RSS

Blizzard vs. Valve – s**t got serious!

10 февр.

Bring out the Popcorn!

През 2010-та година, по време на BlizzCon, Blizzard съвсем любезно „заплашиха“ Valve да внимават какво се опитват да направят с DOTA името… тогава нещата останаха само в сферата на разменените любезности но изглежда, че в края на миналата година Blizzard са предприели следващата стъпка.

Според тези документи, на 16 ноември 2011 г, Blizzard са подали иск в тамошното „патентно ведомство“ имащо за цел да забрани на Valve да регистрират марката DOTA. На ttabvue.uspto.gov може да разгледата и останалите документи (включително отговора на Valve) и реално погледнато, ще почакаме поне половин година докато ведомството се произнесе, а цялото нещо спокойно може да се проточи и през 2013 г…. тоест ще ядем пуканките доста дълго, но е факт, че крайния резултат може да е доста неприятен… особено за Valve.

Съвсем хипотетично ще е доста кофти, ако прези 2013 г, когато DotA 2 вече ще е излязла, да се окаже, че Valve нямат права над името.

И отново, както казах и в оригиналния си пост – няма нищо забавно в това две от малкото компании все още поддържащи PC гейминга „да си вадят очите“, но е факт, че и двете страни имат доста сериозни претенции по темата, т.е…. това със сигурност не е последния пост по темата.

Via. neogaf.com

Колажа по горе е направен от картинки взети от groverelectric.com и kotaku.com

 
23 коментара

Публикувано от на 10 февруари, 2012 в Dota 2, Games, Heroes of the Storm, MOBA

 

Етикети: , , , , , , , ,

23 отговора на “Blizzard vs. Valve – s**t got serious!

 1. Emil Djulianov

  10 февруари, 2012 at 10:17

  Аз не знам защо Valve изобщо се захвана със тая дота :\

  Харесвам

   
  • Strangera

   10 февруари, 2012 at 10:19

   Еми най-вероятно:

   Харесвам

    
  • NitrousX

   10 февруари, 2012 at 12:05

   Историята всъщност е доста интересна, и противно на това което от доста време се списва в тоя блог не е заради пари…

   Двама от главните дизайнери (не се сещам имена в момента) били големи фенове на DotA и решили да се възползват от постовете си в една от най-големите гейм компании за да се свържат с IceFrog (който за доста DotA фенове е своеобразен гуру) и да получат достъп до бетата на следващата версия на картата. IceFrog естествено доста се зарадвал, и веднага им отговорил. Във взаимните им разговори станало ясно, че той иска да превърне играта в нещо доста по-голямо и грандиозно(макар че единственият мод който може да се мери с DotA e CS), но това било невъзможно поради ограниченията които налагал WC3 engine. Двамата пичове от Valve директно отишли и попитали чичо Гейб дали би дал зелена светлина на взаимен проект с IceFrog за направата на собствена DotA игра с нов енджин, лоби система, ранкинг и тн.(абе отделна игра). Тъйкато Valve винаги са се славили с това, че работят със модинг обществото и независими разработчици(ако не знаете освен CS и Portal е бил първоначално indie игра на малко студио което после Valve купува), а и защото самият Гейб бил запален по играта, те предложили на IceFrog работа, и при единственото условие той да е lead designer той приел.

   Не казвам, че Valve не искат/няма да изкарат пари от играта, нормално е хората влагат много време и усилия. Но да се ръсят подобни „весели простащини“ без човек да е направил елементарна справка е поведение достойно единствено за РС мания, а тук съм останал с впечатление, че „корпоративния блогър“ има малко повече класа и не му отива… ма кък да е….

   Харесвам

    
   • Strangera

    10 февруари, 2012 at 14:10

    Хахахах да и за това решили да кръстят играта DOTA 2… Просто от фенщина, не от нещо друго. И да знаем, че това е „официалната история“. За протокола, „гуру-ту“ ти IceFrog не разви ли идеята си няколко пъти… под различни форми, при различни компании? (това е реторичен въпрос).

    Между другото чудя се кое е по-забавно, бясната ти фенщина или факта, че упорито отричаш, че в основата на проекта са именно паричките. Както и да е, това не е от голямо значение – бих искал да ми покажеш къде в този блог „от доста време“ се списва, че DOTA 2 е проекта направе само за пари, защото оставам с впечатление, че многократно съм писал по-темата… а такива изказвания от моя страна са правени само в коментарите към една статия за Blizzard DOTA, и искам да проверя, да не би да съм почнал да ръся „весели простащини“ на сън без да имам ясен спомен за това.

    В края на дена обаче, темата е делото което Blizzard са завели срещу Valve, така че любезно ще те помоля, ако имаш желание да разказваш на някого исторята на DOTA да го правиш някъде другаде. Аз по темата не съм писал, защото… въпросната не ме интересува.

    Пък ако Meja те дразин… сори, аз съм и фен и не виждам проблем да публикувам клиповете и в личния си не корпоративен блог.

    Между другото Portal не е проект на малко инди студио, а идея на група студенти наричащи себе си „Nuclear Monkey Software“ и Valve не са ги „купили“ а са им предложили работа. Нека да правим поне елементари справки преди да пишем неща а?

    Харесвам

     
    • NitrousX

     10 февруари, 2012 at 14:41

     Т’ва за „корпоративния блог“ беше майтап, ама гледам го прие нещо по друг начин(даже и не разбрах какво ми отговори). Второ – от всички MOBA, най-малко съм фен на DotA или IceFrog – просто се дразня като гледам неадекватни коментари. Трето, както се установи – IceFrog никога не е работил с други фирми освен Valve по DotA проект, само е дал съгласието си на някой компании да направят подобна игра (S2). И накрая – смешно е очевидно ти да ми правиш предложения за елементарни справки, а за фенбойщина е направо позорно. Коментара го написах защото някой всъщност попита защо Valve правят DotA и това е версията която се лансира, сега това че не съвпада с твоето мнение не го прави „не на мсято“.

     „упорито отричаш, че в основата на проекта са именно паричките“

     „Не казвам, че Valve не искат/няма да изкарат пари от играта“

     Щом си казал…
     –––––––––––––––––––––––––––––

     Жалко е че и двете фирми стигнаха до тук. Това трябваше да е преди всичко „битка“ между това колко интересни са двете игри, и колко голямо къмюнити могат да създадат, а не съдебно дело за търговска марка…

     Харесвам

      
     • Strangera

      10 февруари, 2012 at 14:54

      Първо – май не само това за корпоративния блог не разбра нали?
      Второ – и аз се дразня на неадекватни коментари вервай ми. Ама напоследък наоколо изобилства от такива.
      Трето – т’ва умишлено го пропускам.

      И накрая – Ако просто беше написал трактовката си на исторята защо Valve правят DOTA 2, всичко щеше да е чудесно. Никога не съм имал проблеми с чуждите мнения, не зависимо дали съм съгласен с тях или не. Когато обаче продължиш с малоумни нападки, сравнения и подмятания не може да очакваш това да бъде толерирано и/или адмирирано.

      Интересно ми е също и защо предложението ми да си правиш елементари справки което е отговор на твърденията ти, че някой не е направил такава въпреки, че той не е казал нищо по темата е смешно, но подозирам, че тука ще ти стане твърде объркано за това приключвам до тук…

      Харесвам

       
      • NitrousX

       10 февруари, 2012 at 15:16

       Хахахах ами така е бе, какво да се прави прост и необразован съм, глупаци братче напоследък изобилства от нас. „Подмятането“ ми накрая сега като го чета, наистина не е много коректно, но не съм искал в никакъв случай да е обидно или офанзивно – просто се увлякох в момента…

       Както и да е, навън грее слънце, пия хубав чай, утре е важен ден и не ми се влиза в пререкания с който и да е…

       Харесвам

        
 2. FrostyNinja

  10 февруари, 2012 at 10:20

  Интересно, ще следим развитието на тази така интригуваща ситуация 😀

  Харесвам

   
 3. Ikarus

  10 февруари, 2012 at 10:56

  ДОТА 2 бездруго е фантастична тояга, така че няма да е загуба особена

  Харесвам

   
 4. syndbg

  10 февруари, 2012 at 11:34

  Нали правата за DotA са на самите създатели, а не на Blizz?
  Все пак щом IceFrog ги има, а той работи за Valve, значи това прави Dota2 напълно легална.
  Btw Marto – sad face http://www.tomshardware.com/news/Activision-Blizzard-Diablo-3-Action-RPG-PC-Gaming,14674.html 😦
  Fuck Activision

  Харесвам

   
  • Strangera

   10 февруари, 2012 at 11:45

   Не разбира се! DotA е мод за Warcraft III: Reign of Chaos а съвсем логично според EULA-та на играта всичко свързано с мода е собственост на Blizzard \точка 8 и 9 от документа\.

   PS: Наистина ли си изненадан от новината за забавянето на диабло? И какво точно са ти направили активижън в случая? 😀

   Харесвам

    
 5. NitrousX

  10 февруари, 2012 at 11:40

  Valve си кръщават играта D0TA 2 и готово. Напоследък доста се разочаровам от пдеалско-корпоративното отношение на Blizz BTW.

  Харесвам

   
 6. Deathwalk

  10 февруари, 2012 at 13:35

  Valve не могат да имат каквито и да било претенции към франчайза ‘Dota’. Тя си чиста собственост на Blizzard, те са поели доста глупав риск като са решили да си кръстят играта така. Blizzard са задължени да си търсят правата относно интелекутална собственост от този вид, иначе могат да загубят правата си върху нея. В края на крайщата, сигурно ще има някакво обещетение.

  Харесвам

   
  • Strangera

   10 февруари, 2012 at 14:13

   Именно.

   Освен ако все пак Blizz не решат да се правят на големи гадове де… Въпреки, че за мен из начално смисъла на думите им беше – не ни пречете да си правим DOTA игра, и ние няма да Ви правим проблеми, а все пак ако Valve успеят да патентоват DOTA бранда, накрая ще се окаже, че близ трябва да плащат обещетение, което би било доста тъпо.

   Харесвам

    
  • NitrousX

   10 февруари, 2012 at 15:30

   В правото има една сентенция: „Не всичко законно е морално, и не всичко морално е законно“

   Според EULA на WC3 editor, Blizz в действителност притежават всички авторкси права върху името DotA. Въпреки това играта която те разработват (Blizzard DotA) е твърде различно по МНОГО неща от предшественика си, и доста от хората които в момента играят „единицата“ прецениха че не това е тяхната игра. От друга страна имаме Valve които в момента работят с един от хората допринесъл най-много за развитието на този жанр игри върху нещо което всички хора които играят единицата са съгласи, че това ще е тяхната игра. В случая това от което негудувам е не че Blizz „цакат“ Valve, а че реално най-много „цакат“ къмюнитито. Ако наистина на тях им се даде патента за това име, нищо не пречи от утре Blizzard DotA, да се прекръсти на DotA 2. И вероятно имат законовите парва това да стане, НО ако Blizz наистина са фирма която поставя доброто на геймърите пред лични финансови изгоди и тн. нямаше да се стигне до тук… уви…

   Харесвам

    
 7. Ikarus

  10 февруари, 2012 at 15:40

  Толкова наивен пост скоро не бях чел.

  И дота 2 е страшна тояга, пак ще повторя. Дори за тоя тип игра е тояга:)

  Харесвам

   
 8. Ikarus

  10 февруари, 2012 at 15:45

  Мерси:)

  Харесвам

   
 9. Like

  10 март, 2012 at 6:05

  Strangera, толкова елементарно момче си, просто жалко, че би трябвало поне малко от тия игри дето играеш да си станал по-интелигентен ?! …
  Говориш за фенове на Valve и т.н., но ти си най-големия такъв на Blizzard. Няма лошо – почитай си тая боклукчарска компания, която наистина освен за пари – за друго не мисли и пагубно се е устремила надолу. Като искаш да си толкова компетентен (поне ти, че другите идиоти явно не четат изобщо) – си намери по-добра актуална информация по въпроса и тогава спори с NitrousX.
  И естествено, че Blizzard нямат НИКАКВИ права над името DOTA и ще изгубят това дело, плюс, че на Valve им е все едно.
  Ще се спукат от яд Blizzard, че не ги бива въобще в днешно време и всички конкуренти им дишат във врата.
  Играй си тая тъпня SC2 и жив и здрав !
  Знам че сега следва остроумен изблик от страсти от твоя страна, но изобщо не мисля да ти влизам в блога повече, нито да чета подобни ГЛУПАВИ СПОРОВЕ. Напълно безсмислени.

  Харесвам

   
  • Strangera

   10 март, 2012 at 6:10

   Супер. 😀

   Харесвам

    
  • syndbg

   10 март, 2012 at 11:21

   http://t.qkme.me/353esz.jpg – сериозно
   Опитваш се да кажеш нещо интелигентно, а единственото нещо, което правиш е да храниш другата марка и привържениците на нея.

   Директно взето от EULА на WC3 World Editor-а.
   Paragraph 9: Pursuant to the EULA, Blizzard grants to the user, subject to the terms of the EULA, a limited, non-exclusive license to install Warcraft III and the World Editor on his or her computer, use the game for noncommercial entertainment purposes, and distribute Warcraft III mods to other users via the Battle.net game service. Warcraft III’s EULA clearly specifies that all underlying intellectual property rights in and to Warcraft III are owned by Blizzard: “All title, ownership rights, and intellectual property rights in and to the Program and any and all copies thereof (including, but not limited to, any titles, computer code, themes, objects, characters, character names, stories, dialog, catch phrases, locations, concepts, artwork, animations, sounds, musical compositions, audiovisual effects, methods of operation, moral rights, any related documentation, and `applets’ incorporated into the Program) are owned by Blizzard or its licensors.
   Paragraph 10: The EULA prohibits the use of Warcraft III or the World Editor for any commercial purpose without Blizzard’s prior written consent. In addition, the EULA restricts any distribution of “New Materials [defined as modifications of Warcraft III created using the World Editor] on a stand-alone basis… through any and all distribution channels, including, but not limited to, retail sales and on-line electronic distribution without the express written consent of Blizzard.

   Аз разбирам, че това, което Blizz правят не е никак честно за създателите на мода и въобще цялото community, но който е решил да прави нещо с World Editor-а, да е чел EULA.

   Харесвам

    
   • Strangera

    10 март, 2012 at 12:07

    Няма смисъл брат. То си личи, че тоя младеж не търси дискусия. Той просто е решил, че е добра идея да влезе и да нахрани -> че по никакъв начин не е от полза за скромното ни комюнити -> решението му да не влиза повече в блога може само да ни радва. 😀

    Да не говоирм, че преди няколко месеца същия индивид твърди в коментарите си, че Blizzard са „богове“ а Valve са „лайнари“ и Dota 2 е „ЕPIC FAIL“. Та просто Obvious troll is obvious и ignor, ignor.. 😀

    Харесвам

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: