RSS

Аватар – първи впечатления…

23 авг.

UPDATE \22.12.09\: Това по-долу са впечатленията ми от 15-те минути от филма показани през Август, а тук (клик) можете да прочетете размислите ми върху целия филм.

Оригиналният ми материал:

Към този момент е доста вероятно вече да сте подочули това онова за задаващият се… филм „Avatar“.
Запънах се на точната дума, защото за него се говорят всякакви неща – от месия, до разпни го! Това би следвало да е филма които забележете, ЩЕ промени филмовата индустрия за винаги. Признавам, че до скоро не знаех какво да мисля по-темата – твърде много смесени сигнали 🙂
За щастие в петък, имах възможността да гледам 15 минути, избрани сцени (на 3D) от филма, и сега съм готов да предоставя на света „компетентното“ си мнение по темата 😀
p_68762

Започвам с малко общи приказки за да се чувстваме всички запознати с тематиката. 🙂
Аватар се описва като „голямото завръщането“ на Джеймс Камерън в света на киното след смазващият му „Титаник“ от… 1997. Врътката е, че филма се прави заедно с WETA Digital и за създаването му е ползвана нова революционна CGI технология, благодарение на която актьорите и декорите във филма са „вкарани“ в фото реалистичен 3D свят… Абе всичко е 3D и уж е много яко. Филма официално излиза през декември, и ще се излъчва САМО на 3D.

За сценарият не се знае твърде много, а най-систематизираното инфо на което попаднах е дело на cinefish.bg. Ето какво пише при тях:

В далечно бъдеще, човешкият род открива нова планета – „Alpha Centauri B-4”, която изследователите и астронавтите познават като „Пандора”. Нейният противоположен свят съчетава прекрасни и едновременно с това смъртоносни форми на живот, в същото време планетата притежава безценни съкровища и ресурси.

Но точно както истинската Кутия на Пандора наказва тези, които я използват за собствена изгода, така новооткритият извънземен свят заплашва да унищожи не само живота на Пандора, но и този на Земята.

„Аватар” разказва за ранен бивш морски пехотинец, принуден против волята си да се установи на екзотичната планета, богата на различни биологични видове. Накрая той повежда местните в битка за оцеляване.

Като цяло всичко звучи като прилично Sci-Fi приключение 🙂

За капак съвсем наскоро се пръкна и дългоочакваният трейлър на филма, който аз стоически издържах да не гледам, преди да присъствам на споменатата горе прожекция, за да не си развалям кефа и да не добия грешни впечатления 🙂 За това съм закачил и трейлърчето най-накрая на поста 😉

А сега за емблематичните 15 минути. На 21 четири кина в България (Арена Запад София, Арена Парк Мол Стара Загора, Арена Мол Варна и Синема Сити Мол Пловдив) показаха ексклузивни 3D кадри от филма, и специално обръщение на самия режисьор. По-план трябваше да видим и трейлъра, но него ни го спестиха поради някаква причина 😦 Това събитие беше част от кампанията на Камерън и Fox, която ясно показва колко уверени са въпросните в успеха на филма 😉

Колкото и да се правя на скептичен и критичен обаче, признавам че тръпката беше голяма, а пътуването ми до кино Арена в час пик, и ужасяващият факт че мога да закъснея, ми докараха няколко бели косъма повече. Въпреки приключенията по-пътя (65 секундни червени светофари, нечовешко задръстване и каруца движеща се пред таксито) успях да пристигна навреме и доволно се настаних до Гномео и компания, които любезно ми бяха запазили място. BTW Гномео е един от най-ентусиазираните хора на тема Аватар в България 😛

Последва нещо като кратка презентация на филма, в която любезен глас ни обясни как този филм „изцяло ще промени представата ни за киното“ и прочие „бля-бля“ 🙂
Последва кратко интро от Джеймс Камерън който ни напомни да си сложим 3D очилата, и ни успокой че кадрите които ще видим са само от първата част на филма, и са така подбрани че да не ни спойлнат удоволствието.

След това приключението започна!
В първата сцена Стивън Ланг любезно обясняваше пред група от войници (?) колко опасна е планетата (предполагам визирайки „Alpha Centauri B-4”) и какви ужасни неща живеят на нея, и колко трудни са за убиване. Авторитета на речта му беше стабилно подчертан от „симпатичният“ белег раздиращ лицето му, около който камерата внимателно се завъртя няколко пъти:
3841035941_94e3a06029_b

Аз честно казано не слушах особено внимателно защото мозъкът ми се адаптираше към идеята 3D кино и субтитри… Та докато речта вървеше, към групата на инвалидна количка се приближи героят на Сам УорингтънДжейк Съли.

В следващата сцена, Джейк Съли се намираше в „медицинската част“ на кораба къде размени няколко реплики с Рипли… ъъъ баба Сигорни Уивър която любезно отбеляза, че такива неща се случват на хора които без никаква тренировка отиват на места като това, от което аз стигнах до извода, че инцидента с Джейк, се е случил на/около „Пандора”.

Та младежа беше поставен в нещо като „солариум“ 😀 и нагледно демонстрира, че е доста твърдоглав защото Рипли Сигорни няколко пъти му казва да легне, а той се оглеждаше дебилно и и отговаряше „остроумно“.
Докато всичко това се случваше Сигорни си поговори с разни други доктори и учени, и единият заключи че момчето има „красив мозък“.
3841828582_2415d67895_b

Учените пуснаха някаква „процедура“ а през това време героинята на Сигорни се приготви да влезе в другият „солариум“.

Докато всичко това се случваше, аз любезно си мислех, че до тук не съм видял нищо революционно… 😀

3841036193_fcd15a34cf_b
Последващата сцена започвна с гледка от първо лице и „размазана“ визия симулираща излизане от упойка което е мега забавно в 3D. Над главата на субекта от чийто поглед наблюдавахме, бяха надвиснали двама доктори с маски, който провеждат контролни тестове върху това което в последствие се оказва доста голям хуманоидно-подобно синьо същество, в което учените бяха прехвърлили съзнанието на Джейк Съли. От това което успях да разбера, тези същества обитават „Alpha Centauri B-4“ и:
– се наричат Аватари;
– или когато в тях бъде поставено съзнанието на човек биват наречени Аватари;
Едно от двете със сигурност е вярно
🙂

Само за протокола, Аватара на Джейк е МЕГА ГРОЗЕН 😀
В последвалата сцена, той за пореден път доказва твърдоглавството си, защото въпреки предупрежденията на докторите се изправи и опитвайки се да се разхожда, потроши доста оборудване. До него в стаята имаше още един „аватар“ който очевидно беше негов приятел, защото също се опита да го успокой и да го накара да седне.
Джейк обаче беше твърде доволен от новото си тяло (и от факта че отново може да ходи) и хукна да търчи из коридорите.

В следващият кадър който ни показаха, Джейк Съли и още няколко Аватара, единият от който беше Сигорни Уивър (и си приличаше на нея) се намират на някаква планета (очевидно Alpha Centauri B-4) и пред тях седи и ръмжи доста симпатично изглеждащ динозавър (според мен тревопасен). Някъде в този момент осъзнах на къде отиват нещата и какво му е революционното на филма. Просто всичко като почнеш от флората и стигнеш до фауната 😀 изглеждаше „по-хубаво от истинско“ а динозавърът в 3D беше… чуден! Последва малко екшън които няма да ви разказвам, но накрая Аватара на Джейк беше подгонен от друг „месояден“ динозавър, в следствие на което имах удоволствието да наблюдавам няколко минутно нечовешки добре изглеждащо преследване. Сцената завършва с кадър на хищникът мяташ се към Аватара, и дружно ЛОУ от страна на зрителите в киното.

В следващата показана ни сцена, Джейк Съли беше сам и нападнат от група плъхоподобни динозавърчета, и спасен от женски аватар (?) които обаче беше местен, а не такъв с „човешко съзнание“. Мацката го спаси с няколко изключително добре изглеждащи бойни хватки 🙂 Малко след като плъхоподобните се разбягаха, тя загаси факлата, която гореше наблизо, и няколко мига по-късно пълният мрак в гората беше „прогонен“ от ферия от цветове, които тотално ми промиха мозъка 🙂
p_64795

Последва друга сцена в която мацката вървеше през гората, а Джейк успя да я ядоса защото каза нещо за „пълховете“, а тя като един истински природозащитник му се развика, че убийството на тези същества не е хубаво, и всичко е станало заради него. Докато тази „драма“ се случваше, имахме удоволствието да наблюдаваме изключително красиво изглеждащата гора наоколо в която пребладаваха лилавите и зелените цветове.

В следващата сцена Джейк вече се движеше по ръба на особено стръмна и висока скала, заедно с цяла група месни Аватари, като мацката му обясняваше как точно да си избере нещо със странно име. В крайна сметка, героите пристигнаха на скално плато, но което имаше отвратително много птеродактилно подобни същества. 🙂 От репликите стана ясно, че Джейк трябва да си избере един от тях и да се опита да се „свърже“ в едно с него. В момента в които избере правилният „дракон“ той ще му отвърне… опитвайки се да го убие. Последва кратка разходка между съскащите, смазващо изглеждащи в 3D същества, придружена от подигравките на един от по възрастните „аватари“ в групата. В крайна сметка Джейк си хареса един, онзи му изсъска и започна кратка но драматична битка, в края на която нашият човек успя да пъхне нещо излизащо от тялото му в друго нещо излизащо от тялото на „дракона“. НЕ, НЕ Е това което си мислят хората с мръсно подсъзнание! „Дракона“ падна и цветът на очите му се промени, придобивайки вида на тези на Джейк. Той се качи на гърба на животното, а мацката каза че първият полет завършва свързването, и го „бутна“ от ръба на скалата. След кратко но драматично хвърчане мятане насам натам, съществото най-накрая успя да полети.

Последните показани ни кадри бяха сбор от много кратички откъси от филма, включващи летящи машини, бойни сцени, падащи бомби и прочие спиращи дъха неща.
3841035755_45daffb201_b

Когато това свърши аз можах само да промълвя – ще може ли да ни го пуснете още веднъж…

Принципно изначално подхождам скептично към филми за които от толкова далеч се говори, че са едва ли не второто пришествие, и „изцяло ще променят представата ни за киното“, начина по който се правят филми, или се избират актьори за ролите и т.н. Просто при такива думи в главата ми нахлуват спомени за Final Fantasy: The Spirits Within които също щеше да промени кино индустрията със смазващата си CGI анимация… Въпреки това обаче, след като гледах въпросните 15 минути имам малко по-различно мнение по-въпроса. Не знам дали този филм ще промени кино индустрията като такава, но вярвайте ми „Аватар“ изглежда СМАЗВАЩО в 3D. Смея да твърдя, че вече имам зад гърба си няколко изгледани 3D „ленти“ но такава изродщина не съм виждал НИКОГА! Света който са създали Камерън и WETA изглежда повече от истински, а когато бъде гледан през 3D очила не може да бъде описан с нищо по-различно от УОУ!

Не знам за вас, но аз от сега си отбелязвам 18.12.2009 (тогава е премиерата на филма в БГ) в календара и започвам да броя дните. Защото „Аватар“ наистина ще бъде филмовото събитие на годината! Дали ще бъде НАЙ-голямото филмово събитие? Ще ви кажа на 18 декември 😉

А сега, ето го и обещанията трейлър, които за съжаление в този си вид (не 3D) е просто готин трейлър. Въпреки това, вярвам, че ще ви помогне да добиете известна представа за това какво точно да очаквате:

И понеже знам, че горното качество няма да ви е достатъчно, HD-тата са тук – http://www.apple.com/trailers/fox/avatar/hd/ 😉

UPDATE: БГ трейлъра вече е наличен и тук – free.arenabg.com

Специални благодарности на Александра Филмс, за това че ми позволиха да надникна в света на „Пандора“.

Сега ако искате можете да ударите един глас за матряла в svejo.net 🙂

PS: Възможно е да пропускам някоя малка сцена или детайл, но голяма част от мозъчните ми ресурси бяха насочени към действието „събиране на ченето от пода“, за да мога да запомня всичко.

 
79 коментара

Публикувано от на 23 август, 2009 в Превю, Филми

 

Етикети: , , , , , , ,

79 отговора на “Аватар – първи впечатления…

 1. castiela

  27 декември, 2009 at 4:43

  Най-уникалното изживяване някога! Оставя те без дъх! И няма слаби места – нито във фабулата, нито в актьорския състав, нито в реализацията… А 3D-прожекцията в IMAX беше … истински оргазъм за сетивата – и слух, и ЗРЕНИЕ, и дори повея на климатиците на определени места, който те кара да си повярваш, че наистина си в приказните гори на Пандора! И аз досега си мислех, че от „Властелинът…“ по-хубав филм няма да има скоро, но ето че дойде и този ден. Искаше ми се да не свършва 🙂 Гледайте го задължително, заслужава си всяка секунда и стотинка, че и повече!

  Харесвам

   
 2. Стефи

  27 декември, 2009 at 20:37

  Филмът е невероятен и екзотичен-направо зашеметяващ! Не го изпускайте! В Синема сити на МОЛ Пловдив е разкошно! Магия…

  Харесвам

   
 3. kristiana

  30 декември, 2009 at 18:23

  мислех да не пиша коментар НО ФИЛМА Е УНИКАЛЕН!!!!!!!!!ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ГЛЕДАН

  Харесвам

   
 4. Venelina

  3 януари, 2010 at 0:29

  Уникален!

  Харесвам

   
 5. Иво

  4 януари, 2010 at 12:03

  Извинявай, ама как може да пишеш романи ревю, при положение че

  (ЦИТАТ)
  За щастие в петък, имах възможността да гледам 15 минути, избрани сцени
  (/ЦИТАТ)

  Няма да го чета това, просто без коментар 🙂

  п.п. Филма е повече от всички суперлативи на квадрат. Гледал съм го …. целия

  Харесвам

   
  • stranger

   4 януари, 2010 at 13:43

   За съжаление четенето явно не ти се отдава много 🙂

   Ако се беше загледал, щеше да забележиш че този пост е публикуван на 23 август, 2009… след като присъствах на специална презентация на която гледах „15 минути с избрани кадри от филма“. Още повече, че първото нещо в този пост е линк към цялото ревю което написах по късно след като гледах ЦЕЛИЯТ филм.

   Харесвам

    
 6. странник

  5 януари, 2010 at 18:48

  Само за протокола – „мацката“ и останалите така наречени извънземни,не са аватари,а са племе,наречено На’ви – метсните,които живеят на въпросната планета,която описваш. Те са местното население. Статията ти не е много добра – трябваше първо да се опиташ да откриеш значението на думата „аватар“ в някой он-лайн речник (повярвай ми,има я) и поне да разбереш името на „мацката“. Надявам се вече да си гледал филма и да си успял да разбереш истинския замисъл на този филм 🙂

  Харесвам

   
  • stranger

   5 януари, 2010 at 20:59

   Само за протокола – още първото изречение в този текст е линк към пълното ми ревю на филма. Не знам защо хората някак си успяват да го пропуснат… Този текст тук е писан още през август когато нещата не бяха особено ясни 😉 и имаше за разказване доста по важни неща от името на мацката 😀

   Харесвам

    
 7. Аватар

  6 януари, 2010 at 9:09

  Невероятен филм,просто за 3 часа си на Пандора и като свърши филма просто искаш да останеш там и да бъдеш един от Навите,но уби…

  Харесвам

   
 8. Anton Bojikov

  8 януари, 2010 at 18:30

  tozi film e velik poklon….

  Харесвам

   
 9. Петко

  11 януари, 2010 at 17:06

  Плосък сценарий. Разработен типично по американски. С много типични за американците дразнещи елементи. С реклама на тютюнопушенето. Освен това не са си дали труда да измислят извънземно поведение за „на’вите“. Човешкото им поведение сваля нивото на филма. Особенно дразнещи са целувките които си размениха. Иначе откъм ефекти и екшън са на много високо ниво. Заслужава си да се види. Особенно ако е 3D в IMAX.

  Харесвам

   
 10. metalmaster

  14 януари, 2010 at 20:53

  Може да ме заклеемите но до преди 2 седмици и половина дори не бях чувал за „Автар“. Е от тогава до сега съм го гледал 2 пъти и ми се искаше още ама от Арена казаха, че прожекциите са до 14 януари.

  Харесвам

   
 11. metalmaster

  14 януари, 2010 at 21:46

  Ами някой да знае кога излиза Аватар 2 ?

  Харесвам

   
  • stranger

   14 януари, 2010 at 21:48

   С темповете с които работи Камерън… 2025 звучи оптимистично 😀

   Харесвам

    
 12. metalmaster

  15 януари, 2010 at 8:12

  Аз дочух нещо за 2013 но не съм сигурен. Абе ако е поне толкова добър като този не ме интересува дори и до 2025 да отиде. 🙂

  П.П. Само да минем успешно 2012г. 🙂

  Харесвам

   
 13. az

  16 януари, 2010 at 22:28

  Посредствен филм. Поредният набедена касова продукция, служеща за доказателство колко са наивни хората-като им кажат, че е един филм е уникален, той просто ТРЯБВА да се гледа, няма значение колко посредствен откъм сценария може да бъде. Е да, спец ефектите си ги бива, но чак пък УНИКАЛЕН… Хора, научете се да вниквате в смисъла! Това е като да гледаш книжката само заради картинките, нищо че съдържанието не го бива. Сори, ама няма да кажа че е хубав, само защото всички това повтарят.

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: