RSS

My new PC – Skylake Edition

14 мар.

След много много време, най-накрая дойде време за нов хардуерен ъпдейт a.k.a. нов пост в рубриката [My new PC]. 😛 Модификациите се случиха около почивните дни, но поради множество задачи поствам чак сега. 😉

i5-6600K (01)

По стара традиция, следва описание на старите… и новите компоненти.

• Кутията [old] – навремето, прекарах доста време в търсене на кутия която да отговаря на изискванията ми… и да изглежда добре, така че съм радостен да потвърдя, че продължавам да съм доста доволен от Fractal Design Case Define R3 и без проблеми изсипах новите компоненти в нея. BTW ако искате да научите повече за кутията и Ви се гледат архивни кадри (включително млади Мако и Котко) – ънбоксинг от 2011-та. 😀

• Вентилатори за кутията [new] – когато навремето сглобявах конфигурация, си закупих един допълнителен NB-Blacknoise Silent Pro 140mm вентилатор който е закачен в горната част на кутията (изкарва топъл въздух нагоре, и прави кеф на котарака който обикновено лежи там) който все още е в отлично състояние. Това обаче не можеше да се каже за двата фабрични вентилатора на кутията – 120 мм-трови вентилаторчета на Fractal които имаха нужда от смяна. Съответно двата бели и прашни вентилатора бяха заменени от новички, чистички Revoltec AirGuard 120mm.

Съответно двата AirGuard-а и NB-Blacknoise-а са закачени към контролера на кутията. Единствената ми забележка към новите вентилатори е че идват с бели винчета която е малоумно защото не се връзва цветово с вентилаторите. 😀 За щастие използах старите, които са черни.

• Захранването [old] – за захранване на конфигурацията продължавам да използвам вече античния Thermaltake Toughpower XT 750 W (ей тази легенда) който реално е не от предишното, а от по предишното ми PC (много е старо). Проблема е, че след почистването на кутията и пренареждането на компонентите вентилатора му се разбуча безумно, така че скоро ще трябва да го разглобя за да сменя вентилатора. Лошото е, че ако се наложи да го вадя от кутията (въпросното не е модулно и има страшно много кабеляк) по скоро ще си купя ново от колкото отново да се опитам да събера всичко обратно в кутията. 😀

• Процесор [new] – здравей Intel, сбогом AMD. Предишното ми PC беше оборудвано с епичния Phenom II X6 1090T, но след това AMD така и не успяха да ме спечелят с последващите си модели, съответно тук избора съвсем логично беше – Intel Core i5-6600K.

i5-6600K (02)

Защо не i7? Ако бюджета не беше от значение, със сигурност бих взел 6700K. Тъй като обаче бюджета все пак е фактор, не видях абсолютно никаква логика в това да дам приблизително 200 лева отгоре за i7-ца, при положение че мога да взема i5-ца която да „клокна до смърт“… и да ми останат пари за дъно. 😀
Защо k? Разликата между заключената (6600) и отключената (6600K) версия на процесора е под 50 лева -> не виждам защо някой би си взел обикновения… дори да не планира да клоква.

• Дъното [new] – тук избора не беше никак лесен. Реално погледнато, в средния ценови клас (около 300 лева) разлика между моделите е средно около 10 лева, при горе долу идентични параметри така че въпроса по скоро е… кой цвят предпочитате? 😀 Веднага давам пример – ASROCK (297 лв), ASUS (312 лв), GIGABYTE (320 лв) и т.н. Аз, след дълго мислене все пак реших да дам малко повече пари и да си взема MSI Z170 (374 лв) но за добро или лошо, се оказа че докато умувам бройките при дистрибутора са се изчерпали, така че се върнах на първоначалния вариант – ASROCK Z170. Доста хора не харесват асрок като марка, но аз имам добри впечатления от тях (преди години си смених Gigabyte-а на старото PC с ASRock 990FX Extreme3) така че се метнах безстрашно… А и в биоса има OMG опция!!! 😀

ASROCK--Z170-OMG

Шегата настрана (въпреки че OMG опцията си е истинска) за сега нямам проблем с дъното. Единственото нещото което трябваше да направя е да му ъпдейтна биоса защото старата версия имаше някакви драми с волтажа на RAM паметта която съм си избрал. След като го направих, за сега всичко е чук.

А да, и след като си купих дъното, случайно разбрах, че Asrock имат промо (вече изтече) при което ти подаряват Assassin’s Creed Syndicate, така че… далаверка. 😀

• Охлаждане за процесора [new] – Кой каза overkill? 😀 Принципно, за около 70-тина лева човек може да си вземе съвсем прилично охлаждане за споменатия по горе процесор. Още повече, че i5-цата е значително по хладна (cool got it?) 🙂 от i7-цата. Въпреки тези съображение обаче, си признавам, че бях твърде впечатлен от Noctua NH-D14 така че реших да дам малко повечко пари само и само за да имам метална лепенка с бухалче.

Охлаждането е СКАНДАЛНО яко, и безумно тихо което ме радва особено много. Освен това нямам никакви притеснения, че бъдещите ми оверклок планове ще са достатъчно… хладни.

За заинтересованите, в момента процесора държи около 19-20 градуса в idle и това при положение, че вентилаторите на кутията са пуснати на около 50%, а видео картата си стои на около 30 градуса без каквито и да е перки (нейните въобще не се пускат преди да мина 45 градуса).
При натоварвания – след над 10 часа с Prime95, процесора продължава да си работи на около 40-45 градуса, като за 10-те часа пика беше 49 градуса на първото и второто ядро, но работната температура е средно в диапазона 40-45.

i5-6600K and Noctua NH-D14

В процеса на избиране на компонентите обсъдихме и варианта с водно, но аз продължавам да не съм много голям почитател на технологията.

• RAM [new] – NEED MORE RAM. Тук нещата бяха подобни на ситуацията с дъната. В средния ценови клас – близки цени, минимални разлики в спецификациите… в общи линии избирах по цвят. Мисля че ми се получи:

16GB Kingston HyperX Fury DDR4 2666Mhz

Иначе – 16GB (2×8) Kingston HyperX Fury DDR4 2666Mhz. 😀

• Хардове [new] & [old] – От някакво време операционната ми система се намира на едно скромно Intel 120GB 530 Series 120GB SSD, така че тук промяна не беше необходима. Останалите ми хардове бяха два 1T-тови WD Caviar Green закупувани през 2011-та, така че логично беше време за ъпдейт. Това което направих е да си запазя единия и да го използвам за „Download hdd“ (сериалчета, торенти и т.н. отиват директно там), а за основен сторидж си закупих 4TB WD Blue. 🙂

4TB WD Blue

Принципно в някакъв хубав момент планирам да си взема M.2 SSD, но това ще се случи на по късен етап (бюджетни съображения).

• Видео карта [old] – последния компонент от системата ми е видео картата. Аз от вече доста време ползвам ASUS Strix GeForce GTX 960 (2GB) така че на този етап реших, че няма смисъл да подменям. Да, факт че картата е лек bottleneck на системата, ама за сега нямам проблем с игрите, а и вече имам картата така че няма сми да набивам още милиарди за 970-тка (разликата в цената е колосална). Варианта е в някакъв момент да си взема още една за SLI, но ще видим (не съм много голям фен на SLI системите). Иначе ако трябваше СЕГА да си купя карта, най-вероятно щях да се напъвам за 970-тка.

И горе долу това е. Като изключим малко нерви с Windows 10 и разбиранията му по адрес на видео драйвърите, за сега съм доста доволен от резултата. Дотата върви на пушка 😀 Tom Clancy’s The Division и новия Tomb Raider са чук и т.н. Чакам Quantum Break (само заради това си сложих Win 10 вместо да остана на 8.1) и Doom. 😉

 
32 коментара

Публикувано от на 14 март, 2016 в Хардуеър, Games

 

Етикети: , , , , , , , ,

32 отговора на “My new PC – Skylake Edition

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.