негарантиран интернет с максимално възможни стойности. Максималната скорост обикновенно бива достигната ако главния шеипър позволи на база на цялостния товар на канала на доставчика… и те тека..

    Харесвам

     
 5. Bari

  28 януари, 2015 at 10:58

  Чудесно ревю, имам archer c2 от 2месеца и съм изключително доволен, стабилен рутер. Въпреки че има навързани стационарен комп, 2 лаптопа, сат. Приемник, 4 андроид у–ва, медиа сървър рутера рабити без грижи.

  Харесвам

   
 6. dubspace2000

  8 януари, 2016 at 20:29

  Здравейте,
  В момента имам рутера от няколко месеца. Обаче имам доста гаден проблем. Когато използавам телефона и се свържа към рутера, изпитвам проблеми със скоростта. Когато гледам стрийм в Twitch или някой друг сайт, ми буферира със 300-400 KB/s и после пада на 0 и чакам 2 секунди и зарежда пак със 300-400 KB/s и тая драма се повтаря. А когато съм в хола, който е на 2 стени от рутера, е същата мизерия със скоростта. Пробвах с WiFi Sweetspots, и максимално стига 70 Mbps, но в доста от случаите пада на 8 дори и 0 Mbps. Не знам какъв е проблема, но може да е от firmware-а, тъй като съм на първия firmware. Дори понякога сигнала в хола е доста слаб. Става дума за 2,4 GHz WiFi. Някой да помогне?

  Харесвам

   
  • Strangera

   9 януари, 2016 at 1:52

   Ами защо просто не си обновите фърмуера за да изключите този фактор?

   Алтернативно, сигурен ли сте, че не е от самия телефон?

   Харесвам

    
   • dubspace2000

    9 януари, 2016 at 21:55

    Разбира се, че не е от самия телефон. Това със скоростта ми го прави и на лаптопа. Не слагам нов firmware, за да не се получи някакъв фал, че иначе после да съжалявам.

    Харесвам

     
    • Strangera

     10 януари, 2016 at 13:05

     В такъв случай е очевидно, че проблема е от самия рутер -> точно за това е ъпдейта на фърмуреа. Ако и след това не се оправи значи най-вероятно самото устройство е прецакано.

     Харесвам

      
     • dubspace2000

      10 януари, 2016 at 21:46

      Понеже Hardware версията на моя рутер е Archer C2 v1, май ще трябва да слагам firmware-а от 17/11/14.

      Харесвам

       
 7. Иван

  1 май, 2017 at 10:05

  Здравейте, ако се мушне в ю ес би на рутера 4г . Ще подаде ли сигнал към устройствата.

  Харесвам

   
  • Strangera

   1 май, 2017 at 10:14

   Не съм съвсем сигурен, че разбирам въпроса. :/

   Харесвам

    
   • Иван

    1 май, 2017 at 10:25

    Имам предвид, ако сложа бисквитка за мобилен интернет. Дали рутера ще приеме сигнал и разпространи .

    Харесвам

     
    • Strangera

     1 май, 2017 at 11:53

     Ахаа… Не съм тествал, но предполагам, че по скоро не. Това USB е там за да може човек да си включи принтера, флашка или външен хард примерно и той да се вижда през мрежата. Другото се опасявам, че по скоро няма да работа.

     Харесвам

      

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: