RSS

Aliens: Colonial Marines първи впечатления…

13 февр.

… и най-близкото нещо до ревю което ще получите от мен за тази игра.

Smile_alien_glompbymisteringo2moПомните ли AvP2? Помните ли първата мисия с маринката и ужаса който изживяхте когато влязохте в онази тъмна стая от която се чуваха викове… и видяхте три лазерни точки на пода пред вас? Помните ли напрежението когато моушън тракъра писукаше но… нищо не идваше от никъде? Тъмните коридори, и писукащият тракър… откъслечните звуци, тъмните коридори… писукащия тракър… И рефлекса да стреляте панически по всичко което издаде шум? Чувството, че сърцето Ви ще изхвърчи ако още някоя тръба с въздух се пръсне някъде. И изведнъж – елиеънчетата излизат, от всякъде. Налазват като вълна от ужас… а вие можете само да стреляте и да се надявате всичко да свърши колкото се може по бързо, и да не се окаже, че някъде зад вас има шахта. ТОВА БЕШЕ истинската Alien игра. И това е нещото… което няма да видите в Aliens: Colonial Marines.

Вчера поиграх около час и малко (мисля първите 3 мисии) от Aliens: Colonial Marines и съм готов да споделя първи впечатления от играта. След това смятам да я зарежа, и да си я дойграя… някой път, след като приключа всички други заглавия които съм планирал да играя (значи приблизително около лятото на 2015-та).

Aliens: Colonial Marines е… посредствена. И това е най-доброто което мога да кажа за нея!

ACM 2013-02-12 20-02-26-83

За да илюстрирам какво точно е счупено в играта, ще Ви преразкажа за първата ми срещу с Елиънчетата в нея (естествено, ако не сте я почвали следващия абзац съдържа спойлери) – вървя си аз по сумрачния коридор, и намирам колегата войник „залепен за стената“ чакащ някое фейсхъгърче да го прегърне. Разбира се тръгвам да го откачам от стената, и „изненадващо“ от някъде изкача елиън. Разменяме няколко любезности (той се опитва да ме целуне, аз не отвръщам на любовта му и се опитвам да го застрелям) и черния слузест убиец се скатава някъде из слузестите коридори. Моушън тракъра пиука панически, аз съм опрял гръб до стената и чакам всеки момент да бъда атакуван от някъде. Да ама не… След като играта любезно ми изписа – „Намери ксеноморф и го унищожи“ осъзнах, че не пришълеца е хищника в случая. Съответно извадих моушън тракъра и го използвах за да локализирам врага (КОЙТО СЕ КРИЕШЕ ЗАД ЕДНА КОЛОНА) и просто… го застрелях. Не беше никак впечатляващо, нито драматично. Просто кратък (и не особено точен) откос от упор. И според мен тази първа битка илюстрира какво точно е не работещо в Aliens: Colonial Marines. Ролите са разменени, а играта просто не е страшна. От там нататък вместо играча да се страхува от пришълците, пришълците трябва да се страхуват от него и всичко се превръща в един безмозъчен екшън в който ксеноморфите дори не си правят труда да предоставят някакво предизвикателство. През първите няколко мисии въпросните просто идат на талази директно пред мерника Ви и това е.

Няма я Alien атмосферата, няма го чувството на обреченост, няма го ужаса. Благодарение на лошо скриптиране и кофти дизайн решения, играта фейлва дори в това да ви изплаши с „БУ моменти“ (завивате зад ъгала и някой казва БУУУУУУУ). В началото например (още преди първата среща с елиеъните) играча бива запознат с хора накачени по стените и използвани за „излюпването“ на слузести гадинки.

Това става по следния начин – „драматичен коридор“, „драматична музика“, „напрежение“… и изведнъж умиращия/умрелия човек на стената:
ACM 2013-02-12 20-07-19-90

Е да де, ама не. При мен нещата се случиха така – коридор, драматична музика (аха, явно ще се случи нещо), нагнетяване на атмосферата… и нищо. Драматичната музика спря, а аз седя и гледам някакви слузести стени пред мен без да разбирам за какво беше драматизма. В следващият момент се завъртам на ляво и виждам споменатия по-горе нещастен войник. Проблема е, че играта е фейлнала в това да насочи вниманието ми към него, и аз не съм го видял тогава когато е трябвало да го видя.

От там нататък нещата протичат горе долу идентично. Моушън тракъра казав пип (дори няма нужда да го вадите) и след малко от някъде идват пришълци, или… лоши хора. BTW най-скандалното е, че в тези първи нива които играх, битките с хора бяха една идея по интересни от битките с ксеноморфите (вдф). Това се дължи на факта, че ксенотата обикновено просто изкачат пред мерника Ви, докато хората се крият зад разни кашони и ви стрелят, и играча има опция да пообиколи и да ги застреля в гръб и т.н. (някакви жалки наченки на тактика). Доста е тъжно.

Като заговорих за противниците – AI-то е отегчително. Това което ме издразни особено много е, че на няколко места видях следната случка – вървим си аз и рандом компютърно управляван войник от нашите, като бота върви няколко метра пред мен. Изведнъж от някъде се излива вълна пришълци, които подминават вървящия пред мен съотборник като пътен знак… и се наливат директно на мен. Което разбира се е добра новина за чакащата ги в ръката ми помпа. Вместо да се изсипят от всякъде и да стресират и двама ни, те просто подминават бота и идват директно за мен. ЗАЩО?!

За протокола, като казах лошо скриптиране и тъпо AI, вчера попаднах на видеото Aliens: Colonial Marines – Pacifist Mode. Според автора му, това е нивото ‘One Bullet’ на ‘Hardened‘ нивото на трудност… а ситуацията е тъжна:

Сега, не е като да не сме виждали и други, доста по големи игри (CoD:BO) в които някой да минава през ниво без да изстреля нито един изстрел (клик), ама не е фън цялата тая история. 😦

Друго нещо което ме подразни ужасно много… е музиката. Не знам дали това е музиката от оригиналните филми (понеже доста голяма част от звуците в играта са взети от филмите) или отделно решение, но на първите няколко нива забелязах, че в драматичните моменти саундтрака преминава към нещо което повече би подхождало на епизод на Том и Джери от колкото на Alien филм. Може и да издребнявам, но мисля, че за пръв път в дългогодишната ми геймърска кариера, ми се случва да попадна на игра в която музикалното оформление откровено да ме дразни.

Няма как да не спомена и „гениалните“ диалози в играта…
ACM 2013-02-12 20-49-20-33
Коментара е излишен, всеки които я е пробвал ще ме разбере.

Честно казано, единственото нещо което не можа да ме ядоса в Aliens: Colonial Marines е графиката. 😀

Да, на моменти въпросната е фрапиращо ниско резолюционна:
ACM 2013-02-12 20-03-08-91
ACM 2013-02-12 20-04-14-20
И като цяло изглежда като нещо подходящо за заглавие от преди 5-6 години, но за мен графиката не е толкова важна а и този елемент в играта е… поносим. BTW това, че играта ми е капната на 62 кадъра и не мога да я пусна на 120Hz МЕ ПОБЪРКВА!!!

Между другото, докато играех играта дори успях да открия едно нещо което ми хареса…. В един момент героя ни е в един тунел между двата кораба, и става експлозия (btw само аз ли не намерих много смисъл в това защо персонаж рандом се самовзриви с граната). Има драматично срутване на неща, и героя ни започва да се катери по „стената“. Във всяка модерна игра, тази сцена щеше да бъде „Quick Time Event“ в който играча щеше да е принуден безподобно да помпа рандом копчета, за да може героя му да се покатери. В Colonial Marines този участък беше просто нещо което гледате спокойно без да се набирате по клавиатурата… и това ми допадна много (защото мразя QTE-та). 🙂

Както казаха и по-горе, в най-добрия случай можем да наречем Aliens: Colonial Marines посредствена игра. Да, очакванията ми бяха огромни… Все пак се хайпвам за това заглавие от 2008!!!

И да, Gearbox и Ранди (които продължавам да харесвам въпреки всичко) 😛 са ужасно виновни за това. Не само защото играта им не струва, ами защото през годините не спряха да обясняват как това е Играта, и въпросната била супер вярна на историята и така я допълвала, че даже щяла да направи Alien 3 по-добър филм. Не съм стигнал достатъчно навътре, за да мога да отсъдя дали това наистина е така, но базирайки се на някой ревюта които четох (polygon.com) – не е. И не, не ме интересува дали играта е разработена от Gearbox или от Nerve Software и TimeGate Studios. Вашето име (Gearbox) е там, и вие сте длъжни да отговаряте за качеството на продукта които изкарвате. За много от нещата в DNF си затворих очите защото там концепцията беше различна. За Aliens: Colonial Marines обаче не мога. И не виждам как сладкодумния Ранди би могъл с чиста съвест да оправдае това. Защото заглавието им е една кофти игра която просто не става… камо ли да добавя нещо ново към така или иначе ужасно пре-експонирания Alien сетинг.

В края на Metacritic поста ми за играта (btw актуалната оценка на PC версията е 44/100 на базата на 20 ревюта) казах, че ако не сте фенове няма смисъл да пипате играта, а ако сте… ще ни е тежко. След като поиграх малко, искам да ревизирам мнението си на… Не зависимо дали сте фенове или не, НЕ ПИПАЙТЕ играта. За мен, за Alien вселената Aliens: Colonial Marines е геймърския еквивалент на Prometheus* a.k.a. нещо което бихме искали да забравим, и за което ми се иска да се преструвам че не се е случвало.

*Това го казвам с две уговорки – ако не друго Прометей поне беше красив. Aliens: Colonial Marines не е. И за разлика от Прометей който все пак хареса на някой хора, няма големи шансове Colonial Marines да допадне на когото и да е. 😀

Та ако храните топли чувства и спомени за Alien вселената – по добре не си разваляйте вкуса с „Колониалните марини“…

За финал искам да кажа, че съм СУПЕР възмутен, че за този част и нещо прекарани с играта не видях нито един по сериозен бъг, защото изглежда, че ако не друго поне бъговете в нея са забавни:

 
19 коментара

Публикувано от на 13 февруари, 2013 в Alien, Ревю, Games

 

Етикети: , , , , , , , , , , , ,

19 отговора на “Aliens: Colonial Marines първи впечатления…

  1. Strangera

    10 април, 2013 at 20:04

    Ахахахха, дори пач не могат да пуснат като хората – Aliens: Colonial Marines patch re-released on Steam after being pulled http://www.vg247.com/2013/04/10/aliens-colonial-marines-patch-re-released-on-steam-after-being-pulled/

    Харесвам

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: