RSS

Netflix в България – мисли и разсъждения.

07 ян.

Както писах по-рано, Netflix вече е наличен в България. Какво означава това и защо трябва/не трябва да се вълнуваме? Мисли и разсъждения в следващите редове. 🙂

• Какво е Netflix? Казано по най-простия начин – Netflix е онлайн доставчик на сериали и филми. Съответно, срещу месечна такса, получавате достъп до каталога който е съставен както от собствени продукции (на Netflix) така и от външни такива. Съдържанието обаче варира в различни държави (не всичко е достъпно навсякъде);

Netflix in BG

• Колко струва? Стандартния тарифен план е 9.99 евро и Ви дава възможност да гледате съдържанието с HD качество (до 1080p). При тази опция, услугата може да се ползва едновременно от 2 устройства т.е. Вие си гледате нещо на компютъра, жена Ви гледа нещо друго на нейния и т.н.

Netflix in BG

Освен стандартния план имаме и по евтин (Basic) – 7.99 евро и Premium – 11.99 eвро. Единствената разлика между плановете е в броя на устройствата който могат да ползват услугата едновременно (1 при Basic и 4 при Premium) и качеството – тъпа резолюция при Basic и до 4K при Premium. Имайте предвид обаче, че не всичко в Netflix е налично с 4K качество (някой от много старите сериали дори не са налични с Full HD).

Готиното е, че след като си направите акаунт, получавате един безплатен месец (офертата важи за акаунти направени до 29 февруари), а първото Ви таксуване става след изтичане на безплатния месец. Другото особено приятно нещо е, че можете да си спрете (или подновите) акаунта ПО ВСЯКО време.

• Как и къде мога да гледам съдържанието? След като активирате акаунта си, ще имате достъп до каталога на Netflix посредством… почти всичко ползващо интернет. За персонални компютри това става през браузъра, докато за други устройства (таблети, телефони) има специален app. И като казвам почти всичко визирам дори Wii U… 😀 Списъка на устройствата поддържащи Netflix е тук.

• Мога ли да си свалям съдържанието и да го гледам офлайн? Не, Netflix е ONLINE ONLY и изисква интернет връзка за да работи. Препоръчителните скорости за различните видове качество са тук.
UPDATE /30.11.2016/: От днес, iOS и Android app-а на Netflix има опция за сваляне на съдържанието и офлайн гледане. Повече по темата, тук.

• Субтитри? Netflix съдържанието за България не е локализирано… по никакъв начин. 😦 Даже нямате начална страница преведена на БГ…

Иначе, стандартно повечето сериали имат английски, френски, немски и испански субтитри и дори дублирани версии на същите тези езици.

Netflix-audio-and-Subtitles

Ако държите да имате БГ субтитри (и да ползвате Netflix) ще трябва да прибегнете до разни екстеншъни и да си закачате „търд парти“ субтитри. Super Netflix екстеншъна за Google Chrome например има такава опция.

UPDATE /18 септември 2017/: От известно време Netflix са започнали да добавят БГ субтитри към определени сериали/филми. Към момента на писане на този коментар въпросните са едва 24, но въпроса е, че има леко раздвижване. Всички неща с БГ субтитри могат да бъдат видяни тук.
UPDATE /09 ноември 2017/: Нямам идея какво се е случило, но в момента в каталога на Netflix има над 1000 заглавия с БГ субтитри. Качеството на въпросните обаче е такова, че по добре да ги няма. Повече по темата, тук.
UPDATE /28 септември 2018/: От 30-ти октомври, Netflix спират въпросните „субтитри“.

• Мога ли да ползвам каталога на друга държава? Както споменах по горе, не всичко е налично навсякъде. Това обикновено се дължи на факта, че Netflix не притежава дистрибуторските права на даден продукт за съответната държава. Най-фрапантния пример за това, е сериала House of Cards който НЕ Е НАЛИЧЕН в БГ Netflix-а, въпреки че е сериал ПРАВЕН от Netflix за Netflix… Въпросния между другото може да се гледа по bTV Cinema, съответно предполагам, че преди време Netflix са продали правата на bTV и сега нямат право да го излъчват в БГ. Което както споменах е доста тъпо. Варианта да гледате съдържание което е заключено за държавата Ви е като… смените своята, посредством някакъв VPN (nblock-us.com) примерно, но това реално обезсмисля наличието на БГ Netflix акаунти, защото услугата беше достъпна по идентичен начин и преди. По големия проблем е, че въпросните VPN-и са платени, което допълнително вдига стойността на услугата… 😦 Иначе ограниченията от страна на Netflix идват само посредством IP, т.е. няма други защити или неща който да Ви притесняват (поне на този етап). UPDATE \14.01.16: Изглежда обаче, че скоро това ще се промени – Evolving Proxy Detection as a Global Service @media.netflix.com
UPDATE \04.03.16: House of Cards вече Е НАЛИЧЕН в БГ Netflix-а!

• Нета ми е хубав, но качеството изглежда гадно – по подразбиране, Netflix е настроен на Auto Data Usage per Screen.

Тази настройка може да се промени от профила Ви -> Playback settings:

Netflix-Playback-Settings

Ако сте сигурни в интернедите си… просто го служете на High и не се занимавайте с глупости. 😀

Другото нещо което е важно да знаете, е че Google Chrome НЕ ПОДДЪРЖА повече от 720p. Т.е. без значение какви са настройките и нета Ви, ако гледате през Chrome ще сте ограничени до 720p резолюция. Това лесно се проверява, посредством Super Netflix екстеншъна за който спомен по горе.

Ако ползвате Windows и искате да се възползвате от 1080p резолюция ще трябва да ползвате Internet Explorer (Win 8) или Microsoft Edge (Win 10). Всички останали браузъри са ограничени до 720p. За Mac 1080p браузъра логично е Safari.

Ето максималните резолюции по браузъри:
Google Chrome up to 720p
Internet Explorer up to 1080p
Microsoft Edge up to 1080p
Mozilla Firefox up to 720p
Opera up to 720p
Safari up to 1080p on Mac OS X 10.10.3 or later

Източник – help.netflix.com

Ако след като сте проверили нета и сте си пуснали Netflix през IE отново качеството Ви се струва гадно, можете ръчно да force-нете най-високия Video Bitrate. Това става като докато гледате нещо натиснете Control + Shift + Alt + S. Този шорткът ще Ви изкара следния диалогов прозорец, от който можете ръчно да изберете Bitrate:

Netflix Video Bitrate IE

За справка, ето същото меню (на същия сериал и епизод) но под Chrome:

Netflix Video Bitrate Chrome

Както виждате под Chrome максималния bitrate е осезаемо по нисък.

Толкова за основните неща.
• Сега за личните ми мисли и разсъждения – за мен най-блазнещото нещо в Netflix е ориганалната продукция която мрежата произвежда. Все пак House of Cards, Daredevil, Jessica Jones, Sense8 и т.н. са доста яки сериали, и всеки един от тях е дело именно на Netflix. BTW пълния списък на всички „Netflix originals“ e тук. Другите неща не ме вълнуват чак толкова. Аз сравнително рядко гледам филми в къщи така че филмовия им каталог (който в БГ не е много обемист) не ме вълнува особено. Това което ми липсва са по крупно количество търд парти сериали (в момента има но не са чак толкова много), но съм склонен да преглътна това заради Netflix сериалите който следя.

Най-готиното при Netflix обаче е, че техните сериали излизат по цял сезон на куп. Така например, на 18.03.16 очакваме втори сезон на Marvel’s Daredevil. И под очакваме втори сезон имам предвид – ЦЕЛИЯ втори сезон, а не един-два епизода. Съответно в часа Х когато сериала излиза, всеки Netflix потребител ще може да си се логне в акаунта и да си пусне който иска епизод от втори сезон без да чака, сваля, търси и т.н. Да, разбира се рано или късно сериала ще се появи по торентите – обикновено до седмица след релийза, всички епизоди са в нета с перфектно качество. Но за хора който не искат да чакат или да губят време в търсене и сваляне – Netflix е рай.

Другия огромен плюс (освен експедитивността с която дори пиратите не могат да се мерят) е цялостното удобство и бързина на услугата. Както споменах – не се занимаваш да търсиш, сваляш и т.н. Просто логваш, кликаш бутона и си там където искаш:

За съжаление обаче, не всичко е цветя и рози. Лично за мен, най-кардиналния проблем на Netflix БГ в момента е липсата на каквато и да е локализация. За мен, както и предполагам за доста от читателите на блога английските субтитри са повече от достатъчни, но за много други хора липсата на БГ субс е сериозен „deal-breaker“.

Другия сериозен проблем е липсата на съдържание и разбира се цената. Както казах, за мен най-важна е оригиналната продукция на Netflix, но много по лесно бих оправдал 20 лева на месец, ако мога да ползвам услугата за да гледам и други сериали. Съответно доста се зарадвах, когато видях, че в каталога фигурира Arrow… само за да открия с разочарование, че вътре са само първите 2 сезона (в момента върви 4-ти). Другия сериал с който Arrow е свързан – The Flash пък въобще отсъства от БГ каталога. Elementary, друг сериал който започнах да гледам наскоро – 2 от 4 сезона. Други сериали на Marvel (Agents of S.H.I.E.L.D. и/или Agent Carter) – НЕ и т.н.

И така стигаме до 20-те лева на месец. От една страна 20 лева не са чак толкова много. Netflix обаче оставят в мен впечатлението, че са добавили България просто за да я има в каталога и никой там не се е замислил (и не се интересува) дали услугата ще е успешна тук.

За да обясня по нагледно, ще припомня как Spotify (друга подобна услуга но за музика) влязоха на родния пазар преди година – отново изненадващ анонс като този на Netflix, и изведнъж… цени съобразени с нашия пазар! Нека да погледнем Spotify премиум цените на няколко пазара USA – 9.99$; UK – 16.94$. България – 6.93$. БТЛ индекса на цените в различните региони, тук. Доста интересно четиво е.

Сега да видим цените на Netflix на различните пазари – USA: 7.99$; UK: £7.49 ~ 10.94$; BG: 9.99 Евро ~ 10.89$ a.k.a. цени тотално не съобразени с нашия пазар. Иначе благодарим, че ни слагате на едно финансово равнище с UK ама… не сме там. И това идва от хората който тръбяха, че съобразяват цените си с нивото на пиратството – където въпросното е много високо цените са по ниски, за да стимулират „легално потреблени“ и т.н. Ало, Netflix? Да, от България се обаждам. Подозирам, че данните Ви са грешни. Тук пиратството е на малко по високо ниво от колкото в UK…

Въпреки това обаче, лично за мен Netflix в БГ е повече от добра новина, и остро приканвам всички да го пробват (все пак първия месец е безплатен). Пък ако контента наистина е чак толкова малко колкото някой хора разправят – като Ви изтече безплатния месец ще си спрете акаунта (щото вече сте изгледали всичко), и ще си го пуснете пак чак като излезе нещо което Ви вълнува…

Аз ако не друго съм сигурен, че през март ще гледам втория сезон на Daredevil… този път легално, и с доста голям кеф. 😀

Реклама
 
40 коментара

Публикувано от на 7 януари, 2016 в Ревю, Сериали, Филми

 

Етикети: , ,

40 отговора на “Netflix в България – мисли и разсъждения.

 1. Katerina

  6 март, 2016 at 22:20

  На компютър може да се изтегли smartflix, което е безплатно приложение отключващо съдържанието на нетфликс за всички страни, но не работи без нетфликс регистрация. За жалост е блокирано на смарт телевизорите и поне за сега не съм открила друго безплатно.

  Харесвам

   
 2. Pencho Kubadinski

  14 март, 2016 at 2:19

  Я си изтегли popcorn и не се занимавай с глупости. Въпросните услуги не трябва да са повече от 1-2 лв. на месец.

  Харесвам

   
  • Strangera

   14 март, 2016 at 9:35

   Лол, 1-2 лв на месец?! 😀 Доста реалистична представа за света. 😀 Иначе съм абсолютно съгласен, че сегашната цена на Netflix е твърде висока, но все пак…

   Popcorn съм ползвал доста време (няколко различни вариации) – не ме изкефи. Предпочитах да си дърпам торентчетата ръчно. Въпреки това обаче, никои от изброените варианти не може да се бори с Netflix Original Shows и времето и начина по които Netflix ти ги доставят.

   Харесвам

    
 3. Violeta

  31 юли, 2016 at 20:06

  Какво се случва с Нетфликс, някъв ъпдейт след толкова време? Съдържанието как е, български език поддръжка?
  Мисля да вземам едно от тия компактни Asus ROG PC-та за бащата и като условие му е да забрави за торентите, че не разбира и само си вкарва вируси.
  А като алтернатива, Google Play предлага ли филми и серии за под наем? При нас пуснаха услугата от скоро, но не знам в България как е, няма и информация никъде.

  Харесвам

   
  • Strangera

   31 юли, 2016 at 21:55

   Аз си спрях абонамента преди няколко месеца, понеже изгледах каквото ми беше интересно. Септември планирам да го подновя пак покрай разните Marvel сериали.

   От към съдържание – не са се променили много нещата. От към не Netflix продукции е доста скръбно. Български език няма, едва ли и ще има в обозримото бъдеще.

   За другите неща – нямам идея. 🙂

   Харесвам

    
   • Violeta

    1 август, 2016 at 13:17

    Доста странен лаунч направиха те, особено знаейки, че пиратството е проблем.
    Като го пуснаха във Финландия и Скандинавието, субтитри имаше за всичко, както и системна локализация. Нямаше много заглавия през първата половин година, но след това явно получиха права и лицензи та започнаха да пускат повече, отколкото може човек да изгледа.
    Но пък като се замисля, тук се промотираше сигурно три месеца преди да го пуснат, главно от мобилни оператори и техно-хипермаркети, които продадоха много пакети с интернет и смарт тв-та заради Нетфликс, главно на млади хора между 20 и 30 години.

    Харесвам

     
 4. Мартин (не Тонев)

  3 август, 2016 at 18:30

  От миналия петък имам абонамент (trial де :D), и обичам Netflix. :D. До сега съм изгледал 9-10 филма, 3 почти сезона на Orange is the new Black, 2 сезона на The unbreakable Kimmy Schmidt, и днес започнах House, MD., и все още не съм намерил и едно нещо с български субтитри. Не ми пречи, но за цената си не мисля, че трябва да има пропуск дори и на един епизод от сериал, или минута от филм без български субтитри. Тези на английски са супер, досега съм намерил по-малко от 5 грешки във всичко, което съм изгледал, а аз не гледам нищо без субтитри :D. Освен изброените горе 2 сериала бях започнал и още 3-4, но не ми задържаха вниманието за повече от 2 епизода.. Скоро мисля да започна и Breaking Bad..
  [Заключение]: Струва си ако имате няколко виртуални карти, които нямат повече от 1-2 лева, или просто кредитни/дебитни карти, които са пред изтичане и няма да използвате повече. Така ще можете да използвате trial-a няколко пъти, но разбира се от различни акаунти. За плащане – струва си ако сте на средния план, и ако се съберете да плащате таксата с още 1-2-3ма човека, разбиращи английски. Netflix има огромен потенциал, но не и за българите, които си мислят, че торентите са най-хубавото нещо на света, и могат да чакат за сезон от нещо да се тегли повече от 30ч. OITNB например – всички торенти от замунда и арена се теглеха повече от 30ч, и накрая не можах да намеря нито български, нито английски субтитри за release-ите, които бяха в торента. Нетфликс предлага огромна колекция от филми и сериали, и достъпност, по-голяма и от който и да е торент тракер. Цената му може да не е върха, нито пък наличността на български субтитри – но все пак АЗ мисля, че си струва, поне за сезонно използване.

  Харесвам

   
 5. Стефан

  17 септември, 2016 at 18:09

  Бях чел доста оплаквания за беден каталог и липса на превод на продукцията им , януари 2016 когато официално излязоха на БГ пазара. Викам си, вече са минали 9 месеца и би трябвало да има някакво развитие. Да ама не. Не знам преди колко е бил богат каталога и за това не мога да кажа дали сега са повече или по-малко филмите, но за сметка на това, не намерих нито един с БГ субтитри. Предлага ми английски и турски. Защо изобщо ми предлага турски, не можах да схвана. Много ми е чудно, дали имат и 100-200 БГ потребителя на платена услуга при това положение с превода. Ако чакат първо да си платим, а после да ми превеждат филмите, смята че малко са се пообъркали. Ще го тествам и на ТВ-то как върви и му дава отказ на акаунта. Щом не ни смятат за пазар, торент сайтовете ще продължат да са на почит в БГ. А иначе имам и HBO GO. Е там не е имало и 1 филм, който да е без превод, та дори и дублажи има на анимации. Значи може, въпреки, че сме малък пазар.

  Харесвам

   
 6. Strangera

  30 ноември, 2016 at 17:55

  От днес, iOS и Android app-а на Netflix има опция за сваляне на съдържанието и офлайн гледане. Повече по темата, тук.

  Харесвам

   
 7. Stefan

  3 февруари, 2017 at 22:02

  Някой иска ли да направим партия за Нетфликс абонамент? Търся само сериозни хора – за срок от поне 6 м., които да не дават акаунта на трети лица. Стандартната цена на плана е 12 евро (24 лв) и позволява до 4 екрана, т.е. 4 човека. При 2-ма потребителя ще излиза по 12 лв/м, при 3 – 8 лв/м., при 4 – 6 лв/м, което вече е поносимо. Бих си плащал с кеф 6 лв за сериалите (дори само за оригиналните продукции).. Който има интерес, да ми пише мейл или iMessage на stefantotev at icloud dot com

  Харесвам

   
 8. Strangera

  18 септември, 2017 at 17:05

  От известно време Netflix са започнали да добавят БГ субтитри към определени сериали/филми. Към момента на писане на този коментар въпросните са едва 24, но въпроса е, че има леко раздвижване. Всички неща с БГ субтитри могат да бъдат видяни тук.

  Харесвам

   
 9. Ellie

  18 октомври, 2017 at 16:28

  Използвам Netflix всеки ден, от самото му въвеждане в България! Най-вече заради удобството, което ми дава – директно си пускам филма / сериала на телевизора, без да се занимавам с теглене, сваляне на флашки и т.н.

  Най-големият пропуск за мен за БГ версията е оскъдният каталог. Откъм филми вече не намирам нищо интересно, доста от сериалите, извън Netflix Original, не са наличини или са качени първите 2-3 сезона. Надявам се това в бъдеще да се промени.

  Все пак, няма да спра да го ползвам!

  Харесвам

   
 10. Strangera

  9 ноември, 2017 at 23:09

  Нямам идея какво се е случило, но в момента в каталога на Netflix има над 1000 заглавия с БГ субтитри. Качеството на въпросните обаче е такова, че по добре да ги няма. Повече по темата, тук.

  Харесвам

   
 11. Veselin

  18 юни, 2018 at 20:08

  Искам да питам, като е безплатна регистрацията за първия месец, защо ми взеха двапа ти по едно евро??
  С сигурност няма да използвам повече Netflix и заради малумните субтитри който са бъкани с грешки, правопис и неточности..

  Харесвам

   
  • Мартин

   18 юни, 2018 at 21:13

   @Veselin, не са ти вземали по 2 евро, а е направена авторизация за да видят дали има някакви пари в картата с която ще пробвате Netflix – първия път е „заявено“, а втория „отменена заявка“. 🙂 Вмомента баланса по картата ти трябва да е същия, като преди Netflix. 🙂
   Поздрави.

   Харесвам

    
 12. CyberTod

  7 януари, 2019 at 11:24

  Аз имам 2 проблема с Нетфликс, като цяло съм доволен и ще продължа да го ползвам, но ето ги и въпросните проблеми :
  – въпреки че съм избрал High качество, когато пусна нещо винаги започва от най-ниското и постепенно го вдига, понякога доста бавно, щом съм избрал High значи предпочитам да изчакам няколко секунди, но да не ми започва от SD
  – това което и много други казаха – по-малкия брой филми и сериали в сравнение с други държави, както и липса на всички сезони за някой сериали (отново при положение, че в други държави има всички сезони)

  Харесвам

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d блогъра харесват това: