RSS

ACTA – нищо не е свършило, вервайте ми!

03 февр.

Вчера в медиите излезе информация, че – Интернет асоциации подписаха „джентълменско“ споразумение с Борисов за ACTA. Благодарение на него любимия ни премиер ни уверява, че вече няма за какво да се притесняваме защото той се е подписал за това:

„Международното споразумение ACTA да бъде ратифицирано от Народното събрание на Република България, като за членовете, налагащи контрол на трафика в интернет, ще бъде заложена резерва, че се прилага досега действащото в момента българско законодателство“

За съжаление както е написал Юруков това е едно „временно решение“, като всъщност е много спорно дали това въобще е решение, или просто поредната шепичка прах в очите на всички Българи протестиращи срещу въпросното международно споразумение.

Между другото няма как да не отбележа, че и в този случай господин Борисов отново се изявява като върховна инстанция в държавата… че и в ЕU. Въпреки, че (отново ще цитирам Юруков):

• Все още липсва анализ как ще повлияе ACTA на законодателството ни. Не може просто да повтарят наизуст, че „нищо няма да се промени“, когато е записано в конституцията, че търговските споразумения имат превес.
• Уговорката е направена между премиера и представители на една индустрия. Както ACTA е прокарана с лобизъм от носителите на авторски права, така и при тази „джентълменска“ уговорка говорим за финансови интереси. На някои от тях вероятно не им пука какви лични данни къде отиват – за тях това е просто допълнителен разход и е напълно нормално да се противопоставят. Да не говорим, че според сегашния вариант на ACTA те също носят наказателна отговорност, ако не съдействат безапелативно.

Цялата статия на Боян Юруков е тук.
Иначе докато управляващите ни продължават с глупостите, потвърдилите участие за протеста в София минаха 33 000, а международната петиция срещу акта мина 1 500 000 подписа.

BTW ето информация и за протестите и в други градове в България:
Варна;
Бургас;
Пловдив;
Кърджали;
Хасково;
Ямбол.

Бъдещето с ACTA

PS: Също така, още чакам моя любим рицар, Явор Колев да разясни кой са тия телекоми дето ни подбуждат да ги пишем тия работи, и защо го правят

PS2: Също така, ако имате желание можете да пишете на депутатите и евродепутатите ни. Информация за тях, тук.

 
7 коментара

Публикувано от на 3 февруари, 2012 в Bg Style, Интернет, Плюнка, Псевдо анализи

 

Етикети: , , , , ,

7 отговора на “ACTA – нищо не е свършило, вервайте ми!

  1. Eneya

    3 февруари, 2012 at 12:28

    Това е невъзможно дето го обещава Борисов, аз вчера писах.
    Или подписваме или не подписваме, нямаме трета опция.
    Да не говорим, че не става ясно КАК точно ще се прилага при нас споразумението, при положение, че за много неща ние нямаме никакви закони?

    Харесвам

     
  2. Lyubomir Sirkov

    3 февруари, 2012 at 17:53

    Нещата реално са по-прости, отколкото изглеждат в очите на уплашени (или възмутени, отвратени и т.н.) хора.
    Самото споразумение дава (за който го е чел, естествено) достатъчно възможности да НЕ СЕ прилага едно или друго, което присъства в текста, но на практика е записано само като опция.
    Например, онзи конкретен текст, който вероятно вълнува Интернет-доставчиците (или поне тази част от тях, които не умеят да четат документи), е в член 27, точка 4.

    Само че текстът на тази точка 4 започва така: „Дадена страна по споразумението може да предвиди“ и т.н.
    Т.е. няма нищо ЗАДЪЛЖИТЕЛНО във всичко онова, което следва след думите „може да предвиди“…

    Харесвам

     
  3. veselin

    3 февруари, 2012 at 19:47

    Lyubomir Sirkov – можеш ли да предвидиш в нашата корумпирана държавица как тези НЕ задължителни текстове ще бъдат използвани ? Това е цензура и въобще не бива да има съмнение …

    Харесвам

     
  4. Emil Djulianov

    10 февруари, 2012 at 21:19

    току що получих имейл че петицията против ACTA е достигнала 2 милиона. Има още информация на която след малко ще обърна внимание.

    Харесвам

     
  5. NitrousX

    10 февруари, 2012 at 22:13

    Ще видим утре ние колко ще успеем да излезем по площадите…

    Харесвам

     
  6. tutankhamon661

    8 март, 2012 at 11:40

    Не че те плаша, но няма и да свърши. Без значение кой е на власт – нещата се движат извън държавата.
    Ще опитват, докато успеят.

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.