RSS

Ревю: NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC

16 юни

Преди няколко дни при мен пристигна „FIREBIRD“ – къстъм NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC (на кратко NVIDIA GTX PC) сглобено от MOST Computers, за което планирам да Ви разкажа в следващите редове. 🙂

NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC (1)

Идеята на въпросната машина, е че е сглобена според изискванията на NVIDIA и на теория представлява перфектното „entry level“ гейминг PC. Аз винаги съм смятал, че част от чара на PC гейминга е сам да си подбереш частите и да си сглобиш PC-то, но не всеки човек има нужните познания/време/желание да прави подобни неща. Точно тук, на дневен ред идват вече сглобените конфигурации като тази, която ще разгледаме сега.

Първо, ето ънбоксинг видеото:

Преди да преминем към хардуера и тестовете, нека да поговорим за външния вид на компютъра. Първото, което ще забележите, е че машината ползва къстъм BitFenix Phenom Micro-ATX кутия (оригиналната е тук). Тази кутия сама по себе си е доста компакта, а NVIDIA версията определено изглежда доста добре.

Кутията е висока едва 34 см и широка около 24.5. Дължината е 36.5. За референция, ето снимка до моя Fractal Design DEFINE R3.

Power и restart бутоните, плюс 2 USB 3.0 порта, и допълнителните изходи за микрофон и слушалки, се намират на десния панел. Позицията на въпросните портове не е на най-удачното място на света (особено, ако компютъра Ви седи на земята), но ако решите да си го държите на бюрото би трябвало да сте ок. Разбира се, отзад си имате стандартните портове. Отгоре имате лесна за махане мрежа, която Ви осигурява бърз поглед към „вътрешностите на компютъра“.

Финалните щрихи на кутията са под формата на приятни зелени кантове отстрани, NVIDIA отличителни белези и т.н..

Кутията няма място за DVD/CD, което обаче не би трябвало да е проблем за никой (аз лично си имам външно DVD, което ми се налага да ползвам около… веднъж на 2-3 години).

Конфигурацията идва с два 120mm вентилатора – един на задния панел изкарващ въздуха навън, и един на долния панел. Това, плюс вентилаторите на видеото, процесора и захранването създават доста приятен въздушен поток в кутията. Като казах въздушен поток, ето резултатите след около 30-тина минути „мъчения“ с Small FFT’s теста на Prime95:

Prime95

И blend теста:
Blend

При видеото, максимума които успях да достигна беше 71 градуса – 15 минути burn-in 1080p benchmark-a (2354 points) и след това регулярни 1080p bench на FurMark v1.13.0.0.

FurMark test

Ето онлайн резултата – клик.

Това, което ми направи впечатление, е че страничния капак, който окачих няма метални „кукички“ които да влязат в самата кутия и реално разчита само на винтовете, което е малко странно, но отново не е проблем под каквато и да е форма.

NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC (10)

Откъм хардуер машината е със следните спецификации:
Процесор: Intel Core i3 4130 на 3.4GZ;
Дъно: ASUS H81M-A /1150;
Памет: 2x4G DDR3 1600 ADATA;
Видео: PALIT GTX750TI STORMX OC 2G D5;
Хард: 1T Seagate Barracuda 6G/7200/64M;
Захранване: TERMALMASTER 500W

Както споменах и във видеото, 750TI е страхотна видео карта, защото вади съвсем прилична производителност, не е особено скъпа и е изненадващо компактна. Освен това, тази карта ще Ви позволи пълноценно да се възползвате от всички екстри идващи с GeForce Experience, което повярвайте ми, си е голям плюс.
Ниската консумация на ток пък позволява цялото PC да е доста енергоспестяващо, което е приятен плюс.

NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC (13)

Цената на цялото това удоволствие е едва 976 лв [MOST Computers], което пък трябва да Ви дава ясна представа защо смятам въпросната конфигурация за доста интересно „entry level“ гейминг решение.

До тук добре. Преди да преминем към истинските тестове обаче, трябва да отворя и една скоба за споменатия по-горе GeForce Experience.
GeForce Experience е програма работеща с избрани NVIDIA карти и предоставяща поредица от екстри:
1. Game optimizer – една от основните функции на „експириънса“ е възможността програмата автоматично да намира оптималните (за вашата конфигурация) настройки на игрите, които играете. Или казано с други думи – няма нужда да се чудите дали е по-добре да пуснете FXAA или SSAA и т.н. Просто натискате копчето и настройките са правят „сами“.

GeForce Experience_optimize

Когато NVIDIA обявиха тази екстра аз не бях особено ентусазиран – все пак, „аз ги разбирам достатъчно, за да няма нужда някаква система да ми казва как да си настроя игрите“. 😀 След време обаче открих, че препоръчителните настройки, които Experience-а предлага обикновено са на около 98% идентични с това, което аз успявам да си настроя сам (което доказва, че съм много добър нали…). Съответно логичния въпрос, който си зададох беше – добре де, що си губя време да си настройвам като мога да цъкна „клик“ и всичко ще се оптимизира само. 😀 Другия тънък момент, е че NVIDIA постоянно актуализират настройките и взимат под внимание нови драйвъри и пачовете на игрите (ако те нанасят някакви промени), нещо което аз обикновено не бих следял сам. Eкстрата е още по-добра за хора, които не са съвсем запознати с различните технологии, защото.. еми настройките се правят сами и няма какво да ги мислите.

2. Записване и стриймване на геймплей – за мен най-силния момент свързан с програмата е, че тя Ви позволява безкрайно лесно да записвате и стриймвате геймплей и то без това да се отразява на производителността на машината Ви. Това е възможно благодарение на хардуерен H.264 encoder вграден в актуалните GeForce карти. Няма да навлизам в излишни детайли (можете да видите първоначалните ми тестове и различните възможности за записване тук), но имайте предвид, че екстрата наистина е незаменима;

3. Автоматично актуализиране на драйвърите и настройките Ви

4. Stream-ване на игри към NVIDIA SHIELD

Та да, съвсем логично NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC-то прави всичките тези неща без да се замисля… 😀

И така – време е за тестове. За целта съм подбрал няколко актуални (и не толкова актуални игри), с които планирам да видя как ще се справи машината. Използвам Windows 8.1 Pro, GeForce Experience 2.1.0 и актуалните по време на писане на тази статия видео драйвъри – 337.88.

Провеждам тестовете с предложените от GeForce Experience настройки на игрите (където те са налични), като единствено, спирам Vsinc-а (където въпросния е включен), защото ограничава кадрите. Ако играта има вграден бенчмарк – ползвам него, където няма, използвам реален геймплей като измервам производителността с бенчмарка опцията на Fraps.

Първо, любимия ми синтетичен бенчмарк:
• 3DMark. Резултатите там са както следва:
Fire Strike v1.1 – 3937
Sky Diver v1.0 – 11197 (този тест уж не е валиден, понеже 3DMark още не са валидирали NVIDIA драйвъра… нищо че при другите тестове драйвъра е ок).
Cloud Gate v1.1 – 11564
Ice Storm v1.2 – 102832

Подробностите са тук – http://www.3dmark.com/3dm/3293157

• Batman: Arkham Origins – използвам вградения бенчмарк.

Настройките:
Batman Arkham Origins

Резултатите:
Min – 46 FPS
Max – 125
Avg – 74

BatmanOrigins 2014-06-15 14-20-34-43

• GRID 2 – вградения бенчмарк.

Настройки:
GRID 2

Резултати:
Min – 58.18
Max – 71.70
Avg – 58.18

• Metro: Last Light – тук резултатите бяха незадоволителни, така че проведох няколко теста.

Настройките:
Metro Last Light

Резултатите:
– Вградения бенчмарк:
Min – 1.62
Max – 69.25
Avg – 23.00

Бенчмаркът се провежда в така наречената „сцена D6“.

MetroLL 2014-06-15 14-46-09-73

В общи линии всичко беше наред… докато не почнаха да се взривяват неща. Тогава кадрите и NPC-тата просто… умират. 😀 За това реших да засека и малко реален геймплей. Първи измерих кадрите в базата в първото ниво. Като цяло множеството NPC-та не се отразяват добре на фреймрейда. Това е сцената, записана с GeForce Experience докато тествам:

А това са резултатите:
Min – 16
Max – 24
Avg – 20

След това засякох и кадрите в първата реална мисия, където NPC-тата са значително по малко а кадрите… значително повече:

Min – 23
Max – 78
Avg – 45.987

Разбира се, след изключване на разни графични екстри, играта става играема, но при препоръчителните настройки нещата не са ок.

• Tomb Raider

Настройки:
Tomb Raider 2013

Резултати от бенчмарка:
Min – 58
Max – 92
Avg – 74.9

TombRaider 2014-06-15 14-36-08-70
И то с реалистична коса 😀

• Watch_Dogs – тази игра си няма вграден бенчмарк, така че засичах кадрите с FRAPS. Локациите, на които го направих бяха две „Digital Trip“ мисии и малко free roam геймплей.

Ето настройките:
Watch_Dogs

И съответно резултатите (докато тествах записвах геймплея с GeForce Experience):

Spider Tank:

Резултати:
Min – 17
Max – 60
Avg – 41

Madness:

Резултати:
Min – 29
Max – 45
Avg – 37

Free геймплей (btw ЕГАТИ здравата кола):

Резултати:
Min – 27
Max – 45
Avg – 35.3

• Battlefield 4

Настройките:
BF4

Тъй като вградения бенчмарк в играта не ми вдъхва много доверие, проведох няколко ингейм теста. Първо си спретнах малко „състезание“ около Test Range-а в играта, а след това пострелях с хеликоптер.

Състезанието:

Резултатите:
Min – 79
Max – 105
Avg – 94

Хеликоптера:

Резултатите:
Min – 64
Max – 100
Avg – 86

• DOTA 2 – за дота, използвах любимия ми „измислен“ тест. Пускам се със скелета срещу ботове. Отивам до средната кула (mid or feed)… и умирам от нея. Раждам се, отивам още веднъж до среда, набивам чук… и умирам. Глориъс. 😀

Резултатите:
Min – 82
Max – 121
Avg – 99

• HardReset – За финал си пуснах добрия стар „хард ресет“. Тази игра няма профил в GeForce Experience така че за по-сигурно сложих всички настройки на Ultra + Tripple Buffering и FXAA. 😀 Резултатът от вградения бенчмарк беше:

Min – 34
Max – 174.7
Avg – 88.3

hardreset 2014-06-15 14-31-47-04

Относно харда – след като изсипах отгоре около 120 GB игри, пуснах едно бързо тестче с Crystal Disk Mark 3.0.3. Резултатите от Sequential read/write теста са съответно – 158.1 MB/s Read и 126.1 MB/s Write.

NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC (12)

• Заключение – Първоначално бях малко скептичен към NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC-то и то най-вече заради наличието на i3 процесор. В крайна сметка обаче, в днешно време голяма част от „тежките“ изчисления се вършат от видео картата, а 750ti въпреки скромните си размери… няма проблеми със смятането. Реално погледнато, от всички игри, които тествах единствено Metro: Last Light не беше ок, а всичко останало се играеше съвсем нормално. Да, няма да можете да пуснете абсолютно всяка игра „на макс“, но предвид цената на машината тези резултати определено са впечатляващи.

Оставям Ви с драматичен трейлър:

Още за PC-то, тук.

Снимки: Strangerka-та

BONUS:

 
18 коментара

Публикувано от на 16 юни, 2014 в Ревю, Хардуеър, Games, NVIDIA

 

Етикети: , , , , , , , , ,

18 отговора на “Ревю: NVIDIA GTX SMALL FORM FACTOR PC

 1. vslavov

  16 юни, 2014 at 23:18

  Или същата история за 73 лв. по-малко с отделна гаранция за всеки продукт: http://nikem-bg.net/cart/51397p1r49641p1r46463p1r50876p1r49920p1r46943p1r50384p1rf.html
  Само дето на това захранване не бих му поверил ама абсолютно никаква конфигурация. Най-глупаво е да се пести от PSU.

  Харесвам

   
  • Strangera

   17 юни, 2014 at 0:05

   Тц. Тая конфигурация дето си е постнал, не е с Geforce кутия. 😀

   PS: А разликата между цената на кутията която си постнал и обикновения BITFENIX PHENOM MICRO ATX е тамън около 80 лева. 😉

   Харесвам

    
   • vslavov

    17 юни, 2014 at 10:31

    > PS: А разликата между цената на кутията която си постнал и обикновения BITFENIX PHENOM MICRO ATX е тамън около 80 лева. 😉

    Именно. 🙂 50 от тези 80 отиват в истинско захранване (защото да си сложиш thermal master в машината е самоубийство) и пак имаш отделна гаранция за всеки компонент и спестени пари.

    Харесвам

     
    • Strangera

     17 юни, 2014 at 10:47

     Аз пък смятам, че в конкретния случай никой няма да бъде убит или самоубит от конкретното захранване. Гаранция за компонентите имаш така или иначе.

     Иначе реално погледнто пари могат да се спестят и ако вместо в кутия наредиш всичко в щайга от бира… но не това е концепцията в случая. 😀

     Просто в първия си коментар казваш „същата история за 73 лв. по-малко“ което не е вярно. Това е „подобна история за 73 лв. по-малко“. 🙂

     Харесвам

      
     • vslavov

      17 юни, 2014 at 10:55

      Ок, съгласявам се на „подобна със същата производителност“, кутията е различна. 🙂
      Твоето захранване колко струва? 🙂

      Харесвам

       
      • Strangera

       17 юни, 2014 at 11:03

       Моето захранване ми е подарък, така че не знам… но най вероятно е скАпо (Thermaltake Toughpower 750w). 😀 Иначе горната система не иска особено много ток, така че освен ако въпросния TERMALMASTER 500W не се самозапали 😀 не мисля, че потенциалните собственици ще имат проблем. 😀 Поне не и с тези компоненти който са в машината в момента.

       Харесвам

        
       • vslavov

        17 юни, 2014 at 11:20

        Тя машината трудно ще дръпне много повече от 150W, обаче при проблем ако изгори само захранването, ще е голям късмет.
        А твоето си е екстра – просто не трябва да се пести от захранване, евтиното в крайна сметка излиза скъпо. 🙂

        Харесвам

         
  • voxy

   18 юни, 2014 at 9:36

   пропуснал си 30 лв за DVD RW-то

   Харесвам

    
 2. lpmafiota

  17 юни, 2014 at 12:07

  А температурите как са?

  Харесвам

   
  • Strangera

   17 юни, 2014 at 12:24

   Оу снап… Знаех си, че забравям да постна някой от тестовете. 😀 Довечера като се прибера ще добавя резултатите от там.

   Харесвам

    
 3. Strangera

  18 юни, 2014 at 10:17

  Добавени са две бонус снимки 😀

  Харесвам

   
 4. Виктор

  8 юли, 2014 at 19:26

  Здравейте, искам да попитам как мога да си закупя този компютър, помогнете с малко инфо или с линк търсих из гугъл но не намерих нищо за закупуването му…

  Харесвам

   
 5. Kaloian

  12 юни, 2017 at 21:58

  Колко струва този компютър?

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: