RSS

Ревю: Logitech Z523

24 ян.

Както добре знаете (ако следите блога ми) аз съм от хората които ВИНАГИ са предпочитали да играят със слушалки. Може би някой път ще направя анкета за и против едното и другото, но както и да го погледнеш, хедсета си е хедсет 😉 Компютъра обаче не е само за игри (за съжаление) и от време на време на човек му се налага да слуша музика или да гледа филми 😀 И понеже не всеки може да отдели 499 лв. за Razer Mako (една от най-добрите 2.1 системи на пазара евър) реших, че е време да разгледаме алтернативите. 😛

Така бавно и неусетно стигах до Logitech Z523 – колони които на теория предоставят 360 градуса панорамен звук и които Logitech представиха в БГ през ноември.

Следват скромните ми впечатленията от продукта.
Започваме с една от не толкова важните части – дизайна. Все пак тези колонки ще ви стоят на бюрото, така че е хубаво да знаем как изглеждат.

Въпросният не е нищо особено – смисъл колоните не са грозни, но със сигурност не са и на върха от естетична гледна точка. Говорим си за стандартно черно, като плюс е факта, че повърхността всъщност не се цапа толкова много (колкото бихте очаквали) пък и не лови особено много прах. А това винаги е плюс 😉
Буферът пък си е обичайният квадратен топуз 😀

За протокола Logitech Z523 са колонките на бюрото, тези които са закачени на стената са X-230 (пак на Logitech).

В долната част на сателитките има по две гумирани ленти, които се грижат колоните да не се мърдат много насам натам и да стоят стабилно.

Инсталиране: Включването на колоните е доста лесен процес. Имате един стандартен кабел с 3,5 мм жак които излиза от дясната колона и се включва в компютъра. От същата колона излиза друг специален кабел които се включва в буфера. Лявата колона се включва директно в буфера. Захранването също се включва в него. Доста е лесно, но цялото уравнение компютър -> дясна колона -> буфер -> лява колона буфер e малко странно (не можеше ли всичко да се включва в буфера?) и допълнително спомага да се оплетете в кабели 😀 особено ако компютъра ви седи от ляво, а не от дясно. Може би идеята е, че ако компютъра ви седи на бюрото кабела ще се разхожда минимало… но аз лично си държа кутията на земята и бих предпочел кабела да отиде директно в буфера (които също е на земята)… Нооо това са си лични проблеми 😀

За протокола – кабелите не са особено дълги. Това на теория не трябва да е проблем защото се очаква въпросните да ви стоят на бюрото… Но знае ли човек. За това и предупреждавам 😉

Контрол: Цялото управление на колоните се случва посредством два бутона намиращи се на дясната колона. Единият отговаря за силата на звука (този с светещото), а другия за баса. Светещото нещо върху копчето btw е полезно защото ви гарантира, че винаги ще знаете къде е бутона 😉 Наличието на копче за бас върху колоната е много ценно (при повечето 2.1 системи от този ценови клас то е върху самият буфер) и до някъде оправдава маневрите с кабелите.

От дясно на колоната има две дупки 🙂 едната е за слушалки, а другата е 3,5 мм вход (много удобен да си пускате музика от айпода примерно). Другият вход се намира върху буфера (той обаче е с чинчове) т.е. Logitech Z523 може да възпроизвежда сигнал едновременно от 3 източника. Никой от източниците не заглушава другите обаче (което е по-скоро плюс) 😉

Това което прави впечатление, е че колоните НЯМАТ бутон за изключване което продължава да ми е малко странно. За сметка на това бутона за сила на звука има необичайно голям участък, в които звука е напълно спрян.

Спецификации: Logitech Z523 разполага с 40 вата (обща мощност) и покрива честотен диапазон от 35 Hz – 20 kHz.

Сателитките (колонките) са общо 2 x 9.5 вата докато суббуфера разполага с 21 вата. Тук смятам е важно да отбележа, че колоните не са особено добре защитени и ако имате званящ мобилен телефон на близо ще слушате любимото тутуууууууууууууут…. Е не е като при колонките от 20 лева, но все пак го има.

Но стига празни приказки, дайте да си говорим за звука:
Въпреки, че Z523 са новото поколение колонки на Logitech, и тук се забелязват същите неща като при по старите модели – басът е доста не балансиран, за сметка на факта, че средите са твърде „меки“ и почти „заглушени“. 😦 Резултата е, че като оставим на страна баса, при Z523 се усеща липсата на „сила“. Не ме разбирайте погрешно – за този ценови клас колоните свирят сравнително прилично, просто очаквах, че в новото поколение колони Logitech най-накрая ще балансират баса.
Липсата на процесор които да се грижи да не пресилите сигнала също е доста очевадна, и както и предполагах възможността да пресилите баса (и той да почне да „пърди“) е повече от лесно постижима.

Както казах, системата свири прилично и някъде до средата на мастър волиума (което вече си е доста шумно) положението е ок. Ако си позволите да минете 3/4 от силата на звука обаче (а не дай си Боже да врътнете копчето на макс) положението става… тежко. Баса както казах започва да „пърди“ а сателитките моменталически започват да пресилват сигнала (аграрая).

Най-важният елемент от Logitech Z523 е тъй нареченият „360 градусов панорамен звук“. Ако сте чели ревюто ми на Razer Mako 2.1 би трябвало да знаете за какво говорим, и какъв е проблема на стандартните високоговорители. За да елиминират този проблем, Logitech са решили да поставят в задната част на сателитките по още един спикър. Първоначално бях доста ентусиазиран, за въпросните твърдения, защото теоретично това е евтина алтернатива на технологията в Razer Mako 2.1… глупавият аз. След като тествах продукта, съм склонен да обявя 360 градусовата технология на Logitech за „криво разбрана 360 градусова технология“ 😀 Идеята е, че спикъра отпред на сателитките изстрелва звука право към вас, а този отзад… ми назад. И тук възниква един „малък проблем“. За да ви го обясня, ще разгледаме две хипотетични ситуации.

1. Бюрото ви се намира „до стената“ и вие гледате с лице към нея (както в моя случай). В този вариант сигнала от предната част от сателитките идва директно към вас, но този от задната част се забива и отскача от стената и пак тръгва към вас. По този начин звука от задната част на колоните достига до ухото ви със закъснение… което не е яко. Факт е, че повечето хора които нямат „професионални“ изкривявания като мен може и да не обърнат голямо внимание… но мен не ме кефи грам. Както може би забелязвате на снимката в началото на поста, аз частично съм решил този проблем като съм поставил колоните под диагонал така че звука от предната част да не идва директно към мен + по-голяма част от сигнала да отскача към мен. Тестовете ми показват, че така Z523 звучат една идея по прилично.
2. Бюрото ви се намира по средата на стаята, или вие сте с гръб към стената. Тогава звука от предната част отново идва директно към вас, а този от задната… пътува доста повече преди да отскочи. По този начин е ясно, че хората които стоят пред бюрото ви ще чуват доста по ясен сигнал и теоретично имате преимущество ако слушате музика и се разхождате из къщи. Когато гледате филм или играете игра обаче, тази екстра не ви ползва особено много.

Заключението ми е, че за съжаление 360 градусовата технология на Лоджитек е по-скоро рекламен трик и/или не домислица от колкото реален плюс. 😦

И въпреки, че ревюто отиде малко на сериозен негативизъм нещата не са чак толкова черни 😛 Може би основният недостатък на Logitech Z523 е, че се опитват да предложат евтина алтернатива на истинският 360 градусов сигнал на THX (или поне аз така го разбирам).
И въпреки, че не мога да препоръчам тези колони на истинските аудиофили, вземайки предвид цената от 175 лева [gaminggear.bg] смятам, че Logitech Z523 е приличен вариант за колоните в този ценови клас.

Logitech Z523 – 7/10

UPDATE \25.01.10\:
Въпреки, че продължавам да стоя зад думите си по адрес на пресилването на сателитките и изкривяването на звука когато бъдат усилени малко повече от нормалното, и факта че баса е пресилен, днес докато „разглобявах“ колонките за да ги прибера в кутията им, стигнах до заключение на какво се дължи споменатото по-горе „пърдене“ на баса. Оказа се, че за съжаление за всичко е виновно това мило същество:

Чудите се как това мило същество може да причини подобно нещо ли? Еми, ето какво намерих когато обърнах буфера на обратно:

Мхм, виждате ли тези приятни цепнатини – еми наблюдавате делото на една истинска котка. В общи линии тази част от спикъра сочи надолу (което принципно е добре и осигурява по плътен бас) но липсата на всякаква защита… и наличието на нещо мърдащо, означава че ако имате наглед миловидна животинка в къщи която обича да си разпилява някакви неща по пода, то шанс спикъра до отнесе някой нокът е доста голям 😦 т.е. Logitech Z523 не е препоръчителен за хора с котки :*( а ние явно сме успели да направим мъничка беля…

 
11 коментара

Публикувано от на 24 януари, 2010 в Ревю, Хардуеър, Logitech

 

Етикети: , ,

11 отговора на “Ревю: Logitech Z523

 1. achkar

  24 януари, 2010 at 19:43

  Взех си такива като заместител на шест годишни Luxeon 5.1 с идеята да гледам филми и да слушам музика с тях. Тоест дори и да ми е тихо, но да ми е качествено. Сигурно съм привикнал към лошото качество на луксеона, но тези са невероятни. Не го слушайте Марто кво разправя, кви ти диагонали, че бил се забавял звука :D.. При скорост на звука 343 метра в секунда във въздуха, съм абсолютно сигурен, че не само усеща, ами и преценява с колко закъснява звука 😀 Както и да е. Басът и звукът от тонколоните са невероятни като за филми и музика гледани в нормална стая около 15 квадрата, но могат и много повече… 7/10 си е точната оценка и според мен! 🙂

  Харесвам

   
  • stranger

   24 януари, 2010 at 19:45

   Както казах професионални изкривявани…

   PS: забавянето всъщност е 346… шегувам се 😀

   Харесвам

    
 2. fros7

  24 януари, 2010 at 22:11

  Марто, аз да те питам какъв е тоя монитор, че така ми изглежда като че ли от тея големите(в момента съм напълно изключил как се казваха – мисля CRT) и какво им е предимството в сравнение с тънките 😀 🙂 Може би въпроса ми не е за тука ама к`во да се прави 😀

  Харесвам

   
  • stranger

   25 януари, 2010 at 1:30

   CRT 🙂

   Чек тук – https://strangera.com/2009/12/01/viewsonic-120hz-vx2268wm/ има малко инфо по темата. Иначе най-общо казано, единственото предимство на този ми монитор е факта, че изкарва реални цветове (за игри не ти пука, ама като правиш предпечат…) и ми спестява минимум 1400 лева (от толкова почват „тънките монитори“ които могат да изкарат истински цветове). А и бачка на 90 херца 😉
   Въпреки това обаче, тъй като все повече гледам да не работя от вкъщи 😀 чакам да видя дали 24″ Acer GD245HQ 120Hz https://strangera.com/2010/01/22/unboxing-24-acer-gd245hq-120hz/ ще си заслужава и сигурно ще мина към него. Ако ли не в крайна сметка сигурно ще си закупя Viewsonic-а 😉

   За още информация на скайпа 😉

   Харесвам

    
 3. Svetlio

  22 юни, 2011 at 21:51

  Здравейте,имам въпрос към „Марто“ колкото разбрах. Сега последно буфера добар ли е катоо басс и като звук,щото а ходих до мултирама-та,пуснаха ми го,увеличиха го докраи,ама басса намалиха до 1/4 :Д и звучеше доста добре,смисъл кристален звук,та за басса не знам щото там не се чуваше много „Дънещо“ ама пък там е голям магазинн ,та ми се струв нормално,а в нас как е-ламинат,и ак го забия под бюрото където е компа,баси данданията ще прави,но не знам затова се обръщам към теб.

  Харесвам

   
 4. Svetlio

  22 юни, 2011 at 22:05

  P.S:Марто,Скайпа ми е:sam.stone.gamer. намери ме там 🙂

  Харесвам

   
  • Strangera

   22 юни, 2011 at 23:07

   Освен ако нямаш котки който да надерат буфера както се случи при мен… баса е ок. 😀
   Аз го намирам за твърде пресилен, спрямо останалите неща, но като го сложиш на около 1-2 е ок.

   Харесвам

    
 5. AboutMax

  26 февруари, 2012 at 11:14

  Марто сега съм се спрял на този Logitech, до сега съм бил с Logitech X-140 и мисля, че ще усетя кристална разлика 🙂 А иначе за алтернатива – този модел май много добър – Logitech Z623 но е 300+ лв. за 2.1

  В крайна сметка Logitech Z523 за филми и музика за нормален потребител май са перфектни, какъвто съм аз?

  Поздрави!

  P.s. кажи си мнението за Logitech Z623 😉

  Харесвам

   
  • Strangera

   26 февруари, 2012 at 14:45

   Logitech Z623 дори не съм ги чувал как свирят, така че нямам наблюдения. 🙂

   Харесвам

    
 6. Георги

  19 февруари, 2014 at 21:20

  Здравейте, взех z523 но имам един проблем самоизключват се на 2 часа като не ги използвам , което и крайно неприятно. Това нормално ли е? Някой забелязал ли е нещо подобно? Като се изключат трябва да изключиш от копчето за усилване / намаляне и пак да включиш.

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: