RSS

Max Payne – ревю на филма

18 окт.

Агррррррррр! )**^$*%($%*(*#(@^%(@! АААААААААААААААОгтагжа. Извинявайте.

Още една сълза за филмите базирани върху видео игри.

Не искам да се отплесвам в празни приказки, за това ще карам направо – филма е средна работа. А трябваше да бъде нещо много повече 😦

Действието във филма, се развива почти паралелно, с действието в първата Max Payne игра. Разликата е, че сценарият е доста променен, за съжаление не към особено добро. Честно казано, не знам, какво разбира един човек който не е играл играта, когато гледа филма, но като чета разни ревюта навън – очевидно не много. Крещи се, че сценарият бил безсмислен, не ясен и не разбираем. Аз пък, го разбрах перфектно… само че доста ясно осъзнавам, че това което присъства в играта, е много пъти по-добър, от това в филма.

Не знам кога, Холивуд ще осъзнае, че в днешно време има много игри, който имат много по задълбочен сценарии и герой, от колкото голяма част от филмите им. Все пак, в една игра имаш 6, 8, 20, че и повече часа да разкажеш една история. А в филма имаш час, два, максимум три.
Успокоявах се и от факта, че по сценария работи Сам Лейк, който е писал този за двете игри. Другият сценарист, е тотално неизвестният – Бо Торн. За съжаление, общата им работа не е особено впечатляваща. Разлики с оригинала има много, някой са за добро, но повечето са към лошо. Чувството е, като че ли, че някой е хванал историята на играта, откъснал е две трети от сценария и го е хвърлил, а после е запълнил липсващото със собствени измислици. Пример?
В играта, след смъртта на жена и дъщеря му (уж убита от наркомани тършуващи из къщата им), Макс започва работа в отдела за борба с наркотиците, и се „инфилтрира“ в престъпният свят. По късно обаче бива разкрит, а един от двамата полицай знаещ, че Макс е под прикритие убит. Господин Пейн е накиснат и преследван от всички. Във филма, нашият човек работи в отдела за „студени досиета“ и през свободното си време, трепе отрепки и се опитва да стигне до третият човек който е бил в къщата, при случката със семейството му (в играта ги отстрелва и тримата, още на първата среща).

В играта Пейн, е перфектният пример за човек който просто няма нищо за губене. Там всички го преследват, и смятат за виновен. В филма това присъства, но в по-олекотен вариант. Да той е сам, да полицията иска да го арестува. Да има някакъв неясен мафиот, който иска да го бастиса… Къде e мафията? Къде е банковият обир? Къде са стотиците трупове…

Репликите в филма са малко, и като цяло безсмислени, за това просто не искам да ги коментирам.

Повечето актьори, играят незадоволително 😦 но това може би се дължи, не толкова на способностите им, колкото на липсата на качествени реплики и сценарии. В този ред на мисли, може би най-лошо впечатление прави Лудакрис който въобще не е на място (игралите играта знаят защо). Длъжен съм да спомена и героинята на Мила Кънис (играеща Mona Sax) която е там просто защото фигурира като основен персонаж в игрите, но в филма е… недоразвит, и глупаво използван елемент.

С усмивка ще разкажа и за героинята на Олга Куриленко (която играе сестрата на Мона – Наташа). Та предишният филм, в който госпожица Куриленко се снима, беше Hitman. Отново филмова адаптация на игра. Както там, така и в Max Payne Олга носи червена рокля 🙂 ; И в двата филма лежи почти чисто гола в леглото на главният герой; и в двата филма главните герой я отсвирват.

Олга Куриленко в Hitman

Олга Куриленко в Max Payne

0_o

Най-много обаче, ме издразни… липсата на екшън. Да ма прощават всички, но в този филм трябваше да има нещо много повече от 4 престрелки. Да, не може да затрупаш екрана с трупове, и трябва да имаш място за развитие на историята ама… ЧЕТИРИ ПРЕСТРЕЛКИ?! В филма за Макс Пейн!! Кофти е, защото историята, градира постепенно, и всичко се натрупва лека по-лека (дори твърде бавно на моменти) а вие се подготвяте за кулминацията, в която Макс ще започне да избива хора на слоу моушън… В крайна сметка, когато стигнете до там оставате разочаровани, защото филма свършва 😦
Признавам си, че останах крайно не доволен от екшън сцените. Не че са фатално лоши, но като се замисля за играта (а това е неизбежно) и ми става смешно… Щото ся ще си пусна оригиналният Макс Пейн, и още на трейнинг нивото, ще успея да „режисирам“ по добра екшън сцена от повечето във филма. А едно, от най-абсурдните и безсмислено използване на слоу моушън в киното, е една сцена в която Пейн се хвърля назад с помпа, и стреля във въздуха. Към края, все пак има известни проблясъци, но както казах тогава филма свършва (а и финала на играта, е доста по-зрелищен).

За сметка на това обаче, атмосферата на играта е пресъздадена доста добре. Някак си чувствате, че това е Макс Пейн. За това ужасно много помага и аудио, или поне част от него.
Какво имам предвид – на моменти, звукът във филма е ужасен. Има една сцена в която Макс Пейн, и бившият му партньор си говорят насред един чудовищен порой. Не знам, как са правили саунда на тази сцена, но ако бяха пуснали и записали душа в банята ми, сигурно щеше да се получи по-добре. Само дето има други сцени, в който звука е като за Оскар. В слоу моушините примерно, положението е просто феноменално (и ужасно близко до играта). Ще чувате как сърцето на Макс бие, и как гилзите се удрят в пода. Как куршумите пробиват повърхностите и т.н. Просто феноменално.
Всичко това е много фрапиращо, защото на моменти имах чувството, че аудиото е правено от двама различни озвучители. Единият гении, а другият пълен олигофрен.

… ох наистина ми е трудно да пиша това ревю. Просто очаквах от филма ужасно много, а получих един продукт които е точно – средна работа. И това ме натъжава, защото знам какво може, и трябваше да се направи с този продукт. И въпреки, че ми е трудно да го обясня с думи, дълбоко в себе си чувствам тъга, за пропиляната гениалност…

Все пак, феновете на играта има и на какво да се усмихнат, защото из целият филм има разпръснати малки елементчета специално за геймърите – Роско стейшън, раг на рок и прочие култови локаций фигуриращи, под един или друг начин. И всичко това прави нещата още по-тъжни…

И понеже това ревю, вече на нищо не прилича, а аз се чувствам емоционално нестабилен, ще ви подхвърля, че въпреки слуховете, след финалните надписи на филма, няма нов трейлър на играта Alan Wake, но пък за сметка на това има леко намекване за евентуалният филм – Max Payne 2. Който най-вероятно зависи, от това колко пари ще докара първият… Тоест, филма Max Payne 2 е под сериозен въпрос. Ако го има, можем само да си пожелаем, някой сериозен сценарист, да се захване с проекта… А и да въвлекат, някой който знае как се правят ешън сцени.

Ако използвам, гейм оценките, който въведох наскоро (клик), мисля, че ще е най-честно да дам на филма Max Payne – 5/10 \На ръба!\:

Въпреки, че ако сте особено големи фенове на игрите (като мен), можете да добавите една единичка (клик).

Твърдо смятам, че сценарият не беше достатъчно добър, и че в филма трябваше да има една идея повече екшън. Препоръчвам гледането му на кино, само за верни фенове на игрите. Другите спокойно може да изчакат двд рип, и няма да сбъркат особено 😦

Ако искате, можете да гласувате за тази статия тук, а аз отивам да си пусна играта за да се успокоя.

Реклама
 
15 коментара

Публикувано от на 18 октомври, 2008 в Ревю, Филми, Games, Max Payne

 

Етикети: , , , , , ,

15 отговора на “Max Payne – ревю на филма

 1. :)

  18 октомври, 2008 at 22:10

  филм по игра!Очаквано разочарование.Нищо ново под слънцето!Предпочитам филма Hard Boiled .Ако не си го гледал-хвърли му едно око!

  Харесвам

   
 2. stranger

  18 октомври, 2008 at 22:12

  Джон Ву е класика, няма какво да коментираме негови произведения 😉

  Харесвам

   
 3. :)

  18 октомври, 2008 at 22:35

  Жалко е обаче,че мовеше да бъде по-добре,много по-добре!
  Жалко и че носи името Max Payne

  Харесвам

   
 4. eldred

  18 октомври, 2008 at 22:47

  Нима някой е изненадан, че филма не струва. Радвам се, че продължавам да си спазвам решението да не ходя на холивудски филми.

  Харесвам

   
 5. stranger

  18 октомври, 2008 at 23:02

  Изненадан – не;
  Разочарован – да.

  И в интерес на истината филма става 😉 което е > от „не струва“. Просто можеше да бъде нещо много повече.

  Харесвам

   
 6. dandio

  19 октомври, 2008 at 0:13

  Абе филма е добър, просто очакванията ти бяха прекалено, прекалено големи. Надали ще видим филм по игра толкова добре и стриктни следващ сценария, поне в близките игри, въпреки че, скоро излиза Гол 3 по Фифа 🙂

  Харесвам

   
 7. dandio

  19 октомври, 2008 at 0:16

  Абе филма е добър, просто очакванията ти бяха прекалено, прекалено големи. Надали ще видим филм по игра, толкова добре и стриктно следващ сценария,какъвто ти искаш. поне в близките години, въпреки че, скоро излиза Гол 3 по Фифа 🙂

  ПС: предния коментар нещо клавиатурата ми… 🙂

  Харесвам

   
 8. stranger

  19 октомври, 2008 at 0:17

  Къде видя стриктно следване на сценария на играта само не можах да разбера 🙂

  Иначе трябва да фана да гледам Goal 2 най-накрая 😀

  Харесвам

   
 9. dandio

  19 октомври, 2008 at 9:16

  Защото примерно Блъд Рейн имаше общо с играта 🙂 Или пък, аз не знам това филм ли го водят или пародия – Дънджънс енд Драгънс. Мисля, че филма най-стриктно спазващ сценарият на игра е Супер Марио Брос 🙂 Та за това, не мисля, че скоро ще има филм стриктно следващ сценария на играта. Дори „Мортал Комбат“, не бе съвсем стриктен. Не знам, ще излиза Пак-Мен анимация, ще видим, може да убие каръка. Иначе с предстоящите Текен и Стрийт Файтър в началото на 2009 ще видим.

  Харесвам

   
 10. SickBoy

  19 октомври, 2008 at 10:32

  Аз ти казах…

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: