RSS

Ревю: Acer GD245HQ 120Hz

30 май

Тъй като си играя, с прословутият 120Hz монитора на Acer – GD245HQ вече почти 2 месеца (как лети времето) реших, че най-накрая е време да седна и да драсна едно ревю. 😉
Ънбоксинга, продължава да е тук (клик), а останалите ми мисли, са по долу.

Спецификации, връзки и външен вид
Размер на екрана: 60 cm (23.6″) широко форматен, 16:9 съотношение
Технология на панела: TN (Twisted Nematic), 6-битов панел + HiFRC
Стандартна резолюция: 1920×1080 @ 120Hz
Контраст: 80000:1 (макисмален динамичен)
Яркост: 300 cd/m2 (максимална)
Време за реакция: 2 ms (сиво-сиво)
Зрителни въгли (5:1 контраст): 176°/176°
Зрителни въгли (10:1 контраст): 170°/160°
Покритие на NTSC цветовата гама: 72%
Pixel pitch: 0.2715 mm
PPI (pixels per inch): 92
Наклон на стойката: -5°/15° (напред/назад)
Видео конектори: аналогов (D-sub), цифров DVI-D (Dual-Link) и HDMI 1.3
Енергопотребление: включен – 38.2W, изключен – 0.85W, в режим на очакване – 1.85W
Размери: 57.5 x 41.8 x 19.4 см
Тегло: 5.8 килограма

Особено приятно впечатление ми направи факта, че монитора има три входа т.е. едновременно можете да включите три дивайса към него.

Все пак е важно да знаете, че ако искате да играете в стерео 3D режим т.е. ви трябва 100-120Hz, или въобще да ползвате монитора при оптималните 120Hz ще трябва да ползвате DVI-D входа. Другите, колкото и да са симпатични, не поддържат такава честота на опресняване. И не, използването на преходник от аналогов, към DVI вход няма да ви свърши работа.

В комплект с монитора между другото идват 2 захранващи кабела (стандартен и UK-ски); Dual-Link DVI кабел; DSUB15 видео кабел и Аудио кабел. Въпреки, че монитора има HDMI вход, в комплекта НЯМА HDMI кабел, и ако искате да ползвате въпросният, ще трябва да си набавите такъв самосиндикално. Важно уточнение е и, че за разлика от Viewsonic VX2268wm, Acer-а НЯМА вградени колонки. Аудио кабела е в комплекта, защото HDMI връзката освен картина може да пренася и звук, а монитора има audio изход. Т.е. ако включите нещо към монитора посредством HDMI връзката, от Audio out-а на монитора, можете да „занесете“ звук до аудио системата ви (за това съм писал малко повече в „раздел“ конзоли).

Иначе мониторчето изглежда доста приятно на външен вид (макар че ако бяха заменили оранжевото със синьо, щеше да е перфектно) 😀 като стойката е осезаемо по стабилна от тези на първото поколение 3D Ready монитори, който започваха неистово да се тресат дори при най-малките вибрации на бюрото.

Освен това, монитора може да бъде накланян напред и назад на стойката, което е мъст хев фючър за LCD монитор… особено ако като мен обичате да седите ниско, почти полегнали под бюрото. Е щеше да е добре ако можеше да се мести още малко напред назад, но и така става.

Така като гледам как се развиват 3D мониторите, в 3-тото поколение, някой може да се сети да сложи и опция за местене на монитора нагоре и надолу. 😀

Също така, има вариант монитора да бъде закачен директно на стената, ако такива неща ви влекат.

Иначе, Acer GD245HQ е първият 120hz, 24″ инчов (добре де 23.6″), FULL HD, 120Hz монитор. Всичко това означава, че това е първият 3D Ready монитор, който работи при оптимална разделителна способност от 1920×1080 и съответно е 16:9! За справка, първото поколение 3D Ready монитори (аз разгледах Viewsonic VX2268wm тук) работеха на оптимална резолюция от 1680×1050 (16:10).

4:3 vs 16:9 vs 16:10!
Защо това е важно? Спорът, дали 16:9 е по добре от 16:10 е доста стар. 😀 В случая (с 3D Ready мониторите) обаче, няма голямо място за него. Обяснявам за какво иде реч с реални геймплей кадри.

19″ CRT Dell P99 работещ на оптимална разделителна способност от 1280×1024 \4:3\:

Viewsonic 120Hz VX2268wm – 1680×1050 \16:10\:

Acer GD245HQ – 1920×1080 \16:9\ a.k.a FULL HD:

За да добиете съвсем ясна представа съм насложил трите скрийншота, като съм разтегнал имиджите за да може табелата по средата да е с еднаква големина и на 3-те картинки. Очертанията са съответно жълто – 4:3; червено – 16:10 и оранжево – 16:9. Не пледирам за максимална прецизност, така че картинката да не се използва при научни разработки.

Все пак взимайки предвид, факта, че FULL HD a.k.a 1080p е стандарт, за всичко от HDTV до конзоли, за последен път в тоя пост заявявам, че 16:9 рулз, и всички останали да ходят да берат гъби в гората!

Управление
Както стана ясно от ънбоксинга, монитора тръгва без никакви затруднения без значение към какво го включите. Фините настройки стават посредством 5 бутона разположение „под“ монитора в дясно от Power бутона. Те са „скрити“ от очите на потребителя, и първоначално са доста странни, но свикнете ли им веднъж, ще откриете че ги ползвате без проблем без значение колко тъмно е в стаята.

Менюто се изкарва с натискане на което и да е от копчетата, като в първото меню можете да превключвате между 5 режима на дисплея. Първият се настройва от потребителя, а останалите 4 са съответно за текст, стандартен, работа с изображения (тук контраста е доста засилен) и филми. Отделно когато активирате 3D вижъна, монитора автоматично овъррайдва настройката ви и минава в режим на максимална осветеност (за това по долу).
Отделно имате стандартно меню с опций, автоматично коригиране на картината, настройка на звука (който идва от HDMI-а) и смяна на различните източници на картината (за това в „раздел“ конзоли).

Иначе единственият бутон на предният панел е за включване и изключване на монитора.

Стандартен гейминг.
Както обяснявах надълго и на широко в ревюто на VX2268wm изпитвам невъобразим ужас, при мисълта, че трябва да играя игри на по малко от 90 херца. Поради факта, че от както се помня се занимавам с графичен дизайн и предпечат, но за в къщи не мога да си позволя да си купя монитор който струва 2000+ лева, винаги съм цъкал на CRT-та от типа на ултимативнитя 19″ CRT Dell P991. Това ще рече и, че винаги съм играел на 90Hz… Добавяме към това и че съм изключително чувствителен, що се отнася до визия и звук 😀 и стигаме до там, че пусна ли си игра на 60Hz и почвам да си скубя косите. Знам, че има ужасно хора който вече са привикнали с 60Hz и не разбират нуждата от повече, но ще повторя още веднъж – разликата е осезаема и винаги ще бъде. Не зависимо дали говорим за семпло навигиране из уиндоус, или гейминг. Та, що се отнася до „нормален“ гейминг Acer GD245HQ се справя повече от добре. 120Hz, в комбинация с 1080p и купона е пълен. Добавяме към това и 2ms време за реакция (този път не съм мерил как се справя спрямо Dell-а) и имаме доста бърз и качествен монитор за нормален гейминг. Отделно заради осезаемо по високият си контраст и яркост, които CRT-тата не могат да изкарат, монитора не е толкова зависим от осветеността на стаята (и пряката слънчева светлина), нещо което винаги ми е бъркало в здравето, докато ползвах CRT. Честно казано, що се отнася до игри бързо ще забравите, че това е LCD монитор. А и днешните заглавия почти винаги, изглеждат (и се играят) значително по добре в Full HD 😀

NVIDIA 3D Vision гейминг
Аз съм все още прохождащ в дебрите на 3D Vison-а, но от това което съм чел, и от нещата с който Bloody ми пълни главата 😀 съм останал с впечатление, че що се отнася до 3D гейминг, има няколко основни параметри който трябва да се вземат под внимание – яркост на монитора и crosstalk (ghosting).

Тъй като 3D вижън очилата не са прозрачни, а имат леко зеленикъв отенък и така или иначе през тях всичко се вижда една идея по тъмно, когато включите игра в 3D вижън режим, монитора автоматично започва да излъчва с максимално ниво на яркост. 😀

В общи линии, идеята е че максималната осветеност от екрана компенсира „притъмняването“ което очилата придават \снимките май не са най-точният начин да илюстрирам това, ама така или иначе вече ги снимахме\:

При Acer GD245HQ всичко е чудесно, и съответно при всички игри който тествах, нещата изглеждаха точно така както би трябвало да изглежда. Картината е достатъчно контрастна, светлото си е светло, тъмното си е тъмно и т.н. На всичкото отгоре, Acer GD245HQ със своите 16:9 определено е по подходящ за 3D вижън гейминг от предишните 16:10 монитори, защото монитора покрива по-голяма част от периферното ви зрение, и по този начин се „вкарвате“ още по добре в 3D света който блика от екрана.

Що се отнася до Crosstalk* Acer GD245HQ се справя по добре от първото поколение 3D монитори и „сенките“ са още по малко. Все пак тук таме се забелязва по някоя, но това май към момента е неизбежно при LCD мониторите. Интересно е, че при този монитор обаче, от време на време (аз съм го виждал само два пъти и то за съвсем кратко) се забелязва цветен гоустинг. Той е същия като нормалният гоустинг, но сянката е червено зеленикава. И двата случая в който съм попадал на този „ефект“ бяха при местности от игра които са силно осветени и контрастни. Така или иначе, това е нещо което средностатистическият потребител трудно ще забележи, а и „ефекта“ се появява доста рядко, най-вече при „прегаряне“ на цветовете.

*Дефиницията на Bloody – Crosstalk се нарича ефекта, при който част от образа предназначен за едното око е видим в кадъра за другото, което се отразява под формата на виждане на сенки (“призрачни образи”, откъдето идва и използвания по-разговорния термин ghosting) или други странни ефекти около обектите. По правилно е използването на crosstalk, тъй като термина ghosting се използва и за означаването на други неща, като например получаването на “сенки” след бързо движещи се контрастни обекти върху екрана. Негативен визуален ефект под формата на ghosting може да се получи и от твърде голямо разделение между гледната точка за кадрите за всяко от очите, тъй като те просто не могат да фокусират картината и да се пресъздаде илюзията за обем от мозъка на зрителя.

Филми, снимки, dtp…
Що се отнася до гледане на филмчета в домашна обстановка, аз нямам забележки към Acer GD245HQ. Все пак, тук нещата са стандартни. Full HD-то ви гарантира липса на черни линии, при повечето филма, а според мен 24-те инча са достатъчни за кино на домашният компютър (следващата стъпка е HD проектор).

Когато опрем до професионална работа с изображения, предпечат и т.н. обаче, присъдата е семпла – просто забравете. Това е монитор за забавление, не за работа. Цветовете са си стандартния шит (за LCD), черното е отврат и т.н. Е естествено нищо не ви пречи да си цъкате в уърд, интернет и т.н. но и дума не може да става за предпечат и такива извращения (то не се и очаква де).

Ако случайно се занимавате с Stereo 3D Фотография обаче, монитора получава доста стабилни похвали от професионалистите в областта. Ако темата ви вълнува, задължително хвърлете едно око на ревюто в daves3dphotography.com.

Конзоли
Наличието на HDMI вход, прави монитора изключително лесен за ползване с Xbox360 или PS3 \също така по новите лаптопи вече разполагат с HDMI вход\, и докато идеята на конзолите винаги е била да можеш да си ги пуснеш на някоя 40+ инчова плазма 😀 това е интересна допълнителна „екстра“ с която Acer GD245HQ може да се похвали. Аз лично тествах с PS3 което автоматично си тръгна на 1080p \при 60hz\ без никаква допълнителна настройка от моя страна. Отделно както споменах по-горе, HDMI-то пренася и звук, така че от Audio out-а на гърба на монитора, включих PS3-то директно към колоните ми, и така си реших няколко „проблема“ с един удар.

Отделно разбира се, повечето входове ви дават повече възможности, при наличието на повече устройства който да се мотат из вас. Превключването между отделните дивайси, става посредством еднократно натискане на най-десният от 5-те бутона на контрол панела на монитора. Това активира автоматичното търсене, и монитора превключва на следващото активно устройство. Единият от малкото недостатъци, е че това превключване става доста бавно, което може да подразни някой от вас. За да добиете по ясна представа, следващото видео:

Тук освен компютъра ми, съм включил към GD245HQ и PS3 \на HDMI\ и лаптоп на аналоговия вход.

Това забавяне между другото се наблюдава и при смяна на разделителните способности и макар да не е някакъв сериозен проблем, си е известен недостатък.

„Проблеми“
Освен вече споменатия цветен гоустинг, и бавното превключване между отделните входове, GD245HQ крие и разни други мънички изненадки.

Един от странните „проблеми“ е, че монитора „поставя“ нещо като бяло очертание около черни букви на светъл фон. Знам, че звучи странно за това илюстрирам, с скрийншоти, от тази тема (клик) към която бях насочен от АТОС. Това е снимка на надписа на youtube в Firefox направена на Samsung 226CW

А това същото нещо но на Acer GD245HQ:

Вгледайте се в бялото около логото на youtube! Реално погледнато ако не ви обърнат внимание за въпросното нещо може и никога да не го видите, но все пак… В тази тема (клик) има нещо като решение на въпросният проблем, но то включва ровене из overdrive менюто на монитора и освен това води до значително увеличаване на гоустинга при ползване на 3D Vision. Аз лично така и не се престраших да го тествам лично. 😉 На теория всичко може да бъде фикснато с прост фирмуеър ъпдейт (UPDATE: вижте края на статията), но поне до сега Acer не са дали сигнали, че смятат да пускат подобно нещо.

Друго важно нещо което е ценно да се спомене (и всъщност май е по-скоро плюс) е, че за разлика от Viewsonic VX2268wm при поглеждане от по нисък или висок ъгъл няма затъмняване на горната (долната) част на екрана. При VX2268wm когато се смъкнех твърде ниско на стола, горната част на монитора ставаше леко затъмнена. При Acer GD245HQ този ефект е много по слабо изразен (явно и видимото поле е по голямо), и ако погледнете монитора от твърде ниско/високо изглежда сякаш долната/горната част на монитора леко трепти. Реално чувството е, все едно сте смъкнали херците на монитора само в тази част. Това обаче се коригира ужасно лесно, благодарение на факта, че Acer GD245HQ е на стойка и може допълнително да бъде накланян напред/назад.

Изрод вместо извод
Големият въпрос разбира се е – има ли смисъл да инвестирам в Acer GD245HQ? Отговорът е… зависи.
Ето няколко хипотетични ситуации, който според мен ще ви помогнат да решите.

– Тепърва смятате да инвестирате в 3D Vision комплект – в такъв случай Acer GD245HQ е правилният избор, защото към момента това е най-добрият 3D Ready монитор на пазара в БГ. Да със сигурност в бъдеще ще се появят и по добри, но към днешна дата това е най-доброто решение.

– Вече имате 3D Ready монитор от първо поколение (Samsung или ViewSonic) – в такъв случай инвестицията в Acer GD245HQ не е чак толкова оправдана, защото разликата не е чудовищно голяма. Да монитора е по-добър като дизайн, функционалност и със сигурност има по малък гоустинг от предишните два монитора от този тип, а и 16:9 определено е по-добрият избор за 3D стерео гейминг спрямо 16:10… Но всичко е въпрос на бюджет. Все пак, ако успеете да шитнете първото поколение 3D Ready монитор за добра цена, и сметките ви се вържат… взимайте смело. 😀

– Продължавате да цъкате на гууд олд CRT защото мисълта да играте на 60hz ви подлудява – Acer GD245HQ определено е правилното решение и в този случай. 120hz-овото оранжево черно другарче, се представя повече от добре, и определено може да измести доброто старо CRT що се отнася до гейминг. Пък и 1080p си е 1080p, и 16:9 определено отвява доброто старо 4:3. 😀 Тоест да, ако сте чакали „високо херцов“ монитор, за да замените тръбата – скачайте.

– Не смятате да ползвате „глезотии“ от типа на NVIDIA 3D Vision, имате голям монитор и за вас 60hz са напълно достатъчни – тогава инвестицията в Acer GD245HQ е напълно неоправдана.

Еми те това е от мене, надявам се да ви е било интересно. Ако проявявате интерес, Acer GD245HQ може да бъде ваш „само“ срещу 699 лева [gaminggear.bg]. 😉

Сега, ако имате желание, можете да гласувате за тази статия в svejo.net \клик\. Благодаря.

UPDATE: Специалистите ми обърнаха внимание, че фирмуеър ъпдейт на монитор всъщност въобще не е толкова лесно занимание колкото си мислех, и е доста вероятно въпросното действие да е непосилно за средностатистическият потребител, защото изисква специализирано оборудване. Т.е. спирам да чакам фирмуеър ъпдейт… 😀

UPDATE 2: Монитора вече струва 585 лева [gaminggear.bg | iskampc.com]

 
30 коментара

Публикувано от на 30 май, 2010 в Acer, Ревю, Хардуеър, Games, NVIDIA

 

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

30 отговора на “Ревю: Acer GD245HQ 120Hz

 1. vesyo

  31 май, 2010 at 5:59

  Който – които. Чудя се с какво да се заям в перфектното ревю. 😀

  Харесвам

   
 2. Spaskich

  31 май, 2010 at 9:55

  1. Ревюто е мнго добро. Поздравления!
  2. Мониторът ми поддържа 1600×900 резолюция и се питам, това 16:9 ли е? 🙂

  Харесвам

   
 3. hphbp

  31 май, 2010 at 12:57

  От доста време чаках това ревю, но си оправда чакането. Страхотно е, браво! 🙂

  Харесвам

   
 4. Kamen Binev

  31 май, 2010 at 14:06

  Да ревюто е добро, но си пропуснал един факт. При работа в 120Hz монитора бръмчи. Или може би това е само в бройката на която аз съм работил. Ако може да те помоля да тестваш. Идеята е следната. Пускаш монитора на 120Hz и си пускаш някой филм. Превърташ до някъде да почнат малко по-динамичните сцени. Разпъваш прозореца на плеъра който ползваш максимално без да пускаш full screen. След това сядаш пред монитора и с изключен звук се заслушай дали не се чува едно ниско честотно жужене. За да добиеш представа може да се наведеш над монитора където звука е най-силен. Това е недостатък, който може да е особено дразнещ, ако монитора се ползва в много тиха среда и този звук изпъква. Пробвай и кажи дали и при теб се получава същото.

  Харесвам

   
  • Strangera

   31 май, 2010 at 14:12

   Не съм попадал на такъв „бъг“, въпреки, че го ползвам само на 120Hz. Довечера ще проверя. 😉

   Харесвам

    
  • Strangera

   31 май, 2010 at 23:39

   Тествах. Няма такова нещо. Тествах известно време, и слушах изключително внимателно (доста абсурдно изглеждах отстрани) но няма и следа от жужене или какъвто и да е шум от монитора.

   Харесвам

    
 5. wasd

  31 май, 2010 at 14:33

  Извинявам се за тъпия въпрос но тоя монитор има ли TV в него, 6ото си взех един LG M227WDP.

  Харесвам

   
 6. z0ne

  31 май, 2010 at 20:34

  За игри / работа – 16:10. За филми – 16:9, така че друг ще бере гъбките. 😀 И това не е мое мнение, а масово – и в нашите форуми и по чуждестранните.

  Харесвам

   
  • Strangera

   31 май, 2010 at 20:47

   Продължавам да не съм съгласен. Много повече ме кефи да играя на 16:9, но докато тук има място за спор, като опре до гейминг с 3D Vision наистина няма място за дискусия.

   Харесвам

    
 7. z0ne

  31 май, 2010 at 21:21

  16:9 е прекалено сплескано – абсолютен филмов формат си е. А за … 3D Vision – то нямаме друг избор (в момента). 🙂

  Видео ревю няма ли да има, че свикнах да те гледам и да те слушам вече? 🙂

  Харесвам

   
  • Strangera

   31 май, 2010 at 21:43

   Е как да няма? Първото поколение 3D Ready монитори са 16:10 \и двата\.

   Тоя път ми беше по подходящо за текст. Видеотата за ънбоксинги. 😉

   Харесвам

    
 8. Max

  1 юни, 2010 at 0:10

  Коментара за YouTube логото май не е от бъг в монитора. Тубата ми е буукмаркната в Chrome-а и фона зад „You“ е бял, т.е. Samsung-а не е показвал както трябва.

  Харесвам

   
  • Strangera

   1 юни, 2010 at 10:26

   По скоро е често срещан „бъг“ при доста монитори. Ама това бяло не би трябвало да го има. Ето още няколко „експеримента“ от същата тема от която са двете снимки с youtube по-горе:


   (клик за по-голям размер).

   Иначе аз го гледах на лаптопа, и там няма такова нещо… Мистика.

   Абе който не му пречи – игнор. Който ще му пречи – да си знае. 😀

   Харесвам

    
 9. kando

  4 юни, 2010 at 20:49

  На мен по-скоро ми стана интересно това наслагване,което си направил при сравнението на изображеията на трите монитора – струва ми се,че тук се крие отговора на дилемата 16:10 vs. 16:9.

  В случая си го направил правилно,но все пак имаме разлика в диагонала на екраните и резолюцията им т.е.ще е интересно точно едно такова наслагване да се направи м/у монитора засегнат в темата и аналогичен 24 инчов,но 16:10 със резолюция 1920х1200.

  п.п.обаждам се и аз тука ни в клин ни в ръкав,защото точно в момента съм пред дилема какъв монитор да си взема – 16:9 или 16:10 (е отделен е въпроса,че се чудя дали да бъде 22 или 24 инча,защото все ми се струва,че за Quake 24 инча ще ми дойдат в повечко).Иначе и аз рулирам със CRT-тата все още 🙂 – ама сдаде багажа поредния такъв и няма как,ще се хвърлям на LCD технологийте.

  Харесвам

   
  • Strangera

   5 юни, 2010 at 11:49

   Да, прав си че виусоника всъщност е 22″… Еми ако някойй направи скрийншот на тоя участък от MW2 при 24″ 16:10 монитор… 🙂

   Харесвам

    
  • Коста

   10 юни, 2010 at 20:28

   аз за това си взвх 2 мoниторa 24″ един Dell u2410 16:10 и един Acer GD245HQ 16:9 и ми заврши дилемата хахах

   Харесвам

    
 10. Strati

  29 август, 2014 at 17:43

  Здравейте , имам същия монитор от два три дни и имам проблем – когато пусна игра (cs)на 120hz тя излиза в едно малко прозорче , а на 75hz и 60hz няма този проблем .Някакви идеи как да се справя с проблема?

  Харесвам

   
  • Strangera

   29 август, 2014 at 20:50

   Ами влез си в настройките на играта и виж какво се случва там, като я пуснеш на 120hz. Предполагам, че е нещо свързано с резолюцията. Освен това, на колко херца ти работи монитора в уиндоус?

   Можеш да пробваш и да напишеш -refresh 120 в launch option.

   Харесвам

    
   • Strati

    29 август, 2014 at 22:01

    монитора в уиндоус ми работи на 120hz , в играта играя 640×480 и максимума на който върви на нормален екран е 75hz , всичко над това се появява на малък екран ( http://postimg.org/image/864oasjx9/ )

    Харесвам

     
    • Strangera

     29 август, 2014 at 23:33

     OMG ма ти говориш за стария CS… Нямам абсолютно никаква представа, но все си мисля, че като веднъж тръгне на малък екран от настройките трябва да можеш да си промениш резолюцията.

     Харесвам

      
     • Strati

      29 август, 2014 at 23:35

      Ясно , благодаря все пак иначе от настройките не се получава .

      Харесвам

       

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: