RSS

За GDC и Gamescom ’11

23 сеп.

Преди известно време, господин Константин a.k.a Конса 🙂 имаше възможност да посети както GDC ’11, така и Gamescom ’11 и предложи да напише няколко реда с който да ви разкаже за случилото се там. Аз естествено се съгласих, и ето че… „малко“ по-късно, сме готови да представим на вашето внимание, скромното текстче на KoNs-а. Надяваме се да Ви е интересно, приятно четене. 😉


Пътуването мина спокойно. Имаше лека турболенция над Германия, но не беше нещо особено. Времето беше облачно и валеше леко от време на време, но като цяло – топло и приятно.

Първият ден на GDC започна много обещаващо, с лекцията на Neil Alphonso (Нийл Алфонсо) – работил върху Brink и Lead Designer в Splash Damage. Той ме разби с обясненията за всичките системи, които имат в играта, по-специално фрий рън системата и изкуственият интелект. Направили са A.I-то да се адаптира към играча и начина му на игра. Другото любопитно нещо, е системата за free run и как, нивата са пригодени да се играят с или без нея. Той каза, че повечето хора са играли играта просто като обикновен шутър.

Следващото яко нещо беше лекцията на Tanya Jessen (Таня Джессен) от Epic games.

Като цяло ми направи впечатление, на тазгодишното GDC, че много от големите издатели и разработчици на видео игри дават доста големи проекти на малки студиа, базирани в Европа. Такъв е случаят и с Bulletstorm. Въпросната Таня е продуцент на играта, която е разработена съвместно от Epic games, базирани в Северна Каролина(САЩ), и People Can Fly – базирани във Варшава (Полша). Лекцията беше много интересна, защото представи взаимоотношенията на американска с европейска компания, както и проблемите произтичащи от това – основно културните различия и начина на работа – при едните и другите. Таня е прекарала около 6 месеца в Полша, а после се е върнала в САЩ, служейки като посредник между двете компании. Това, според мен, е била трудна задачка, имайки предвид различните виждания на европейци и американци. Тук смятам, че тя се е справила изненадващо добре, защото е съумяла да се пребори с повечето проблеми, като двете компании са успели да се сработят идеално. Резултатът много добре се вижда – Bulletstorm е сполучлива игра и получава високи оценки.

Наистина епичен keynote направи президентът на Epic Games – Mike Capps (Майк Капс). Той разказа малко от историята на компанията, която се е казвала Epic MegaGames при основаването й. Общо взето, говори доста за идеологията им и начинът, по който правят игрите. Беше особено изненадващо когато разбрах, че следват идеята „Take extra time to polish“. Mike Capps съобщи още, че Епик работят върху 5 нови игри, които ще са за РС, както той се изрази, цитирам дословно: „Epic is a PC company“.

Един легендарен човек, създателят на Ultima, Richard Garriott (Ричард Гариот) разказа за епохите при разработването на компютърните игри. Първият период е през 80-те години, когато всеки играе сам. Следващият – епохата на MMO-игрите, когато всички играят заедно, последван от новата епоха, разбира се – на игрите за мобилни устройства и социални мрежи. Самият Garriott е създал нова компания, която разработва именно такъв тип игри. Много от разработчиците се ориентират към този пазар. Важното за мен беше, че имах честта да говоря с него преди да започне с лекцията си. Съвсем случайно го видях, докато си търсех място да седна, и реших да ида да поговоря с него. Той ме посрещна с усмивка, и с радост отговори на въпросите ми. Казах, че съм му голям фен и му се възхищавам, и той много се зарадва. Разбира се, разказа ми за Космоса :), и колко е яко там.

Друга забавна лекцията се водеше от Tameem Antoniades (Тамиим Антониадес), който е един от основателите на Ninja Theory. Той ме зашемети с това, което каза и с нещата, които правят там. Цялата идея затова, как правят motion capturing на хора, и как всичките сцени от играта се изпълняват от актьори, направо ме смая. Например, Heavenly Sword и Enslaved са правени изцяло така. Всички персонажи са изиграни от истински живи и дишащи хора, и резултатите са уникални. Разбира се, гениалният Анди Серкиз допринася много за това – той прави мега добра роля в Enslaved (игра, която силно препоръчвам). Другото невероятно нещо, специално в случая на Enslaved – имат солидно разработено back story. Това е така наречената Story Bible, в която се записват всякакви правила за света, който се създава за играта. Enslaved се развива през 2128 година, а има написана история от 2017. Това е огромен период от време, и хората са си направили труда да измислят всички важни събития от 2017г. до момента, в който започва играта. Това мен просто ме разби.

Crytek също ще правят игри, следвайки Free-to-play модела. Явно и за тях, това е бъдещето. Представиха новата си игра, Warface, която е именно по този модел. Направиха много добро разделение на хората, които играят такъв тип игри:
– 90-95% са овцете, които играят и я харесват, но не навлизат в дълбочина и няма да дадат пари за нея;
– 4-9% са вълците – истински фенове на играта, които я играят в дълбочина и са готови да дадат пари за нея – за да спестят време, а не да си купуват „козметични“ екстри;
– 0-1% са китовете – богати хора, готови да дадат много пари. Искат да имат всичко веднага, и за малко време да постигнат максимално много в играта.
Лично на мен, Warface не ми се стори особено добра. Като цяло, хората се ориентират към free to play-игрите. Много от разработчиците говореха само за това, и явно се ориентират именно към този модел на работа. Оставам си фен на нормалните игри с кутийки и диск вътре.


Моето заключение е, че повечето разработчици започват да използват free-to-play-модела и да правят игри за браузери, мобилни устройства и социални мрежи. Лично аз смятам, че в това има бъдеще въпреки, въпреки че не харесвам този тип игри. Друго интересно нещо е, че много японски франчайзи се дават на европейски студиа. Пример за това са:
• Castlevania: Lord of Shadow разработена в Испания от Mercury steam
• Silent Hill: Downpour разработвана в Чехия от Vatra games
• Devil May Cry разработвана в Англия от Ninja Theory
Цялото изживяване беше невероятно, срещнах се с много интересни хора и научих много полезни неща.

Това беше интересното от GDC, сега ще разкажа малко и за gamescom. Разбира се, едно от основните, мега яки неща там, беше силното присъствие на Blizzard. Имах възможността да поиграя StarCraft2: Heart of the swarm. Играта ми се стори същата, но разбира се, има доста нови неща. Имаше 2 налични мисии, но заради ограниченото време минах само едната. Интересното е, че всъщност, Кериган е с вас на бойното поле и е нещо като „Hero unit“, подобно на героите в „WarCraft 3“. От това, което хванах като история, май Кралицата на остриетата ще се бори отново за контрол върху зергите, но нямам повече информация и не мога да бъда сигурен в това. Това което видях е – имаше някакво място, подобно на палубата на Хиперион, където Кериган се съветваше с 2 зергски същества, едното беше, както то се изрази: „сянката на Кериган, когато е била Кралицата на остриетата“ – това го разбрах като „лошото ми аз“. Другото същество е някакъв съветник, който не разбрах точно какъв е, но ми даваше информация за мисиите. Като цяло, играта ми се стори същата, с изключение на това, че Кериган се позлва като „hero unit“.

Другото мега яко нещо беше, Диабло 3. Играта е невероятна! От това, което видях, просто бях изумен. Геймплея е доста приятен. Взели са Action Bar-а от WoW, което е много хитро решение според мен, защото може да сложите до 10 скила на него и да сте мега смъртоносни. Аз играх с магьосница (Wizard), която имаше 2 скила, а малко по-късно получих още 1. Единият беше познатата на всички Frost Nova, а другия представляваше малък взрив около магьосницата. Комбинацията замръзване и после взривяване се оказа доста забавна, защото доста впечатляващо да изтребих ордите от демони. Набързо прегледах целите дървета със скилове – бяха много. Забелязах някои познати скилове от предната игра, които може би ще присъстват отново, но рабира се, няма как да знаем. Геймплеят е доста плавен, може да прекарате много време, изтребвайки демони. Много добра идея са орбовете, които падат докато избивате врагове. Тези орбове пълнят кръв, което допринася за плавния геймплей. Докато играх, ползвах поушънки в доста крайни случаи. Междувременно събирах орбове и избивах демони. За съжаление, пак имах малко време да се насладя и не успях да видя още много от играта. Сигурен съм че, когато излезе тази игра, много хора ще се затворят вкъщи, да цепят демони.

Друга интересна игра, която всички много очакват, е Mass Effect 3. Поиграх я малко, но не останах особено впечатлен. Бях на Xbox 360, и ми се стори доста грозна. Един приятел, който я игра на РС, остана доста доволен от графиката. Така че, може този проблем да бил само при мен. Като цяло, геймплеят е същия. Не научих много за историята, защото демото беше доста кратко и в диалозите не даваха много информация за хода на събитията. Въпреки това, чакам да видя цялата игра. Не се съмнявам, че ще бъде доста добра.

Играта, която ще „кърти мивки”, когато излезе, определено е Batman: Arkham City. Демото, което беше пуснато в Германия, беше същото като Е3-демото от тази година. Всичко изглеждаше покъртително добре. Бойната система е същата, с леки промени, но като човек, който е минал първата част, доста бързо се ориентирах. Играта е отворен свят, което ми изглежда много добре. Напълно свободно се разходих до където можах, безпроблемно се покатерих където исках, използвайки grapple gun-а. И разбира се – жената котка излгежда много яко.


Страхотно беше и на турнирите по ДОТА 2 и StarCraft 2. Хората се събират и гледат, все едно са на футболен мач. Когато играеше германец на StarCraft, всички супер ожесточено крещяха. Ръкопляскаше се постоянно. Аз самият, бях изумен, как хората се радват и са такива фенове. Масата народ седи, вика и се кефи. За тях, това е огромно забавление. Лично аз, се разцепих на турнирите, голямо удоволствие беше да гледам мачовете на живо. Атмосферата беше невероятна и реших там да прекарам по-голямата част от времето си, защото навсякъде другаде се образуваха огромни опашки. Не ми се чакаше маса време, за да играя някое демо за 20 минути. (Само да спомена – някой хора казаха, че са чакали по 4 и повече часа, за да се доберат до “The Old Republic”).Gamescom – огромно е, препълнено с хора и всякакви неща. Навсякъде прелива от народ, който искрено се радва на игрите. А въжмоността, да изиграеш и видиш толкова много, които тепърва ще излизат на пазара, е просто страхотна. Това е от мен, пожелавам на всеки да отиде някой ден и да изпита това, които изпитах аз.

 
1 коментар

Публикувано от на 23 септември, 2011 в Batman, Brink, Bulletstorm, Diablo, Games, Mass Effect, MOBA, Starcraft, Warface

 

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Един отговор на “За GDC и Gamescom ’11

  1. Konvict

    24 септември, 2011 at 5:27

    Stranger-e, ти като PC геймър, да знаеш, че си изпуснал 2 невероятни игри, в лицето на Enslaved и Castlevania Lords Of Shadow. 🙂

    Харесвам

     

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: