RSS

Tron: Legacy – първи впечатления…

09 сеп.

Вчера имах удоволствието да присъствам на специална прожекция, на която бяха показани ексклузивни 3D кадри от Tron: Legacy. Принципно трябваше да отида на прожекцията в София, но тъй като се намирам доста по-близко до Варна 😀 от Forum Film Bulgaria бяха така добри да ме пренасочат към Гранд Мол Варна (за което много им благодаря). 🙂

Набързо ще ви преразкажа какво видях, а впечатленията ми са накрая. 😉 Извинявам се, за евентуалните неточности, но бях зает да гледам, а не да си водя бележки. 😀

Та, преди самата прожекция, една девойка любезно ни прочете сбито обяснение какво точно ще гледаме (гайд за нуубовете) 🙂 и ни даде инфо за технологията използвана за направата на филма. След това си сложихме 3D очилата и се потопихме в света на Tron.

Откриващият кадър беше на Сам, наблюдаващ приближаващият се към него „Recognizer“.

Сам се опитва да избяга, но както сме виждали в трейлъра, парче от пода се издига нагоре и му отрязва всякакви опити за бягство. Естествено, малко след това, той бива пленен от „програмите охранители“, които казват за него „още една заблудена програма“ и го качват на Recognizer-а, а от двете му страни има още заловени „разбунтували се програми“.

Сам се опитва да проведе разговор с програмата от дясно за да разбере какво се случва, но получава само отговора „мълчи, ако искаш да живееш“ или нещо от сорта. От лявата му страна има програма с качулка, а до него – някаква друга, която нервно повтаря „не игрите, не игрите“. Сам пита закачулената програма „какъв му е проблема на тоя“, само за да може оператора да ни покаже как „типа с качулката“ надига глава и се оказва, че половината му лице липсва. Естествено, Сам-и не получава нищо повече от „приятелско“ изръмжаване. В крайна сметка главният протагонист 🙂 спира да се опитва да задава въпроси и се зазяпва в пейзажа на около. Единственото, което успява да отрони зазяпан в инфрасруктурата около него е „Значи в крайна сметка е успял…“ Естествено, има няколко разточителни кадри на гигантската сграда, към която се насочва recognizer-а, пътищата под него и т.н. За друго не знам, ама „пейзажа“ наистина мачка. Превозното средство каца на покрива на сградата и един от пазачите се насочва към най-крайната пленена програма. Поглежда я за малко и казва „препрограмиране“. Действието се повтаря няколко пъти, докато пазача не достига до „нервната програма“. Той я поглежда и казва „игрите“. Програмата без личице също бива препрограмирана, а когато Сам се опитва да обясни, че е станала грешка, получава само отговора „Игрите“. Програмите (и Сам) биват свалени от recognizer-а и поведени на някъде. Нервният тип успява да се „отскубне“ от охраната и с викове „изтрийте ме сега, изтрийте ме“ се хвърля от една от кулите и красиво се раздробява (на битове) в една гигантска перка, доста етажи по-надолу (очевидно „Игрите“ са нещо мнооооого лошо). Сам бива „завързан“ на някакъв асансьороподобна платформа и свален във вътрешността на сградата. Озовава се в тъмна, но доста просторна стая и асансьора го „пуска да слезе“. В следващият момент, в ъглите на стаята се активират 4 програми… от женски род, облечени в плътен бял латекс (бухаха) и носещи невъзможно високи обувки с остри тогове. 4-те мацки обкръжават Сам и… ъмм, активират нещо като лазери намиращи се на върха на показалците им и започват да разрязват дрехите на Сам (въпреки опита му да обясни, че дрехите му си имат цип). 🙂
След това, всяка една от тях започва да взима различна екипировка и да я слага по Сами. Докато това се случва, едната мацка се обръща към очевидно най-старшата (Siren Jem) и казва „той е различен, усещам го“. За пропусналите, това е Siren Jem:

Дрехите, които Сам получава, имат ултра хай тек вид, светят в синьо и изглеждат мнооого добре. Последната част от екипировката, която Сам получава е… диск за идентичност (Identity Disc).

Докато върви „ритуала по предаването на диска“, женски глас обяснява на Сам, че диска е много важен и всичко, което научи и т.н., ще бъде записано на него. След като екипирането му завършва (а от всичко струи епик куулнес), четирите мацки отново се насочват към ъглите на стаята и се деактивират. Преди Siren Jem да се изключи, Сам я пита какво се очаква да направи и получава отговор „Да оцелееш“. В крайна сметка, той продължава към отворилата се в края на залата врата и се озовава в нещо като стъклена стая. Докато се опитва да види какво има от другата страна, цялата стая започва да се издига нагоре, а наоколо се чува тътен породен от наличието на огромна тълпа. Следващият кадър ни прехвърля към Castor, който с шоуменски маниер казва нещо на диджея (не помня точните думи), гласящо най-общо „време е за шоу“.

В следващият момент виждаме, че диджея всъщност са „роботите“ от Daft Punk, които почват да „забиват“. Отново виждаме стъклената „клетка“ на Сам и разбираме, че всъщност тя е част от по-голяма платформа, а от ляво и от дясно има още стъклени „клетки“, в които има други играчи в различни цветове. Платформата излиза от тунела и се озовава над наистина огромна арена. Под звуците на Дафт Пънк, кадъра преминава към китка от различни сцени, показващи различни аспекти на филма. Има „Lightcycle“-и, дискове летящи през екрана, светлини, програми разпадащи се на битове… абе красота баце. Естественото, ембеламитчана реплика от трейлъра „Не съм баща ти“ и т.н. Малко след това грубо бяхме осветени от лампите в киносалона и със съжаление разбрахме, че прожекцията е свършила.


Когато навремето Джеймс Камерън и компания решиха да покажат избрани кадри от АВАТАР, доста преди премиерата на филма (клик), си помислих, че трябва да си доста убеден в качеството на продукта си, за да си позволиш такова нещо. Не че периодично не се правят такива неща на разни изложения от типа на PAX, но да наемеш кино салони по целия свят и да покажеш 15 минути от филм, който излиза след 3 месеца… в 3D, еми смела постъпка е. Е, вчера беше ред на Джоузеф Косински и компания да ни покажат колко са им големи претенциите… ии ОГРОМНИ СА. Фен съм на Tron от ранна детска възраст, въпреки това, когато видях първите трейлъри от Трон: Заветът, не бях особено впечатлен. Не че кадрите не бяха интересни, даже напротив…, но нещо не можах да схвана смисъла от това защо нещото трябва да е в 3D, а не в класически формат (нагледахме се на л***а с етикет 3D, така че ми е простено да съм мнителен). След като изгледах 10-те минутки (или там колкото бяха), които ни показаха вчера, обаче разбрах… за разлика от много други филми, Трон изглежда ОТВРАТИТЕЛНО красиво в 3D. Подобно на Аватар, въпросната перспектива не е натрапваща се, а само допълва атмосферата по един чудесен начин. А „китката“ от кадри в края на прожекцията пък, семпло ми махна главата, що се отнася до визуално излъчване. Косински наистина е успял да създаде един невероятен, истински виртуален свят, и да, ТОВА Е начина, по който света на Трон трябва да изглежда през 2010 година. 😉 Още от първият трейлър на филма, ми беше ясно, че на 17 декември ще съм в някое кино Арена. Както казах, единственото ми притеснение беше „има ли смисъл от това 3D“. И въпреки, че 10-те минути не показаха почти нищо, чак толкова драматично от към 3D ефекти, нямам съмнение, че това е правилният формат… защото филма просто няма да е същия в 2D. Ако имаше опция да си купя билети още сега – щях да съм го направил. Заслужава си!

Иначе освен визуалната част откъса намекна, че ни очакват и много усмивки и лек приятен хумор, и разбира се… екшън, много екшън. И оранжеви и сини цветове. И раздробени програми. 😉

Благодарности на Форум Филм България за поканата, и чакаме 17 декември. 😉

 
7 коментара

Публикувано от на 9 септември, 2010 в Превю, Филми, Tron

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

7 отговора на “Tron: Legacy – първи впечатления…

 1. gogo.7

  10 септември, 2010 at 9:24

  Бих добавил и така бленуваната периферия на рейзър.Жалко само, че видях рекламата в сайта на арена 1 ден след крайния срок и не можах да се регистрирам за „томболата“.В чужбина никакви томболи няма, само тука е тая простотия.

  Харесвам

   
 2. Aди

  15 октомври, 2010 at 19:01

  Обявили специална 23 минутна прожекция на филма във киносалноните в цялата страна на 28 🙂

  Харесвам

   
 3. Alex

  16 декември, 2010 at 18:18

  Мога ли да ви помоля нещо който е гледал филма да ми пише на email – [REDACTED]

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: