RSS

Пътеписи: Николай Ангелов за CeBIT ’11

13 мар.

Към краят на февруари, с мен се свърза един младеж – Николай Ангелов който сподели, че смята да посети CeBIT ’11, и ме попита дали бих искал да ми прати снимки от изложението. Тъй като всичко технологично представлява интерес за мен, а и на CeBIT се проведоха и Intel Extreme Masters, аз със удоволствие се съгласих, и му предложих освен снимки да спретне и един обзор от събитието.

И така, преди няколко дни, Ники ми прати въпросните снимки и впечатления от CeBIT, който можете да прочетете по-долу. 😉


Здравейте, от далечна Дания. 🙂
Ще си говорим за CeBit 2011 в Хановер и по точно за последния ден на изложението (5 март).
Може би е редно да започна с това Що е това ЦеБит?
CeBit е най-голямото ИТ изложение в света, провеждащо се всяка година в Хановер (1 до 5 март) с над 330,000 посещения.

Пристигнахме на изложението в 8 сутринта на 5-ти март и тръгнахме да влизаме през парадния вход, но за съжаление нещото започваше в 9 и се наредихме на доста впечатляващата опашка.

След като немците решиха, че е време да отворят се озовахме в зала номер 3 (out of 26).

Докато търсихме къде да паркираме, видяхме много малка част от залите/халета, които изглеждаха доста големи. Ще питате колко големи? 🙂 Изложението се побираше в 26 халета с големината на това от горната снимка. Или ако искате да сме максимално точни – 450,000 m². Поради този факт ни трябваше стратегия за разглеждане, защото предишен опит показа, че ако отидеш за всичко няма да видиш нищо интересно. И така плана беше следния :
Директно към зала 23 aka Intel Extreme Masters

и 19 aka CeBit sounds /Биг дисапоинтмент/
… за всичко останало 🙂
В зала три, откъдето влязохме се намираха доста хора с изрядни костюмчета, който обясняваха новите си бизнес стратегии и колко по успешни и печеливши ще са следващата година. Разбира се всичко това потвърдено от графиката на LCD-то до тях. Имах чувството, че и на тях дори им е скучно докато обясняват.

Стигането до зала 23 включваше преминаването през няколко улици и парк с готини фонтанчета и след около 20тина минутки ходене започна Осъмнеса наречен Intel Extreme Masters и всичко около него!

Рано сутринта 10:00 се играеше за 3то място на Quake Live.
Получи се доста интересен мач между Spar1e и strenx. Французина взе първата карта доста неубедително и с интерес чакахме да започне следващата карта. На нея играта започна с преднина за Spar1e и може би около 5-6 минута водеше 14:4, но за съжаление позволи на французина да се върне в мача и се стигна до допълнително време от 120 секунди при резултат 16:16. Strenx надделя и взе и втората карта с резултат 18:20. И логичното се случи на последната карта „Bo5“ strenx победи заслужено с 9:1 и така с общ резултат 3:0 взе 3то място с награден фонд от $2500.

След това по програма на мейн стаиджа започна нещото наречено League of Legends, това ни даде време да поразгледаме какво предлагат Razer, MSI и всички останали, който бяха в зала 23.


Започнахме с обвиъс чоиса – скромния щанд на Razer, в който можеше да се пробва целия SC II геар (бел. на Strangera – подробното ми ревю на SCII периферията е тук), от които не останах впечатлен. На компютрите наоколо имаше доста хора, които се опитваха да цъкат и да показват колко са добри на SC II, WOW и Tron (the game). Най-интересното нещо на щанда определено беше Razer SwitchBlade (бел. на Strangera – превюто ми на Razer Switchblade е тук).


На мен ми се стори доста малко, което може би ще бъде и най-големият му плюс, но се съмнявам, че нещо с големината на мишка и сменящи се бутони ще привлече хората за сериозен гейминг.
След това се натъкнахме на доста интересно спортно съоръжение наречено „RoboKeeper“. Поредното готино творение на Интел. 🙂 Снимките говорят за себе си, а докато бях там (10тина минутки) никои не успя да вкара гол на Киипара!

ЕА представяха новото си заглавие „Shift 2 Unleashed“ и честно казано, ако с играта идваше подобен сетъп доста хора биха се позамислили за закупуване, но уви. На 3 монитора играта изглеждаше впечатляващо.


Имаше доста време до SC II финалите, така че решихме да разгледаме и другите зали. И така пред нас се оказа “CeBit sounds!“. На входа те посреща сцена с 2ма французи, които много ентусиазирано размахват Йо-Йо-та и зад тях 3ти французин си миксираше музика. След бърза обиколка осъзнахме, че “саунда „ липсва доста осезаемо или просто сме дошли в грешното време. Леко разочаровани тръгнахме да търсим нещо, което ще ни хване окото и не след малко попаднахме на щанда на IBM, на който за разлика от повечето други щандове нямаше само хора с костюми седящи до LCD-та с месечния отчет. Имаше доста информация за един от най-готините проекти правени на скоро от IBM aka Watson и хора обесняващи какво и как. 🙂 Също така IBM представиха новите си Клауд решения и огромно количество сървари. Но може би това беше един от най-впечатляващите визуално щандове.

Имаше и доста WTF моменти в някои от залите. Организаторите, за щастие бяха решили да сложат всички китайско-тайландски щандове представящи мишки, клавиатури, зарядни, разклонителни, слушалки и странно изглеждащи спиикари на едно място. Не знам как постигат това, но за 90 % от хората на тези щандове, английският беше доста чужд и следователно комуникацията трудна. Стоката, която имаше по рафтовете беше в огромни количества и готова да залее европейският пазар!
Покрай всички тези щандове видяхме доста нови падове и адски много 3D. За съжаление Apple отсъстваха и не можахме да видим новият Ipad2.

Докато обикаляхме Moon-glade (Австралия) пропусна шанса да влезе в борбата с корейците за първо и второ място (след загуба от Ace).
Беше време за SC II финалите, на които щяхме да гледаме двама корейци (Ace vs Moon), желанието ни да видим европейци, които имат склонността да rage quit-ват нямаше да се сбъдне (бяха отпаднали още в първи кръг), но и корейският финал не беше лош, 😛 а Day9 и TLO се справяха отлично с коментара 🙂

Ace vs Moon, IEM Finals
Round 1, map: Delta Quadrant
Доста позната карта и стандартно начало и за двамата състезатели. Moon не избърза с Hatchery-то и го пусна около 20та дрона, а през това време Ace подготвяше 3-gate пуш с Blink Stalker. Недостатъчното скаутване доведе Moon до мисълта за DT-та и се появиха няколко spore crawler-и. След пускането на няколко скрити пилона по картата и завършването на Blink, Ace доста уверено пушна с 10на Stalker-и. Но Зерга отблъсна атаката доста бързо с много си спиидлинги. Това даде на Моон пълен map контрол и необезпокоявано време за дронване. Ace реши, че трябва да експандне след като не можа да нанесе желания dmg с първата атака. Moon разбра, че протоса скоро няма да излиза от базата си и смело експанда на голда от неговата страна. След Lear-а последваха Spire и Hydra den, протоса отговори с два Stargate-а, от които започна да прави доста Phoenix-и. След четвъртия експанд за Moon последва и решителната битка, това се случи при популация 93/153 в полза на зерга. Ace претърпя първа загуба от началото на турнира, което си беше доста впечатляващ факт. 0:1
Round 1 Replay

Round 2, map: Lost Temple *Epic*
На до болка познатият ни LT играчите се spawn-аха на двете най-близки позиции. Moon реши да не експандва и откри с газ и spawning pool на 14. За разлика от него Ace експандна на нейчаръла си и започна да блокира входа си. При това положение, зерга трябваше или да последва експанда на Ace или да пробва някакъв one base all in. Бърз Lair и Nydus Network. Започнаха да изкачат Nydus-и из базата на Ace. След няколко неуспешни опита със спиидлинги, Moon пробва и с хидри, но точно тогава се появиха и 4те гейта на Ace. Протоса изравни серията. 1:1
Round 2 Replay

Round 3, map: Blistering Sands
Отново видяхме бърз експанд за протоса и спиидлинги за неговия опонент. Последва доста агресия от страна на Moon, който разруши backdoor-а на Ace и разполагаше със свободен вход към мейн-а на протоса. Ace реши, че ще жертва мейн-а си и се съсредоточи върху защитата на нейчаръла си и правенето на Void Ray-ове. Moon беше на един Queen от победата, ): Ace поведе 2:1 .
Round 3 Replay

Round 4, map: Scrap Station
Бързи експандове и за двамата играчи. Moon пусна 3тия експанд доста рано и се готвеше за дълга макро игра. Последва първата битка с Хидри и Phoenix-и. Категорочно спечелена от зерга. Ace навакса бързо изоставането си след първата битка и прибави няколко Колососа към армията. Протоса загуби доста лошо и последната битка. 2:2
Round 4 Replay

Round 5, map: Xel’Naga Caverns
С играта си в последния рунд Ace показа, че е по-добрият играч. Но поведението му доказа точно обратното. На няколко пъти между рундовете посочваше купата, която се намираше между тях и с доста доволна усмивка показваше, че е негова. Това нямаше как да се върже с цялата корейска идеология за SC. 3:2
Round 5 Replay

Ace си тръгна като победител с $13,000, Moon остана втори с $6,500, а Squirtle взе $4,000 за третото място.
И накрая малко nerd chills:
Me and Day9

P.S. Ако нещо не ви е допаднало, може да ме хате-нете тук: n.angelov at yahoo.com

 
5 коментара

Публикувано от на 13 март, 2011 в Пътеписи, Games, Need For Speed, Quake, Razer, Starcraft

 

Етикети: , , , , , , , ,

5 отговора на “Пътеписи: Николай Ангелов за CeBIT ’11

 1. tester

  13 март, 2011 at 21:05

  Поне оправете датата. Все още не е Април а и изложението всяка година е Март 🙂

  Харесвам

   
  • Strangera

   13 март, 2011 at 22:18

   Аууу как обичам като някой напише „поне оправете еди какво си“ все едно, всичко останало е счупено. НИЕ ИДВАМЕ ОТ БЪДЕЩЕТО ВЕ МОМЧЕ!

   PS: Иначе мерси, че ми обърна внимание. Датата е фиксната, а явно и двамата с автора сме блеяли нанякъде. 😀

   Харесвам

    
 2. tester

  13 март, 2011 at 23:23

  Не съм казал че е зле или нещо такова. Но когато някой е вложил старание подобна глупава грешка изглежда все едно го е написал отгоре отгоре.

  Харесвам

   
  • Strangera

   13 март, 2011 at 23:35

   Не си го казал, но изречението ти звучи точно така. 😉 Не ми се изпада в семантични спорове, ама ако е вложил старание, няма как да го е написал отгоре отгоре, тоест е доста очевадно, че това е грешка допусната по невнимание или инерция. 😉 От там нататък, спора е излишен. 😛

   Харесвам

    
 3. syndbg

  14 март, 2011 at 13:03

  Day9 е сипер пичага 😀

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: