Реклами
RSS

Logitech G13 vs. Belkin n52te

23 ян.

Това е един от онези емблематични материали, които подготвям от толкова време, че вече ме е срам да си призная. 😀

Следва едно кратко но надявам се изчерпателно 🙂 сравнение между Logitech G13 и Belkin n52te.
Само набързо за отсъствалите по време на часовете – G13 и n52te са „Advanced Gameboard“ контролери. На чист Български, това са устройства които да включите паралелно с клавиатурата си и да ползвате по време на игра. Идеята им е, че за разлика от обикновените клавиатури advanced gameboard-овете ви предлагат ергономичен дизайн и специфични възможности които една клавиатура трудно може да ви предложи. Основното им приложение както казах е за игра, но това разбира се не изключва възможността да ги ползвате и за други неща.

Мисля че няма да сбъркам, ако кажа, че n52te (цялото име е Belkin Nostromo n52 Tournament Edition) е първият сериозен контролер от този тип. Той е на пазара вече от доста време, и въпреки че на него пише Belkin всъщност е съвместна разработка между тях и Razer. Влиянието на „остриетата“ ясно се забелязва в самият дизайн, но особено ценен е и момента, че цялата софтуерна част е тяхно дело. Аз имам n52te някъде от октомври 2008 г., а ако следите блога ми от по-отдавна, знаете че тук – Belkin n52te Speedpad ревю [strangera.com] е подробното ми ревю на продукта. 😉 Тъй като често ще споменавам неща които съм писал там, ви съветвам ако искате да сте напълно запознати с мнението ми по въпроса 🙂 да прегледате и него.

В края на 2008 г. лоджитек пуснаха своят отговор под формата на Logitech G13 които съответно дойде в БГ някъде към април 2009 г (доста е възможно да бъркам нещо в датите). И тъй като това продължават да са двата основни представителя на Advanced Gameboard контролерите, реших вместо да пиша отделно ревю за G13 директно да спретна настоящото сравнение между тях 🙂

Започвам с дизайна:

Както се вижда на снимката, поради липсата на екран (за това малко по-късно) n52te е доста по компактен от Logitech G13. От друга страна обаче, частта около джойстика (а и целият ергономичен дизайн) на 52 е издаден на горе и съответно това го прави доста по висок от G13. Все пак, от чисто естетическа гледна точка не мисля, че може да има спор по темата кой от двата продукта изглежда по-добре, и дизайна на Razer повежда с една точка 😉

G13 vs n52te – 0:1

Ергономичност:

Както писах в ревюто си за белкина (клик) това е продукт за геймъри които играят по-много. Същото се отнася и за G13. Ако сядате на компютъра веднъж седмично за 2 часа… еми няма нужда от пад. Ако сте свикнали да циклите по повече обаче, знаете какво е да ви боли ръката на сутринта 😉 Точно за това ергономичният дизайн и удобството е особено важна част. Все пак, за мен това трябва да бъде една от отличителните черти на Advanced Gameboard-овете.

При изработката на G13 си личи, че Logitech са искали да наблегнат на повечето бутони, и това за съжаление е станало за сметка на въпросната ергономичност. Точно за това поставяйки ръката си върху двата контролера бързо ще усетите разликата. По този параметър n52te мачка. Целият дизайн тук е ориентиран в посока максимално удобство по време на игра и това няма как да не бъде усетено. Това наистина е един от онези продукти които след като започнете да ползвате, се чудете как сте могли да живеете без тях. За протокола поставката за дланта ви има две позиции 😉 Естествено това не прави лоджитека неудобен. Просто съотношението тук е n52te > G13 > от стандартна клавиатура.

G13 vs n52te – 0:2

Бутони:
Тук G13 определено има преимущество. N52te има 16 игрови бутона + 8 посочен джойстик + скрол които може да се натиска т.е. общо 27 бутона. Истината обаче е, че скрола е доста неудобен за ползване, а натискането му е нещо което надали ще ви влезе в употреба. Отново както писах в ревюто бутон номер 15 е малко… паянтов. За сметка на това обаче, 16-тото копче (горе над джойскита) е идеално за скачане 😉

Иначе и двата контролера поддържат 3 различни под профила които могат да се сменят с даден бутон от геймпада. Отделно разбира се, можете да настройте всяка едно приложение което пускате на компютъра да активира даден профил и това ви дава наистина неограничени възможности. Плюса на G13 е че си има три дедикейтнати бутони които да ползвате за активиране на различните профили. Ако искате такава опция при n52te ще трябва да си отделите отделно1 копче за това. G13 освен допълнителните бутони за контрол на дисплея и профилите, може да се похвали с 24 игрови бутона + 4 посочен джойстик които може да се натиска т.е. 29 игрови бутона.

За съжаление обаче, G13 не няма копче което да е наистина удобно за скачане, което е малко жалко.
Иначе двата джойстика са доста различни не само защото единия е с 8 а другия с 4 посоки. Този на n52te е доста твърд и е добър за навигация из меню да речем (инвентара на Dead Space примерно), докато G13-ката е доста хлабав и по скоро е нещо представям което управлявате героят си от време на време.

Все пак, повечето копчета са си повече копчета така че:
G13 vs n52te – 1:2

Подсветка:
Тук играта загрубява 🙂

n52te свети само и единствено в класическото синьо. Изключение правят трите светлинки под 15-тия бутон които индикират кои под профил сте избрали (син, червен, зелен). Подсветката се активира посредством плъзгач намиращ отдолу на контролера;

G13 пък може да свети както си иска =) Посредством софтуера (за който ще стане на въпрос по късно) може да избирате различни цветове и контраст на дисплея, което е доста приятно и наистина гарантира, че ще можете да си напаснете устройството към цветовото оформление на бюрото. Отделно можете да зададете различни стойности на всеки един под профил, което дава доста ясно визуално разграничение какво ползвате. Подсветката се включва и изключва посредством копченце намиращо се от дясно на екрана.

Въпреки липсата на възможност за персонализация обаче, n52te има един много семпъл но доста сериозен плюс – посветката му е доста по хубава 🙂 Както ще видите във видеото по-долу, освен че надписите на буквите светят, цялата повърхност под бутоните свети което изглежда много приятно и създава чудесен „ембиънт глол“ на бюрото ви 🙂

Другият много любопитен момент, е че бутоните при G13 са така разположение, че последният ред копчета (4-ти) е най-висок, 2-ри и 3-ти са наклонени напред а първият е насочен към играча.

Резултата е, че ако като мен играете облегнат назад в стола, ще губите видимост върху 2 и 3 ред, което се засилва и от факта, че подсветката на бутоните не е особено мощна за разлика от дисплея. При n52te този проблем отсъства най-вече заради ергономичната форма и факта че бутоните са наклонени надясно, а подсветката е доста мощна:

По този начин дори когато се облегнете назад, имате перфектна видимост върху първите 2 реда. Изключение разбира се прави 3-тия но пък там бутоните са разположение под наклон, и ще ви е много лесно физически да определете кой къде е.

Ето видеото в което можете да видите подсветките на лампова светлина 😀 както и при „пълен мрак“ плюс възможностите за персонализация, и малко от опциите на дисплея. В края на видеото ще видите и споменатите по-горе три светлини които индикират кой подпрофил сте селектирали при n52te-то.

Имайки предвид, всичко изписано по-горе, мисля че е честно категория „подсветка“ 🙂 да има две оценки. Качество на подсветката, и персонализация. При качество на подсветката точката разбира се е при n52te, а при възможността за персонализация при G13.

G13 vs n52te – 2:3

Софтуеър:
Докато при n52te всичко се прави посредством една единствена програмка (намесата на Razer е очевадна)

Нещата при G13 са малко по различни. Първо имаме една програма наречена Logitech G-series Key Profiler

Тя отговаря за настройката на бутоните. Отделно ако имате клавиатура на Logitech която също има програмируеми (G) бутони, това отново ще се случи през тази програмка. Въпросната дори автоматично импортва настройките ви от игрите (стига да има съвместими такива) като профили. Лошото обаче е, че след като го направи, софта автоматично подменя W с надписа „Walk forward“ да речем \в fallout 3 беше така\ което разбира се продължава да бъде W но причинява леки обърквания, особено ако решите да пренареждате копчетата. Разбира се, с това се свиква.

Отделно обаче имаме още една програма наречена Logitech LCD Manager която пък отговаря за нещата които се случват по LCD екрана.

Отново идеята е, че ако имате друг дивайс на Лоджитек с екран, настройките за него ще се случват от същото място. За екрана ще стане на въпрос малко по късно, но идеята ми е, че въпреки че софта на Logitech върши работа, всичко в него е някак хаотично, разхвърляно и… Windows-ко. Тоест ще загубите ненужно много време, в търсене на някакви неща които можеха да се направят една идея по практични.
Тук с две ръце гласувам за софта на Razer които е много по-практичен и подреден!

G13 vs n52te – 2:4

Макрота:
Един от плюсовете и на двата дивайса е възможността за създавате макрота (последователност или комбинация от клавиши която да се активира с един единствен бутон).

Кратката ми сметка показа, че n52te може да комбинира малко над 60 комбинации от клавиши и команди в един бутон, докато при G13 изглежда че такова ограничение май няма (но след 60 се изморих да цъкам) 😛 Не че някой реално ще използва повече от 10-тина бутона (освен ако не искате да изписвате цитат от война и мир с един бутон) но важното е да има.

При G13 можете да записвате стандартни комбинации от копчета, като имате възможност да отбележите дали програмата да помни или не забавянето между отделните бутони. Също можете да добавяте и различни неща като клик с мишката, скролване и т.н.

При n52te нещата са малко по прецизни и освен стандартните копчета можете да слагате неща като основни команди (copy; past; undo; select all; find ); по сложни команди (Run; open explorer; swap window; close window; show desktop;) медия бутони и дори да добавяте други макрота в самото макро 🙂

Абе, КРАСИВО Е! 😛 Всички тези възможности позволяват, на n52te да бъде пълноценно използвано и в други приложения (а не само игри) 😉

G13 vs n52te – 2:5

Памет:
Така и не можах да разбера кой от двата дивайса колко памет има, но е факт че и при двата ще можете да си направите n-на брой профили, да си ги запазите на устройството и да си ги ползвате където и да отидете 😉 Така че тук резултата е равен.

G13 vs n52te – 3:6

Здравина:
И двата продукта са доста добре изработени, като както може би се вижда на снимките част от покритието върху бутон 8 и 9 на n52te-то леко се изтърка (и отдолу прозира подсветката) но все пак тук говорим за около 15 месеца сериозна употреба, така че ми се струва нормално 🙂

Както G13 так и n52te имат по 6 гумирани крачета в долната си част които предотвратяват хлъзгане. Резултата е, че и двете устройства са еднакво стабилни на стъкленото ми бюро. И двата контролера имат гумирани кабели и се включват към един USB 2.0 порт. Лоджитека обаче е с доста по дълъг кабел.
Цялостното ми впечатление е, че и двата продукта са доста здрави, така че резултата отново е равен!

G13 vs n52te – 4:7

Дисплей:
Бавно и неусетно стигаме до едно от големите преимущества които Logitech G13 има спрямо n52te – LCD дисплея! Въпросният е доста добра приумица, и освен в Logitech G13 може да бъде срещнат в някой от геймърските клавиатури на въпросните, че дори и в някой от геймърските лаптопи на Dell (аз съм го виждал на Dell XPS 1730).

На LCD дисплея можете да си изкарате неща като часовник, RSS ридйър; хронометър; систем мониторинг и т.н. (час от тях можете да видите на видеото по-горе). Най-голямата екстра обаче, идва от факта че някой игри позволяват да си изведете част от статистиките там. Ето тук (клик) можете да намерите списък на съвместимите игри и приложения. Примерно при Dragon Age дисплея изкарва инфо за манната и HP-то на героя ви. Тук си проличава и нещо доста основно за което ще говоря повече в заключението – G13 е правен по-скоро за хора които цъкат MMO-та. Кажете честно кой друг ще тръгне да чете новини докато играе?! Че аз в MW2 като отклоня поглед от екрана за 2 секунди и ме застрелват, пък представяш ли си да се заиграя с бутоните 😀
И въпреки че аз не ползвах фючъра за да си гледам статистиките по време на игра, трябва да призная че дисплея ми влезе в употреба за други неща. Перформанс монитора примерно ми е любим. При него на дисплея се изписва натоварването на CPU-то и RAM паметта. Дори има индикатор за отделното натоварване на двете ядра (въпреки че стойността се описва като общ процента). FRAPS също може да ви изкара статистика на дисплейчето, а „Core Temp“ да речем вади актуално състояние на двете ядра (температура и натоварване) което е особено полезно за хора които винаги искат да знаят „къде им“ е машината и на какво се дължи лага в тая игра 😉 А и както и да го погледнеш, освен ако нямате някакъв електронен часовник на бюрото, това е най-лесният начин да чекнете колко е часа… или коя дата е и от колко време не сте ставали от компютъра 😀

Аве, LCD-то е добро. Така че тук G13 получава не една, а 2 точки!
G13 vs n52te – 6:7

Цена:
Последният фактор безспорно е цената!
В момента на писане на този пост, Logitech G13 е 149 лева [gaminggear.bg], срещу 125 за n52te [gaminggear.bg]. Според мен обаче, 24 лева не може да е сериозна разлика (в този случай) така че резултата остава
G13 vs n52te – 6:7

Изрод: [вместо извод]
И двата разгледани продукта са доста добри. И въпреки че n52te е една идея по възрастен, той в никакъв случай не отстъпва на младите си събратя 😛 и продължава да държи фронта. Има още един фактор обаче, които смятам трябва да бъде внимателно обмислен преди да решите какво точно да си купите – а именно какви игри играете!
Моето скромно мнение е, че n52te е по скоро FPS ориентиран продукт. Дизайна и изработката му са агресивни, и създадени с цел бързи реакции и комфорт при продължителна игра. От друга страна, Logitech G13 определено е правен имайки предвид MMO геймърите. И въпреки, че не достатъчно ергономичната форма за мен е сериозен недостатък, той има повече бутони, така че да не се чудите къде точно да си мапнете и онзи предпоследен скил 😉 Точно заради това, според игрите които играете можете да добавите една точка към съответният контролер 😉

Това е моето скромно мнение по въпроса, и впечатленията ми от отделните елементи. Смятам че ако не сте съгласни с някой от тях (или някой от тях не е важен за вас) бързо ще успеете да си преизчислите резултата.

Аз лично продължавам с Belkin Nostromo n52 Tournament Edition 😉

Сега ще ви помоля да ме извините, но все някой трябва да спаси човечеството и да спре Рипърите 😀
Вие през това време може да ударите един глас за този материал в Svejo.net \клик\.

PS: Ако се сещате за още някой параметър които съм пропуснал, не се колебайте да ми обърнете внимание в коментарите 😉

Реклами
 
12 коментара

Публикувано от на 23 януари, 2010 в Ревю, Хардуеър, Logitech, Razer

 

Етикети: , , , , , , , , , ,

12 отговора на “Logitech G13 vs. Belkin n52te

 1. NiLPv

  23 януари, 2010 at 23:10

  Поздравления за завършения материал. Доста готино си описал нещата и си сравнил продуктите. Продължавай да мачкаш , а аз да попитам реално при FPS игрите , това което ми прилича на „джойстик“ ползва ли се или не , тъй като си имаме мишки все пак 😛

  Харесвам

   
  • stranger

   24 януари, 2010 at 0:06

   Джойстика на G13 приложение в FPS не можах да му намеря. Този на n52te-то го използвам при по „софистицираните“ FPS-и които не позволяват да си сменяш оръжията със скрола, именно за смяна на оръжия. В FarCry 2 си бях мапнал в четири от посоките по едни уепън. В MW2 пък пускам килстрийк с него и закачам приставки на оръжията. Абе въобще използвам го или вместо стрелки (ако има някакво инвентори) или вместо числата от 1 до 4 да речем 😉

   Харесвам

    
 2. beasta

  23 януари, 2010 at 23:31

  Ако LCD дисплея може да показва статс, да речем от даден мач, ще бъде готино 🙂 Иначе според мен не са приложими контролерите за FPS multiplayer игри или поне не толкова много, колкото singler player-ите.

  Готино ревю 🙂 браво

  Харесвам

   
  • stranger

   24 януари, 2010 at 0:08

   Е защо да са неприложими в мулти? Аз с n52te-то си цъкам MW2 нонстоп. То реално погледнато няма голяма разлика дали играеш сингъл или мулти, а клавиатурата ти винаги е до тебе, така че по-всяко време можеш да нахраниш някой в чата с едно съвсем леко движение 😉

   Харесвам

    
   • beasta

    24 януари, 2010 at 0:25

    е това е идеята, поне аз не виждам смисъл защо да ползвам отделна клавиатура като така или иначе ще ми потрябва и другата, да речем за чат 🙂 Моето мнение е от наблюдателска гледна точка, спор няма, че ако свикнеш и си настрош хубаво работите, няма да „оцелееш“ без джаджата 😀

    Харесвам

     
   • stranger

    24 януари, 2010 at 5:25

    И все пак имаш момента с ергономичността. Защото колкото и удобна да ти е клавиатурата след 8 часа циклене… еми болят пръсчета 😉

    Харесвам

     
    • Стамен

     3 февруари, 2010 at 17:01

     Точно така! след 12 часа играене на World of Warcraft на следващия ден не можех да докосна компа…

     Харесвам

      
 3. Слалала

  12 юни, 2010 at 15:54

  Според мен си пристрастен към н52 , защото на няколко пъти Г13-то губи овацийте !

  Харесвам

   
  • Strangera

   12 юни, 2010 at 23:52

   Не съм много сигурен какво точно искаш да кажеш, но съм „пристрастен“ към N52te най вече защото е по добрият продукт (за нуждите които имам). 😉

   Харесвам

    

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: