RSS

Ревю: ROCCAT KONE[+]

10 дек.

Преди известно време реших, че няма да е лошо да разцъкам обстойно и някоя от мишките на ROCCAT и съответно експедитивно успях да се докопам до ROCCAT KONE[+] [159 лв.]. Следват впечатленията ми. 🙂

Roccat Kone[+]

Както обикновено започвам със съдържанието на кутията:

Както споменах и във видеото от към форма KONE[+] се оказа изключително приятна. Мишокът е по-голям от така любимата ми Razer Mamba, но без да го има оливането на Logitech G600. Формата е така направена, че задната част е по изпъкнала и съответно пасва доста добре в дланта. В общи линии (и ще ме извините за поредната асоциация с друг бранд) мишока ми напомня на наял се Imperator и съответно пасва в ръката ми перфектно. Лично на мен ROCCAT KONE[+] ми е страшно удобен, така че GJ Roccat. 🙂

От към дизайн – ROCCAT KONE[+] изглежда доста добре, като за това помага и интересната подсветка на мишката, представляваща две ленти съответно в ляво и дясно. В горния и долния край на въпросните ленти, има по едно LED-че което може да се препрограмира от софта, да свети в какъвто цвят ви е кеф.

Съответно може да си създавате доста интересни цветови миксове, което определено е приятно. Както виждате от скрийншота на софта, опции има бая, така че освен цветове, може да слагате различни ефекти, и т.н. Абе шаренийка. Естествено някои комбинации от цветове се получават доста по-успешно от други, но определено приятна опция с голямо поле за експерименти. Светлините могат да се използват и за нещо друго, но за това ще ви разкажа по-късно.

Единственото, което не ми харесва е пластмасата на самата мишка, която… на пръв поглед изглежда евтино. В действителност това надали е така, и след продължителна употреба намирам повърхността за особено приятна, просто съм се поразглезил и съм свикнал мишките да излизат напред с някакви мега, хипер, ултра, гига покрития, а това просто изглежда… обикновено. От друга страна обаче, въпросното събира доста по-малко прах от другите ми мишки, което е много приятно (като си снимам Мамба-та от близко и направо се плаша).
Kone-Plus-and-Mamba-01

Като казах прах – както знаете аз имам 2 котки, които разбира се окосмяват всичко по пътя си. По някаква неясна и мистична за мен причина, крачетата на ROCCAT KONE[+] успяват да съберат доста по-малко косми отколкото другите ми мишки, което е… GG.
ROCCAT KONE[+] e Cat-Proof, което е фрийкинг оусъм. 🙂 За илюстрация, ето малко снимки на крачетата на Kone-то и една на Mamba-та ми. 😀

Това, за съжаление, не се отнася за кабела, който, разочароващо, е просто гумиран, а не с някакъв тип текстилна оплетка… нещо, което съм свикнал да приемам за стандарт при геймърските мишки. За щастие, за сега Мако \мъжката ми котка, която обича кабели\ не проявява интерес към него. Въпреки това, никак нямаше да се разсърдя ако пичовете бяха сложили оплетка на кабела. 🙂

От към бутони, KONE[+] има… бая. Разбира се имаме стандартния ляв и десен клик. Бутоните там са удобни, и… кликат, както би трябвало да кликат. Продължаваме нататък със скрола, който освен напред и назад, може да се мести и наляво и дясно, и разбира се да се натиска. Интересното при него е, че е доста грапав, и когато го въртите имате чувството, че карате колело по павета. Това, на пръв поглед, странно усещане, обаче има и своята полза, а именно – няма как да направите повече или по-малко скролирания, отколкото са ви необходими. A.k.a. скролът е ръбав, но и ужасно прецизен.

Зад скролът са разположени два бутона, които по подразбиране се ползват за смяна на DPI-а на мишката. Въпросните са доста назад, така че да не могат да се натиснат инцидентно, но съответно и са… трудни за натискане. 🙂 Най-общо казано, ако искате да ги натиснете без да си вдигате ръката от мишката, ще трябва да направите доста сериозна гимнастика с показалеца си.

Пред скролът също има бутон…, който по подразбиране е Windows бутона. Въпросният все едно е направен да се натиска след като завъртите скрола напред. Т.е. плъзвате си пръста по скрола и го цъквате, което подозирам, че някой креативен индивид ще намери за доста полезно. На мен лично, специално това копченце ми се струва малко излишно и поставено там… просто за да го има.

От ляво, мишокът също има два конфигурируеми бутона, които са не чак толкова удобни, колкото ми се искаше, но на тях може да се мапва една доста приятна опция, наречена „EasyShift“, която на практика е идентична с G-Shift-а на Logitech, но без безумното усложнение, до което довежда добавянето на още един бутон.

Kone-Plus-and-Mamba-Side

Идеята е, че когато натиснете EasyShift бутона, всичко останали копчета на мишката, могат да бъдат програмирани на нещо друго. Например – ако натиснете скрола надясно, това е… скрол на дясно. Ако задържите EasyShift и натиснете скрола надясно обаче, това е команда „следваща песен“ и т.н. Разбира се, всичко това е напълно конфигируемо от софта, където нещата са доста семпли и нагледни:

От към сензор, мишока разполага с 6000DPI PRO-AIM LASER SENSOR, който се справя изключително добре, и също така е оборудван с всичко, което се очаква от една модерна мишка – опция за отделна настройка на DPI стойностите по X и Y, lift off дистанция и калибриране към различни типове мауспади. Сензорът работи наистина отлично и подозирам, че дори и най-капризните от вас ще останат доволни от него.

За капак, от долната страна на мишката има капаче (това, което не успях да отворя в ънбоксинга и заради което бях толкова фрустриран), 😀 под което може да си нареждате тежести. В комплекта са включени 4 части по 5 грама, съответно при желание може да правите мишока с до 20 грама по тежък.

Толкова по дизайна и външния вид на мишката – въпросната е много удобна, лазерът е супер, като критики съм склонен да отправя по адрес на кабела и към част от допълнителните бутони, въпреки че EasyShift успява да компенсира голяма част от последната ми критика. 😛

Сега, нека погледнем софта – на пръв поглед въпросния ми се стори доста разхвърлян, но след кратко вглеждане и „вникване в материята“ открих, че е доста удобен и реално почти всичко е изсипано на екрана и е доста лесно достъпно.

Само да отбележим – софтът поддържа 5 профила, като всеки може да си има отделен цвят, DPI настройки и т.н., и да се пуска ръчно, автоматично с някоя програма и прочие.
По днешните стандарти, 5 профила не е особено много (въпреки, че надали ще ви трябват повече), но плюсът е, че всичките се запазват директно в мишката.

На първия таб ще видите всякакви основни настройки на мишката – чувствителност, DPI степени, скорост на скрола, скорост на „странични скрол“ и double click настройка.

Следват табовете за бутоните и цветовете, скрийншоти, от които, може да видите по-горе. Особено интересен обаче е advaced control табът.

Там може да настройвате различни степени на чувствителност на мишока по X и Y, да калибрирате сензора спрямо повърхността, да определяте lift-off дистанцията, и дори да променяте pointer speed-а (реално това е windows настройката за скорост на мишката). Polling rate-а също се определя от тук, но най-забавната част идва при… Sound Feedback-а. Реално погледнато, ROCCAT KONE[+] може да ви… говори. 🙂 След като включите Sound Feedback, може да настроите мишока да Ви сигнализира при смяна на профил, DPI и увеличаване и намаляване на звука. „Говоренето“ става през аудиокартата на компютъра Ви, и е… доста дебилно. 🙂 Ето видео:

Аз честно казано бих предпочел просто адекватна on-screen индикация, но и така става. 😀

Update/support е „служебния“ таб с инфо откъде да си свалите нов фърмуеър за мишката, нова версия на драйвъра и т.н.

В общи линии, от към софт мишока също се справя доста добре, като единственото дразнещо нещо е факта, че въпросния е… покъртително бавен. Не знам, дали не е някакъв бъг при мен или си е така по принцип, но в момента аплайването на нови цветове примерно отнема около 35+ секунди, което просто не подхожда на мишка с кабел. Това и ограничението от 5 профила. Всичко останало е на 6.

But… there’s one more thing!

Ако освен Kone[+] имате и Roccat Isku (също 159 лв.) двете устройства могат да… комуникират едно с друго. 🙂 Не се шегувам, нещото се казва ROCCAT TALK FX и изглежда така:

В общи линии нещото много прилича на светлинната индикация в SC периферията на Razer, но с тази разлика, че може да работи в много игри, а не само в StarCraft II. За съжаление, не можах да намеря списък на игрите поддържащи ROCCAT TALK FX, а и нямаше как да пробвам екстрата, понеже нямам Roccat Isku (Искам ИСКУ?!) :D, но… на хартия звучи забавно. 🙂

В заключение – предвид цената от 159 лв. [ozone.bg] Roccat Kone[+] определено е една доста приятна мишка. Въпросната има някои дребни неща, които със сигурност могат да са по-добри, но като цяло е много приятен продукт. Ако въпросния Ви пасва като форма, определено хвърлете едно око и няма да съжалявате.

+ в момента всяка мишка на ROCCAT закупена от ozone.bg, върви с подарък ROCCAT шапка (а самата шапка, можете да видите в ънбоксинга ми на ROCCAT Apuri, тук). 🙂
shapka

За протокола, от съвсем скоро, ozone.bg предлагат и Roccat Kone XTD, което на практика е ROCCAT KONE[+] но с леки подобрения (още по прецизен лазер, доста по-як скрол, по-издържливи бутони, кабел с текстилна оплетка и прочие екстри) така че, ако решите да си взимате KONE, задължително погледнете и него. 😉

PS: Извинявам се за кофти снимките, но по време на писането на ревюто, Strangerka-та не беше налична да ми наснима нещата, и трябваше да се спасявам сам. 😀

 
5 коментара

Публикувано от на 10 декември, 2012 в Ревю, Хардуеър, ROCCAT

 

Етикети: , , , , ,

5 отговора на “Ревю: ROCCAT KONE[+]

  1. Veni

    10 декември, 2012 at 11:59

    Интересното при него е, че е доста грапав, и когато го въртите имате чувството, че карате колело по павета. ROFL. Иначе много приятно ревю 🙂

    Харесвам

     
  2. Анонимен-971

    10 декември, 2012 at 13:37

    ле стренджура ирл дат асс снимкъ – http://store.picbg.net/pubpic/7A/43/74651c528a197a43.jpg

    Харесвам

     
  3. JesusBlack14

    10 декември, 2012 at 20:17

    Когато бях в чужбина и си купих Императора 2012, всъщност тествах и Roccat Kone. Eвалата на магазина, че беше извадил по една геймърска мишка от всеки модел или марка навън, за да се види колко е удобна в ръката на различни хора. Подкрепям мнението, че на усещане е като тлъст Император, но в крайна сметка скрола, фактът че не е Razer и това, че нямаше улейчета за пръстите ме прогони към Императора. Иначе мишката е хубава, цената й също 🙂

    Харесвам

     

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.