Advertisements
RSS

БГ субтитри + Netflix = WTF

09 Ноем

От както Netflix е наличен на родния пазар, една от най-големите критики по техен адрес (освен високата цена) е липсата на БГ субтитри. Разбира се, България не е единствения пазар който „страда“ от подобен проблем, така че към края на март, Netflix стартираха Hermes програмата която най-общо казано позволява на юзърите да пишат субтитри срещу заплащане. Нямам представа колко голямо / малко е възнаграждението за услугата, но това даде някакви нотки на надежда, че скоро в платформата може и да започнат да се появяват български субтитри.

Съответно, през септември тази година, за пръв път видях филми и сериали с БГ субтитри. Тогава ставаше въпрос за едва 24 заглавия, но качеството на субтитрите беше напълно ок. И така до днес, когато ми беше обърнато внимание, че каталога с български субтитри в Netflix е нараснал драстично… и под драстично имам предвид, че в момента в netflix.com/browse/subtitles/bg има над 1000 заглавия „преведени“ на български. Казвам „преведени“, защото в момента в които си ги пуснете, установявате, че това не е точно така…

Аз в името на науката и родната реч, прецъках няколко от преведените сериали и качеството е… обидно.

Ето няколко примера от буквално няколко секунди от първия епизод на сериала Sherlock:

Умишлено съм Ви оставил и английските субтитри, защото аз получих доста тежък главобол докато разбера какво е искал да каже автора при това с моргата, и не можех да оставя и вие да се мъчите. И да, за съжаление проблема не е само в този конкретен епизод или този конкретен сериал. Тц, каквото и да си пуснете с БГ субтитри, положението е сходно и изглежда като превеждано с Google Translate… само, че не е, защото ако пуснете същите тези реплики в Google Translate ще получите една идея по задоволителни резултати. Което повдига изключително много въпроси… Как се е стигнало до тук? Някой взел ли е пари за това? Това някаква шега ли е? Netflix, вие малоумни ли сте? Все въпросни на които които в момента нямам отговор. Единствения сигурен факт е, че в момента в Netflix НЯМА български субтитри. :/

PS: Въпреки че ми се струва малко безсмислено (понеже проблема е масов), може би не е чак толкова лоша идея ако попаднете на някакви ужасяващи субтитри (което на практика е почти всичко) да ги докладвате. Това става посредством въпросителния знак на контролната лента долу в дясно:

Advertisements
 

Етикети: , , ,

10 responses to “БГ субтитри + Netflix = WTF

 1. На Хърмаяни Гаджето

  10 ноември, 2017 at 10:24

  Пълен ташак.. Много се изложиха..

  Like

   
 2. Ясен

  10 ноември, 2017 at 13:47

  Дали те се изложиха или някой друг се погрижи за това тепърва ще разберем. Смешното е, че преведените заглавия продължават да се увеличават, със същия страхотен превод.

  Liked by 1 person

   
  • Strangera

   10 ноември, 2017 at 15:30

   Според мен някой е открил как да „излъже системата“, но това индикира за пълната „неебателност“ от страна на Netflix. При положение, че преводите се увеличават толкова главоломно, не е много трудно да се светнеш, че има някаква машинация. Още повече че вчера си говорих със съпорта и лично им обърнах внимание за няколко заглавия преведени по един и същ безумен начин… Други хора също са им писали -> едва ли е толкова трудно да хванат какво се случва и от къде идва драмата. 🙂

   Like

    
 3. Hellioob

  10 ноември, 2017 at 16:57

  Излиза ли, че идиотите ще крадат субтитрите от subs.sab.bz и subsunacs ?

  Like

   
 4. Ясен

  10 ноември, 2017 at 20:35

  Да ги бяха откраднали от там, щяха да са нормални. Те са буквално пуснати на автоматичен преводач.

  Like

   
 5. Ко, Не!!

  26 декември, 2017 at 23:08

  Засега само “тhe returned”бяха с добри субтитри, на мен опцията с докладването не ми я показва.. утре ще им звънна за да им обясня че моя английски е по-добър от тяхните субтитри!!

  Like

   
 6. Ники

  4 януари, 2018 at 17:02

  Опцията за докладване на субтитрите при мен се появява в настройки на профила, където има графа с цялото съдържание, което съм изгледал до момента.Там срещу всеки филм има опция за оценка и докладване на проблем.
  А иначе съм меко казано разочарован от Нетфликс.Реших за Коледа да направя един подарък на себе си и семейството си, като се абонирам.Казх си – идват доста почивни дни, ще можем да погледаме нови филми и интересни сериали.Да ама не!Как да обясня на родителите си, които не разбират бъкел английски, защо няма да могат да се възползват от тази услуга, понеже преводите на филмите им са потресаващи?Те самите мислеха че си правя ебавка с тях, като им пуснах един филм и видяха субтитрите.Търсих кой е официалния представител за България на Нетфликс, но не намерих инфо.Свързах се с тях чрез чата в сайта и ги попитах, дали знаят че субтитрите им са превеждани с гугъл преводач.Момчето, което ми отговори, каза че работят със „сертифицирани от Нетфликс“ преводачи и че за пръв път чува такъв проблем.Попитах го да не би субтитрите да са такива само през безплатния период и дали след като той изтече и дефакто започна да плащам нещата ще се подобрят и той каза че не субтитрите са еднакви независимо от абонамента.Знаех че ще ми отговори така, но го попитах нарочно, за да разбере, че наистина проблема е голям.Безплатния ми абонамент изтича в края на януари 2018 и съм решил до тогава да пускам по няколко филма на ден и да ги докладвам.До сега съм прегледал над 30 заглавия и съм докладвал всички, защото нито един от тези филми нямаше добре преведени субтитри!
  Да може би наистина плащат прекалено малко на преводачите, но като не те устройват парите, кой те кара да превеждаш?!По-добре никой да не им прави преводи, за да се усетят, че плащат прекалено малко от колкото някой хитрец да превежда по 30 заглавия на ден с автоматичен преводач и да печели някой и друг долар!

  Like

   
 7. Димитрина

  15 януари, 2018 at 14:09

  Нека всички прочели статията, обидени от подигравателния превод и желаещи за вбъдеще да се оправят субтитрите да докладват заглавията с неправилни субтитри, а още по добре да пишат и на чата в сайта. Може пък нещо да се случи!

  Like

   
 8. Baraborko

  16 януари, 2018 at 21:45

  Който иска може да си сложи каквито иска субтитри, но трябва да гледа през Google Chrome. Сваля си Super Netflix Extension. Субтитрите трябва да са във формат (.DFXP). Конвертиране и синхронизация може да си направите чрез http://www.subflicks.com. Аз така си гледам всичко с БГ субтитрити от subsunacs.net или opensubtitles.org

  Like

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: