RSS

За финала на Mass Effect 3 *spoiler alert*

23 мар.

В тази статия, ще си говорим за финалите на Mass Effect 3 -> че в текста по-долу има МНОЖЕСТВО спойлери, които не бихте искали да четете ако още не сте завършили играта. 😉


Та такаааааааам. Края ме остави със смесени чувства. Доста смесени. Но в тях няма RAGE по адрес на BioWare а по-скоро множество въпросителни и колебание. Честно казано, от части чувството е подобно на това което изпитах в края на The Matrix Revolutions, но да не навлизаме в подробности. 😀

Та какво се случи при мен? Играя си със сейфовете още от първата игра. Минал съм де що има DLC-та за втората, а в ME3 изръчках каквото можах, намерих и закупих всяка една необходима тръба, помогнах на всички на който можеше да се помогне, и в крайна сметка влязох в битка с Total Military Strenght 7009 и Readiness Rating 100. Like A Boss!

Естествено въпреки, че тайно се надявах на нещо такова:

Mass Effect 3 how it should've ended

Artwork by Hellstern @deviantart

Знаех че играта няма как да завърши с Happy End. Щеше да е твърде детско, наивно и в крайна сметка не удовлетворяващо… Та да – срещнах се с Каталиста, той ми даде избор, помислих и избрах симбиозата. Някак ми се стори най-правилното нещо. От една страна да „умра“ за да „контролирам рипърите“ не ми звучеше като разумна концепция, а от друга унищожаването на рипърите означаваше да убия и EDI, както и да затрия Гетовете. Раса за чието спасяване се борих усилено, и заради която един мой добър приятел (Легион) даде живота си. Избрах симбиозата защото това ми се стори като естествения път на еволюцията. В следващият момент обаче видях как решението ми унищожава „Мас релетата“ и ми стана много кофти, защото по този начин лиших всички цивилизации, от една невероятна технология и буквално промених галактиката. После обаче, видях EDI и Жокер-а който по свой си странен начин ми заприличаха на Адам и Ева, и ми дадоха концепцията за ново начало. След това от Нормандия слезе и Javik и от там можех само да предположа, че и останалата част от екипа са добре и на кораба (Javik беше с мен в последния пуш към Цитаделата). И после играта свърши… и тук изникнаха колебанията. Това ли беше правилното решение, не можеше ли да спася релетата, какво точно стана с екипа???

А и после се появи тоя клип от който не разбрах нищо.

И после играта ми каза, че мога да продължа да градя легендата за Шепард с бъдещи DLC-та, и ме върна на Нормандия преди атаката над базата на „Пушещия човек“.

Набих ескейп, и отидох да гледам другите финали на играта.

BTW IGN имат подробно описание на различните финали, и какво точно се случва според това колко точки сте събрали (клик).

Та след като изгледах всички финали мислих на дълго и широко какво ме притеснява и какво ме издразни. Ето шортлиста:
1. Унищожаването на релетата. ЗАЩООООООО, зАЩООООООО?!
2. Какво стана с екипа ми?! Заедно сме от 5 години! Презумпцията, че всички са ок на Нормандия не ми е достатъчна. Искам доказателства, че всичко е наред.
3. Защо ако избереш финала в който унищожаваш рипърите Шепард оцелява (ако имаш над определен брой точки). И най-вече защо останките от цитаделата са на Земята (поне така изглежда). Това означава ли, че според BioWare това е правилния финал?!

BTW след като приключих играта и разсъждавах по-темата, стигнах до извода, че феновете най-вероятно имат право да се оплакват, че разговора с Каталиста не бил достатъчно „Шепардски“ и по-скоро е трябвало да бъде нещо такова:

😀
Но си признавам, че когато играх нещото ми се стори нормално. Все пак ти/героя ти знае, че това е края. Съответно иска просто да намери решение, а не да си говори с Каталиста за „Живота, вселената и всичко останало“. „Съществото“ ти казва – това са вариантите и ти действаш, защото всички умират докато вие си чатите. Между другото, в The Final Hours of Mass Effect 3 \книгата вече е налична и за PC\ eкипът признава, че първоначално е имало доста по дълъг разговор с Каталиста, но в последствие са решили да го махнат.

Разбира се, ако човек тръгне да се замисля, във финалните сцени има доста несъответствия. Просто в този момент (непосредствено, след приключване на играта) чувствата ми се изчерпваха с точка 1 и 2 от по-горе. Реално погледнато ако след сцената с кораба имаше едно просто слайдшоу в което да обяснят какво се е случило с героите щях да съм напълно ок. Ето, вижте, не е толкова трудно:

Видеото е ЕPIC BTW. 😀

Относно несъответствията – теории и мнения бол. Ето Ви едно което изглежда доста добре аргументирано, но нямах силите да го изгледам до края (човека говори много бавно) 😀 а и честно казано не ми пукаше:

Разбира се, има я и теорията, че Шепърд е бил Indoctrinat-нат (<- страхотна българска дума) и твърдението, че момента след смъртта на Андерсън/още след като лазера те уцелва преди телепорта към цитаделата, всъщност не са "истински":

Нещото звучи правдоподобно, но пък от друга страна феновете понякога се ровят твърде на дълбоко и си връзват нещата по начин по-който никой не е предполагал, че може да бъде вързан. За пример само ще отбележа, че преди време в един "трежър хънт" в блога бях публикувал това като жокер:

И някой беше открил нещото като беше преброил самолетите (грешно!) и ги беше направил нещо с числата от името на файла. Нещо което НИКОГА не е било планирано, и принципно не трябва да се случи (БЕШЕ ГИ ПРЕБРОИЛ ГРЕШНО) но човека все пак беше успял да си ги върже, по негов си начин и да намери това което трябва да намери, въпреки че нищо от тези неща нямаше общо със моята концепция -> феновете доста често се ровят на места и имат теории за неща които никой не е планирал. 😀

А и от друга страна, BioWare \или поне крайно отговорните хора в екипа\ показаха доста красноречиво, че не са особено внимателни към lore-то на играта… Преди години мнението ми беше много различно, но особено след „гаврата“ с Mass Effect: Deception (книга която буквално се подигра с канона на ME, и която в момента бива „пачвана“) работата е ясна – все пак в основата са парите, не безкористната любов към феновете. 🙂 Не ме разбирайте погрешно, аз продължавам да харесвам по-голямата част от игрите на BioWare, просто след „десепшъна“ беше ясно, че и в играта ще има някакви неща който не се връзват с lore-то.

Само не можах да разбера, защо чак след като Dr. Ray Muzyka пусна официално изявление, по медиите почнаха да излизат статии, че BioWare ще „оправят финала“ при положение, че почти всички постове идващи от студиото преди това казваха СЪЩИТЕ работи.

Между другото държа да Ви припомня, че доста преди излизането на ME3, Casey Hudson заяви, че финала на играта ще ядоса много фенове, но други ще останат радостни. Също така, членове на екипа, предупредиха че ще е добра идея „да си запазим Save Game-овете“ след края на играта. Т.е. звучи доста вероятно всичко да е било планирано. Разбира се, надали хората измислили пъкления план за продажба на бъдещи DLC-та са очаквали чак толкова негативен Feedback, но е факт, че понякога идеи които Ви се струват много добри, могат да се окажат тотален провал. За справка – в период от няколко месеца Valve са работили по Portal 2 като концепцията е била в играта да няма Chell, GlaDOS и портали… 😀 В крайна сметка, на една среща осъзнавайки какво са направили, Гейб се „фейспалмнал“ с думите „Хора, опитваме се да направим Portal без портали“ и в последствие всичко се наредило (освен няколкото месеца на вятъра). За справка вижте книжката The Final Hours of Portal 2 и/или скорошната презентация от GDC.
Пиша това, защото вчера четох тази статия, според която един от писателите на играта се „дистанцира от финала на Mass Effect 3“ и сипе храна по адрес на Hudson. Т.е. явно е, че някой е решил, че такъв финал е добра идея. Дали за да може в последствие да ни продаде DLC-та, или този някой просто е бил остро заблуден… за сега не мога да отговоря на този въпрос. Все пак, малко е трудно да накараш хора да платят за допълнително съдържание ако за тях играта е свършила… Въпреки, че Bethesda успешно промениха финала на Fallout 3 за да дадат път на качествено допълнително съдържание. В крайна сметка, предполагам, че в идните месеци ще разберем… поне част от истината.

Но да се върна на финала. Да, голяма част от него не ми хареса. Но от друга стара, можеше да бъде и много по-зле. 😀 Това което е важно за мен, е че през изминалите 5 години се забавлявах ужасно много с Mass Effect поредицата. Имаше радост, имаше тъга и най-вече имаше качествено приключение. BTW за пръв път ми се случва да се разплача докато играя игра. Може би е заради факта, че не бях ставал от компютъра от около 12 часа, може би е нещо друго но смъртта на Thane Krios ме разплака съвсем буквално… което си беше изненада дори за мен. 😀 С други думи, за мен времето прекарано с тези игри беше страхотно, и този финал в никакъв случай не може да ми развали кефа.
А и отделно за сега имаме изненадващо забавно мулти. Пък на който финала толкова му пречи – измислете си друг, или просто пак гледайте The Animal House Ending Extended Cut. 😀 И да рейджвате и да не рейджвате, нищо няма да се промени. 😉

BTW въобще няма да отварям дума за малоумието на някой фенове които сипват храна под всеки един пост на BioWare без значение от тематиката му. Едно е да кажеш – финала не ме кефи, защото това и това. Друго е да бъдеш пълен Интернет задник… но спирам, че и аз ще рейджна и ще ударя още 1000 символа с храна по адрес на някой геймъри. Най-тъжното е, че същите тези хора сега си мислят, че са „победили“ заради поста на Muzyka. Както и да е, тъгата е навсякъде.

Та толкова за финала. Благодаря Ви за вниманието.
Ето ви бонус за търпението:

UPDATE:
Две нови интересни неща свързани с финала на играта:

1. Mass Effect 3 Ending Hinted At By Mass Effect 1 After All? @RPS

И 2-ро, малко епично тро-ло-ло!
BioWare’s 402 Cupcakes @gameinformer

 
16 коментара

Публикувано от на 23 март, 2012 в Псевдо анализи, Ревю, Games, Mass Effect

 

Етикети: , , , ,

16 отговора на “За финала на Mass Effect 3 *spoiler alert*

 1. Георги Кръстев

  23 март, 2012 at 21:58

  Аз бих приел краят ако имаше добра обосновка , но извинете ме “ Ще ви убием сега за да не се избиете после“ е някак си тъпо! + това Shepard доказа че може да имам мир между синтетични и биологични форми на живот…За това не харесах краят но като изключим това играта беше уникална!

  Харесвам

   
 2. Deathwalk

  23 март, 2012 at 22:23

  Теорията, че Шепърд е бил индоктринейтнът е МНОГО логична (например сега като играх Arrival DLC-то на 2-ката, всички биват индоктринейтнати от артефакта, който намират, а Шепърд не веднъж се е сблъсквал с гадните рийпъри, съмнявам се да е железен или пък да не са се опитали да го индоктринейтнат), но според мен е просто ПРЕКАЛЕНО логична. Съмнявам се Bioware да са решили да пуснат ендинг, който вбесява хиляди хора, само и само по-късно да пуснат ДЛЦ (The Truth) което да попълни логическите дупки и да ми напълни сърцето.
  От друга страна, ако това наистина стане, ще се помни дълги години като че ли.

  Харесвам

   
 3. pavelcheto

  23 март, 2012 at 22:27

  Виж и това видео, силно се надявам да е истина!

  Харесвам

   
 4. Bastor

  23 март, 2012 at 22:52

  Ако трябва да съм откровен истинският край на Mass Effect 3 е „after-credits“ видеото със stargazer-а и детето.

  Сякаш поставя цялата игра в перспектива. Ти си „овчарят“ („the shepherd“) не Shepherd, което създава чувство за нещо антично и легендарно и ни показва защо всъщност това е фамилията на нашия герой.

  Овчарят, това което се е случило, се е превърнало от история в легенда и от легенда в мит. Моралните избори, които си направил по време на играта са по-скоро избор на разказвача, как да разкаже митът за овчаря, който е повел останалите.

  Самият факт, че става въпрос за „The Shepherd“ на планета, която надали някога е виждала овце показва що за огромен символ е командирът.

  Или само на мен ми се струва логично?

  Anyway по „другия“ край – още от самото начало детенцето е част от индоктронацията. Няма логика да не е. Да не говорим, че е супер зловещо.
  За мен то е нещо като дупката през, която може да се влезне в главата на Shepherd – guilt.
  Друго, което ми се стори интересно е че след среща с reaper-и сънуваш кошмарите с детето (не мога да потвърдя 100%, но така ми се стори). Освен това самите възможни краища ми се сториха странни…от моя кораб (избрах червения край) излезна EDI…та нали унищожих мас релетата? Wtf?

  Цялата история е че bioware като един истински рийпър три поредни игри ни „индоктронират“ да приемаме, че синьото е добрата опция, а червеното – лошата. И последният избор е тест дали са успели да ни накарат да асоциираме правилно или да мислим сами :]

  Иначе Shepherd трябваше да умре…то още от първата игра се усещаше.

  Харесвам

   
 5. Beji

  24 март, 2012 at 0:59

  Браво Стрейнджър добра статия. Не ми стигаше „Lost“ ами сега и това 🙂

  Иначе съм склонен да вярвам на видеото постнато от pavelcheto, просто нищо друго не ми се вижда смислено. Ако е това от видеото веднага си татуирам Bioware на ръката може би не с истинска тауировка а само с химикал нещо такова 🙂

  Както и да е Mass Effect си остава любимата ми игра уп ту дейт.

  Харесвам

   
 6. Владо

  24 март, 2012 at 18:20

  Идеална статия, Стрейндж!!!! Споделям всичко написано! 🙂

  Харесвам

   
 7. Nako

  25 март, 2012 at 10:56

   
 8. Neychev

  25 март, 2012 at 17:30

  Не бях чак бесен за края, но бях леко разочарован. Както каза Марто поне да бяха дали какво се случва с отаналите…. но ако това за Indoctrinat-ването се окаже вярно…лол просо свалям шапка на Bioware…. силно се надявам да е така…

  Харесвам

   
 9. obiyan

  28 март, 2012 at 0:25

  Момент, пичове … игра от ранга на Mass Effect, да завърши като малобюджетно претупано шутърче, поставяйки повече въпроси отколкото отговори е най-малкото подигравка с армията фенове, които пет години живеят с тази история!
  Аз съм сигурен, че от Bio ще бръкнат в цилиндъра и ухилено ще извадят за ушите някое DLC със ИСТИСКИЯТ „край“…въпрос на време е.
  Друг е въпросът дали е морално да продаваш недовършен продукт-за мен това е Mass Effect 3

  Харесвам

   
  • Strangera

   28 март, 2012 at 1:19

   Ммм не знам ти кой финал си видял, но при мен никой от финалите не беше като на „малобюджетно петупано шутърче“ 😀

   Беше си типичен SciFi финал… именно поставяйки много въпроси, и не толкова отговори. 🙂

   Харесвам

    
 10. Strangera

  28 март, 2012 at 1:22

  Туко що гледах една изненадващо интересна и приятна дискусия за финала дело на Game Informer-ци. Който иска може да погледне, според мен е доста смислен материал – http://www.gameinformer.com/b/features/archive/2012/03/27/spoiled-mass-effect-3.aspx

  UPDATE: Ето го само видеото:

  Харесвам

   
 11. Obiyan

  28 март, 2012 at 22:46

  Мхм…кой финал ли?
  Има ли значение, по дяволите….нали точно там е проблема, че няма значение кой от всичките е, щото всеки от тях е почти“дъ сейм“…
  Шепърд се затрива, рилеите гръмват, Нормандия се разбива….само цвета на подсветката е различен..Което ми напомня на едно прастаро мое телефонче Ериксон – имаше невероятната функция да му се сменя цвета на подсветката на дисплея….
  Беше супер..ама до момента в който човек проумее, че в какъвто и цвят да си свети то е едно орязано и малобюджетно телефонче с монохромен дисплей, ще ме прощаваш за лиричното отклонение.
  Или с други думи, намирисва на претупване с цел гонене на крайни срокове…не мога да се отърва от тази мисъл играейки 3-ката…някак нещата се случват набързо и мимоходом, като се спазва олимпийския принцип – важно е участието!
  „Байовците“, като храбрия шивач са шили с бели конци ключови лица и събития само и само да присъстват макар и епизодично в играта…колкото да става масовка..
  Хайде сега, сложи си ръка на сърцето и си признай, че ти е минавала подобна мисъл и на теб 🙂

  Харесвам

   
  • Strangera

   28 март, 2012 at 23:45

   Това за „кой финал“ беше ирония, ама карай. 😉

   А финалите макар да изглеждат доста еднакво визуално са коренно различни като послание и емоция и точно за това не мога да се съглася с никое от дадените от теб определения. Другите неща които мисля/притесняват ме/не ми харесват, съм ги споделил в статията по-горе. 😉

   Харесвам

    
 12. Strangera

  30 март, 2012 at 10:04

  Две нови интересни неща свързани с финала на играта:

  1. Mass Effect 3 Ending Hinted At By Mass Effect 1 After All? @RPS

  И 2-ро, малко епично тро-ло-ло!
  BioWare’s 402 Cupcakes @gameinformer

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: