RSS

Аватар – първи впечатления…

23 авг.

UPDATE \22.12.09\: Това по-долу са впечатленията ми от 15-те минути от филма показани през Август, а тук (клик) можете да прочетете размислите ми върху целия филм.

Оригиналният ми материал:

Към този момент е доста вероятно вече да сте подочули това онова за задаващият се… филм „Avatar“.
Запънах се на точната дума, защото за него се говорят всякакви неща – от месия, до разпни го! Това би следвало да е филма които забележете, ЩЕ промени филмовата индустрия за винаги. Признавам, че до скоро не знаех какво да мисля по-темата – твърде много смесени сигнали 🙂
За щастие в петък, имах възможността да гледам 15 минути, избрани сцени (на 3D) от филма, и сега съм готов да предоставя на света „компетентното“ си мнение по темата 😀
p_68762

Започвам с малко общи приказки за да се чувстваме всички запознати с тематиката. 🙂
Аватар се описва като „голямото завръщането“ на Джеймс Камерън в света на киното след смазващият му „Титаник“ от… 1997. Врътката е, че филма се прави заедно с WETA Digital и за създаването му е ползвана нова революционна CGI технология, благодарение на която актьорите и декорите във филма са „вкарани“ в фото реалистичен 3D свят… Абе всичко е 3D и уж е много яко. Филма официално излиза през декември, и ще се излъчва САМО на 3D.

За сценарият не се знае твърде много, а най-систематизираното инфо на което попаднах е дело на cinefish.bg. Ето какво пише при тях:

В далечно бъдеще, човешкият род открива нова планета – „Alpha Centauri B-4”, която изследователите и астронавтите познават като „Пандора”. Нейният противоположен свят съчетава прекрасни и едновременно с това смъртоносни форми на живот, в същото време планетата притежава безценни съкровища и ресурси.

Но точно както истинската Кутия на Пандора наказва тези, които я използват за собствена изгода, така новооткритият извънземен свят заплашва да унищожи не само живота на Пандора, но и този на Земята.

„Аватар” разказва за ранен бивш морски пехотинец, принуден против волята си да се установи на екзотичната планета, богата на различни биологични видове. Накрая той повежда местните в битка за оцеляване.

Като цяло всичко звучи като прилично Sci-Fi приключение 🙂

За капак съвсем наскоро се пръкна и дългоочакваният трейлър на филма, който аз стоически издържах да не гледам, преди да присъствам на споменатата горе прожекция, за да не си развалям кефа и да не добия грешни впечатления 🙂 За това съм закачил и трейлърчето най-накрая на поста 😉

А сега за емблематичните 15 минути. На 21 четири кина в България (Арена Запад София, Арена Парк Мол Стара Загора, Арена Мол Варна и Синема Сити Мол Пловдив) показаха ексклузивни 3D кадри от филма, и специално обръщение на самия режисьор. По-план трябваше да видим и трейлъра, но него ни го спестиха поради някаква причина 😦 Това събитие беше част от кампанията на Камерън и Fox, която ясно показва колко уверени са въпросните в успеха на филма 😉

Колкото и да се правя на скептичен и критичен обаче, признавам че тръпката беше голяма, а пътуването ми до кино Арена в час пик, и ужасяващият факт че мога да закъснея, ми докараха няколко бели косъма повече. Въпреки приключенията по-пътя (65 секундни червени светофари, нечовешко задръстване и каруца движеща се пред таксито) успях да пристигна навреме и доволно се настаних до Гномео и компания, които любезно ми бяха запазили място. BTW Гномео е един от най-ентусиазираните хора на тема Аватар в България 😛

Последва нещо като кратка презентация на филма, в която любезен глас ни обясни как този филм „изцяло ще промени представата ни за киното“ и прочие „бля-бля“ 🙂
Последва кратко интро от Джеймс Камерън който ни напомни да си сложим 3D очилата, и ни успокой че кадрите които ще видим са само от първата част на филма, и са така подбрани че да не ни спойлнат удоволствието.

След това приключението започна!
В първата сцена Стивън Ланг любезно обясняваше пред група от войници (?) колко опасна е планетата (предполагам визирайки „Alpha Centauri B-4”) и какви ужасни неща живеят на нея, и колко трудни са за убиване. Авторитета на речта му беше стабилно подчертан от „симпатичният“ белег раздиращ лицето му, около който камерата внимателно се завъртя няколко пъти:
3841035941_94e3a06029_b

Аз честно казано не слушах особено внимателно защото мозъкът ми се адаптираше към идеята 3D кино и субтитри… Та докато речта вървеше, към групата на инвалидна количка се приближи героят на Сам УорингтънДжейк Съли.

В следващата сцена, Джейк Съли се намираше в „медицинската част“ на кораба къде размени няколко реплики с Рипли… ъъъ баба Сигорни Уивър която любезно отбеляза, че такива неща се случват на хора които без никаква тренировка отиват на места като това, от което аз стигнах до извода, че инцидента с Джейк, се е случил на/около „Пандора”.

Та младежа беше поставен в нещо като „солариум“ 😀 и нагледно демонстрира, че е доста твърдоглав защото Рипли Сигорни няколко пъти му казва да легне, а той се оглеждаше дебилно и и отговаряше „остроумно“.
Докато всичко това се случваше Сигорни си поговори с разни други доктори и учени, и единият заключи че момчето има „красив мозък“.
3841828582_2415d67895_b

Учените пуснаха някаква „процедура“ а през това време героинята на Сигорни се приготви да влезе в другият „солариум“.

Докато всичко това се случваше, аз любезно си мислех, че до тук не съм видял нищо революционно… 😀

3841036193_fcd15a34cf_b
Последващата сцена започвна с гледка от първо лице и „размазана“ визия симулираща излизане от упойка което е мега забавно в 3D. Над главата на субекта от чийто поглед наблюдавахме, бяха надвиснали двама доктори с маски, който провеждат контролни тестове върху това което в последствие се оказва доста голям хуманоидно-подобно синьо същество, в което учените бяха прехвърлили съзнанието на Джейк Съли. От това което успях да разбера, тези същества обитават „Alpha Centauri B-4“ и:
– се наричат Аватари;
– или когато в тях бъде поставено съзнанието на човек биват наречени Аватари;
Едно от двете със сигурност е вярно
🙂

Само за протокола, Аватара на Джейк е МЕГА ГРОЗЕН 😀
В последвалата сцена, той за пореден път доказва твърдоглавството си, защото въпреки предупрежденията на докторите се изправи и опитвайки се да се разхожда, потроши доста оборудване. До него в стаята имаше още един „аватар“ който очевидно беше негов приятел, защото също се опита да го успокой и да го накара да седне.
Джейк обаче беше твърде доволен от новото си тяло (и от факта че отново може да ходи) и хукна да търчи из коридорите.

В следващият кадър който ни показаха, Джейк Съли и още няколко Аватара, единият от който беше Сигорни Уивър (и си приличаше на нея) се намират на някаква планета (очевидно Alpha Centauri B-4) и пред тях седи и ръмжи доста симпатично изглеждащ динозавър (според мен тревопасен). Някъде в този момент осъзнах на къде отиват нещата и какво му е революционното на филма. Просто всичко като почнеш от флората и стигнеш до фауната 😀 изглеждаше „по-хубаво от истинско“ а динозавърът в 3D беше… чуден! Последва малко екшън които няма да ви разказвам, но накрая Аватара на Джейк беше подгонен от друг „месояден“ динозавър, в следствие на което имах удоволствието да наблюдавам няколко минутно нечовешки добре изглеждащо преследване. Сцената завършва с кадър на хищникът мяташ се към Аватара, и дружно ЛОУ от страна на зрителите в киното.

В следващата показана ни сцена, Джейк Съли беше сам и нападнат от група плъхоподобни динозавърчета, и спасен от женски аватар (?) които обаче беше местен, а не такъв с „човешко съзнание“. Мацката го спаси с няколко изключително добре изглеждащи бойни хватки 🙂 Малко след като плъхоподобните се разбягаха, тя загаси факлата, която гореше наблизо, и няколко мига по-късно пълният мрак в гората беше „прогонен“ от ферия от цветове, които тотално ми промиха мозъка 🙂
p_64795

Последва друга сцена в която мацката вървеше през гората, а Джейк успя да я ядоса защото каза нещо за „пълховете“, а тя като един истински природозащитник му се развика, че убийството на тези същества не е хубаво, и всичко е станало заради него. Докато тази „драма“ се случваше, имахме удоволствието да наблюдаваме изключително красиво изглеждащата гора наоколо в която пребладаваха лилавите и зелените цветове.

В следващата сцена Джейк вече се движеше по ръба на особено стръмна и висока скала, заедно с цяла група месни Аватари, като мацката му обясняваше как точно да си избере нещо със странно име. В крайна сметка, героите пристигнаха на скално плато, но което имаше отвратително много птеродактилно подобни същества. 🙂 От репликите стана ясно, че Джейк трябва да си избере един от тях и да се опита да се „свърже“ в едно с него. В момента в които избере правилният „дракон“ той ще му отвърне… опитвайки се да го убие. Последва кратка разходка между съскащите, смазващо изглеждащи в 3D същества, придружена от подигравките на един от по възрастните „аватари“ в групата. В крайна сметка Джейк си хареса един, онзи му изсъска и започна кратка но драматична битка, в края на която нашият човек успя да пъхне нещо излизащо от тялото му в друго нещо излизащо от тялото на „дракона“. НЕ, НЕ Е това което си мислят хората с мръсно подсъзнание! „Дракона“ падна и цветът на очите му се промени, придобивайки вида на тези на Джейк. Той се качи на гърба на животното, а мацката каза че първият полет завършва свързването, и го „бутна“ от ръба на скалата. След кратко но драматично хвърчане мятане насам натам, съществото най-накрая успя да полети.

Последните показани ни кадри бяха сбор от много кратички откъси от филма, включващи летящи машини, бойни сцени, падащи бомби и прочие спиращи дъха неща.
3841035755_45daffb201_b

Когато това свърши аз можах само да промълвя – ще може ли да ни го пуснете още веднъж…

Принципно изначално подхождам скептично към филми за които от толкова далеч се говори, че са едва ли не второто пришествие, и „изцяло ще променят представата ни за киното“, начина по който се правят филми, или се избират актьори за ролите и т.н. Просто при такива думи в главата ми нахлуват спомени за Final Fantasy: The Spirits Within които също щеше да промени кино индустрията със смазващата си CGI анимация… Въпреки това обаче, след като гледах въпросните 15 минути имам малко по-различно мнение по-въпроса. Не знам дали този филм ще промени кино индустрията като такава, но вярвайте ми „Аватар“ изглежда СМАЗВАЩО в 3D. Смея да твърдя, че вече имам зад гърба си няколко изгледани 3D „ленти“ но такава изродщина не съм виждал НИКОГА! Света който са създали Камерън и WETA изглежда повече от истински, а когато бъде гледан през 3D очила не може да бъде описан с нищо по-различно от УОУ!

Не знам за вас, но аз от сега си отбелязвам 18.12.2009 (тогава е премиерата на филма в БГ) в календара и започвам да броя дните. Защото „Аватар“ наистина ще бъде филмовото събитие на годината! Дали ще бъде НАЙ-голямото филмово събитие? Ще ви кажа на 18 декември 😉

А сега, ето го и обещанията трейлър, които за съжаление в този си вид (не 3D) е просто готин трейлър. Въпреки това, вярвам, че ще ви помогне да добиете известна представа за това какво точно да очаквате:

И понеже знам, че горното качество няма да ви е достатъчно, HD-тата са тук – http://www.apple.com/trailers/fox/avatar/hd/ 😉

UPDATE: БГ трейлъра вече е наличен и тук – free.arenabg.com

Специални благодарности на Александра Филмс, за това че ми позволиха да надникна в света на „Пандора“.

Сега ако искате можете да ударите един глас за матряла в svejo.net 🙂

PS: Възможно е да пропускам някоя малка сцена или детайл, но голяма част от мозъчните ми ресурси бяха насочени към действието „събиране на ченето от пода“, за да мога да запомня всичко.

 
79 коментара

Публикувано от на 23 август, 2009 в Превю, Филми

 

Етикети: , , , , , , ,

79 отговора на “Аватар – първи впечатления…

 1. Герката

  25 януари, 2010 at 15:58

  Невероятен филм ….един от най – интересните ,които съм гледала и всички , които съм питала са на същото мнение . А пък за тези , дето мислят , че филмът не струва ще им кажа , че не са могли да вникнат и да разберат .Филмът е страхотен и това е!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Харесвам

   
 2. metalmaster

  29 януари, 2010 at 8:38

  ^^ Ам няма ли да престанат пък такива да търсят суууупер дълбокия смисъл на нещата. И какво като не е с толова уникален и неповторим сюжет. Като цяло филма наистина е страхотен (не само заради 3D и останалите ефекти).

  В някои от коментарите по-горе беше писано, че е тъпо това, че NA’VI притежават човешки черти и поведение. Верно, че не е толкова реално това (не, че да има извънземни е реално :)) но в такъв случай се губи възможността на главния герой да се преобщи към местното население.

  Според мен филма се гледа не за да се вникне във “ Смисъла на света“, а заради цялостното преживяване (комплексно от 3D, други спец. ефекти, игра на актьорите и до някъде сюжет).

  Харесвам

   
 3. дедо гаро

  1 февруари, 2010 at 22:07

  На 31.01.2010 го гледахме с жена ми до техникум СТАЛИН. На по глупав филм не съм бил. 1/8 живи герой, А ОСТАНАЛОТО е РС анимация. КЪДЕ ОТИВА СВЕТОВНАТА КУЛТУРА ???? КЪМ ГИБЕЛ…..

  Харесвам

   
 4. сиси

  4 февруари, 2010 at 20:54

  Като сюжет нищо ново, но ефектите са направо смазващи. За първи път гледам подобно нещо и наистина си струва да се Види и Чуе!!!

  Харесвам

   
 5. stamen

  8 февруари, 2010 at 20:27

  nooo iak film i iaki efekti struvasi da go gledate

  Харесвам

   
 6. Joro

  24 февруари, 2010 at 20:43

  Filma e mn hubav! Gledah go 2-pati IMAX 3D. Efektite sa napravo smazva6ti! Ne propuskaite 66ans da go gledate! 🙂

  Харесвам

   
 7. Bulgarин

  25 февруари, 2010 at 22:23

  Тази нещастна пародия на филм съвсем скоро ще бъде подобаващо оценена от световната общност и простаците, които сега харесват некадърно направения филм отново ще бъдат в небрано лозе – точно както им се случи, след като изпитаха срама от „Титаник“…
  А пдевдо-лежисьорчето Камерън със сигурност ще се навре в миша дупка!

  Харесвам

   
 8. Анна-Мария

  9 април, 2010 at 20:53

  MNO E GOTIN TOYA FILM

  Харесвам

   
 9. Йоан

  24 януари, 2011 at 21:36

  Филма е жесток няма такъв филм.Гледахме го цялото семейство
  и направо настръхнахме.Аватар ще промени много неща!!

  Харесвам

   
 10. Йоан

  24 януари, 2011 at 21:53

  Просто идеята е невероятна и филма е много смислен.Можеш да научиш нещо от него.Аз знам че ние още това време сме уништожили природата и ще е страхотно да се намери такава планета,като Пандора.Тези,които казват,че филма е зле не са разбрали смисъла.Който го разбере критерийте ще са му много ама много различни.Повярвайте ми.

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: