RSS

Ревю: Razer Nabu X

22 апр.

През януари, по време на CES 2015, Razer представиха Razer Nabu X – изключително бюджетна „умна гривна“, която следи физическата Ви активност и Ви информира за всякакви неща случващи се на телефона Ви. Аз получих моята бройка преди около 2 седмици и, разбира се, се заех с активно тестване. Следват подробните ми впечатления.

Razer-Nabu-X-05

Съдържанието на ревюто, е както следва:

Какво има в кутията?
Дизайн
Зареждане и живот на батерията
Нотификации
Активити тракър
Софтуер и Third-party apps
RIP Nabu X
XiaoMi
Цена
Заключение
Changelog

В случай, че сте пропуснали разопаковането, ето съдържанието на кутията:

Дизайн:
Първото, с което ще започна разбира се е дизайнът. Все пак това е нещо, което се очаква да стои на ръката Ви почти постоянно и външния Вид е доста важен. Добрата новина е, че Razer Nabu X е доста незабележима и изглежда много добре.

Умната част от гривната реално представлява пластмасово… нещо, което стои вътре в самата гривна. Въпросния елемент се вади доста лесно (ако искате да го откачите), но няма опасност да изскочи само, докато носите гривната.

Razer-Nabu-X-06

Гривната е направена от силиконова материя и се закопчава посредством две зъбчета и е доста стабилна. Освен това, заради вида на верижката си, Nabu X е съвместима с всякаква дебелина ръце (даже и на онзи с големите ръки трябва да му стане).

Razer-Nabu-X-08

В долната част на закопчалката имаме логото на Razer което изглежда доста яко:

Razer-Nabu-X-01

Силиконът се замърсява сравнително лесно (побелява от прах и т.н.), но гривната е водоустойчива, така че няма проблеми да си я миете на чешмата.

Razer-Nabu-X-07

Максималното позволено „потапяне“ е до метър, но плуването с нея не е разрешено :), а кисненето във вана не е препоръчително. За сметка на това обаче, няма проблеми да си взимате душове с нея.

Razer-Nabu-X-02

Цялото нещо тежи едва 19 грама, така че ежедневното и носене не е никакъв проблем.

Razer-Nabu-X-03

Отгоре на гривната са разположени 3 дупчици, през които „умната“ част показва 3-те LED светлинки. Принципно тук можех да Ви покажа видео на LED-овете, но това няма да се случи поради причини, които разисквам по-надолу в поста. 🙂 Ледовете могат да светят в зелено, червено и синьо, но за това след малко в частта с нотификациите. Мога да ви покажа само индикатора за изтощена батерия:

Зареждане и живот на батерията: Зареждането става посредством специален USB кабел. За съжаление, както и другите производители на умни гривни, Razer са заложили на някакъв странен тип включване, което ще рече, че забравите ли си кабелчето няма да можете да заредите.

Razer-Nabu-X-04

Животът на батерията (на хартия) е 5-7 дни, като за съжаление аз не мога да потвърдя дали това е точно така, защото след като я извадих от кутията гривната изкара 7 дни, но няколко пъти се наложи да я включвам в компютъра за малко (ъпдейт на фърмуера и т.н.), а до второ зареждане така и не стигна (за това по-късно). Въпреки това, предполагам че живота на въпросната наистина е от порядъка на 5-7 дни.

Нотификации – Razer Nabu X се закача към телефона ви посредством Bluetooth 4 и изпълнява две основни функции. Първата от тях са нотификации. Nabu X може да Ви уведомява за 3 събития случващи се на телефона Ви – входящо повикване, нотификаци (FB, Twitter, игри или там каквото Ви „спами“ телефона) и аларми. Уведомяването става посредством вибриране на самата гривна и мигане на LED светлините.

Вибрацията има 3 степени – къса, нормална и дълга, като настройването и става посредством Nabu X Utility апа [iOS, Android]. Тъпото в случая е, че настройката е „глобална“ и не можете да задавате различна дължина на вибрацията за различни събития. Т.е. или винаги имате къса, или нормална и т.н. Аз така или иначе стигнах до извода, че лично за мен късата е напълно достатъчна за повечето ситуации, но щеше да е яко, да можем да задаваме различни статуси за различните функции.

LED светлините също могат да се настройват, като можете да избирате какъв да е цвета на всяко едно от 3-те вида събития. За съжаление, към момента индикацията може да е само с 3 еднакви светлини (3 червени, 3 сини или 3 зелени), но Razer твърдят, че на по-късен етап ще добавят опция за поддръжка на различни комбинации (примерно, като някой ви звъни, гривната да свети с 2 зелени и една синя).

Големия плюс на цялото нещо е, че можете да изключвате различните категории (примерно да кажете – не искам да получавам нотификации, а само индикация за входящи обаждания), което е доста полезно. За съжаление, на iOS нямате опция да кажете на определена програма да не Ви спами, докато на Android би трябвало да имате такава опция (която за съжаление не можах да тествам). Т.е. ако сте с iPhone, знайте, че ще получавате индикация от ВСИЧКО, което Ви влиза в нотификейшън центъра (освен, ако въобще не спрете този тип нотификации).

Въпреки всичко обаче, трябва да призная, че опцията с нотификациите на Nabu X работи доста добре, и ако не друго то поне няма опасност да не си чуете телефона, когато звъни. Също така е важно да отбележа, че нотификациите идват към гривната почти мигновенно, без да се забелязва някакво осезаемо закъснение. Освен това, на iPhone 6, не забелязах някакви дропове във връзката (и под 8.1.2 и под 8.1.3), освен ако разбира се не се отдалеча твърде далеч от телефона. Когато се върна обратно обаче, гривната се закача почти веднага, което определено е добре.

Единствения по-„сериозен“ недостатък по адрес на нотификациите, е че принципно тапването върху гривната би следвало да ви показва статус на батерията, и колко далеч сте от изпълнението на дневните си цели. Ако рязко си преместите ръката обаче, понякога гривната започва да мига…, което е доста странно.

Активити тракър – другото нещо, което Razer Nabu X прави е да следи колко стъпки сте направили, какво е разстоянието, което сте изминали през деня, колко калории сте изгорили и колко часа сте спали. Разбира се, можете да си поставяте цели, като гривната ще Ви информира, когато успеете да достигнете някоя от тях:

Nabu-X-Goals

Според официалния сайт, гривната мери и колко минути сте били активни през деня, но iOS приложението НЯМА такава опция. На теория всичко това е чудесно. На практика обаче… нещата не са толкова чудесни. Причината за това е основно ПОКЪРТИТЕЛНО слабия софтуер на Razer.

Както казах по-горе, настройките по самата гривна, се правят посредством Nabu X Utility. За да следите различните си активности обаче, ще трябва да си инсталирате друго приложение – Nabu Fitness [iOS, Android]. По време на писане на тази статия, iOS версията му е 2.0.0. Сега… не знам как са нещата при Android версията, но на iOS, Nabu Fitness е плачевен.

След като го стартирате, ще видите нещо като обобщение на деня. Натискането на всеки елемент отваря „подробни“ данни за съответните елемент:

Кратките ми тестове показват, че гривната мери крачки сравнително точно, но проблема в случая е че подробните данни… са точно това което виждате на скрийншотите. Нямате опция да приближите графиката за да разгледате подробно или да се ориентирате точно в колко часа сте направили големите крачки. Още по-големия проблем обаче, идва от факта, че периодично Nabu Fitness загубва някакви данни от по-задни дати. Един ден всичко е наред – на следващия – в апа пише, че на този ден сте направили 0 крачки. Или 4 пъти повече. Това се случва сравнително рядко, но в общи линии данните са доста „нестабилни“, което е недопустимо за устройство чиято основна цел е да мери крачки.

Най-голямата тъга обаче е в Sleep data-та. За хората, които не са запознати с процеса, обяснявам – след като сложите гривната в режим сън, тя започва да засича движенията Ви. Презумпцията е, че когато сте във фаза дълбок сън, тялото Ви е неподвижно. Докато, когато спите леко, е възможно да се въртите, мърдате и т.н. Съответно на база движенията Ви, и с малко (или малко повече) смятане от софтуерна страна, гривната би трябвало да може да извади някаква що годе ориентировъчна информация за това колко и как сте спали през нощта. Разбира се тази методология има своите недостатъци, като в интернедите бихте могли да намерите материали от специалисти в областта, които тотално я отричат, но въпреки това компании като Jawbone са разработили доста сериозни софтуерни приложения, които успяват да я използват адекватно и да вадят сравнително точна статистика за съня ви.

За съжаление, в случая изглежда, че Razer дори не се опитват да анализират данните… които в повечето случаи са доста неверни (туко що съм си легнал, а гривната твърди, че съм спал дълбоко. Буден съм от половин час, а гривната твърди, че си спя и т.н.). Съответно, особено ако сте виждали Sleep статистиките на Jawbone, данните на Nabu-то изглежда почти трагикомични.

Както споменах по-горе, за да започне да мери сън, гривната трябва да се пусне в… режим сън. При повечето модели гривни, които съм тествал, това става посредством натискане/задържане на копче. Тъй като Nabu X обаче няма физически бутони, „съня“ може да се стартира по два начина. Единия е просто да си отворите Nabu X Utility и да цъкнете „лягам си“. Другия е, да настроите някакъв интервал от време – примерно от 1 до 7. След като въпросния час настъпи и гривната отчете, че сте неактивни от някакво количество време, автоматично ще се пусне в режим сън. Съответно, след 7, в момента, в който гривната отчете движения – ще знае, че сте се събудили. На теория, втория метод звучи изключително удобно, но предвид колко некачествено е събирането на данните от Sleep тракинга, не съм сигурен до колко разумно е да се разчита на автоматично включване и изключване. За съжаление обаче, ако не разчитате на тях, ще трябва да правите нещото ръчно, което пък може да доведе до странни аномалии в данните. Например – ставате, но забравяте да изключите режима сън. Гривната не е достатъчно умна, и не се изключва сама. Пристигате в офиса пеша… гривната не е отчела крачки… защото спите. На теория може би нещата не се развиват точно така, но на практика, и двата пъти когато забравих гривната в режим сън, въпросната „забиваше“ и дори след като изключа „съня“, не искаше да съобщава за нотификации от телефона (когато е в режим сън, гривната не вибрира, когато някой ви пише и т.н.). Съответно и двата пъти се наложи да я рестартирам.

Рестартирането става по доста странен начин btw – тапвате гривната няколко пъти (принципно на едно място пише, че трябва да я тапнете 2 пъти бързо, и така 5 пъти. Другаде пише че просто трябва да я „тапвате“ многократно) и тя започва да мига в няколко цвята. След като това се случи, започвате да си местите ръката напред назад, докато гривната не извибрира… абе въобще изглежда безумно странно отстрани. 🙂 След рестарата всичко се оправяше… като изключим факта, че гривната твърдеше, че съм спал 0 часа.

И докато сме на вълна сън – гривната има опция за аларма. За съжаление въпросната е САМО ЕДНА, но поне имате вариант да и кажете в кои дни да звъни. Защо нямате опция да настроите няколко аларми за мен остава мистерия. Когато часа на събуждане настъпи, гривната започва да вибрира, което принципно е доста ефективно и особено ако не сте сам в стая, е за предпочитане пред традиционната аларма. Най-малоумното нещо в случая обаче, се крие във факта, че алармата не е „smart“, което е абсурдно предвид факта, че имате Sleep tracking. Изначално, идеята на „умната аларма“ е да зададете кога трябва да станете (примерно в 7:30) и въпросната ще има някакъв интервал от 20-тина минути, в който може да ви събуди. Понеже гривната все пак знае в каква фаза на съня сте, ако към 7:15 излезете от дълбок сън и преминете в статус „лек сън“ гривната ще Ви събуди тогава, за да ви попречи да заспите дълбоко отново към и 20, и да се събудите „грубо“ в 7:30. Аз лично съм тествал няколко смарт аларми на други модели гривни и мога да ви уверя, че нещото работи доста ефективно и събуждането е доста по-лесно и приятно. В случая… такава опция не е налична. Предвид факта, колко ненадеждни са данните от Nabu X обаче, подозирам, че това е за добро. 😦

Софтуер и Third-party apps – когато Razer обявиха Nabu и съответно Nabu X, на дълго и широко обясняваха, как гривната е супер умна и ще позволи интегрирането на множество търд парти апове, игри и прочие екстри. Освен това Nabu-тата имат опция да обменят информация едно с друго (High-Five to exchange info, nabu pulse и т.н), което създава предпоставки за интересни и доста забавни търд парти апове. Фактите обаче са, че по време на писане на тази статия в iOS „Nabu X“ Marketplace-а (достъпен е през Nabu X Utility) има само една единствена програма, и това е Nabu Fitness. На теория, в Android-ския има и My Tracker for Nabu [Android], но съдейки по коментарите, въпросния не работи…, което съдейки по скрийншотите по-скоро е плюс.

Говорейки за програми, ето какво са показали Razer на сайта си:

Nabu-X-apps

Първата иконка е на безполезния маркетплейс, който има за цел само да ви информира… че няма апове. Втория е на споменатия по-горе „My Tracker“ за Android, който очевидно не работи. Третата иконка индикира, че данните от Nabu X се интегрират с Helt app-а на Apple, който за съжаление също не е особено смислен (но да, май се интегрират без проблем).

Timi Run Everyday e първата игра, която се възползва от възможностите на Razer Nabu и Razer Nabu X, което щеше да е повече от чудесно, ако въпросната не беше налична САМО В КИТАЙ. Nabu Gamers [Android] e интересен ап, който има за цел да засича други геймъри с Nabu-та в близост до Вас и да ви показва Steam профилите им. За съжаление апа е наличен само за Android. WECHAT [Android, iOS] би трябвало да има Nabu X интеграция, но използването на въпросната програма ми се струва доста безсмислено… а и не излиза в Nabu маркетплейса. 🙂 Последната иконка е на въпросния Nabu Fitness, пред който дори нещо като Garmin Connect изглежда като продукт от бъдещето, а софта на Jawbone направо като нещо идващо от друга вселена.

Реално погледнато ЕДИНСТВЕНАТА Third-party програма, която намерих е Home. В момента програмата е в бета, като идеята и е да Ви показва фитнес датата директно в нотификейшън центъра на телефона.

Nabu-Home

Home работи, като скандалното в случая е, че въпросния се ъпдейтваше по-бързо и прецизно от Nabu Fitness… правете си сметката.

Иначе за Nabu Fitness направо ми е неудобно да пиша. Не разбирам как Razer толкова не можаха да вземат пример от който и да е от останалите смислени тракери на пазара и да направят адекватен ап. Поне Nabu X Utility е сравнително адекватен. Изключения прави само факта, че всеки път като го стартирате (освен ако не е оставен пуснат в бекграунда, което пък харчи бая батерия) ще трябва да изчакате да се „закачи“ към гривната… въпреки че въпросната очевидно е закачена към телефона и работи.

Иначе като функционалности, Nabu X Utility работи доста добре. Ъпдейтва се бързо (след като веднъж зареди) и почти не крашва. 😀

Другото нещо, което трябва да знаете е, че за разлика от други марки умни гривни, поне за сега данните от Nabu X могат да се разглеждат САМО през телефона Ви (няма уеб интерфейс).

RIP Nabu X – по-горе, няколко пъти споменах, че поради някакви причина не съм успял да снимам или тествам нещо. Причината за това е съвсем проста – Razer Nabu X-а, който е във мен… умря. В събота сутрин забравих да изключа Sleep track-инга. След като го спрях, забелязах, че гривната не показва нотификации, като за да оправя този малък проблем, който ми се беше случвал няколко пъти преди това реших да я рестартирам. След като я тапнах няколко пъти, LED-овете започнаха да светят в нужните цветове, а аз започнах да си шейквам ръката… кулминацията обаче така и не настъпи и вместо да извибрира и да се рестартира, гривната просто изгасна. След това, опитах всички познати ми методи, но гривната отказва де се включи a.k.a. brick-нах Nabu X. 😀 Официалният отговор на Razer съпорта беше, че гривната трябва да бъде подменена. Въпросната разбира се е в гаранция, така че ще бъде подменена съвсем скоро, но определено не съм очарован от резултатите до тук.

XiaoMi – принципно, DealExtreme продават една гривничка, която ужасно много прилича на Nabu X. Клик. Въпросната не изглежда толкова добре колкото Nabu-то, и не е толкова удобна за носене, но работи на сходен принцип (нотификация с 3 LED-а и т.н.). Това, което трябва да знаете за нея е че iOS софтуера и е наличен само на китайски език :D, а за да си инсталирате Android-ския ще трябва да правите някакви врътки. Също така при XiaoMi-то отсъстват някои от функционалностите налични при Razer Nabu X. Истината е, че нямам представа дали Xiaomi са изкопирали гривната на Razer, или те всъщност са доставчика, който ги произвежда за тях. Само казвам, че ако при Nabu X нещата са първобитни, то при модела на Xiaomi – още не са излезли от океана. 😉 От друга страна обаче, цената наистина е скандална. 😀

XiaoMi

Цена: В момента Razer Nabu X струва 129 лв. [Ozone.bg], което е осезаемо по-евтино от другите най-евтини смарт гривни на нашия пазар – Garmin vivofit [199 лв] и Fitbit Flex [199 лв]. Също така е важно да отбележим, че и двете други алтернативи са само активити тракъри и нямат опция за получаване на нотификации от телефона.

Заключение: Razer Nabu X изглежда доста добре и може да се похвали с работещи и смислени нотификации. Отвъд това обаче, нещата са тъжни. Фитнес тракъра е първобитен, а самата гривна няма супер базови опции като смарт аларма, Move нотификация (да те врънка да станеш, ако седиш повече от 2 часа примерно), опция да засичате тренировка и т.н. Въобще Nabu X е един чудесен пример как приличен хардуер е остро ограничен от некачествен, нестабилен и на моменти липсващ софтуер.

Истината е, че докато ползвах Razer Nabu X, имах чувството че съм някакъв бета тестер, а не потребител работещ с финален продукт. Факт е, че цената наистина е ниска, но докато софтуерната част не се оправи, инвестицията ми се струва напълно безсмислена… Освен ако не намирате нотификациите за нещо покъртително полезно и не си я взимате само заради това. А ако търсите фитнес тракер, моя съвет е да си заделите 299 лв., да си вземете един Jawbone UP24 и никога да не поглеждате назад. 😉

След 2-3 месеца, ако Razer извадят смислен софтуер, може да обсъдим темата отново.


Changelog: След като отново се добера до работещо копие от Nabu X, ще отразя промените, които съм нанесал по ревюто тук.

 
13 коментара

Публикувано от на 22 април, 2015 в Ревю, Спорт, Хардуеър, Razer

 

Етикети: , , , , , , ,

13 отговора на “Ревю: Razer Nabu X

 1. Konvict

  22 април, 2015 at 17:31

  Ти май, не си чувал за Шиаоми досега?

  Харесвам

   
  • Konvict

   22 април, 2015 at 17:33

   И нямам напредвид просто за гривната.

   Харесвам

    
   • Strangera

    22 април, 2015 at 19:43

    Ъъъм не знам защо реши така.

    Много добре знам кой са Xiaomi, но това знание не ми помага в търсенето на отговор дали те са хората който правят Nabu за Razer, или просто като една уважаваща себе си китайска компания са изкопирали дазайна. 😀

    Харесвам

     
    • Konvict

     22 април, 2015 at 20:13

     Реших така, защото говориш за тях като за поредните китайци, които само копират и не правят нищо качествено.
     А отностно дизайна, MiBand-a го има от доста време на пазара (отпреди обявяването на Nabu X, мисля че), което изключва възможността за изкопирване?

     Харесвам

      
     • Strangera

      22 април, 2015 at 20:25

      Ми не знам къде видя че говоря за тях еди как си.

      Иначе си прав, че MiBand-а е представен преди Nabu X (според интернедите на 22 юни 2014) което всъщност нищо не изключва. Просто отваря възможността Razer да са откраднали дизайна от XiaoMi. 😀 Все пак обаче не знаем кой кога какво от кого е крал. Мен лично ми звучи най-вероятно XiaoMi да са доставчика, но не мога да съм сигурен. За това съм оставил нещата под въпрос. Нищо повече.

      Харесвам

       
      • Konvict

       23 април, 2015 at 7:41

       Ми може и грешно да интерпретирам нещата, просто необичам, когато някой говори лекомислено за компании като Xiaomi, без да знае нещо повече, или да се е докосвал то техен продукт (може би тук е момента да отбележа, че ползвам Мi3). Не го приемай като опит за заяждане. 🙂

       Харесвам

        
       • Strangera

        23 април, 2015 at 9:20

        Споко, не го приемам като заяждане. 🙂 Както казах, аз лично предполагам, че именно те са доставчика който прави гривните за Razer, това и исках да кажа в ревюто. Другите им продукти не ги коментирам, а впечатленията ми са базирани само и единствено на въпросната гривна. 😉

        Харесвам

         
 2. CyberOto

  22 април, 2015 at 20:02

  Привет,

  Много благодаря за изчерпателното интервю.

  Докато Razer не си оправят софтуера ще се оглеждам за друга гривна. Най-много ме разочарова частта с функциите за съня или тяхната липса по-скоро =]

  Поздрави,

  Харесвам

   
 3. Daredevil

  23 април, 2015 at 0:32

  Супер ревю ! На доста места се посмях стабилно 😀

  Харесвам

   
 4. octan

  27 април, 2015 at 21:22

  Ако на някой му е интересно http://www.mi.com/en/miband/#08 иначе едва ли Xiaomi прави гривната на Razer при положение, че продуктите на Xiaomi се правят от трети компании.

  Харесвам

   
  • Strangera

   28 април, 2015 at 13:31

   В такъв случай, третата китайска компания която прави гривните на Xiaomi (именно за mi банда говоря в случая) най-вероятно прави и гривната на рейзър. 😀

   Харесвам

    
 5. Mishef

  16 април, 2016 at 17:10

  От днес съм с Nabu X и съм страшно доволен! Новия софтуер е много добре направен и е помислено за персонализацията. Скоро излиза и SDK 2.0 за Nabu, който надявам се ще разшири още възможностите на платформата.

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: