RSS

Диър Селинджър…

06 ное.

Пътувам си аз вчера към офиса (в обичайното за мен сутрешно неадекватно състояние) и изведнъж блаженото ми „празно спокойствие“ бива нарушено от огромно зелено… нещо! Разтърках очи, за да съм сигурен, че не сънувам и се вгледах още по-внимателно. За щастие, автобусът прекара повече от нормалното за развитите държави време в опити да премине кръстовището, така че успях много внимателно да прочета написаното:

„Диър „Селинджър“,
…искаш да станеш Софианец?!“

Ощипах се, но определено не сънувах! На огромното зелено нещо наистина пишеше точно това.
Пристигнах в офиса, отърсих се от случката и цял ден се убеждавах, че това е някакъв кошмар. Въпреки това, помолих Strangerka-та днес, когато отива към офиса, да щракне една снимчица на „голямото зелено нещо“, за да съм 100% сигурен, че съм видял това, което си мисля, че съм видял.

Ето какво донесе тя:
dear-selinjer

Мхм, това е мегаборд (като билборд, ама по-голямо), гордо извисяващ се над всичко останало, на кръстовището на Бул. Черни връх и Сребърна.
Мегаборд, рекламиращ… Брок Хаус – агенция за недвижими имоти.

Дълго съзерцавах това „творение“ и се опитвах да разбера смисъла и да вникна в съдържанието. Бордът определено не говори на софиянци, защото те вече са… софиянци, и няма защо да искат да станат такива.
В контекста на въвеждащото изречение „Диър Селинджър“, което в свободен превод означава „скъпи селянино“ (като определено се има предвид, негативното значение на думата селянин), ясно е показано, че съобщението е насочено към хората, които не са от София. Тъй като, обаче, „Логиката е чудесен инструмент, но не винаги надделява над мисълта.“ не мога да разбера, как обиждането на потенциалните ти клиенти би спомогнало за развитието на бизнеса ти. Единственото смислено заключение (което се базира на кавичките върху думата „Селинджър“), до което успях да стигна е, че по някакъв извратен начин авторите на този мегаборд се опитват да кажат на хората, които не живеят в София, че ако не искат да бъдат наричани селяни (в негативния смисъл на думата) трябва да си купят апартамент от тях… Но идеята ми се губи някъде по трасето.

Опитах се да получа малко повече вдъхновение и яснота от сайта на Брок Хаус – brok-house.com, но към момента на писане на този пост на него няма нищо повече от няколко картинки и подтискаща липса на информация (е и факта, че дизайна е дело на boko©2007), а „brok“ подозрително ми напомня на думата „brokе“ (фалирал, разорен, без пукната пара)…
Е, сигурно има някое скрито послание, което аз простият човечец, не мога да разбера, и точно затова би ми било много интересно да науча какво точно е имал предвид „гениалният“ копирайтър, съчинил този „култов“ текст.

При всички случаи обаче, ако си позволя да перифразирам едно текстче на любимия ми автор Тери Пратчет, мисля, че долното изречение е вярно по всички параметри:

Набезите на Брок Хаус в маркетинговото изкуство имат същите последици, както и приносът на цар Ирод за предучилищната педагогика в град Витлеем.

Другият вариант е, горният мегаборд да е дело на нелоялни конкуренти, които искат да опетнят името на въпросната агенция, но основавайки се на факта, че мейлът на „Разорената къща“ е brok.house@yahoo.com, мисля, че това е доста малко вероятно.

И да, и този си пост мисля да го подпиша с:
Искрено ваш,
Доктор Злобюл

PS: Аз нямам абсолютно нищо против хората, които живеят по селата, и смятам, че думата Селинджър е нарицателно за всякакъв вид простаци, които в по-голямата си част дори са родени и отраснали в големите градове.

Ако имате желание, можете да гласувате за този пост тук. 10х

*Update:* Официалното становище на Брок Хаус – Диър Селинджър… ЦЯЛАТА ИСТИНА?!

 
203 коментара

Публикувано от на 6 ноември, 2008 в Плюнка, Реклама

 

Етикети: , , , , , , , ,

203 отговора на “Диър Селинджър…

  1. Софиянец

    8 октомври, 2009 at 18:45

    До автора – ти си просто един смешник.
    Никога „Селинджърите“ няма да разберете какво точно куца в тази ситуация.
    Не можем да Ви насмогнем на броя и да Ви плащаме данъците, за да може ВСИЧКИ да живеем нормално в този град – София.
    Навързани сте като свински черва, не сте ефективни и никога /поне 90% от Вас/ няма да приемете София за собствен дом – тука идвате да работите, ядете, серете, развивате като истински „личности“ и да си хвърляте боклука. И за апартамент естествено…за да го препродадете на следващия малоумник.
    Когато промените всичко това, тогава ще говорим за съвсем други, доста по-стойностни неща.

    Харесвам

     
    • stranger

      9 октомври, 2009 at 1:44

      Извинявам се на средностатистическите си читатели за коментара които ще последва сега.

      Скъпи ми Софиянецо… едно не можах да разбера. Как, щом и двамата сме родени в София, отраснали сме тук и сме дишали един и същ въздух аз съм успял да се превърна в нормално човешко същество, а ти в тъпо лайно?

      Странно е, че повечето от софиянците които писаха коментари към тоя пост, така и не можаха да разберат, че факта че се възмущавам на простотията на тази „феноменална“ реклама не означава, че съм някой дошъл от провинцията. Не че имам нещо против хората от провинцията де, щото 90% от тях със сигурност са доста по ефективни на работното си място, и вършат в пъти повече работа от разни малоумници като софиянец-Ъ от горе.

      Май го писах и по-горе, ама понеже виждам че ти е трудно да четеш ще го напиша пак – малоумници като тебе ме отвращават, и са срам за Българският народ.

      PS: Силно се съмнявам, че ти би могъл да проведеш нормален разговор за каквито и да е неща… особено ако те са стойностни 😀

      Харесвам

       
  2. к

    16 януари, 2010 at 0:30

    Знам, че темата е малко стара, но все пак и аз да се включа. Тъжен е спора ви по-горе кой е кой не е селянин. Една е истината, коренът се крие в дълбоко залегналите комплекси. Естествено, че няма значение кой откъде е. Относно рекламата, според мен не е толкова обидна, но да, нескопосана е и въпреки това явно основание за спорове. Ако не беше комплексираното мислене, рекламата щеше да мине и замине без някой да му пука особено за нея. Аз лично мога да се похваля, че съм софианец и че от времето на прадядо ми, семейството ми живее на същото място в София, а именно в един от централните квартали. Въпреки това, повярвайте ми никога не съм се чувствал привилигерован или пък нещо повече от човек, който не е от София и никога не съм изтъквал този факт. НО мога да се похваля, че нямам комплекси и предразсъдъци, което според мен е много повече от това да бъдеш софиянец. Приемете го, извън София се раждат хора, които са доста по-умни и талантливи от вас и от мен идват в столицата, защото просто поради независещи от тях по развиват по-добре. Българинът трябва да се научи да си гледа в собствената паница.

    Харесвам

     
  3. kamen_tonov

    16 юни, 2010 at 12:36

    Хаха доста по-умни и талантливи??? Кои чалгарките на Паинер или Баба Лили? Аз пък мисля, че ако са толкова умни и талантливи ще си останат по родните места да си работят, в София идват нагли, противни, низки същества, които са всичко, но не умни. Запитаи се защо Студентски град прилича на гето и е пълен с проституиращи студентки.

    Харесвам

     
    • Strangera

      16 юни, 2010 at 14:09

      E така периодично се появява някой бастун като тебе който започва да обяснява, че е нещо много повече от всички останали. Никога не съм разбирал на какво основание човек може да има подобно надменно самочувствие ама ей го на – света е пълен с бастуни. И тъй като написа бая простоти по горе, и не се спря въпреки предупрежденията ми, официално си добре дошъл в спам листата на блога ми.

      So Long, and Thanks for All the Fish…

      Харесвам

       
  4. Ивайло Алехандров

    6 октомври, 2011 at 19:43

    Да повдигна малко темата, опитах се да им отворя сайта и.. :)))) Паркиран успешно, демек фалирали са предполагам :)))

    А горкия kamen_tonov ще му предложа да си потърси курсове по правопис, защото е отвратително неграмотен. Ама нали е Софиянец, а аз – провинциалист, сигурно неговото е правилно…

    Харесвам

     
  5. Diviq

    9 март, 2014 at 21:34

    Dragi avtore i ti qvno si poredniq nepreusoql sofianec
    Mrazesht provincionalisti zashtoto sa po kadurni i umni ot teb. Razberi edno dokato samuchustieto vi ne opravdae akula vi shte trqbva da opuvate palatki v ujniq :))))

    Харесвам

     
    • Strangera

      9 март, 2014 at 23:44

      Здравейте.

      1. Нямам идея към кого беше насочен коментара Ви;
      2. Моля Ви пишете на кирилица.

      Харесвам

       

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.